View Single Post
  #11  
Old 12-19-2007, 10:32
Dr Rozi rendel Dr Rozi rendel is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Magyarország, H-Bihar
Posts: 284
Activity: 0%
Longevity: 93%
Default Mézeskalács

Finom mézeskalács
Hozzávalók:

25 dkg méz,

5 dkg vaj,

3 egész tojás,

10 dkg porcukor,

1 evőkanál fahéj,

1 kávéskanál szegfüszeg

2 dkg szalakáli

70 dkg liszt

mézeskalács-fűszerkeveréket is használhatsz kiegészítve ezeket, vagy helyettesítve is

Elkészítése:
A mézet és a vajat langyosítsd meg. Egy másik edénybe tedd az egész tojásokat, porcukrot és a fűszereket valamint a szalakálit. Turmixgéppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos vajas-mézbe. Újból dolgozd össze és gyurjál bele kézzel 70 dkg sima lisztet. Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten 1 napig. Másnap nyújtsd ki kb. 4 mm vékonyra, formázd(angyalka, karacsonyfa, csengő;, télapó stb.)kend be felvert egész tojással a tetejét, majd tedd fóliával bélelt tepsibe. Forró sütőbe süsd mogyoró barnára(4-5 perc). Ha kihűlt, gyönyörűen lehet díszíteni, a fenyőre díszként felaggatni. Csodálatos illat lengi be a házat.

Díszítő cukormáz készítése:
1 tojásfehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot adjál, hogy összekavarva igen sűrű anyagot kapjál.(Habverővel nem szabad verni!)Kanállal rakj kicsi mennyiséget nejlonzacskóba, a minek sarkára kicsi lyukat vágtál. Úgy rajzolj, mint a ceruzával. Színezheted kakaóporral is a cukormázt.
Én személy szerint nem vagyok oda a cukormázért, ezért bármilyen ehető maggal díszítem, még sütés előtt, hogy beleragadjon a tojásba. (darabos dióval, darált dióval, egész mákkal, mogyoróval, stb.)
Vagy apró színes cukordarával, csokidarával, kókuszreszelékkel

Last edited by Dr Rozi rendel; 12-19-2007 at 10:35..
Reply With Quote
Sponsored Links