Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   PC (hardver, szoftver, játékok stb.) (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Pascal (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=4060)

Redback 02-08-2010 20:18

Pascal

Ide jöhet minden ami Pascallal kapcsolatos. Tudom régi nyelv, egy picit elavult is, de arra tökéletes, hogy itthon elhülyéskedjen vele az ember unalmas perceiben.

Redback 02-08-2010 20:20

Első hozzászólóként, egy problémát vetnék fel. Egy kis pokerleosztó programot csinálgatok, de valami nem az igazi. Túl sokat jón fel egy színű lap, hiába randomizálok, már nagyon sokat próbálkoztam, de sosem volt az igazi a "keverés". Nem tudom, hogy lenne jobb, ha forráskódot írnék, vagy ha elmagyaráznám a felépítését :). Ha valaki esetleg segítene benne, szívesen megteszem mindkettőt, csak mondja meg melyik lenne jobb :)

Redback 02-08-2010 20:29

Itt görcsöltem felette egy fél órája, hogy mi lehet a baja. Na mondom akkor statisztika. Erre láttam, hogy főleg pikk jön fel, és káró egyáltalán nem. Átnéztem a forráskódot, és láttam, hogy a másolt részben a pikk-et nem írtam át Káróra, szóval minden Káró helyett pikk jött fel :(:(:D:D

szinkoly 02-09-2010 00:30

Ez vicces, kb. 2-3 órája csak úgy poénból elkezdtem pont nyomni freepascallal. Egy egyszerű mátrix determinánst számoltam volna (pont vesszük), de nagyon nem akart menni, mindig elakadt a tömb deklarálásnál. Összevissza néztem, mi lehet a baja, erre kiderült, hogy a zárójelt nem szögletesre raktam:D
Ennyi:o

Xeper 02-09-2010 10:59

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 240281)
Első hozzászólóként, egy problémát vetnék fel. Egy kis pokerleosztó programot csinálgatok, de valami nem az igazi. Túl sokat jón fel egy színű lap, hiába randomizálok, már nagyon sokat próbálkoztam, de sosem volt az igazi a "keverés". Nem tudom, hogy lenne jobb, ha forráskódot írnék, vagy ha elmagyaráznám a felépítését :). Ha valaki esetleg segítene benne, szívesen megteszem mindkettőt, csak mondja meg melyik lenne jobb :)

A random alapvetően nem teljesen random, már csak ezért sem fog rendesen keverni neked. Még régen nagyházim volt egy memóriajáték megalkotása, ott a kevert számok egy idő után ismerős sorrendben jöttek... ki lehet küszöbölni egy másik random szám felhasználásával, de ez mára rajtad múlik. (pl random szám random számjegyét osztod random számmal, így már kb tényleg véletlen sorrend lehet)

Ati 02-09-2010 11:04

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 240322)
A random alapvetően nem teljesen random, már csak ezért sem fog rendesen keverni neked. Még régen nagyházim volt egy memóriajáték megalkotása, ott a kevert számok egy idő után ismerős sorrendben jöttek... ki lehet küszöbölni egy másik random szám felhasználásával, de ez mára rajtad múlik. (pl random szám random számjegyét osztod random számmal, így már kb tényleg véletlen sorrend lehet)

Adott pillanatban erre ugyanazokat a válaszokat fogod kapni, mert az első szám ugyanaz lesz, a számjegy, amit kiválasztasz, ugyanaz lesz, amivel osztod, ugyanaz lesz, így a végeredmény is ugyanaz lesz.

Ha tényleg véletlenszámot akarsz, akkor azt szokták, hogy valamilyen külső forrást be kell vonni, ilyen lehet például egy web-, vagy mailszerver naplófile-ja, aminek a tartalma folyamatosan változik külső hatásra.

Ahol ténylegesen véletlenszámok kellenek, ott egy fizikailag külső eszköz adja a véletlenszám alapjait háttérsugárzás, vagy egyéb háttérzaj alapján.

Xeper 02-09-2010 12:19

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 240323)
Adott pillanatban erre ugyanazokat a válaszokat fogod kapni, mert az első szám ugyanaz lesz, a számjegy, amit kiválasztasz, ugyanaz lesz, amivel osztod, ugyanaz lesz, így a végeredmény is ugyanaz lesz.

