Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Szabadidő, Sport (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Minden, ami küzdősport, vagy harcművészet (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=4015)

Rotcsa 01-09-2010 17:51

Minden, ami küzdősport, vagy harcművészet

Sziasztok!

Ugyan már látta,.hogy van egy ehhez hasonló topic, de nem tetszett,hogy összevontan volt az extrém sportokkal, ezért gondoltam, h nyitok egyet.

Érdekelne, h ki milyen stílust tanul, tanult, az is írjon, aki tanulni akar.

ÉN anno Ju Jitsu-t tanultam, de nem jutottam sokáig, csak 8 kyuig.
Most újra elkezdeném, mert nekem ez akkor bejött és hiányzik. :)
Tanultam mellete/utána egy ideig win thun kung fu-t is, de az nem igazán tetszett.

Akit érdekel:
http://www.jujitsu.hu
vagy www.Jitsu.hu

mutatok egy videjót is, amitől valakinek talán a kedve is megjön(a beillesztés sajna nem tudom hogyan van)
http://www.youtube.com/watch?v=WjRpTNWv7dY

vityu 01-09-2010 22:54

Quote:

Originally Posted by Rotcsa (Post 235839)

Így ni! :) Idézd be, és meglátod.
Annak idején én karatéztam, de nem sokáig, mert megszűnt, pedig én is szerettem.

Ati 01-10-2010 10:28

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 235871)
Annak idején én karatéztam, de nem sokáig, mert megszűnt, pedig én is szerettem.

Megszűnt a karate? :eek: :D

vityu 01-10-2010 10:39

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 235905)
Megszűnt a karate? :eek: :D

Hát a dojo. :p

Rotcsa 01-11-2010 13:35

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 235906)
Hát a dojo. :p

Katarét én csak 2 hétig csináltam :D
Vmiért nem jött be. Túlságosan kötöttnek véltem, meg volt valami elvont eszmei oldala a dolgnak,mint pl: - segítek a gyengéken,
-fejlesztem az elmém, meg hogy eljön a világosság, stb..:D

Ezeket kellett mondani meditáció közben.
Na, mondom köszi, nem akarok szerzetes lenni :D

Rotcsa 01-12-2010 12:27

Nem tudom hallott-e valaki a Kyusho-Jitsu-ról.

A Ninjutsu-ban konkrétan tanítják, a többi harcművészeben pedig elvétetten, de fellelhető.

Az egy-érintéssel való győzelem(K.O) művészetéről van szó.
Az emberi test azon vitális pontjait támadja, amely a hagyományos kínai akupunktúrás/presszúrás orvoslás is ismer,így érve el azonnali kiütést azzal, hogy teljes energia-összeomlást eredményez a szervezetben.
Rosszabb esetben sérülhetnek a szervek, a legrosszabban pedig halál következhet be, de az azonnali eszméletvesztés mindenképp garantált.

Rotcsa 01-12-2010 12:36

J.Ati 01-12-2010 14:52

Ez komoly volt.
Érdekes lehet egy edzés.
Gondolom elég sokan elájulnak edzés közben:o

Találtam még egy durva videót.

Dragi 01-12-2010 14:55

brrrr :S nagyon durva :S

Rotcsa 01-16-2010 18:53

Az emberi test mechanikája akcióban

Xeper 01-16-2010 19:01

Quote:

Originally Posted by Dragon,Szamár :)) (Post 236349)
brrrr :S nagyon durva :S

Annyira nem vészes, mint amilyennek tűnik... Nekem is folyt már ki ember a kezeim közül ájultan a néhány év cselgáncsom alatt. :o
Egy jól betalált fojtásra érdekes a reakciója a szervezetnek (amúgy pl tisztán erőből feszítve nagyon sokáig ki lehet bírni gond nélkül, nekem is szakították már el pl a nyakamon az edző ruhát így)

Rotcsa 01-16-2010 19:14

Nekem azért elég félelmetesnek tűnik azért, hogy szinte csak érintéssel él lehet érni az ellenfél teljes ko-ját!

