Quote:
Originally Posted by AndrewB
Akkor én egy paradoxon vagyok? Gyűlölöm az irodalmat, mint tantárgyat (megutáltatták velem + eddig senkinek sem sikerült bebizonyítania, hogy van értelme), viszont nagyon szeretek olvasni - már ha éppen kedvet kapok hozzá és van rá időm
A lényege lehet, hogy ez, de amit irodalom órán csinálunk, az köszönő viszonyban sincs ezzel  Az én szememben az lenne a jó irodalom óra, ami kedvet ad arra, hogy elolvassak valamit - nem pedig mások gondolatait sulykolják belém... A verselemzés meg a példádból adódóan fölösleges számomra - lévén nem szeretem nagyon a verseket... sőt  ebből kifolyólag soha nem is fogok verset olvasni (kivéve 1-2, de azokat meg is tanulom - pl.: Himnusz) - hidegen hagy, hogy mit akarnak vele elmondani... ha mondandójuk van, írják le egyértelműen, vagy fessék le
Összegezve számomra az irodalom (mint tantárgy) teljességgel fölösleges és érdektelen, persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenki számára az, csak engem hagyjanak békén vele, ne erőltessék rám 
|
Oks, akkor félreérthettem, mert nekem az jött le, hogy nem csak az órát szóljátok le éppen, hanem magát az irodalmat.
Nézd, én megértem, ha nem szereted, ha valamit ráderőltetnek. Lehet, nem szereted a verselemzést (sőt: a verseket), de nyilván vannak jó dolgok is órán. Szerintem egyébként a legtöbb tantárgynál az a helyzet, hogy vannak benne dolgok amiket az ember szeret, és olyanok is, amiket nem. Én az irodalom órákat személy szerint azért szerettem, mert megismertettek sok olyan íróval, akiket valószínűleg az órán való részvétel nélkül sose ismertem volna meg. A kötelező olvasmányok (amiket szintén nagyon sokan nem szeretnek) is azért vannak, hogy szélesítsék a látókörünket. Kell nézni néha a dolgokban a pozitívumot is, nemcsak a negatívumot - összeszorítod a szád és túléled a verselemzést, cserébe pedig egy olyan tudást kapsz, ami adott esetben meg is változtathatja a gondolkodásmódodat. Csak egyszer kell, hogy egy vers, novella vagy könyv igazán mélyen megérintsen.
Mellesleg szerintem a történelem illetve a matematika tanulásából sem lehet egy üveg sört venni

De ugyanúgy hozzátartoznak az általános műveltséghez (ahogy Elme is mondja), mint az irodalom.