Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   A kőolaj után (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=3429)

Penya 04-08-2009 22:00

A kőolaj után

Üdvözletem!

Nem vagyok nagy témanyitogató, ezt azonban rendkívül érdekesnek és igen fontosnak találom. Hogy mire is gondolok? A következőkben egy tanulmányt olvashattok, amivel kapcsolatosan várom a kritikát, észrevételt. Valamelyest ismerve a fórum látogatóit remélem nem talál süket fülekre. Nem is szaporítom a szót. Kellemes szórakozást az olvasáshoz!

http://astro.elte.hu/~hetesizs/FFEK/jelentes.pdf

Andrew 04-08-2009 22:28

Quote:

Originally Posted by Penya (Post 206998)
Üdvözletem!

Nem vagyok nagy témanyitogató, ezt azonban rendkívül érdekesnek és igen fontosnak találom. Hogy mire is gondolok? A következőkben egy tanulmányt olvashattok, amivel kapcsolatosan várom a kritikát, észrevételt. Valamelyest ismerve a fórum látogatóit remélem nem talál süket fülekre. Nem is szaporítom a szót. Kellemes szórakozást az olvasáshoz!

Csak bele-bele olvasgattam, de én ezzel már régóta tisztában vagyok.
Sanszos, hogy ki fogjuk magunkat irtani, de azért én bízok benne, hogy a fúziós erőmű megvalósítása hamarabb is összejön. (Bár ezt az olajvállalatok hogy is mondjam... rossz szemmel nézik:p)
Minden esetre az átlagembernek szerintem jobb ilyesmire nem is gondolnia, sokat úgy sem szólhat bele, de legalább azt az időt élje le nyugodtan, ameddig még nincs gond.

laci 04-08-2009 22:49

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 206999)
Minden esetre az átlagembernek szerintem jobb ilyesmire nem is gondolnia, sokat úgy sem szólhat bele...

Ezzel sosem tudok egyetérteni. Mindig úgy teszünk mintha nekünk semmi beleszólásunk nem lenne, de azért mi fogyasztjuk azt amit kapunk, tehát igenis van beleszólásunk. Csak kényelmesebb elfogadni azt amit kapunk, mint lemondani róla, netán rövid távon kényelmetlenebb alternatívát keresni.

Ati 04-08-2009 22:56

Quote:

Originally Posted by laci (Post 207000)
Ezzel sosem tudok egyetérteni. Mindig úgy teszünk mintha nekünk semmi beleszólásunk nem lenne, de azért mi fogyasztjuk azt amit kapunk, tehát igenis van beleszólásunk. Csak kényelmesebb elfogadni azt amit kapunk, mint lemondani róla, netán rövid távon kényelmetlenebb alternatívát keresni.

Mire gondolsz? 6 milliós napkollektor rendszerre? Bármilyen kecsegtető is a lehetőség, nem tudja ezt megfizetni nemcsak az átlagember, de még a felsőosztály egy része sem.

Andrew 04-08-2009 23:33

Quote:

Originally Posted by laci (Post 207000)

Jelzem én nem sorolom magam az átlagemberek közé :p (persze nem ok nélkül :))
De gondolj bele, a minimálbéren, és annak környékén tengődő emberek mégis mit tudnak kezdeni? Ők vannak többségben. És az irányítás pedig annak a kezében van, akinél a pénz van - márpedig a pénz az olajban van. Nekik nincs alternatívájuk, csak elfogadni tudják amit rájuk erőltetnek. Viszont ha azon filóznak, hogy vajh' mennyi időn belül fog elfogyni a maradék fosszilis tüzelőanyag készletünk, és utána milyen háborúk lehetnek, akkor néhányan olyan aberrált ötleteket próbálnak majd megvalósítani, mint a Fogarasi meg az atombunkere. Még jó, hogy ezzel nem ártott senkinek - a családján és magán kívül, persze.
Akkor ráérünk a köztudatot is bevonni, amikor már van valami megoldás. Egészen addig csak riogatás lesz, mert nem tudnak ellene tenni.
Ja, ráadásul majdnem mindegy, hogy kompakt fénycsövet használunk, vagy sem, esetleg többet égetjük a villanyt, mint amennyit kéne, mert ez minimális tétel ahhoz képest, amit a gyárak vagy a közlekedés elemészt. Napkollektorokból, szélerőművekből, meg egyéb megújuló energiaforrásokból pedig lehetetlen akkora mennyiségű energiát kinyerni, amivel el lehetne látni a Föld teljes energiaszükségletét.
Nekem továbbra is a fissziós erőművek lesznek a kedvenceim, egész addig, amíg meg nem építik az első pozitív energiamérlegű fúziós reaktort, erőművet.
(Itt gyorsan meg is jegyzem, hogy a megújuló erőforrások mellet, jelenleg a maghasadáson alapuló erőművek termelik a legkevesebb mocskot, ráadásul a sugárzó hulladékot teljes nyugalommal visszaáshatjuk oda, ahonnan jött, ettől kezdve pedig nulla káros anyag kibocsájtással rendelkezik.)

