Quote:
Originally Posted by [HTPA]GeeForce
A sikeres demokráciára igazán említhetnél példát, mert én még nem találkoztam ilyennel.  Olyan nincs, hogy mind a 4 tag külön gondolkodik, de mindnek igaza legyen...
|
A diktatúra úgy megy, hogy vagy szót fogadsz a vezérnek vagy repülsz a szöviből. Ha szót fogadsz, tulajdonképpen csak egy rabszolga vagy. Ha jól játszik a vezér és szófogadók, alázatosak a rabszolgák, akkor sikeresek lesznek. Igazából csak a vezérnek kell jól játszania és megfelelően irányítania, a többieknek különösebb tapasztalatra sincs szükségük.
Egy jól működö demokráciának viszont sokkal több feltétele van. Képesnek kell lenni az összes tagnak a szövetséget venni legkisebb önálló egységnek. A szövetséget kell akarnia sikerre vinni mindenkinek, nem pedig a saját érdekeit kell néznie. Hogy ez működőképes lehessen, ahhoz az összes tagnak jól kell tudnia játszani. Képesnek kell lenni a tagoknak önállóan, a szövetség érdekeinek megfelelő döntéseket hozni. A demokrácia nem azt jelenti, hogy mindenkinek a kívánsága teljesül, mert az nem a demokrácia, hanem anarchia. Attól válik demokráciává, hogy közösen megbeszélik a lehetőségeket, logikus érvekkel támasztják alá és szabad döntést biztosítanak mindenkinek. Egy ilyen szövetség soha nem hagyja hátra a tagjait. Ha valakit levernek, akkor a maradék három segít a felzárkózásban és nem mennek tovább nélküle. Ezzel szemben a diktatúra a levert tagot, ha túl nagy, gazdaságtalan erőfeszítésnek bizonyulna helyrehozni, akkor hátrahgyja és új tagot vesz fel. Ezzel meg is szünt létezni és egy új kezdődik, míg a demokrácia tovább él és valamiféle barátság alakul ki köztük, enélkül nem megy a demokrácia.
Nekem volt már több ilyen szövim. Igaz, nem volt 4 tagu, csak 2-3. És ezért szerettem játszani. Játszottam jól működő diktatúrában. Hamar otthagytam. Anarchiában is, most is vagyok egy ilyenben, azt se szeretem.
A "miattad nem jött össze" szöviből hiányzik a barátság. Ha mindenki jó játékos, akkor mindenki tudja, hogy mindenki hibázhat, de mindenki tudja, hogy mindenki csak ritkán hibázik. Ezért nem vetik fel egymásnak.
A világon nincs demokrácia, nem is lesz belátható időn belül. Mert ahhoz az emberiség nem elég intelligens még. De kisebb társaságokban ez már megvalósítható.
Az, hogy a legerősebb/legügyesebb/legaljasabb/stb. ősember eszik párosodik/eszik/stb. először/másodszor (hátha mérgező

/stb. az nem feltétlen diktatúra, hanem az evolúcó része. Ha pl. nincs elegendő élelem, akkor szerinted egy nagymama megenné az unokája elől az utolsó falatot is, amikor mindenki éhezne? Ugye nem? Nem, nem szeretne éhen hallni, de mivel a gyereknek elég az a kaja hogy túlélje, neki meg nem és már úgyse sok van hátra... Mert családban gondolkodik és működik az agyában a demokrácia.
Egyébként mivel az emberiség nem eléggé fejlett, ezért nem jó a tiszta megoldás. Emiatt van szükség bizonyos szinten a diktatúrára is. Például diktatórikusan ki kell vonni a társadalomból a sorozatgyolkosokat. De egy fejlett civilizációban eleve nem lennének ilyen kivonandó személyek.