Quote:
Originally Posted by Kutyuleee
Nekem azért nem tetszik fegya javaslata, mert ezzel pont a passzívan résztvevő tagokat büntetjük, akár 1-2%-al is,de ők szivnak,és ezzel még a szintentartás miatt is fedezésre kényszeritve őket(ha ép nem top10%feletti elf aki még azt se tud). ha egy klánból egy kis rész akar ütni, igenis az aktív résztvevőknek legyen vmi malusz, mert ők ellensúlyozzák maguknak a lehetséges nyereséggel. egy elhibázott vezéri döntés miatt, ne kelljen azon tagoknak szivni, akik részt sem vettek egy csatában. Bevallom, ez a kirakosdi, unszimpatikus stratégiai elem. most is az, de hogy ezt még támogassuk is, az nagyon nem tetszik. ha valaki(k) klánban akar(nak) ütni, az(ok) viselje(ék) az esetleges hátrányait, ne mások, hanem ő(k). ne legyen már az a divat, hogy az orkok gondolnak egyet és kirakják a fél klánt.
Támogatom, a leadás csökkentését, mert serkent(het)né a játékot, de ne olyan irányba, hogy a klánon belül még inkább elszigetelje és hátrányba hozza a nem full hadi országokat.
|
Én úgy gondolom, hogy az 1A-ban elsődleges szempont, hogy a klán minél jobban szerepeljen. Ezen belül a legfontosabb szempont, hogy egyénileg senki se járjon rosszul, mert így lehet leginkább hosszútávon összetartani egy csapatot. Ennek a két szempontnak az felel meg leginkább, ha a csapat nagyjából együtt halad.
Ezért úgy gondolom, a klán szempontjából egyáltalán nem jó, ha a támadásban csak az ork hadisok vesznek részt. Ha a klánban van például egy top10%-s elf, akkor én úgy szerverzném a klántámadást, hogy az elf benne legyen a támadó csapatban, hiszen ő egyébként nem tud haladni. Ugyanígy szempont lehet az is, hogy a törpe biztonságban legyen. Ha olyan lenne a helyzet, hogy földszerzéssel a törpe olyan helyre kerül, ahol kevésbé támadható, akkor a törpét is bennehagynám a támadó csapatban. Persze, az elfnek és a törpének a támadáshoz át kell épülnie. Csak azt akarom evvel mondani, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az a jó, ha a kiélezett orkok támadnak.
De nézzünk egy másik példát. Van egy 8 fős klán. Ez a klán meg tudja közelíteni a kiszemelt ellenfelet, ha 2 tagot kitesz a klánból. Nyilván nem fog 6 tag kilépni a klánból, új klánt alapítani és az új klánnal beütni az ellenfelet. A két tagot fogja kizárni. Ebben az esetben a támadók vállalják vajon a földleadási kockázatot? Ebben az esetben vajon nem azok fognak szívni, akik részt sem vettek a csatában? Nem azoknak kell a földet leadni, akik nem szereztek a csatával földet? Nem lenne jó ezeknek kedvezményes visszalépést biztosítani?
Természetesen tudom, hogy nagyobb távolságra lévő klánt kilépő kisklánnal vagy a meglévő klán tagjaiból való kilépéssel lehet megközelíteni. Azt is tudom, hogy a topic indító javaslat mindkét lehetőséget támogatja. Az is világos, hogy több kláncsata lenne, ha mindkét lehetőség támogatva van, nemcsak az egyik. Nekem mégis jobban tetszik, ha csak a kizárásos és támadás utáni visszalépéses támadást támogatnánk, mert a kisebb klánokba való szétválás, majd a klán újraegyesítése nagyon gyakran JKSZ-t eredményez. Nem szívesen támogatok olyan javaslatot, amiről tudom, hogy szaporítja a JKSZ-t.