Ati 04-08-2009 23:36

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 207008)
Napkollektorokból, szélerőművekből, meg egyéb megújuló energiaforrásokból pedig lehetetlen akkora mennyiségű energiát kinyerni, amivel el lehetne látni a Föld teljes energiaszükségletét.

Vannak ilyen irányú fejlesztések. A gond velük az, hogy nem kell sok ész belátni, hogy nem haladhatnak ezek, ha más jellegű kutatásokat pénzelnek az emberek, mint például hogy megtudjuk miért vakaródzunk ha viszket a kezünk, illetve hogy a menstruáló nők tényleg többet vásárolnak-e. Ezek például konkrét kutatások voltak, amik biztos vagyok benne, hogy valahol igen hasznosak az emberiség számára, csak én nem látom még, hogy hogyan. :)

Andrew 04-08-2009 23:58

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 207009)
Vannak ilyen irányú fejlesztések. A gond velük az, hogy nem kell sok ész belátni, hogy nem haladhatnak ezek, ha más jellegű kutatásokat pénzelnek az emberek, mint például hogy megtudjuk miért vakaródzunk ha viszket a kezünk, illetve hogy a menstruáló nők tényleg többet vásárolnak-e. Ezek például konkrét kutatások voltak, amik biztos vagyok benne, hogy valahol igen hasznosak az emberiség számára, csak én nem látom még, hogy hogyan. :)

Ez nagyon egyszerű:
Csak föl kell tenned a kérdést, hogy 'Kinek érné meg?' és hogy 'Kinek van rá pénze?'. Ameddig a két kérdésre nem ugyan az a válasz, addig nem lesz belőle semmi, sajnos :(
Mert mit akar az, akinek pénze van, esetleg sok pénze van? Még több pénzt. És lesz is neki. => Ördögi kör :p
Az alapvető probléma itt is az emberek mentalitásával van. Nagyon jellemző az emberek többségére, hogy egész életét arra fordítja, hogy minél több pénze legyen és hogy azon minél több dolgot vehessen, halmozhassa a sok kacatot. Én speciel vásárolni sem szeretek - na jó, kaját azt igen :D

none 04-09-2009 01:08

Quote:

Originally Posted by Penya (Post 206998)
Üdvözletem!

http://www.mtv.hu/videotar/?id=41169

Valezius 04-10-2009 00:32

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 207008)
(Itt gyorsan meg is jegyzem, hogy a megújuló erőforrások mellet, jelenleg a maghasadáson alapuló erőművek termelik a legkevesebb mocskot, ráadásul a sugárzó hulladékot teljes nyugalommal visszaáshatjuk oda, ahonnan jött, ettől kezdve pedig nulla káros anyag kibocsájtással rendelkezik.)

A semmi azért erős túlzás, fel is kell aztat építeni, az alapanyaggyártás és szállítás pedig igenis Co-t termel :)
Okos ember volt, aki kitalálta, hogy oda kell visszatenni a sugárzó anyagot, ahonnan kibányászták. Ha ott évmilliókig elvolt, akkor még talán ellesz ugyaneddig :)

A linkelt cuccot még sajnos nem volt időm végigolvasni, ma már fáradt vagyok, talán holnap...

