Quote:
Originally Posted by -Fegya-
JKSZ-e a megbeszélt piaci utalás?
Az én definícióm szerint JKSZ, többek szerint viszont nem. Ha JKSZ, akkor beismerés esetén büntethető, egyéb esetekben aligha bizonyítható.
|
Ha szöviben lévő taggal csinálod, akkor sztem nem.
Quote:
JKSZ-e a megbeszélt földleadás?
Az én definícióm szerint igen.
|
Igen
Quote:
JKSZ-e a védhető ütés beengedése?
Az én definícióm szerint attól függ, hogy volt-e egyeztetés, összedolgozás.
|
Szerintem is, de ezt elég nehéz bizonyítani. Én is engedtem már be szándékosan védhető ütést, hogy aztán több sereggel tudjam alulról megütni az ellent és eltávolodjunk egymástól. Ilyen esetben csak a körülmények azok, amik bizonyíthatják a JKSZ-t.
Viszont ha volt távol, és nem csinált semmit a védő fél, de védhette volna az ütést, akkor sem feltétlenül JKSZ. Pl. kiárulok egy fellépés előtt, és információm van a feljebbi csoport piacárol, mert akkortájt léptem feljebb a másik orimmal. Tudom, hogy nem éri meg sereget venni, mert azon anyagilag bukok. Ezért beengedem az ütést, mert még akkor sem kerülök minimumföld alá. Ez szerintem nem JKSZ.
Quote:
JKSZ-e üres országot többször megütni?
Az én definícióm szerint attól függ, hogy volt-e egyeztetés, összedolgozás. Ha egy üres országot többen beütnek úgy, hogy többször is csak addig nem volt szabin, amig a támadás indult, az szinte biztos, hogy megbeszélt földleadás, azaz JKSZ.
|
Alapból értelemszerűen nem JKSZ, de a körülmények alapján lehet az. Ennek a fajta JKSZ-nek szerintem a legtökéletesebb példája, amikor csak a seregindítás időpontjára jön fel szabiból a célpont ország, és aztán visszaszabizik. Ez például elég jól szűrhető lenne. Persze itt is vannak/lehetnek véletlenek.
Quote:
JKSZ-e a piac manipulálása?
Szerintem ha egy szövi manipulálja a piacot (például alacsony vagy magas áron tartja a gabonát), akkor az nem JKSZ, ha viszont szöviben nem lévő országok fognak össze, az JKSZ.
|
ha szövi manipulálja, akkor az szerintem nem az. Szerintem az sem feltétlenül JKSZ, ha több szövi irányítja a piacot, de nem beszélnek. Sokszor van, hogy én is pl. egy nyersire specializálom magam, és azt a piacot viszem, de mást nem, mert nem éri meg, vagy olyan mennyiségek vannak kint és termelődnek. Ilyenkor kialakulhat egy egyensúly a piacot vivők között megbeszélés nélkül is.