Finom mézeskalács
Hozzávalók:
25 dkg méz,
5 dkg vaj,
3 egész tojás,
10 dkg porcukor,
1 evőkanál fahéj,
1 kávéskanál szegfüszeg
2 dkg szalakáli
70 dkg liszt
mézeskalács-fűszerkeveréket is használhatsz kiegészítve ezeket, vagy helyettesítve is
Elkészítése:
A mézet és a vajat langyosítsd meg. Egy másik edénybe tedd az egész tojásokat, porcukrot és a fűszereket valamint a szalakálit. Turmixgéppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos vajas-mézbe. Újból dolgozd össze és gyurjál bele kézzel 70 dkg sima lisztet. Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten 1 napig. Másnap nyújtsd ki kb. 4 mm vékonyra, formázd(angyalka, karacsonyfa, csengő;, télapó stb.)kend be felvert egész tojással a tetejét, majd tedd fóliával bélelt tepsibe. Forró sütőbe süsd mogyoró barnára(4-5 perc). Ha kihűlt, gyönyörűen lehet díszíteni, a fenyőre díszként felaggatni. Csodálatos illat lengi be a házat.
Díszítő cukormáz készítése:
1 tojásfehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot adjál, hogy összekavarva igen sűrű anyagot kapjál.(Habverővel nem szabad verni!)Kanállal rakj kicsi mennyiséget nejlonzacskóba, a minek sarkára kicsi lyukat vágtál. Úgy rajzolj, mint a ceruzával. Színezheted kakaóporral is a cukormázt.
Én személy szerint nem vagyok oda a cukormázért, ezért bármilyen ehető maggal díszítem, még sütés előtt, hogy beleragadjon a tojásba. (darabos dióval, darált dióval, egész mákkal, mogyoróval, stb.)
Vagy apró színes cukordarával, csokidarával, kókuszreszelékkel