Nem teljesen egyező sorok voltak, hanem bizonyos szakaszok ismerősen néztek ki. Valami ciklikusság lehetett a dologban. Amit írtam, az a bonyolultsági fokától függően kibővítheti ennek a ciklikus ismétlődésnek az idejét, azaz közelít egy véletlen számot egy még mindig álvéletlen jellel, nagyon egyszerű, hálózatot nem igénylő módon. Házi felhasználásra elégséges módszer :)

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 240323)
Ha tényleg véletlenszámot akarsz, akkor azt szokták, hogy valamilyen külső forrást be kell vonni, ilyen lehet például egy web-, vagy mailszerver naplófile-ja, aminek a tartalma folyamatosan változik külső hatásra.

Ahol ténylegesen véletlenszámok kellenek, ott egy fizikailag külső eszköz adja a véletlenszám alapjait háttérsugárzás, vagy egyéb háttérzaj alapján.

Ez a profi megoldás :)

Redback 02-09-2010 14:40

én megelégszem egy sima Random(x)-szel :D később persze, ahogy egyre többet tudok, nem lesz elég. De most tökéletes :) Most azon gondolkozom, hogy csinálok valamiféle statisztikát, hogy melyik lap hányszor jön fel. Bár most is csak unalmas perceim miatt döntöttem így :D

Remedy 02-09-2010 14:46

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 240339)
én megelégszem egy sima Random(x)-szel :D később persze, ahogy egyre többet tudok, nem lesz elég. De most tökéletes :) Most azon gondolkozom, hogy csinálok valamiféle statisztikát, hogy melyik lap hányszor jön fel. Bár most is csak unalmas perceim miatt döntöttem így :D

Ugye azert a randomize parancsot sem felejted el? :) (vagy vmi ilyesmi...) :)

Redback 02-09-2010 14:48

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 240342)
Ugye azert a randomize parancsot sem felejted el? :) (vagy vmi ilyesmi...) :)

Nem, persze :D Már írtam mi volt a baja. Egy másolt programrész után nem írtam át a Pikket Káróra :D

Mohalaci 02-18-2010 17:44

szovegszerkeszto

Üdv:)

Az lenne a kérdésem, hogy elkezdtem csinálni (linux alatt) egy olyan szövegszerkesztőt, ami terminálban fut.... és az lenne a kérdésem, hogy a Pascal tud olyat, hogy ahova el akarom menteni a fájlt, előbb leellenőrizze az adott mappát, hogy létezik-e már a fájl?
Szoval van-e ilyen függvény és ha van akkor melyik az?:D

Moha

Redback 02-18-2010 18:26

nem bodlogulok az info házival:
az "és" és a "vagy" logikai műveleteket jelülnek, csak nem tudom hogy kell őket elektronikusan írni :D
Írjuk fel zárójelek használata nélkül :
p és (q vagy r)
p vagy (q és r)
Nagyon nem megy :S

Xeper 02-18-2010 20:33

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 241200)
nem bodlogulok az info házival:
az "és" és a "vagy" logikai műveleteket jelülnek, csak nem tudom hogy kell őket elektronikusan írni :D
Írjuk fel zárójelek használata nélkül :
p és (q vagy r)
p vagy (q és r)
Nagyon nem megy :S

ÉS: *
VAGY: +

Régen volt már, de nekem úgy tűnik, hogy a megoldás
pq+pr
p+qr

none 02-18-2010 20:42

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 241206)

pq+pr
p+qr

nekem is így tűnik.. pont ezt akartam írni én is.. :)

Redback 02-18-2010 21:10

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 241206)

pq+pr
p+qr

A jelekből nekem az jön le, hogy az és az felsőbbrendű művelet, mint a vagy. Ez így van?:)

Ha nem, akkor a q+r*p helyes megoldás az elsőre?

Remedy 02-18-2010 21:14

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 241208)
A jelekből nekem az jön le, hogy az és az felsőbbrendű művelet, mint a vagy. Ez így van?:)

Igy van. :)

Redback 02-18-2010 21:22

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 241209)
Igy van. :)

Ja, hogy ezt nekünk elfelejtette mondani a kedves tanárúr :D

Szerk: De akkor a pascal miért kezeli őket egyenrangúként?:)

none 02-18-2010 21:42

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 241210)
Ja, hogy ezt nekünk elfelejtette mondani a kedves tanárúr :D

Szerk: De akkor a pascal miért kezeli őket egyenrangúként?:)

nem kezeli szerintem..
más az eredmény az "a and b or c"-nél, mint az " a and (b or c)"-nél..:)(a*b+c , a*(b+c))
tartja a műveleti sorrendet..