Phoenix 04-10-2009 08:14

Sztem ez erősen túlzás, amit leírnak.
Tegnap olvastam az újságot és ott írták, hogy az angol kormány támogatja az elektromos autók fejlesztését és vásárlását. Plusz Londonban elkezdik kiépíteni az elektromos töltőhálózat 1500 állomását. Ez akkora változást jelent az elkövetkezendő időszakban, mint Henry Ford T modellje. Én ebben bízom.
A másik dolog az írással kapcsolatban, az egyház szerepének a növelése...hát köszi de nem akarok visszatérni a sötét középkorba.

Penya 04-10-2009 10:02

Quote:

Originally Posted by Phoenix (Post 207112)
Sztem ez erősen túlzás, amit leírnak.
Tegnap olvastam az újságot és ott írták, hogy az angol kormány támogatja az elektromos autók fejlesztését és vásárlását. Plusz Londonban elkezdik kiépíteni az elektromos töltőhálózat 1500 állomását. Ez akkora változást jelent az elkövetkezendő időszakban, mint Henry Ford T modellje. Én ebben bízom.
A másik dolog az írással kapcsolatban, az egyház szerepének a növelése...hát köszi de nem akarok visszatérni a sötét középkorba.

Ezzel ugyanaz a helyzet, mint a magyar hapsi metanolos autójával. Nem csinál mást csak kicseréli a benzint, de jelenleg nem a benzinnel van a baj. Ráadásul áram miből lesz? Mert ahhoz is olaj kell. Ami ha elkezd fogyni akkor a legkevésbé autókba fogják tölteni.

Ha elolvastad láthatod, hogy mit jelent pár százalék olajkiesés az egész gazdaságra nézve. (Ld '70-es évek válsága) Az üzemanyagnak ehhez semmi köze. Egyáltalán nem tartom túlzásnak a következtetéseket, főleg, hogy a jelenségek őket igazolják. Az adataik pedig a legnagyobb nemzetközi szervezetek forrásain alapulnak. De nem kell sokat várni, hogy kiderüljön mi lesz. Összeesküvés elmélettel mindig nagyon könnyű érvelni.

Annak ellenére, hogy a szerző vallásos nem téríteni akar és nem is sötét középkort. Az m1es műsorban amit belinkeltek azt mondja, hogy azért favorizálja az egyházat mert kiépített szervezete van, olyan ami semmilyen másiknak nincs és nem is lehet. Azaz lehetőséget ad közösségek teremtésére. Azt is említi, hogy ha a golfklub lenne olyan helyzetben, mint az egyház akkor a golfklubot emelné ki. Másrészt az, hogy vallásos vagy és létezik egyház egyáltalán nem jelent sötét középkort, ami talán nem is volt annyira sötét mint azt a reneszánszban szerették volna beállítani, de ez más lapra tartozik.

Phoenix 04-10-2009 12:51

Quote:

Originally Posted by Penya (Post 207123)
Ezzel ugyanaz a helyzet, mint a magyar hapsi metanolos autójával. Nem csinál mást csak kicseréli a benzint, de jelenleg nem a benzinnel van a baj. Ráadásul áram miből lesz? Mert ahhoz is olaj kell. Ami ha elkezd fogyni akkor a legkevésbé autókba fogják tölteni.

Ha utánnanézel, akkor kiderül számodra is, hogy az olajból termelt áram a legdrágább a világon, éppen ezért nem is használják, csak ha szükséges, példa erre, amikor az oroszok elzárták a gázcsapot. Akkor ameddig lehetett gázt használtak, de ha bizonyos szint alá csökken akkor az olajat tolják be helyette. Egyébként az írás részéről elég sovány érv, hogy az atomenergia veszélyes, meg a hidrogén is veszélyes...a gáz nem veszélyes? Vagy bármi más?

Quote:

Ha elolvastad láthatod, hogy mit jelent pár százalék olajkiesés az egész gazdaságra nézve. (Ld '70-es évek válsága) Az üzemanyagnak ehhez semmi köze. Egyáltalán nem tartom túlzásnak a következtetéseket, főleg, hogy a jelenségek őket igazolják. Az adataik pedig a legnagyobb nemzetközi szervezetek forrásain alapulnak. De nem kell sokat várni, hogy kiderüljön mi lesz. Összeesküvés elmélettel mindig nagyon könnyű érvelni.

