Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Segítség (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Bankkártya kérdés (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=4380)

SGB 10-10-2010 19:37

Bankkártya kérdés

Sziasztok, mostanában sokat gondolkodok a bankkártyás vipelésen, és van is egy Erste-s kártyám, amire "Maestro Card" van írva.
A Worldpay és PayPal honlapon (mint választási lehetőség) csak "Master Card" szerepel.
Kicsit laikus vagyok a témában, tehát annyi lenne a kérdésem, hogy a kettő ugyan az-e, és tudok-e fizetni így a kártyámmal.

Ati 10-10-2010 19:47

Quote:

Originally Posted by SGB (Post 266491)
Sziasztok, mostanában sokat gondolkodok a bankkártyás vipelésen, és van is egy Erste-s kártyám, amire "Maestro Card" van írva.
A Worldpay és PayPal honlapon (mint választási lehetőség) csak "Master Card" szerepel.
Kicsit laikus vagyok a témában, tehát annyi lenne a kérdésem, hogy a kettő ugyan az-e, és tudok-e fizetni így a kártyámmal.

Most így hírtelen ezt találtam róla: "The Maestro Card is a internationally accepted debit card owned by MasterCard. It is accepted by any retailer who accepts MasterCard."

SGB 10-10-2010 19:53

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 266492)
Most így hírtelen ezt találtam róla: "The Maestro Card is a internationally accepted debit card owned by MasterCard. It is accepted by any retailer who accepts MasterCard."

Köszönöm, akkor valószínűleg hamarosan használom is. :)

Pool 10-10-2010 19:56

Én úgytom, hogy olyan kártyával lehet neten vásárolni, ami dombornyomott...
Nekem is volt egy otp-s nem domboros és nem tudtam használni, mert a 3 jegyű CVC sem volt a hátoldalán...

BimmBimm 10-10-2010 19:58

Quote:

Originally Posted by LiverPool (Post 266494)
Nekem is volt egy otp-s nem domboros és nem tudtam használni, mert a 3 jegyű CVC sem volt a hátoldalán...

Ez manapság egyre kevésbé igaz. Azzal a kártyával lehet neten fizetni, amire engedélyezve van. Több bank kiad internetkártyát, de azok nem dombornyomottak.

Pool 10-10-2010 20:00

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 266495)
Ez manapság egyre kevésbé igaz. Azzal a kártyával lehet neten fizetni, amire engedélyezve van. Több bank kiad internetkártyát, de azok nem dombornyomottak.

Elhiszem, amikor nekem domboros lett, akkor még ez nem volt jellemző

Ati 10-10-2010 20:03

Quote:

Originally Posted by LiverPool (Post 266494)

Nem kell, hogy dombornyomott legyen. Ma már vannak kifejezetten netes vásárláshoz használatos kártyák, azok se mind dombornyomottak.

Egy kicsit kaotikus, hogy mit hol fogadnak el, és miért.

Eredetileg a bankkártyákat nem elektronikus terminálokkal használták, hanem egy kézi "leolvasó" volt, ami egy papírra fizikailag rányomta a dombornyomott kártya adatait. Az eladó ezt a papírt iratta alá, és ez alapján küldte be a pénzigényét, aminek többnapos átfutási ideje volt. Emiatt kellett külön letéti számla az ilyen kártyákhoz.

(Ilyen olvasónk anno volt is még a 90-es években, de használni szerintem két embernél több nem használta sose... :))

Aztán kitalálták, hogy elektroniuksan is fel lehessen dolgozni ezeket a fizetéseket.

Ezután kitalálták a nem dombornyomott kártyát, ami már CSAK elektronikusan működött, a papíralapú fizetési lehetőség nem volt meg rá. Ezért nem volt dombornyomott.

Idáig tart az elmélet, ami tök jól hangzik, de a gyakorlatban sajnos sok bank nem engedte a nem dombornyomott kártyáját neten használni. Mások igen. Megint mások kifejezetten csak neten engedték használni (nincs rajta mágnescsík, amivel terminálon használható lenne).

Ma már a legtöbb bank engedi használni neten is minden kártyáját, de még ma is vannak kivételek.

Hex 10-10-2010 22:12

Quote:

Originally Posted by SGB (Post 266491)

a maestro card az egy sima elektronikus típusu euro alapu kártya, amivel nem lehet neten vásárolni.

netes vásárláshoz, vagy visa electron (nem dombornyomott), visa classic (dombornyomott) és master card (dombornyomott) kártyát ajánlok.

visa kártyáknál tudni kell, ha euroban vásárolsz vagy veszel fel kp-ét euró az elszámolási neme, minden más egyéb esetben dollár.

