Na gondolkodtam.
Kicsit messzebről kezdeném a dolgot.
Ha van két akármi, akkor azokat el kell nevezni (csak létező dolgokat érdemes elnevezni

) Ha a két akármi között lényegi különbség van, akkor más nevet kell kapniuk. Ugyanez igaz a gyűjtőnevekre is. Kövek vs élőlények.
tehát nyugodtan nevezhetjük a követ vagy a számítógépet élőnek, de akkor az elefánt, baktérium, fenyőfa stb-re külön nevet kell taláni.
Így én annál maradok, hogy utóbbiakat nevezzük élőnek, előbbieket meg ne. De ez csak játék a szavakkal, mint mondottam volt. Érvelésre nem használható
Az élő lényege szerintem az, hogy alakítja a környezetét önmagában is(először csak ennyit akartam írni, de ha elképzelünk egy fűtőtestet, ami be van dugva, ő is alakítha a környezetét, mégse élő.) ezen kívül reagál is a környező világra.
(Talán ez még mindig nem elég, talán éppen ezért vezették be a biológusok a 7életjelenség definícióját, hogy el tudják választani az élőt a nem élőtől
A számítógépes példát továbbgondoltam. Képzeljünk el egy robotot, ami nem tud új robotokat gyártani, viszont kényszeríti az embereket, hogy újakat gyártsanak. Úgy érzem ezt már tekinthetjük élőnek.
A reprodukció magában nem lehet az élet definíciója, a kristályok is lemásolják magukat, mégis lényegi különbség van az élőlényekhez képest.
A szokásos másik téma, a génmanipuláció.
Én félek ettől az egésztől.
A gének a DNS egyes részei. De a gének nem diszjunktak, átfedhetik egymást, sőt egy gén része is lehet gén!
Tehát ha egy másik előlénybe átültetünk egy gént, mi van ha létrehozunmk egy új gént? Mi garantálja, hogy ez nem fog bekövetkezni?
Persze lehet, hogy ez teljes képtelenség, sajnos annyira nem vagyok járatos a biológiában.
Másrészt létrehozunk valamit, mi van ha az egy mutáció következtében átalakul valami mássá? Vagy egy másik alfajjal hoz létre utódot és valami beláthatatlan következménye lesz?
láttam nemrég valami műsorban, hogy olyan növényt fejlesztettek ki, amit ha aknára ültetnek elszineződik, mert reagál a bomló anyagok valamelyikére. Aztán a kísérlet végén felgyújtották mindet, gondoom nem véletlenül.
De ha használni akarjuk őket, akkor már nem lehet őket felgyújtani.
Ha nem lenne más választásunk, mert mondjuk ezek nélkül nem tudnánk élelmet termelni, akkor muszáj lenne vállalni a kockázatot.
De ameddig nem ez a helyzet minél óvatosabban és tapogatózva kell eljárni szerintem minden génmanipulációs kísérletnél.