![]() |
I need a help :) deriváálááás
allllloha :) ha van itt valaki aki ért a matematikához és megmagyarázná nekem az alulírott 3 példát azt megköszönnémm :
(sin3 (köb)x )' = 3 sin2x*(cosx) sinx3 = cos x3*3 x2 sin3x3= 3sin2x3 *cosx3*3x2 :D:D |
összetett függvények deriválása:
(f(g(x)))'=f'(g(x))*g'(x) |
Quote:
Emberi nyelvre fogalmazva. elösször deriválod a magasabb rendü fügvényt és a belsőt békénhagyod utána szorzod ezt a belső fügvény deriváltjával. ez nem csak 2 fügvényre igaz, hanem többszörös parciális deriváltra. mondjuk a 3. példádon mutatva. a legelső fügvény ugyebár a sinuson a köb. azt deriválva lesz 3 sin2x3, ezt szorzod ezután a sin2x3 deriváltjával ami cos2x3, és a végére még marad az x3 fügvény ami 3x2. így remélem érthető miért lesz f(x)=sin3x3 f'(x)=3sin2x3*cos2x3*3x2 a végeredmény. |
Quote:
És akkor az fog kijönni, amit a srác odaírt ;) |
értem már én is, hogy mit jelent ez: (sin3 (köb)x )' :D
szóval ez vhogy így akart kinézni, ha jól értem: (sin^3(x))' :) jelen esetben f(x)=x^3 és g(x)=sin(x). ha a képletbe behelyettesítjük ( (f(g(x)))'=f'(g(x))*g'(x) ), akkor ezt kapjuk: (sin^3(x))' = 3 * sin^2(x) * (sin(x))' = 3 * sin^2(x) * cos(x). második feladat: (sin(x^3))': f(x)=sin(x) és g(x)=x^3. (sin(x^3))' = cos(x^3) * 3 * x^2 harmadik: (sin^3(x^3))': f(x)=x^3; g(x)=sin(x) és h(x)=x^3. képlet: (f(g(h(x))))' = f'(g(h(x))) * g'(h(x)) * h'(x). eredmény: (sin^3(x^3))' = 3 * sin^2(x^3) * cos(x^3) * 3 * x^2 |
All times are GMT +1. The time now is 04:17. |