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 266497)
Idáig tart az elmélet, ami tök jól hangzik, de a gyakorlatban sajnos sok bank nem engedte a nem dombornyomott kártyáját neten használni. Mások igen. Megint mások kifejezetten csak neten engedték használni (nincs rajta mágnescsík, amivel terminálon használható lenne).

Ma már a legtöbb bank engedi használni neten is minden kártyáját, de még ma is vannak kivételek.

nem a bankon, hanem a kártyaszolgáltatón múlik Ati

Ha valaki netes vásárlásra adja a fejét és ott kártyával fizet, jól gondolja meg, hgoy milyen oldalon adja ki a nevét, kártyaszámát és a kártya hátoldalán lévő cvc,cvc2 számát, mivel ha illetéktelen kezekbe kerül, akkor akár az egész bankszámláján lévő összegtől megszabadíthatják az embert és mivel a legtöbb bank szabályzatában az van benne, hoyg ha harmadik személynek kiadod ezeket a számokat, akkor a bankot ilyen esetben nem terheli semmi felelősség és akkor úgy szerzed vissza a lóvéd, ahogy akarod. Ezzel nem elrettenteni akarok senkit, csak arra ösztönözni, hogy járjon utána ezeknek a dolgoknak.

a legkönnyebb varia, nyitsz egy másik számlát és azon épp annyi egyenleg van, amennyit felfogsz használni vásárlásra, amúgy meg nem sok mindent tartasz rajta.

BimmBimm 10-10-2010 22:18

Hm, megjött a bankárunk:)
Köszi a felvilágosítást, jó ezt tudni!

Ati 10-10-2010 22:19

Közben találtam egy ilyet a PayPal oldalán:

"What type of credit or debit cards can I use with PayPal?
PayPal accepts the following cards:
  • Visa / Delta / Electron
  • MasterCard / Eurocard
  • PayPal Top Up Card
  • Maestro
  • Solo
  • American Express
Debit cards (also known as bank cards) are accepted if they have a Visa or MasterCard logo."

Itt külön fel van sorolva a Maestro, mint használható kártya.

Remedy 10-10-2010 22:20

Quote:

Originally Posted by Hex (Post 266503)
a maestro card az egy sima elektronikus típusu euro alapu kártya, amivel nem lehet neten vásárolni.

netes vásárláshoz, vagy visa electron (nem dombornyomott), visa classic (dombornyomott) és master card (dombornyomott) kártyát ajánlok.

visa kártyáknál tudni kell, ha euroban vásárolsz vagy veszel fel kp-ét euró az elszámolási neme, minden más egyéb esetben dollár.

nem a bankon, hanem a kártyaszolgáltatón múlik Ati

Ezt megerositem, nekem is maestro tipusu otp-s kartyam volt, es azt nem lehetett netes vasarlasra hasznalni.

Itt kerulo ut lehet a paypal szamlara torteno utalas, ha belfoldon ingyen, vagy olcson utalsz esetleg.

Ati 10-10-2010 22:24

A PayPal egyértelműen azt írja, hogy használható ott a Maestro kártya, de mivel nincs ilyenem, nem tudom kipróbálni. Ha valakinek van nem otp-s kártyája, akkor érdemes lenne egyszer kipróbálni. (OTP-s kártyákkal eddigi tapasztalatok szerint nem lehet neten vásárolni, hacsak nem egy külön netes kártyát kérsz. Volt olyan visszajelzés is, hogy otp-s Visa Electronnal nem tudott neten vásárolni.)

Hex 10-10-2010 22:25

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 266504)
Hm, megjött a bankárunk:)
Köszi a felvilágosítást, jó ezt tudni!

nem vagyok bankár, csak egy sima Vállalati BAnki Tanácsadó (KTA) :)

Hex 10-10-2010 22:26

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 266507)
A PayPal egyértelműen azt írja, hogy használható ott a Maestro kártya, de mivel nincs ilyenem, nem tudom kipróbálni. Ha valakinek van nem otp-s kártyája, akkor érdemes lenne egyszer kipróbálni. (OTP-s kártyákkal eddigi tapasztalatok szerint nem lehet neten vásárolni, hacsak nem egy külön netes kártyát kérsz. Volt olyan visszajelzés is, hogy otp-s Visa Electronnal nem tudott neten vásárolni.)

K&H:
maestro nem
mastercard igen
visa electron igen
visa classic igen

de alapvetően a kártyaszolgáltatón múlik. Lehet, hogy külön megegyezés van a paypalt üzemeltetők és a maestro kártya szolgáltatója között.