Igen...ez is egy forgatókönyv lehet. De gondolj bele az ember legfőbb "erényébe": a kapzsiságba! Amiből pénzt lehet kicsikarni, abból addig teszi, amíg egy pici haszna is lesz. Ezt elismerem, hogy összeesküvés-elméletesnek hangzik, de szted nincs rá már megoldásuk? Pl.: az üzemanyagcellás autó? Honda FCX Szépen működik, Kaliforniában tesztelik a lakosság körében. Vagy egyéb más elektromos autók tesztelései (bár szvsz a hidrogénes lesz a befutó). A jelentés azt írja, hogy miből lesz hidrogén, mivel a vizet bontani kell hozzá és ahhoz is energia kell. 3 lehetőség: Először:Az Európai Fúziós erőmű. Másodszor: Az amerikai hidegfúziós kísérletek egyre eredményesebb tesztjei, vagy ha nagyon nem akarna ez a két dolog összejönni, akkor ott van az atomerőmű+tenyésztőreaktor kombináció, ami még legalább 100 évig elegendő energiát szolgáltat (ha számításba vesszük a növekvő igényeket).

Quote:

Annak ellenére, hogy a szerző vallásos nem téríteni akar és nem is sötét középkort. Az m1es műsorban amit belinkeltek azt mondja, hogy azért favorizálja az egyházat mert kiépített szervezete van, olyan ami semmilyen másiknak nincs és nem is lehet. Azaz lehetőséget ad közösségek teremtésére. Azt is említi, hogy ha a golfklub lenne olyan helyzetben, mint az egyház akkor a golfklubot emelné ki. Másrészt az, hogy vallásos vagy és létezik egyház egyáltalán nem jelent sötét középkort, ami talán nem is volt annyira sötét mint azt a reneszánszban szerették volna beállítani, de ez más lapra tartozik.

Erre nem is akarok nagyon kitérni, de a boszorkányüldözés, eretnekség elég sok rosszatt tett az akkori nagy elmékkel...valószínű már nem ilyen technológiai szintnél tartanánk. (Nem vagyok ateista, csak az egyház megszervezésével van bajom.)

A másik dolog ami a jelentés kitért...a globális felmelegedés, fajok kihalása. Ez az egész dolog kezd egy kicsit az idegeimre menni. Erről szól az egész földtörténet és az evolúció. Van a bolygónak egy ciklusa, ami bizonyos időközönként felmelegedéssel, majd lehüléssel jár, ezt csak azok a fajok élik túl, akik alkalmazkodni tudnak a megváltozott feltételekhez. Amikor még csak ősemberről lehetett beszélni, akkor is túlélte a jégkorszakot, de más fajok, pl.: kardfogú tigris, mamut nem élték túl. Az hogy most ki fog halni a jegesmedve, hát szomorú, de ez az élet rendje. A Föld, mint bolygó törekszik az egyensúlyra, ha elkezd felmelegedni a bolygó, elolvad a jég, ami lehűt és megállítja a meleg tengeráramlásokat, ami belekavar rendesen a most megismert világba, de utánna megint visszatér minden egy "normál" állapotba. Az ember oly elkeseredetten próbálja megtartani azt a bolygót és úgy ahogy mindig is ismerte, hogy pl.: mesterséges vulkánokkal akarják elfedni az égboltot. De be kell látni, hogy míg az ember egy párszázezer éves faj, addig a Föld más több mint 4 milliárd éves...ne mi próbáljuk változtatni a dolgokat, hanem nekünk kell változni.