Eke 01-16-2010 20:26

Junior nehézsulyban boxoltam amatör szinten.Csak sajnos a lábaim nem birták.Most csak simmán gyurok.(ritkán)

Rotcsa 01-16-2010 21:28

Az ökölvívást nagyon szeretem, de csak a tv-ben nézni...:)

Igazából még lehet, hogy az a leghatékonyabb, feltéve, ha nem visznek le a földre, vagy nem fognak le. A boxolók reflexei igazán jók! :)

Rynok 01-16-2010 23:02

Quote:

Originally Posted by Rotcsa (Post 237192)
Igazából még lehet, hogy az a leghatékonyabb, feltéve, ha nem visznek le a földre, vagy nem fognak le.

Miért lenne a leghatékonyabb? És egyáltalán hol? Bokszmérkőzésen, boksz szabályrendszer szerint talán... De a sok korlátozás miatt máshol nem nagyon.

Quote:

Originally Posted by Rotcsa (Post 237192)
A boxolók reflexei igazán jók! :)

Nem mindegyiké. És más küzdősport művelőié is lehet akár ugyanolyan jó, vagy jobb is, mint egy bokszolóé.

Rotcsa 01-17-2010 11:23

Quote:

Originally Posted by Rynok (Post 237206)
Miért lenne a leghatékonyabb? És egyáltalán hol? Bokszmérkőzésen, boksz szabályrendszer szerint talán... De a sok korlátozás miatt máshol nem nagyon.

Nem mindegyiké. És más küzdősport művelőié is lehet akár ugyanolyan jó, vagy jobb is, mint egy bokszolóé.

Na jó, belátom igazad van, nem voltam elég körültekintő....
Egy kis kocsmában, ahol dobásra, leszorításra, rúgásra nem igazán van hely, oda gondoltam. Mert ugye ott akkor csak ökölharc van, amiben a boxolók a legjobbak, abban ugye egyet értünk?:)

De egyértelmű, ha az utcán támadnak meg többen, akkor jobb valami más, komplexebb elemekből álló stílus.

Rynok 01-17-2010 11:48

Quote:

Originally Posted by Rotcsa (Post 237259)
Egy kis kocsmában, ahol dobásra, leszorításra, rúgásra nem igazán van hely, oda gondoltam. Mert ugye ott akkor csak ökölharc van, amiben a boxolók a legjobbak, abban ugye egyet értünk?:)

De egyértelmű, ha az utcán támadnak meg többen, akkor jobb valami más, komplexebb elemekből álló stílus.

Kis kocsmában valóban nincs hely dobásra, leszorításra, de azért még ott vannak a különféle használati tárgyak, eszközök... Egy szék, egy törött sörösüveg, kés... Utcán teljesen mások a szabályok (tulajdonképpen nincsenek is), mint ringben, tatamin, vagy akár ketrecben. De minél kevesebb a korlátozás egy harcművészetben, vagy küzdősportban, annál életszerűbb. És talán itt jönnek képbe a különböző utcai önvédelmek, gondolok itt pl. a Krav Magára (hozzáteszem, magam nem gyakorlom), ahol egy a lényeg: hogy túléld! Bármi áron. De egyébként abban igazad van, hogy ökölharcban a bokszolók a legjobbak... :)

Xeper 01-17-2010 12:14

Quote:

Originally Posted by Rotcsa (Post 237259)

Kb minden más sportág képviselője jobb lehet, ahol van ütés... sokkal változatosabban tudnak ugyanis támadni pl kézéllel, meg különböző felületekkel is... és még fejelni is lehet :D (arról nem is beszélve, hogy nagyon szűk helyen pl sokkal hatékonyabb tud lenni néhány dulakodási elemel tarkított ágazat - birkózás, judo, aikido...)
De a lényeg nem a művelt küzdősport, hanem hogy milyen szinten űzi azt az illető, valamint mennyire tud függetleníteni tőle ('szabálytalan' elemeket belekombinálva a tudásába :) )
Ilyenkor jön elő az örök kérdés: Mit tanuljak? Harcművészetet, vagy küzdősportot?
A kettőnek teljesen más a filozófiája, célja, nem lehet őket összehasonlítani.

