Quote:
Originally Posted by Redback
Nos nekem meggyűlt a bajom a mínuszos bináris számokkal.LEhet hülyeséget mondok elsőre, de légyszi javítsatok ki.
Van egy 8 bites szám, aminek az első bitje S előjegyzés.ha S=0, akkor a szám decimális alakja egynlő vagy nagyobb mint 0.Ha S=1 akkor a decimális alak 0-nál kisebb.
Mi tanultunk valami 1. meg 2. komplemensről.Első amikor ?megáljuk? (kicseréljük az 1-eseket 0-raé s fordítva).A másodiknál pedig ohhzá adunk egyet.Ekkor megkapjuk a szám ellentettjét.Tahát akkor vegy a Bináris 8 bites 00001110 számot.Kicseréljük a számjegyeket, 11110001.Hozzáadunk egyet:
11110001
+ 1
11110010
Tehát akkor 11110010 az ellentettje a 00001110-nak?
00001110=14 decimálisan, akkor 11110010=-14 decimálisan?
Valaki magyarázza el ha kérhetném 
köszönöm
|
Elvileg jó amit mondasz (Könyv előttem

)...
A második komlemens az az eredeti szám belső ábrázolású ellentettje...Azaz, ahogy Te is írtad, ez az ellentett csak akkor van így, ha bitekről beszélünk, nem sima bináris számokról
Viszont, biteket, meg csak úgy nem számolhatsz át decimálisba...A bitek ugyan bináris számokkal vannak ábrázolva, de valójában bitek, nem egy bináris számkód...
Azaz nem mondhatod, hogy ez a bitkód ezzel és ezzel a decimális számmal egyenlő...
(Ha nagy hülyeséget beszélek, valaki sikítson, de én így értelmeztem a könyvet...)