Bocsi a szófosásért :)

vityu 04-10-2009 13:37

Quote:

Originally Posted by Phoenix (Post 207146)

A másik dolog ami a jelentés kitért...a globális felmelegedés, fajok kihalása. Ez az egész dolog kezd egy kicsit az idegeimre menni. Erről szól az egész földtörténet és az evolúció. Van a bolygónak egy ciklusa, ami bizonyos időközönként felmelegedéssel, majd lehüléssel jár, ezt csak azok a fajok élik túl, akik alkalmazkodni tudnak a megváltozott feltételekhez. Amikor még csak ősemberről lehetett beszélni, akkor is túlélte a jégkorszakot, de más fajok, pl.: kardfogú tigris, mamut nem élték túl. Az hogy most ki fog halni a jegesmedve, hát szomorú, de ez az élet rendje. A Föld, mint bolygó törekszik az egyensúlyra, ha elkezd felmelegedni a bolygó, elolvad a jég, ami lehűt és megállítja a meleg tengeráramlásokat, ami belekavar rendesen a most megismert világba, de utánna megint visszatér minden egy "normál" állapotba. Az ember oly elkeseredetten próbálja megtartani azt a bolygót és úgy ahogy mindig is ismerte, hogy pl.: mesterséges vulkánokkal akarják elfedni az égboltot. De be kell látni, hogy míg az ember egy párszázezer éves faj, addig a Föld más több mint 4 milliárd éves...ne mi próbáljuk változtatni a dolgokat, hanem nekünk kell változni.

Szerintem ez buta hozzáállás.
Igen, a földünk jelenleg a felmelegedés állapotában van, de az ember olyan szinten erősíti ezt a felmelegedést, hogy az általad említett evolúciónak NINCS ideje az élőlényeket átalakítani. Olyan gyorsan zajlik le ez a melegedési periódus, hogy az élőlények nem tudnak alkalmazkodni, pedig ez az evolúció alapja. Lehet, hogy a jegesmedve teljesen jól átvészelné, ha nem 100 év alatt játszódna le, hanem 1000 év alatt.
Fel fog borulni az egyensúly, ami a földi élet kb 90%-ának vesztét okozza majd. És ebben benne lesz az ember is, mint a tápláléklánc végén álló csúcsragadozó.

Redback 04-10-2009 18:10

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 207155)
Igen, a földünk jelenleg a felmelegedés állapotában van, de az ember olyan szinten erősíti ezt a felmelegedést, hogy az általad említett evolúciónak NINCS ideje az élőlényeket átalakítani. Olyan gyorsan zajlik le ez a melegedési periódus, hogy az élőlények nem tudnak alkalmazkodni, pedig ez az evolúció alapja. Lehet, hogy a jegesmedve teljesen jól átvészelné, ha nem 100 év alatt játszódna le, hanem 1000 év alatt.
Fel fog borulni az egyensúly, ami a földi élet kb 90%-ának vesztét okozza majd. És ebben benne lesz az ember is, mint a tápláléklánc végén álló csúcsragadozó.

Én megértem Phoenixet.A Föld történelmében többször volt tömeges kipusztulás, elhullás, amit egy igen termékeny szakasz követett evolúció terén.Aminek meg kell történni megfog, valami megtizedeli az emberiséget, és a földi fajokat úgyis.Ha nem a globális felmelegedés, akkor egy meteor, vagy éppen maga az ember egy esetleges atomháborúval, végzetes atombalesettel vagy élelemhiány alakul ki a keleti országok túlnépesedése miatt.

none 04-10-2009 18:30

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 207189)
Én megértem Phoenixet.A Föld történelmében többször volt tömeges kipusztulás, elhullás, amit egy igen termékeny szakasz követett evolúció terén.Aminek meg kell történni megfog, valami megtizedeli az emberiséget, és a földi fajokat úgyis.Ha nem a globális felmelegedés, akkor egy meteor, vagy éppen maga az ember egy esetleges atomháborúval, végzetes atombalesettel vagy élelemhiány alakul ki a keleti országok túlnépesedése miatt.

aminek meg kell történnie?
miért kéne ennek megtörténnie? miért éhezik most is több száz millió ember? mert meg kellett történnie?..
valahogy nekem más hozzáálásom van, amíg tudunk próbáljunk meg változtatni rajta:)

Dus 04-10-2009 18:36

Quote:

Originally Posted by none (Post 207190)
miért kéne ennek megtörténnie? miért éhezik most is több száz millió ember? mert meg kellett történnie?..
valahogy nekem más hozzáálásom van, amíg tudunk próbáljunk meg változtatni rajta:)

Aztán majd férjünk el a bolygón, ha tudunk, pár évtized vagy egy évszázad múlva több száz vagy ezer milliárdan...