BimmBimm 10-10-2010 22:27

Nekem pl KH-s MasterCard-om van és itt hódban vígan fizetek vele, de pl bwin-en nem fogadja el... sosem értettem én ezt:/

Hex 10-10-2010 22:29

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 266510)
Nekem pl KH-s MasterCard-om van és itt hódban vígan fizetek vele, de pl bwin-en nem fogadja el... sosem értettem én ezt:/

pedig el kellene fogadnia, de úgy emlékszem, hogy a K&h tiltja a szerencsejáték fogadást. Inkább itt van a bibi, majd utána nézek :) de valami ilyen rémlik

BimmBimm 10-10-2010 22:31

Quote:

Originally Posted by Hex (Post 266512)
pedig el kellene fogadnia, de úgy emlékszem, hogy a K&h tiltja a szerencsejáték fogadást. Inkább itt van a bibi, majd utána nézek :) de valami ilyen rémlik

Oks, ha megnézed majd akkor előre is köszi:)

Remedy 10-10-2010 22:32

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 266507)

Ez sem igaz igy. Most pl. olyan bankkartyam lesz (OTPs) amivel lehet neten vasarolni. Emelle a szamlacsomag miatt lesz egy virtualis webkartya is.

Szoval olyan nincs, hogy semmilyen OTPs kartyaval nem lehet neten vasarolni.

:)

(Emlekeim szerint Killer pl Otps Visa electronnal vipel gond nelkul)

Hex 10-10-2010 22:38

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 266513)
Oks, ha megnézed majd akkor előre is köszi:)

bár a bwin számlaszám menüje alatt te is megtudod nézni. Én nem vagyok ott regelve de elsőkörben nekem olyan jött fel, hogy mastercard hitelkártyát fogadnak el és a dombornyomottak nem voltak ott.

Lehet a bwin miatt nem tudod ott használni. de utána nézek

Ati 10-10-2010 22:42

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 266514)
Ez sem igaz igy. Most pl. olyan bankkartyam lesz (OTPs) amivel lehet neten vasarolni. Emelle a szamlacsomag miatt lesz egy virtualis webkartya is.

Szoval olyan nincs, hogy semmilyen OTPs kartyaval nem lehet neten vasarolni.

:)

(Emlekeim szerint Killer pl Otps Visa electronnal vipel gond nelkul)

"OTP-s kártyákkal eddigi tapasztalatok szerint nem lehet neten vásárolni, hacsak nem egy külön netes kártyát kérsz."

Annak örülök, ha már electronnal is enged az otp netes vásárlást, ez mindenképp üdvözlendő bővítés volt.

Remedy 10-10-2010 22:45

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 266517)
"OTP-s kártyákkal eddigi tapasztalatok szerint nem lehet neten vásárolni, hacsak nem egy külön netes kártyát kérsz."

Annak örülök, ha már electronnal is enged az otp netes vásárlást, ez mindenképp üdvözlendő bővítés volt.

Ertem, hogy mit mondasz, epp azt probaltam suggalni hogy a netes kartyamon kivul a simaval is fogok tudni majd neten vasarolni. :) (persze mivel a netes szamomra biztonsagosabb, azt fogom elsosorban hasznalni)

(vagy a netes kartyaval nem a webkartya lehetosegre gondoltal?)

Ati 10-10-2010 22:47

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 266518)
Ertem, hogy mit mondasz, epp azt probaltam suggalni hogy a netes kartyamon kivul a simaval is fogok tudni majd neten vasarolni. :) (persze mivel a netes szamomra biztonsagosabb, azt fogom elsosorban hasznalni)

(vagy a netes kartyaval nem a webkartya lehetosegre gondoltal?)

Akkor minek egy külön netes kártya, ha a másikat is tudod használni? :eek:

Remedy 10-10-2010 22:59

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 266519)
Akkor minek egy külön netes kártya, ha a másikat is tudod használni? :eek:

Mert ehhez a szamlacsomaghoz jar egy kulon webkartya lehetoseg, ami fizikailag nem is letezik, csak az adatait kapod meg. A szamlaszamod melle krealodik egy masik virtualis szamla.

Ezen a virtualis szamlan sosincs penz(legalabbis nalam nem lesz), es csak akkor utalok ra OTPdirect 0-24-es webes utalassal a foszamlamrol, amikor vasarolni akarok, es epp annyit, amennyiert. Igy ha vki lelopja sem tud rola soha fizetni.