Mohalaci 02-18-2010 21:52

az én kérdésemre nem tudja vki a válszt?:)))

fentebb olvashato:)

Xeper 02-19-2010 12:30

Quote:

Originally Posted by Mohalaci (Post 241221)
az én kérdésemre nem tudja vki a válszt?:)))

fentebb olvashato:)

Szerintem nincs ilyen függvény (bár Pascallal évek óta nem volt dolgom :) ), én a helyedben valami olyat csinálnék, hogy létrehozás előtt megpróbálom megnyitni -ha nem megy, akkor nincs ilyen file (ha a létrehozással kapcsolatban nincsen ellenőrző lehetőség).
Biztosan van valami elegánsabb megoldás is, de addig szerintem megteszi ez is :D

Mohalaci 02-19-2010 15:08

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 241253)
Szerintem nincs ilyen függvény (bár Pascallal évek óta nem volt dolgom :) ), én a helyedben valami olyat csinálnék, hogy létrehozás előtt megpróbálom megnyitni -ha nem megy, akkor nincs ilyen file (ha a létrehozással kapcsolatban nincsen ellenőrző lehetőség).
Biztosan van valami elegánsabb megoldás is, de addig szerintem megteszi ez is :D

Köszi a tippet:) de lehet rászánom magam és átirom C-be:) ott minden van....:D

Redback 02-19-2010 18:40

Házifeladatként adta fel a tanár egy címkéző progi elkészítését. Én így gondoltam el, exe-ben van feltéve, ha valaki kíváncsi a pasra feltolom azt is :
http://srdclan.extra.hu/

megj: 5-tel osztható számot kell bírni, ha nem ilyet írsz, akkor egy hibaüzenetet ír ki, miszerint hibás összeg :)

ddjjm 02-20-2010 22:10

ha jól látom 65535-ig jól megy, aztán ennyi. esetleg a változót át teheted long-ra

Redback 02-20-2010 22:21

Quote:

Originally Posted by ddjjm (Post 241355)
ha jól látom 65535-ig jól megy, aztán ennyi. esetleg a változót át teheted long-ra

A tanárral úgy beszéltük meg, hogy maximum 60kig lehet kivenni. Ezzel próbálta meg rávezetni a többieket arra, hogy ne egyből longintre rakják a változókat, bár szerintem így hülyeség :) Most ahogy olvasgattam a pascal könyvet, benne van, hogy lehet saját változótípust készíteni, amit declarálásnál fel lehet használni, de nekem nem jött össze :S

Redback 02-20-2010 22:30

közben sikerült valami résztartománytípust alkotnom, bár nem tudom hogy mit is csináltam konkrétan :D

változó : 1..200000;

Ez mit jelent a var után?High(változó)-val ha kiírom a legmagasabb értékét, akkor 200000-ret ír, de később elfogadja a 200005-öt is :o Nemértem én ezt :D

none 02-21-2010 07:33

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 241359)
A tanárral úgy beszéltük meg, hogy maximum 60kig lehet kivenni. Ezzel próbálta meg rávezetni a többieket arra, hogy ne egyből longintre rakják a változókat, bár szerintem így hülyeség :) Most ahogy olvasgattam a pascal könyvet, benne van, hogy lehet saját változótípust készíteni, amit declarálásnál fel lehet használni, de nekem nem jött össze :S

ha max 60k-t kellene, akkor 65k felett miért tud kivenni?:)

Redback 02-21-2010 16:22

Quote:

Originally Posted by none (Post 241385)
ha max 60k-t kellene, akkor 65k felett miért tud kivenni?:)

Na úgy akartam érteni hogy 65535. Nem akarta túlcifrázni a programot, szerintem. De amit órán csinálunk/tanulunk nemsokminden. Tavaly volt programozás szakkör, és 6 órán többet tanultunk meg mint itt fél év alatt :) No mind1.

none 02-22-2010 06:17

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 241412)
Na úgy akartam érteni hogy 65535. Nem akarta túlcifrázni a programot, szerintem. De amit órán csinálunk/tanulunk nemsokminden. Tavaly volt programozás szakkör, és 6 órán többet tanultunk meg mint itt fél év alatt :) No mind1.

ha nagyobb, mint 60k, akkor kiírja, hogy "hiba", vagy "túllépted a tartományt".. nem nagy cifrázás ez :)

gyuri0 11-26-2010 18:44

Sziasztok!
Versenyre készülök és egy feladathoz kérném a segítségeteket.

