Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Excel segítség! :) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=4177)

Dynosaur 05-01-2010 16:47

Excel segítség! :)

Sziasztok! :)

Az lenne a lényeg, hogy van két oszlop, az egyik a kor (13év, 14év, 15év, stb.) a másikban, meg hogy hány ilyen idős egyed létezik (1, 0, 12, 6, 231, 0, stb.), na most nekem azt kéne kibányásznom, hogy mondjuk 10 év alattiból hány van, aztán 11-15, 16-20, szóval 5 évenkénti szórásban (talán így mondják :D). Erre van egy csodás gyakoriság függvény, ami valahogy nem akarja megenni a két oszlopot... :S

SEGÍTSÉG!! :D

így néz ki most:

http://img88.imageshack.us/img88/2183/excel01.jpg

előre is köszi! :)

Dynosaur 05-01-2010 18:17

vagy esetleg rossz függvénnyel próbálkozom? :confused: valaki, valami ötlet? :(

Dynosaur 05-01-2010 19:27

közben megcsináltam "brute force" módszerrel... :D (szépen kimásolgattam 1-100 as skálára, aztán összeszummáztam őket 5önként...)

de ettől függetlenül érdekelne a megoldás, mert úgy érzem még jól jöhet... :)

Redback 05-01-2010 20:38

szerintem egy szumha függvény tökéletesen megoldja.

Alg 05-01-2010 20:39

Valami feltételes szumma függvény nincs véletlenül? (nem használok túl gyakran excelt, de ez ugrott be így elsőre...)

Mod: De van: Red :D

Redback 05-01-2010 20:54

Quote:

Originally Posted by Alg (Post 250206)
Valami feltételes szumma függvény nincs véletlenül? (nem használok túl gyakran excelt, de ez ugrott be így elsőre...)

Mod: De van: Red :D

:D:D
én egy ilyesmi függvényt írtam rá:
A legelső darabszámos függvény még nem másolható sajnos:
=SZUMHA(A1:A26;"<"&E2+1;B1:B26)
Ahol A1:A26 az életkorok, E oszlop az az életkor, ami alatt kell összeszámolni, és B1:B26 a darabszám.

A második "sortól" már másolható a függvény, ami a következő:
=SZUMHA($A$1:$A$26;"<"&E3+1;$B$1:$B$26)-SZUM($D$2:D2)
Itt is ugyan azok a jelölések, a D oszlop pedig az az oszlop, amiben megadod az egyes életkorintervallumokba tartozó emberek számát.

Dynosaur 05-02-2010 16:21

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 250209)
:D:D
én egy ilyesmi függvényt írtam rá:
A legelső darabszámos függvény még nem másolható sajnos:
=SZUMHA(A1:A26;"<"&E2+1;B1:B26)
Ahol A1:A26 az életkorok, E oszlop az az életkor, ami alatt kell összeszámolni, és B1:B26 a darabszám.

A második "sortól" már másolható a függvény, ami a következő:
=SZUMHA($A$1:$A$26;"<"&E3+1;$B$1:$B$26)-SZUM($D$2:D2)
Itt is ugyan azok a jelölések, a D oszlop pedig az az oszlop, amiben megadod az egyes életkorintervallumokba tartozó emberek számát.

gyááá... nekem is ez jutott eszembe én is ezzel csináltam meg végül, csak nem ennyire szépen... ez a rész hiányzott az enyémből: "<"&E3 nem tudtam, hogy tudok hivatkozni kisebbel egy cellára... :o

Köszi! ;)

Ati 05-02-2010 18:40

A "gyakoriság" az melyik függvény?

Hex 05-02-2010 19:11

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 250249)
A "gyakoriság" az melyik függvény?

van olyan függvény, hogy gyakoriság :D
A gyakoriság, vagy empirikus eloszlás értékét (milyen gyakran fordulnak elé az értékek egy értéktartományban) a csoport_tömbnél eggyel több elemet tartalmazó függőleges tömbként adja eredményül

Ati 05-02-2010 20:05

Quote:

Originally Posted by Hex (Post 250258)
van olyan függvény, hogy gyakoriság :D

Mi ennek a rendes neve?

