Meg is kezdem a sort, a kedvenc ételemmel, a
palacsintával.
Én így készítem:
Maga a tészta:
Harminc dkg finomlisztet simára keverünk 2 egész tojással, és állandó keverés mellett hozzáöntünk annyi folyadékot, hogy tejszín sűrűségű tésztát kapjunk.
A folyadék lehet tej, fele tej és fele víz vagy szódavíz. Csipetnyi sóval ízesítjük.
Az édes tésztánál egy evőkanál kristálycukrot is adunk hozzá.
A sós tésztát a szokásosnál egy gondolattal, több sóval ízesítjük.
A kész tésztát kb. 15 percig pihentetjük, és utána kezdjük sütni.
Ez a mennyiség 15-20 palacsinta sütéséhez elegendő.
Én az alábbi töltelékekkel szeretem, ha könnyű, édes ízekre vágyom:
Meggyes túrós palacsinta
A készen kapható meggyes túrós krémmel az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük. Ha nincs kész krém, akkor a túrót áttörjük, porcukorral és kimagozott, finomra vágott meggybefőttel elkeverjük. A megtöltött palacsintákat porcukorral meghintve tálaljuk.
Szőlős palacsinta
A szőlőszemeket porcukorral ízesített, pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Az édes tésztából készített palacsintákat megtöltjük ezzel, aztán batyuformára hajtogatjuk.
Vaníliás porcukorral meghintve, borsodóval tálaljuk.
Téli palacsinta
A sült tököt áttörjük, kevés citromlével, narancslével ízesítjük és eldolgozzuk 1 tojás felvert habjával.
Az édes tésztából sütött palacsintákat a masszával megtöltjük. Vaníliás porcukorral meghintve, tejszínhabbal tálaljuk.
Pezsgős palacsinta
Két tojássárgáját 1 tojással, 2 evőkanál porcukorral, 1 evőkanál citromlével, 1 1/2 dl pezsgőt turmixgépben habosra keverünk. Az édes tésztából sütött palacsintákat henger alakúra formázzuk, a pezsgőhabbal leöntjük és vaníliás porcukorral meghintve, azonnal tálaljuk.
És persze az alap ízes-, kakaós-, és túrós palacsintát is szeretem.
Jóétvágyat