Készítsen programot, amely tetszőleges méretű labirintust generál egy fájlba. Példa a program kimenetére az 1. ábrán látható. A labirintusban ne legyen kör! A bejárat és a kijárat lehet előre rögzített helyen.
X XXXXX
X XXXXX
X X X
X XXX X
X X X
XXX X X
X X X
XXX X X
X
XXXXXXX

Elég lenne egy algoritmus.
Előre is köszi.

Redback 11-26-2010 19:05

Quote:

Originally Posted by gyuri0 (Post 271658)
Sziasztok!

Készítsen programot, amely tetszőleges méretű labirintust generál egy fájlba. Példa a program kimenetére az 1. ábrán látható. A labirintusban ne legyen kör! A bejárat és a kijárat lehet előre rögzített helyen.
X XXXXX
X XXXXX
X X X
X XXX X
X X X
XXX X X
X X X
XXX X X
X
XXXXXXX

Előre is köszi.

Tehát ha nem tud kijutni a labirintusból, az nem gond?

gyuri0 11-26-2010 19:08

A programnak csak kell generálni egy megoldható labirintust. Nem kell végigmennie rajta.

Xeper 11-26-2010 19:18

Quote:

Originally Posted by gyuri0 (Post 271658)
Sziasztok!

X XXXXX
X XXXXX
X X X
X XXX X
X X X
XXX X X
X X X
XXX X X
X
XXXXXXX

Előre is köszi.

Ha nem kell, hogy kijuthass belőle, akkor random helyre leteheted a falat, és csak egy mélységi bejárással ellenőrzöd, hogy van -e benne kör. Ha van, újabb random, jó eséllyel teljesen zagyva labirintusod lesz, amiben alig lesz járat, azaz kör sem nagyon :D

Csokibácsi 11-26-2010 19:19

http://www.kepfeltoltes.hu/101126/la...toltes.hu_.jpg

Vagy ez túl egyszerű? http://www.tms.hu/smiley/monokli.gif

gyuri0 11-26-2010 19:42

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 271662)
Ha nem kell, hogy kijuthass belőle, akkor random helyre leteheted a falat, és csak egy mélységi bejárással ellenőrzöd, hogy van -e benne kör. Ha van, újabb random, jó eséllyel teljesen zagyva labirintusod lesz, amiben alig lesz járat, azaz kör sem nagyon :D

Kell lennie megoldásnak, azaz ki kell tudni jutni belőle, csak az már nem a program feladata hogy megtalálja a kiutat.
Quote:

Originally Posted by Csokibácsi (Post 271663)

Vagy ez túl egyszerű? http://www.tms.hu/smiley/monokli.gif

No comment.

Remedy 11-26-2010 20:00

Quote:

Originally Posted by gyuri0 (Post 271668)
Kell lennie megoldásnak, azaz ki kell tudni jutni belőle, csak az már nem a program feladata hogy megtalálja a kiutat.

Hogy definialod azt, hogy egy labirintus megoldhato-e azonkivul, hogy letezik legalabb egy megoldas, amit megtalalsz?

gyuri0 11-26-2010 20:04

Na jó nyilván azzal kezded, hogy "készítesz" egy megoldást és ahhoz rakod a többi járatot :rolleyes:

Redback 03-27-2011 12:51

Itt a következő pici alkotásom:
Dámajáték exe és pas. Nem a legjobb, de nekem tetszik :D

kistigris 03-27-2011 18:28

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 284575)
Itt a következő pici alkotásom:
Dámajáték exe és pas. Nem a legjobb, de nekem tetszik :D

Nekem is:)

All times are GMT +1. The time now is 20:30.