Dynosaur 05-02-2010 23:25

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 250275)
Mi ennek a rendes neve?

angol verzióban, OpenOffice-ban frequency() (ha erre gondolsz a rendes név alatt... :p utálom a magyar függvényelnevezéseket az excelben... :D)

Redback 05-03-2010 07:47

Quote:

Originally Posted by Dynosaur (Post 250244)
gyááá... nekem is ez jutott eszembe én is ezzel csináltam meg végül, csak nem ennyire szépen... ez a rész hiányzott az enyémből: "<"&E3 nem tudtam, hogy tudok hivatkozni kisebbel egy cellára... :o

Köszi! ;)

Jövőhéten héten tz-t írok excelből, pont a múlthéten vettük ezt a féle kategorizálást, vagy mifenét :D:D:p

Ati 05-03-2010 08:07

Quote:

Originally Posted by Dynosaur (Post 250310)
angol verzióban, OpenOffice-ban frequency() (ha erre gondolsz a rendes név alatt... :p utálom a magyar függvényelnevezéseket az excelben... :D)

Erre igen, köszi, így már tudom hova tenni. :)

Dynosaur 05-03-2010 22:38

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 250322)
Jövőhéten héten tz-t írok excelből, pont a múlthéten vettük ezt a féle kategorizálást, vagy mifenét :D:D:p

hopsz, Atinak akart menni az ujj... :D de nem baj, sok sikert a ZH-hoz... :P

ha már ennyire otthon vagy a témában akkor lenne még egy kérdésem... :p ebben az új 2007es word-ben hol a rákba találom azt a legördülő listás vezérlőelemet, ami csak akkor látszik, ha kijelöltem az adott cellát, és értekeit valamelyik másik cellában lévő tömbből szedi?

Lehet kicsit bonyolult lett, szóval csináltam screenshotot... :)

http://img62.imageshack.us/img62/4355/93640896.jpg

szóval azt a kis nyilacskát keresném... :) csak ilyen batár rögzítetteket találtam... :(

Redback 05-04-2010 14:19

Quote:

Originally Posted by Dynosaur (Post 250491)
hopsz, Atinak akart menni az ujj... :D de nem baj, sok sikert a ZH-hoz... :P

ha már ennyire otthon vagy a témában akkor lenne még egy kérdésem... :p ebben az új 2007es word-ben hol a rákba találom azt a legördülő listás vezérlőelemet, ami csak akkor látszik, ha kijelöltem az adott cellát, és értekeit valamelyik másik cellában lévő tömbből szedi?

Lehet kicsit bonyolult lett, szóval csináltam screenshotot... :)

szóval azt a kis nyilacskát keresném... :) csak ilyen batár rögzítetteket találtam... :(

Passz. Még ha tanultuk volna is, 2007-es office 3 és fél plercig volt a gépemen, mert a 2003-as jobban bejön :S

Dynosaur 05-05-2010 06:48

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 250566)
Passz. Még ha tanultuk volna is, 2007-es office 3 és fél plercig volt a gépemen, mert a 2003-as jobban bejön :S

nekem is jobban tetszett, csak aztán a makrók miatt döntöttem az új mellett... :p meg a suliban is rákényszerítettek minket... :( node már egész megszoktam... :D csak pár opciót kell még megtalálnom... :D

Dynosaur 05-08-2010 15:37

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 250322)

hogy sikerült a TZ? :p

Redback 05-08-2010 15:55

Quote:

Originally Posted by Dynosaur (Post 251147)
hogy sikerült a TZ? :p

Érettségi miatt zárva voltak a géptermek :p:p Szóval majd jövőhéten :D:D

Lacka 05-08-2010 16:13

Szia Dynosaur!

Ha jól értem, mit keresel, így találsz rá:
Adatok - Adateszközök - Adatok érvényesítése
A megjelenő ablakban a Beállítások fülön a "Megengedve" mezőben válaszd ki a "Lista" lehetőséget. A Forrásban megadhatod, melyik cellákból vegye az értékeket, és kész a legördülő listád.
Remélem, segítettem!

üdv

Dynosaur 05-08-2010 17:03

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 251148)

akkor majd megkérdezem jövőhéten is... :p

Quote:

Originally Posted by Lacka (Post 251149)
Szia Dynosaur!

A megjelenő ablakban a Beállítások fülön a "Megengedve" mezőben válaszd ki a "Lista" lehetőséget. A Forrásban megadhatod, melyik cellákból vegye az értékeket, és kész a legördülő listád.
Remélem, segítettem!