Andrew 01-17-2010 12:34

Quote:

Originally Posted by Rynok (Post 237263)
Kis kocsmában valóban nincs hely dobásra, leszorításra, de azért még ott vannak a különféle használati tárgyak, eszközök... Egy szék, egy törött sörösüveg, kés... Utcán teljesen mások a szabályok (tulajdonképpen nincsenek is), mint ringben, tatamin, vagy akár ketrecben. De minél kevesebb a korlátozás egy harcművészetben, vagy küzdősportban, annál életszerűbb. És talán itt jönnek képbe a különböző utcai önvédelmek, gondolok itt pl. a Krav Magára (hozzáteszem, magam nem gyakorlom), ahol egy a lényeg: hogy túléld! Bármi áron. De egyébként abban igazad van, hogy ökölharcban a bokszolók a legjobbak... :)

Krav Maga és Systema... bárhol, bármikor :D
Vagy egy KO spray :p

Rotcsa 01-17-2010 12:42

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 237270)
Krav Maga és Systema... bárhol, bármikor :D
Vagy egy KO spray :p

Tudtátok, hogy a krav Maga egy magyar vonatkozású önvédelmi rendszer?

Link: http://hu.wikipedia.org/wiki/Krav_maga

Igazából nem képvisel olyan elemeket, amelyből igazán fölsimerhető lenne, hogy egy teljesen más stílusról lenne szó, mert végül is nem egészen az. Több stílusból merítkezik, mint pl: Ju Jitsu, Aikido, Bujikan Ninjutsu, és egyebek...

sőt, kicsit wing thun kung fus- is:

Rotcsa 01-17-2010 14:15

Összefoglaló vid. különböző harcműv./önvédeli rendszerek/küzdősportok technikáiból

Karate,Taekwondo, Ninjutsu, Aikido, Judo, Krav Maga, Sambo, Kung Fu,Savate,Muay Thai, MMA

Első rész:

Második rész:

Harmadik rész:

Negyedik rész

Xeper 01-17-2010 15:50

Sambo, MMA, marine corps és pankráció címek alatt egy halom judo technika van bemutatva... érdekes :)
Mindenesetre nagyon jók ezek az animációk.

Dus 01-17-2010 16:01

Azért érdekelne, hogy ha tényleg lábfejjel rugdosnának testre a karatésok (a többi vidit nem néztem meg), akkor meddig tudnának még lábon állni. :)
De amúgy jó a videó, viszonylag sok technikát bemutat. :rolleyes:

Ati 01-17-2010 16:07

Quote:

Originally Posted by Dus (Post 237287)
Azért érdekelne, hogy ha tényleg lábfejjel rugdosnának testre a karatésok (a többi vidit nem néztem meg), akkor meddig tudnának még lábon állni. :)

Mivel kéne, hogy rugdossanak? :eek:

Dus 01-17-2010 16:17

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 237288)
Mivel kéne, hogy rugdossanak? :eek:

Talppárna.

Bár a bordák alá még jó lehet, de hátra, és fejre semmiképp. :)

Ati 01-17-2010 16:23

Quote:

Originally Posted by Dus (Post 237289)
Talppárna.

Egy oldalról ívelő rúgást nem tudsz talppárnával, mert nem úgy áll a lábad.

Tsobi 01-17-2010 16:24

Quote:

Originally Posted by Dus (Post 237287)
De amúgy jó a videó, viszonylag sok technikát bemutat. :rolleyes:

Fejre csak egynek kell betalálni, egyébként azt hallottam, hogy a harcosok ilyenkor olyan lelkiállapotban vannak, hogy a fájdalmat, mint olyat nem ismerik.

Andrew 01-17-2010 16:32

Quote:

Originally Posted by Dus (Post 237289)
Talppárna.

Meg ha már talp, akkor már inkább a sarokcsont :p
Meg a legtöbb helyen addig gyötrik az ütésre használta felületeket, amíg az érző idegvégződéseket ki nem pusztítják :D

Dus 01-17-2010 16:40

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 237291)
Egy oldalról ívelő rúgást nem tudsz talppárnával, mert nem úgy áll a lábad.

Érdekes, nekem 10 éven keresztül ment. :) Amúgy ugyan úgy kell szinte tartani a lábadat, csak hátra kell feszíteni a lábujjaidat. :)

Quote:

Originally Posted by Tsobi (Post 237292)
Fejre csak egynek kell betalálni, egyébként azt hallottam, hogy a harcosok ilyenkor olyan lelkiállapotban vannak, hogy a fájdalmat, mint olyat nem ismerik.

