Thread: "Alapfilmek" :)
View Single Post
Old 03-27-2006, 18:49
aúú's Avatar
aúú aúú is offline
Member

Activity: 0%
Longevity: 99%

Quote:
Originally Posted by Half
Düne egy gyenge scifi. És szvsz elég gyengén adja vissza a könyvet, de ez izlés kérdése, de nem nevezném müvészi értéknek azt, hogy vissza adja egy fantasy könyv hangulatát...
Vigjáték lehet mia a müvészi értéke miért müvész film?
Schindler akkor sem müvész film ha nem történelmi bár mivel tényeken alapul ezért belefér ebbe a kategóriába , de életrajzi könyvnek is jó. De müvész film?????
Half, szerintem neked alapvetően van problémád a különböző műfajok megkülönböztetésével (nem bántásból írom, csak így látom, azok alapján, amiket eddig írtál). Felhívnám a figyelmedet arra, hogy a Szárnyas fejvadász is egy scifi könyv és mégis egyetértettél azzal, hogy művészfilmek és alapfilmek közé való... ráadásul ha megnézed Verne Gyula könyveit is, akkor végképp látnád, hogy nem igazán az a lényeg, hogy milyen műfajban íródott, készült, hanem az, hogy miről és miként szól. A Schindler listája a képi eszközei és a téma ilyetén való bemutatása miatt művészfilm és nem azért, mert Schindler-ről szól (az életrajztól meg még messzebb van, mint a történelem film kategóriától, a Sztálingrád című igencsak hosszú film pld történelmi film). A Dűne, pedig mint írtam, tökéletesen visszaadja a hangulatot, a vívódását és változásait a főszereplőnek, a házak közötti ármánykodást és a különböző, a szélsőséges viszonyok közötti gondolkodás módokat, valamint az elvekhez való ragaszkodást. A történetet igazából ott rontják el, amikor behozzák a szónikus fegyvert, valamint a férgekkel való támadást a végén (mert ugyibár az eredeti történetben a vízzel és a férgek kiírtásával fenyegette meg a Császárt Mu'A'Dib).
És születnek emberek.
Reply With Quote