Szamomra ez biztonsagosabbnak tunik mint a simaval fizetni. :)

(Valamint mivel egy ingyen dombor kartya jart hozza (a NET szamlacsomaghoz) meg egy nem dombor, inkabb a dombort valasztottam, ha ugyis ingyen van) :)

Igy ha epp vmi gaz van, tudok ezzel is fizetni.

BimmBimm 10-10-2010 22:59

Quote:

Originally Posted by Hex (Post 266516)
bár a bwin számlaszám menüje alatt te is megtudod nézni. Én nem vagyok ott regelve de elsőkörben nekem olyan jött fel, hogy mastercard hitelkártyát fogadnak el és a dombornyomottak nem voltak ott.

Lehet a bwin miatt nem tudod ott használni. de utána nézek

http://noob.hu/2010/10/10/bwin1.jpg

utána:

http://noob.hu/2010/10/10/bwin2.jpg

Hex 10-10-2010 23:01

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 266521)
http://noob.hu/2010/10/10/bwin1.jpg
utána:

http://noob.hu/2010/10/10/bwin2.jpg

igen, akkor a bwin csak hitelkártyát fogad el, lakossági bankkártyát nem :) ezért nem tudsz a lakossági dombornyomott kártyáddal fizetni ott

BimmBimm 10-10-2010 23:03

Quote:

Originally Posted by Hex (Post 266522)
igen, akkor a bwin csak hitelkártyát fogad el, lakossági bankkártyát nem :) ezért nem tudsz a lakossági dombornyomott kártyáddal fizetni ott

A mocskos kampósorrúak... :D
Mindenesetre köszi! Legalább nem játszottam el több pénzt:D

Remedy 10-10-2010 23:03

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 266523)
A mocskos kampósorrúak... :D
Mindenesetre köszi! Legalább nem játszottam el több pénzt:D

Ahogy latom utalni is lehet... :)

Hex 10-10-2010 23:05

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 266520)
Mert ehhez a szamlacsomaghoz jar egy kulon webkartya lehetoseg, ami fizikailag nem is letezik, csak az adatait kapod meg. A szamlaszamod melle krealodik egy masik virtualis szamla.

Ezen a virtualis szamlan sosincs penz(legalabbis nalam nem lesz), es csak akkor utalok ra OTPdirect 0-24-es webes utalassal a foszamlamrol, amikor vasarolni akarok, es epp annyit, amennyiert. Igy ha vki lelopja sem tud rola soha fizetni.

(Valamint mivel egy ingyen dombor kartya jart hozza (a NET szamlacsomaghoz) meg egy nem dombor, inkabb a dombort valasztottam, ha ugyis ingyen van) :)

Igy ha epp vmi gaz van, tudok ezzel is fizetni.

én meglepődnék ha valóban ingyen lenne az a dombornyomott kártya az otp-nél :)

BimmBimm 10-10-2010 23:05

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 266524)

Egyszer régen utaltam, csak lefogyott idővel, és ahhoz meg lusta vagyok, mert mire jóváíródik elmúlik a játszhatnékom:)

Remedy 10-10-2010 23:09

Quote:

Originally Posted by Hex (Post 266525)
én meglepődnék ha valóban ingyen lenne az a dombornyomott kártya az otp-nél :)

Ez itt off, de a szamlacsomag dija tartalmazza. :)

A számlához egy díjmentes bankkártya [........] valamint az internetes vásárlásra alkalmas Webkártya is díjmentesen kapcsolódik. Sőt, a díjmentes típusú kártyákkal havonta az első kettő, a bank által üzemeltetett hazai ATM-ből való készpénzfelvétel is díjmentes.

Hex 10-10-2010 23:11

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 266528)
Ez itt off, de a szamlacsomag dija tartalmazza. :)

számlához egy díjmentes bankkártya (Maestro, Sajátkártya Maestro, MasterCard Online, Sajátkártya MasterCard Online, MasterCard Online ISIC, VISA Electron, Sajátkártya VISA Electron- VISA Electron és Sajátkártya VISA Electron új-, csere- és pótkártyaként már nem igényelhető, valamint Sajátkártya Maestro új- és pótkártyaként már nem igényelhető), valamint az internetes vásárlásra alkalmas Webkártya is díjmentesen kapcsolódik. (A díjmentesség a Multipont Maestro kártyára, az ISIC díjra és a Sajátkártyák fénykép elhelyezési díjára nem vonatkozik). Sőt, a díjmentes típusú kártyákkal havonta az első kettő, a bank által üzemeltetett hazai ATM-ből való készpénzfelvétel is díjmentes.

az otp saját hirdetménye szerint, csak elektronikus típusú kártya díjmentes Remy :)

de ez a virtuális bankkártya és bankszámla az tetszik :)