Azért nem kellemes dolog, hogyha lábfejjel rúgsz fejbe valakit. Sőt, lehet még Neked fáj jobban...

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 237293)
Meg ha már talp, akkor már inkább a sarokcsont :p
Meg a legtöbb helyen addig gyötrik az ütésre használta felületeket, amíg az érző idegvégződéseket ki nem pusztítják :D

Ez pedig már más. ;)

Ati 01-17-2010 16:41

Quote:

Originally Posted by Dus (Post 237295)
Érdekes, nekem 10 éven keresztül ment. :) Amúgy ugyan úgy kell szinte tartani a lábadat, csak hátra kell feszíteni a lábujjaidat. :)

Ebbe belegondoltam, de erősen lábujj/lábfejtörés jutott eszembe, úgyhogy nem gondolom tovább.

Dus 01-17-2010 16:46

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 237296)
Ebbe belegondoltam, de erősen lábujj/lábfejtörés jutott eszembe, úgyhogy nem gondolom tovább.

Inkább próbáld ki. :)

De igazából, nekem már volt részem abban, hogy valakit lábfejjel fejbe rúgtam edzésen, utána pedig féllábon ugrálva mentem haza, mert csak csöppet fájt. :D

Amúgy sípcsonttal is jó dolog rúgni, de fejre lábfejjel tényleg nem ajánlom. :)

Ati 01-17-2010 17:00

Quote:

Originally Posted by Dus (Post 237297)
De igazából, nekem már volt részem abban, hogy valakit lábfejjel fejbe rúgtam edzésen, utána pedig féllábon ugrálva mentem haza, mert csak csöppet fájt. :D

Én lábfejjel tanultam, ott leginkább az volt a baj, hogy állandóan véresre rúgtam.

Rynok 01-17-2010 17:18

Mind a három féléről hallottam (lábfejjel, talppárnával, sípcsonttal), de a talppárnát azért én is nehezen tudom elképzelni. :) De nyilván több-kevesebb gyakorlással meg lehet tanulni. Én személy szerint nem kedvelem a fejrúgást, szerintem lassú... (Legalábbis lassabb, mint egy combrúgás.) Én azt vallom, hogy lábbal láb- (max. test-), kézzel fej- (ill. test-)magasságban dolgozzunk. Lábbal fejre rúgni... Szerintem olyan, mint kézzel lábra ütni. :) De mivel nekem nincs 10 éves karate-múltam, ezért inkább be is fejezem. :p

Dus 01-17-2010 17:32

Quote:

Originally Posted by Rynok (Post 237300)
Mind a három féléről hallottam (lábfejjel, talppárnával, sípcsonttal), de a talppárnát azért én is nehezen tudom elképzelni. :) De nyilván több-kevesebb gyakorlással meg lehet tanulni. Én személy szerint nem kedvelem a fejrúgást, szerintem lassú... (Legalábbis lassabb, mint egy combrúgás.) Én azt vallom, hogy lábbal láb- (max. test-), kézzel fej- (ill. test-)magasságban dolgozzunk. Lábbal fejre rúgni... Szerintem olyan, mint kézzel lábra ütni. :) De mivel nekem nincs 10 éves karate-múltam, ezért inkább be is fejezem. :p

Versenyen egy fejrúgás 3 pont, egy fejre ütés pedig csak egy. Továbbá, visszatámadásnál (amin alapul a legtöbb taktika) általában nem lassúak ezek a rúgások, és igencsak nagy sebzést lehet vele okozni.

De ugye erősen függ az ellenfél és a Te magasságodtól. Ha alacsony vagy, nyilván nem rúgsz fejre, sőt, máshova sem nagyon, de ha magas, vagy hosszú lábad van akkor érdemes...

Rynok 01-17-2010 17:43

Quote:

Originally Posted by Dus (Post 237301)
Versenyen egy fejrúgás 3 pont, egy fejre ütés pedig csak egy. Továbbá, visszatámadásnál (amin alapul a legtöbb taktika) általában nem lassúak ezek a rúgások, és igencsak nagy sebzést lehet vele okozni.

