Quote:
Originally Posted by Kutyuleee
Hát nem tudom sztem semmi gond sincs a rendszerrel. tökéletesen müködik extrém helyzetekben, mert nem enged nagy területi hátrányban lévő ori közelébe 2x akkora orit. ezt a területi hátrányt természetesen le lehet küzdeni és a 800hekis felfedezhet az 1700-as alá, és leüti ha akarja. így közel egyforma nagyságu országok tudnak megküzdeni, egyenlőbb esélyekkel.
|
Ha semmi gond nem lenne a jelenlegi helyzettel, nem lenne "Fejlesztések" csoport - ahol deklaráltan azok a témák maradnak meg, ahol "valami gond van".
A nagy ország vs. kis ország kérdésben a kicsinek többszörös védelme van, ebből csak az egyik a távolság. A sikeres ütés eredményessége, a csata közbeni/utáni kockázatok lehetősége - véleményem szerint - sokkal döntőbb egy sereg indításakor. (Nyilván ezekre is hat a táv, de önmagukban is léteznek, mint tényezők.) Tehát csak azért, mert valaki ott van a közelben, nem biztos, hogy érdemes ráindulni (ahogy Matador is írta).
A másik, amit feltételezel, hogy amíg a kicsi megduplázza területét, a nagy nem tud szintén duplázni (ha nem területben, mert már nehezebb/lehetetlen fedezni, akkor vagyonban). Pedig de. És erre mondom, hogy a távolság az idővel csak nő. Hiába éri utol a 800-as az 1700-ast területben, ha közben a nagy anyagi lehetőségei a többszörösére nőnek. Ezt az időt érdemes lenne rövidíteni, mert akkor ez a különbség (ami nem önmagában területi, inkább vagyoninak nevezném) kevésbé tud nőni az idővel.
Amiről írsz, hogy "egyforma nagyságú országok küzdjenek egyenlő esélyekkel" akkor lenne megvalósítható, ha a játék bármelyik részén a folyamatos harc kikényszeríthető lenne. Amint azonban van olyan része a játéktérnek, ahol ritkulnak a harcok, az erőforrások elkezdenek felgyűlni. Gondolom sejted, hogy pont ez van most. Akkor most érje utol bátran a kis 800-as az 1700-ast.
Egyébként az alapgondolat nagyjából arra lenne jó, hogy ritkábban legyen a távolság az oka a tűzszünetnek.
(Csak hogy tisztázzuk, hogy ugyanarra gondolunk: Szerintem a vagyon harc nélkül gyűlik, harccal fogy. Harc közben a nagyobb országnak jobban fogy, békében jobban gyűlik. Ebből az következne, hogy a kisebb országok érdeke a harcok fenntartása - sokszor még veszteségek árán is - mert így lehet megakadályozni/lassítani, hogy a nagy meglépjen a mezőnytől.)
Egyébként egyetértek, az a jó a játék szempontjából, ha közel egyforma nagyságú orik küzdenek. Az ötlet abban is segítene, hogy a játéktér e felé tartson - ugyanis bevezetése esetén a távoli jövőben (szerintem) nehezebb lenne elhúzni.