![]() |
evolúció, genetika, molekuláris géntechnológia
Inkább itt beszélgessünk a témáról, ne mások topikját offoljuk.
Egy átfogó téma, ami szükségszerűen megosztja a világ közvéleményét. Sokan ellenzik, még többen tiltakoznak ellene, vannak akik divatból, néhányan tudatlanságból. Vannak akik a fejlődés és jövő zálogát látják benne és sokak szerint az emberiség fennmaradásának záloga. Eltérő aspektusok, különböző vélemények. Az ember teljes génkészletének feltérképezése a hőskorszakban dollármilliókba került. Ez az összeg folyamatosan és rohamosan csökkent az elmúlt 2 évtizedben és hamarosan párezer dolláros áron el tudják készíteni. Innentől izgalmas igazán a téma, mivel ezen az áron már rengeteg embernek elérhető áron tudják szolgáltatásként kínálni. Sokan félnek a témától, de náluk kevesebben tudják, hogy pl az inzulint is génmanipulált bacikból nyerik és ez több millió ember életét menti meg. A tudomány mára már rengeteg bacit állított az emberiség szolgálatába antibiotikumok, enzimek, fehérjék termelésével, de használja az élelmiszeripar, a mezőgazdaság is ezen anyagokat. Véleménynyilvánításra és vitára fel! |
Elme lehetne hogy először a gének, majd a mémek fogalmát definiálod?
Alapnak... Akkor lehet elkezdeni a vitát. |
hát Hai ki akarod ugrasztani a nyulat a bokorból?
vagy csak a Dawkinsi meghatározása érdekelne a mémnek? a bevezetőt egyben problémafelvetésnek is szántam ellenzed, elviseled, jónak tartod, esetleg veszélyesnek? ha igen, miért? a másik oldala meg az a dolognak, hogy nem akarnék mindenáron és mindenkivel vitázni, de érdekelne hogyan vélekednek mások a témáról. |
Inkább a bokor...
De a vitát másra hagynám. ;) Persze biztos van akinek fel kell frissítenie az emlékezetét ha a Dawkins féle mém elméletről van szó. Azt gondolom hogy a gének kérdéskörében már nem annyira lehet komoly vitákat kezdeni, azok tudományosan bizonyított tézisek. Bár a tudományos életet valóban felkavarták anno. Viszont a mémeknél ott már lehet valamit keresgélni. :) |
szóval Spencer szociodarwinizmusát, ha lehet hagyjuk ki ebből a topikból
ami az eredeti kérdést illeti én amellett teszem le a voksom, hogy a gén az evolúció alapja, az egyed csak a gének hordozója |
szóval akkor én félreértettem
Azt hittem a gének, evolúció kontra teremtés témakör a vita tárgya. A géntechnológia az más. A magam részéről nem ellenzem. Ha csak az alapokat vesszük akkor mi a különbség a fajtanemesítés és a genetikailag módosított búza között? Persze vannak veszélyei, de a haladásnak mióta nem volt? |
a géntechnológia önző módon engem jobban érdekel
de Dawkins, Darwin papa és a többiek még elférnek ebben a topikban és, hogy ne szegjem kedvedet a teremtés/kontra evolúció sem zavar, mint téma:) |
pl itt van a Darwinizmus problémája: egészen addig,amíg nem olvastam Dawkinst teljesen elfogadtam a darwinizmust. Azonban a darwinizmus keretében számos nagyon lényeges kérdés még csak föl sem vethetõ
igaz Darwin papa dolgát számos tényező nehezítette: korában nem létezett biometria, genetika, matematikai statsiztika, stb és ezek nélkül ugye a variabilitást és variációkat nehéz értelmezni és itt vannak is likacskák Darwin rendszerében... |
Quote:
Szép részeredmény, de még nem ez a vége:D Amúgy ha vitatkozni kell, akkor a gének se magyarázzák meg az evolúció sötét foltját, hogy hogy lett "élettelenből élő", és amig arra nincs magyarázat addig nem tiszta a kép (én nem vagyok vallásos,mielött valaki azt hinné, cask már jó pár éve várom hogy megfejtsék ezt a titkot, mert nagyon megmozgatja a fantáziám, hogy hogyan) és az lenne az igazi áttörés, amikor már nem kellenek sejtek hozzá, hanem az élettelenből "teremthetünk" élőt. |
nem olyan régen csináltak "szintetikus" dns-t...
|
All times are GMT +1. The time now is 23:39. |