De ugye erősen függ az ellenfél és a Te magasságodtól. Ha alacsony vagy, nyilván nem rúgsz fejre, sőt, máshova sem nagyon, de ha magas, vagy hosszú lábad van akkor érdemes...

Megmondom őszintén, nem szeretem, ha pontokban mérik a technikát... Ez túl "elsportosítja" a harcművészetet. Ráadásul, ha a való életben kell helytállni, akkor bizony nincsenek pontok... :) Ha jól tudom, vannak olyan versenyek, ahol az első pontot érő technikáig megy egy összecsapás, utána megállnak a versenyzők. (Talán a Shotokan karatéban van ilyen, azt hiszem) Gondold el ugyanezt egy utcai szituációban... Megütöd az ellenfeled, majd ösztönösen megállsz, mert "pontot" értél el...

Dus 01-17-2010 17:45

Quote:

Originally Posted by Rynok (Post 237302)
Megmondom őszintén, nem szeretem, ha pontokban mérik a technikát... Ez túl "elsportosítja" a harcművészetet. Ráadásul, ha a való életben kell helytállni, akkor bizony nincsenek pontok... :) Ha jól tudom, vannak olyan versenyek, ahol az első pontot érő technikáig megy egy összecsapás, utána megállnak a versenyzők. (Talán a Shotokan karatéban van ilyen, azt hiszem) Gondold el ugyanezt egy utcai szituációban... Megütöd az ellenfeled, majd ösztönösen megállsz, mert "pontot" értél el...

A pontok összhangban vannak a sebzés mértékével. Ha megütsz valakit, akkor lehet, hogy pislog még kettőt, és nem történt sok minden. Fejre minimum 3-4-5 ütést be kell vinni (felektől függően persze), hogy legyen valami hatása, míg egy erősebb fejrúgás után nem áll lábra, rosszabb esetben el is ájul...

Rynok 01-17-2010 17:54

Quote:

Originally Posted by Dus (Post 237303)
A pontok összhangban vannak a sebzés mértékével. Ha megütsz valakit, akkor lehet, hogy pislog még kettőt, és nem történt sok minden. Fejre minimum 3-4-5 ütést be kell vinni (felektől függően persze), hogy legyen valami hatása, míg egy erősebb fejrúgás után nem áll lábra, rosszabb esetben el is ájul...

Hát, azért kézzel is jól lehet fejre dolgozni... :)

Dus 01-17-2010 18:02

Persze, hogy lehet. Általánosságról beszéltem.

Amúgy ez nem karate. :) Tudom, persze, után ugyan ez van. De ettől még egyértelmű, hogy egy fejrúgás többszörös sérülést okoz mint egy ütés. :)

Rynok 01-17-2010 18:10

Quote:

Originally Posted by Dus (Post 237305)
Persze, hogy lehet. Általánosságról beszéltem.

Amúgy ez nem karate. :) Tudom, persze, után ugyan ez van. De ettől még egyértelmű, hogy egy fejrúgás többszörös sérülést okoz mint egy ütés. :)

Ha kiütési pontra megy az ütés, akkor meg mindegy... :) Kivéve, hogy az ökölnek rövidebb utat kell megtennie ugyanaddig a pontig. :)

Egyébként értem az érvelésedet (bár a "pont"-os témával továbbra sem vagyok kibékülve :p ), de minden küzdősportot/harcművészetet művelőnek megvan a saját stílusa. Ettől (is) szép az egész! :)

Dus 01-17-2010 18:17

Quote:

Originally Posted by Rynok (Post 237306)
Ha kiütési pontra megy az ütés, akkor meg mindegy... :) Kivéve, hogy az ökölnek rövidebb utat kell megtennie ugyanaddig a pontig. :)

Egyébként értem az érvelésedet (bár a "pont"-os témával továbbra sem vagyok kibékülve :p ), de minden küzdősportot/harcművészetet művelőnek megvan a saját stílusa. Ettől (is) szép az egész! :)

Spec. én utálok rúgni, bármilyen meglepő is. :)

Csak engem rúgtak már meg eleget, hogy érzem a hatását. :D

All times are GMT +1. The time now is 07:05.