üdv

Wáá... ezaz!!! :rolleyes: :cool: megtaláltam az újban is, régiben is! nagyon jó! :D Jövök Neked eggyel Lacka! ;) tudod milyen rég óta keresem?? :o uhh, most nagyon boldog vagyok, kicsit átalakítom a munkafüzetem... :p

Valezius 05-08-2010 17:57

Múltkor én is legördülő listát akartam csinálni, és elég hamar sikerült kibogarászni a súgóból, hogyan kell :)

Dynosaur 05-08-2010 19:49

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 251162)
Múltkor én is legördülő listát akartam csinálni, és elég hamar sikerült kibogarászni a súgóból, hogyan kell :)

mondjuk megvallom őszintén, ott nem kerestem... :D folyton azt hittem valahol a vezérlőknél lesz a többi lista között... csak az ugye más, nem a cellához rendeli a kis nyilacskát, hanem egy teljesen független vezérlőt biggyeszt a munkalapra... :)

Dynosaur 05-14-2010 20:08

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 251148)

szóval, hogy sikerült a ZH? :D

Redback 05-14-2010 21:31

Quote:

Originally Posted by Dynosaur (Post 252036)
szóval, hogy sikerült a ZH? :D

Tényleg furán fog hangzani, de .... nagyon tolja a tanár a zh-t, mikor mi miatt. -.-' már kurvasokat felejtettem az a baj :S

Dynosaur 05-18-2010 12:22

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 252040)
Tényleg furán fog hangzani, de .... nagyon tolja a tanár a zh-t, mikor mi miatt. -.-' már kurvasokat felejtettem az a baj :S

:( majd meglátjuk... szerintem menni fog ;)

Redback 05-18-2010 21:22

Quote:

Originally Posted by Dynosaur (Post 252544)
:( majd meglátjuk... szerintem menni fog ;)

Mához egy hétre TZ, valószínűleg :D:D De érettségi feladatot megcsináltam, simán, szal annyira nem nehéz :)

Megj: Elírtam az előző hszekben, nem zh, hanem tz :D:D szerencsére még csak középsuli...

BeeLord 05-19-2010 17:29

Na most lenne nekem is egy kérdésem: van arra mód, hogy "HA" függvényhez betűstílust is rendeljek? Tehát teszem azt, ha teljesül az elvárt feltétel, akkor zöld "Igen" jelenjen meg, ha nem, akkor piros "Nem"?

Redback 05-19-2010 17:31

Quote:

Originally Posted by BeeLord (Post 252886)
Na most lenne nekem is egy kérdésem: van arra mód, hogy "HA" függvényhez betűstílust is rendeljek? Tehát teszem azt, ha teljesül az elvárt feltétel, akkor zöld "Igen" jelenjen meg, ha nem, akkor piros "Nem"?

Formátum-> feltételes formázás.

Ott meg tudod adni :)

Redback 06-22-2010 13:40

Nekem ugyan ez kéne, csak 2007-es officeban :/

Olasz 06-22-2010 17:39

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 256801)

Nekem ugyan ez kéne, csak 2007-es officeban :/

Már itt írták 2007-esre:

Quote:

Originally Posted by Lacka (Post 251149)
Szia Dynosaur!

Remélem, segítettem!

üdv

Redback 06-22-2010 17:50

Quote:

Originally Posted by Olasz (Post 256824)
Már itt írták 2007-esre:

néztem is, de Adateszközöket nem találtam

Olasz 06-22-2010 17:59

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 256826)
néztem is, de Adateszközöket nem találtam

Az Adatokban 5 nagyobb csoport van, a 4. az Adateszközök, az alábbi lehetőségekkel:
Szövegből oszlopok, Ismétlődések eltávolítása, Érvényesítés, Összesítés, Lehetőségelemzés.

Legalább is nálam így van és tudtommal 2007-est használok.:)

Redback 06-22-2010 18:03

Quote:

Originally Posted by Olasz (Post 256827)
Az Adatokban 5 nagyobb csoport van, a 4. az Adateszközök, az alábbi lehetőségekkel:
Szövegből oszlopok, Ismétlődések eltávolítása, Érvényesítés, Összesítés, Lehetőségelemzés.

Legalább is nálam így van és tudtommal 2007-est használok.:)

JAjj :D elírtam :D 2003-ban kéne :S

bocsi, de a mai napom nem a top...

Valezius 06-22-2010 18:16

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 256828)

Látom, neked se szimpatikus az excel súgója :p

Ilyen címszó alatt megtalálod benne, ezt tudnám ide bemásolni...
"Adat bevitele a cellába meghatározott listáról"
VAGY
írd be, hogy "legördülő lista", és keresd me ga fenti sort.

Olasz 06-22-2010 18:21

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 256828)

:D
Abban sajna nem tudom:(

Redback 06-22-2010 18:25

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 256831)
Látom, neked se szimpatikus az excel súgója :p

Ilyen címszó alatt megtalálod benne, ezt tudnám ide bemásolni...
"Adat bevitele a cellába meghatározott listáról"
VAGY
írd be, hogy "legördülő lista", és keresd me ga fenti sort.

legördülő listát írtam be, nem találtam értelmeset :(

Valezius 06-22-2010 18:30

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 256833)
legördülő listát írtam be, nem találtam értelmeset :(

Akkor idemásolom:

Készíthetünk olyan legördülő listát, mely a munkalapon előforduló többi cella értékét kínálja fel választási lehetőségként.
Írjuk be a legördülő lista leendő értékeit egymás után egy oszlopba vagy sorba. Ne hagyjunk közöttük üres cellákat.

