Pacalpörkölt
Hozzávalók:
60 dkg marhapacal,
2 nagy fej vöröshagyma,
2 db zöldpaprika,
1 db paradicsom,
(vagy 3 evőkanál konzerv lecsó, esetleg mirelit zöldpaprika és paradicsom),
4 evőkanál olaj,
3 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál piros fűszerpaprika,
2 szál zellerzöld,
2 evőkanál ecet,
1 teáskanál liszt,
ízlés szerint só, kevés törött fekete bors.
Az előfőzött pacalt vékony, hosszú csíkokra vágom. A megtisztított és finomra metélt vöröshagymát a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és ráöntök 2 evőkanál vizet. A tűzre visszatéve beleteszem a pacalt, és állandó keverés közben megpirítom. Ezután annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi. Megsózom és megborsozom. Fedő alatt majdnem puhára főzöm. Ekkor hozzáadom a felszeletelt zöldpaprikát, a felkarikázott paradicsomot és a finomra vágott zellerzöldet. Liszttel elkevert fél dl vízzel besűrítem, és jól kiforralom, közben folytonosan kevergetem. Aki szereti a csípős ízeket, az fűszerezze cseresznyepaprikával vagy paprikakrémmel.
Ezt egy szakácskönyvben találtam és a párom nagyon szereti.
Aki szereti a pacalt annak ajánlom, próbálja ki.