Remedy 10-10-2010 23:13

Quote:

Originally Posted by Hex (Post 266529)
számlához egy díjmentes bankkártya (Maestro, Sajátkártya Maestro, MasterCard Online, Sajátkártya MasterCard Online, MasterCard Online ISIC, VISA Electron, Sajátkártya VISA Electron- VISA Electron és Sajátkártya VISA Electron új-, csere- és pótkártyaként már nem igényelhető, valamint Sajátkártya Maestro új- és pótkártyaként már nem igényelhető), valamint az internetes vásárlásra alkalmas Webkártya is díjmentesen kapcsolódik. (A díjmentesség a Multipont Maestro kártyára, az ISIC díjra és a Sajátkártyák fénykép elhelyezési díjára nem vonatkozik). Sőt, a díjmentes típusú kártyákkal havonta az első kettő, a bank által üzemeltetett hazai ATM-ből való készpénzfelvétel is díjmentes.

az otp saját hirdetménye szerint, csak elektronikus típusú kártya díjmentes Remy :)

Szemelyesen mast mondtak. Majd referalok hogy pontosan milyen kartyat kaptam, ha megjon, mert nem jegyeztem meg. Ezek amik itt fel vannak sorolva mar asszem nincsenek is. :)

Emlekszem hogy a neni specifikusan dombort mondott, en is csodalkoztam. :)

Hex 10-10-2010 23:14

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 266530)
Szemelyesen mast mondtak. Majd referalok hogy pontosan milyen kartyat kaptam, ha megjon, mert nem jegyeztem meg. Ezek amik itt fel vannak sorolva mar asszem nincsenek is. :)

Emlekszem hogy a neni specifikusan dombort mondott, en is csodalkoztam. :)

hát akkor frissítsék a honlapot, de bízom benne, hogy nem valami tervszámot akart veled teljesíteni az ügyintéző és tényleg díjmentes lesz. :) bár dombornyomottnál nekem ez meglepő

Ati 10-11-2010 07:07

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 266520)

Hmm, nekem a sima dombornyomott is így működik. Nem vezettek erre be egy külön, nemlétező kártyát. (Nem "dicsekedek", mert így tizensok év után, azt kell mondanom, hogy az általam használt banknak is egyre több hülyesége van. :-/)

Ati 10-11-2010 07:08

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 266524)

Igen, Bimmbimm most utálja is őket emiatt.

Ati 10-11-2010 07:11

Hex: a Visának a 3D ("Verified by visa") szolgáltatását nem tervezitek bevezetni? Amikor legutóbb körbekérdeztem (idén év eleje), akkor egyetlen magyar bank sem vette meg ehhez a licensz-t, így egyetlen magyar banktól sem lehetett kártyával fizetni olyan helyen, ahol megkívánják ezt a biztonsági szolgáltatást. :(

SGB 10-11-2010 11:47

Köszönöm mindenkinek aki utánanézett a dolognak, egyelőre úgy néz ki, hogy az átutalásos megoldást választom majd.

Hex 10-11-2010 19:15

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 266552)
Hex: a Visának a 3D ("Verified by visa") szolgáltatását nem tervezitek bevezetni? Amikor legutóbb körbekérdeztem (idén év eleje), akkor egyetlen magyar bank sem vette meg ehhez a licensz-t, így egyetlen magyar banktól sem lehetett kártyával fizetni olyan helyen, ahol megkívánják ezt a biztonsági szolgáltatást. :(

szia Ati,

erről még semmi infót nem kaptunk, szóval szerintem a közeljövőben nem. Már az is nagy szó, hogy a visa most már nem csak dollár alapon számolja el a vásárlásokat :D

Remedy 10-12-2010 14:16

Quote:

Originally Posted by Hex (Post 266531)
hát akkor frissítsék a honlapot, de bízom benne, hogy nem valami tervszámot akart veled teljesíteni az ügyintéző és tényleg díjmentes lesz. :) bár dombornyomottnál nekem ez meglepő

Nah, ma jott meg. Dijmentes, mastercard tipusu kartya. Gondolom dombor, a hatuljan van szam az alairasom mellett. Ilyen katicabogar van rajta egy falevelen. :)

http://www.kreativ.hu/image/400x257/50244.jpg

Ilyesmi, csak az aljan a nevem van a MasterCard online felirat helyett. :)

Ati 10-12-2010 14:17

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 266843)
Gondolom dombor

Gondolod? :eek:

Az vagy nem az? Ez ránézésre és tapintásra azért elég feltűnő. :)

All times are GMT +1. The time now is 04:01.