Jelöljük ki a cellákat, amelyekhez a legördülő listát kapcsoljuk.
Válasszuk az Adatok menü Érvényesítés parancsát, majd a Beállítások lapot.
A Megengedve mezőben kattintsunk a Lista gombra.
Ha a lista ugyanazon a munkalapon található, adjuk meg hivatkozását a Forrás mezőben.

A Legördülő lista jelölőnégyzet legyen bejelölve.
Az Üres cellák mellőzése négyzet bejelölésével, illetve törlésével adjuk meg, hogy a cella üresen maradhat-e.
Ha az adatbevitelhez egyéb olyan utasítást is szeretnénk adni, amely a cellára való kattintás hatására jelenik majd meg, a Figyelmeztető üzenet lapon jelöljük be A cella kijelölésekor figyelmeztető üzenet jelenjen meg négyzetet, és alatta írjuk be a figyelmeztetés címét és szövegét.
Határozzuk meg, hogyan jelezze a Microsoft Excel, ha valaki érvénytelen adatot ír a cellába.

Redback 06-22-2010 18:33

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 256835)
Akkor idemásolom:

Készíthetünk olyan legördülő listát, mely a munkalapon előforduló többi cella értékét kínálja fel választási lehetőségként.
Írjuk be a legördülő lista leendő értékeit egymás után egy oszlopba vagy sorba. Ne hagyjunk közöttük üres cellákat.

Jelöljük ki a cellákat, amelyekhez a legördülő listát kapcsoljuk.
Válasszuk az Adatok menü Érvényesítés parancsát, majd a Beállítások lapot.
A Megengedve mezőben kattintsunk a Lista gombra.
Ha a lista ugyanazon a munkalapon található, adjuk meg hivatkozását a Forrás mezőben.

A Legördülő lista jelölőnégyzet legyen bejelölve.
Az Üres cellák mellőzése négyzet bejelölésével, illetve törlésével adjuk meg, hogy a cella üresen maradhat-e.
Ha az adatbevitelhez egyéb olyan utasítást is szeretnénk adni, amely a cellára való kattintás hatására jelenik majd meg, a Figyelmeztető üzenet lapon jelöljük be A cella kijelölésekor figyelmeztető üzenet jelenjen meg négyzetet, és alatta írjuk be a figyelmeztetés címét és szövegét.
Határozzuk meg, hogyan jelezze a Microsoft Excel, ha valaki érvénytelen adatot ír a cellába.

A másikat beírtam, és megtaláltam, köszönöm szépen.

BeeLord 12-18-2010 20:41

Hali!

Segítsetek kérlek, mert kezdek megőrülni. Lakótársam megkért, hogy segítsek neki megcsinálni egy excel-feladatot informatika órára. Adott egy halom adat, amelyekből nekem csoportokat kéne képeznem FKERES (!!!) függvénnyel. Tehát egy külön oszlopban soronként az adott sor értéke alapján nekem egy elnevezést kéne eredményül kapnom.

Egyszerűbben mondva: van egy csomó fejési adatom tehenekre lebontva. Minden tehénről ki kéne derítenem az egyik oszlop értékei alapján (napi tejhozam), hogy apasztós, kis tejű, közepes tejű, etc. tehénről van-e szó. És persze ezt kéne eredményül kapnom. HA függvénnyel ez nem is lenne baj. De hogy csináljam meg FKERES függvénnyel?

Redback 12-18-2010 20:55

Quote:

Originally Posted by BeeLord (Post 273494)
Hali!

Segítsetek kérlek, mert kezdek megőrülni. Lakótársam megkért, hogy segítsek neki megcsinálni egy excel-feladatot informatika órára. Adott egy halom adat, amelyekből nekem csoportokat kéne képeznem FKERES (!!!) függvénnyel. Tehát egy külön oszlopban soronként az adott sor értéke alapján nekem egy elnevezést kéne eredményül kapnom.

Egyszerűbben mondva: van egy csomó fejési adatom tehenekre lebontva. Minden tehénről ki kéne derítenem az egyik oszlop értékei alapján (napi tejhozam), hogy apasztós, kis tejű, közepes tejű, etc. tehénről van-e szó. És persze ezt kéne eredményül kapnom. HA függvénnyel ez nem is lenne baj. De hogy csináljam meg FKERES függvénnyel?

szerintem index és hol.van párossal nem lehet?

All times are GMT +1. The time now is 10:55.