Quote:
Originally Posted by Redback
(Post 199331)
Én úgy tudom, hogy letölteni nem illegális, csak feltölteni, megosztani.
|
Rosszul tudod.
- Letölthetek-e magáncélra filmeket, zenéket, játékprogramokat?
A másolás a szerzői jogban főszabályként engedélyköteles, a letöltés pedig másolatkészítést jelent . A törvény azonban egyes esetekben lehetővé teszi, hogy a magánszemély magáncélra szerzői jog által védett művekről másolatot készíthessen. A kivétel vonatkozik például a zeneművekre, filmekre - ha azokat nem védi másolásvédelem - , de nem vonatkozik a szoftverekre. Így az előbbiek lemásolása (letöltése) ma nem minősíthető jogellenesnek, míg a szoftverek másolása, letöltése a jogosult kifejezett engedélye jogellenes.
(szerintem egy "nelkul" kimaradt a mondatbol, de igy volt az oldalon...)
http://www.alon.hu/index.php/article...eview/2216/1/5
(Bar regi cikk, de ugy tudom, azota nem valtozott, talan mostanaban akarjak majd szigoritani.)
Indexes cikk:
Igaz-e, hogy Magyarországon zenét és filmeket letölteni-másolni magáncélra legális, de szoftvereket nem?
Igen, a szerzői jogi törvény teszi meg ezt a különbséget közöttük. A pusztán magáncélú, jövedelemszerzést nem szolgáló másolás a szerzői jogi törvény alapján az úgynevezett szabad felhasználás körébe tartozik. A szabad felhasználás lehetőségének indoka az, hogy a törvény célként jelöli meg az információ terjesztését is, aminek ez igen fontos eszköze. A különbségtétel mögöttes indoka egyszer az, hogy a szoftverek jelentős része általában nem ezt a célt szolgálja (hiszen azok maguk is jövedelemtermelő eszközök), másrészt pedig az, hogy éppen ezért a piaci értékük is jóval magasabb lehet.
Ráadásul a szoftverek esetében csupán a másolás értéke a használattal realizálódik, maga a használat pedig önmagában engedélyköteles. A szoftver esetében élesen elválik egymástól a másolás és a használat kérdése, és mivel az engedély, a licenc nélküli használat önmagában is jogsértés, felesleges és értelmetlen a szabad felhasználás kérdése: hiszen lényegtelen, hogy a jogellenes szoftverhasználat az internetről letöltött adattömeg, írható cd-lemez, vagy akár lopott gyári lemez alapján történik. E szempontok alapján a szoftverekre részleteiben más szabályok vonatkoznak.
http://index.hu/tech/jog/warez030707/