Redback 04-10-2009 18:39

Quote:

Originally Posted by none (Post 207190)

Jó akkor menjünk előre:
Megoldódik a probléma lesz elég energia az embereknek, de már most is kevés élelem van, éhezik azt hiszem 200 millió ember a Földön.Azt is megoldjuk oké, nem tudom hogyan(bár szerintem olyan rohamosan nő ez emberek száma, hogy az éhezők száma csak nőni fog).De mi lesz ha az új energiaforrás elfogy?Találunk egy újat, és ha az is elfogy?Akkor milesz?Majd a fülünk mögül húzunk elő valami újat?Szerintem valami drasztikus dolog tudja csak megváltoztatni ez emberek hozzáállását ehhez a dologhoz.Nem hiszem, hogy ha most kimászunk az olajválságból, akkor sokkal többen fognak úgy élni, hogy megpróbálnak spórolni az energiával.

Andrew 04-10-2009 18:55

Egy kis játék a fenn elhangzottakról :D

Amúgy lényeg a lényegben, hogy az alternatív üzemanyagok csak akkor érnek majd valamit is, ha lesz egyéb mód az elektromos áram előállítására.
Megújuló energiaforrásokkal csak kis hányadát tudjuk fedezni a szükségletnek, úgyhogy nincs más alternatíva, csak a fisszió és a fúzió. Ráadásul ez utóbbit még fejleszteni is kell - viszont ha elkészülnek vele, akkor rövid úton megoldódnak az energiaproblémáink elég hosszú távra.

Andrew 04-10-2009 18:59

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 207192)
Jó akkor menjünk előre:
Megoldódik a probléma lesz elég energia az embereknek, de már most is kevés élelem van, éhezik azt hiszem 200 millió ember a Földön.Azt is megoldjuk oké, nem tudom hogyan(bár szerintem olyan rohamosan nő ez emberek száma, hogy az éhezők száma csak nőni fog).De mi lesz ha az új energiaforrás elfogy?Találunk egy újat, és ha az is elfogy?Akkor milesz?Majd a fülünk mögül húzunk elő valami újat?Szerintem valami drasztikus dolog tudja csak megváltoztatni ez emberek hozzáállását ehhez a dologhoz.Nem hiszem, hogy ha most kimászunk az olajválságból, akkor sokkal többen fognak úgy élni, hogy megpróbálnak spórolni az energiával.

Ha a fúziót megoldják, akkor naaagyon sokáig lesz elég energiánk, tekintve, hogy mérhetetlenül sok tüzelőanyagunk lesz hozzá, és csak az óceánig kell menni.
Az élelemhiányról pedig annyit, hogy valami úton módon meg kell akadályozni a szegényebb területeken élő emberek mérhetetlen szaporaságát. (Sajnos ez egy egyszerű biológiai reakció, az ottani emberek r -stratégiások).

none 04-10-2009 19:12

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 207192)
Jó akkor menjünk előre:

én más hozzáállást mondtam:) ami abban is megmutatkozna hogy nem pazarlunk:) szerintem jóval több mint 200 millió ember éhezik.. amúgy 3-400 millióval nő a Föld lakossága évente:)
de elfogy? a Nap pár évet még meglesz ahogy én tudom:) ha a Nap eltűnne akkor valószínűleg a Földet is elpusztítja:) de.. az még messze van, addig bármi megtörténhet.. amíg meg van Nap, addig lesz szél is.. szél és napenergia adott.. bár a Földnek megvannak a határai, de van még sok milliárd bolygó a világ hatalmas nem csak a Föld:)
de ebbe ne menjünk bele most:D

Andrew 04-10-2009 19:24

Quote:

Originally Posted by none (Post 207197)
én más hozzáállást mondtam:) ami abban is megmutatkozna hogy nem pazarlunk:) szerintem jóval több mint 200 millió ember éhezik.. amúgy 3-400 millióval nő a Föld lakossága évente:)
de elfogy? a Nap pár évet még meglesz ahogy én tudom:) ha a Nap eltűnne akkor valószínűleg a Földet is elpusztítja:) de.. az még messze van, addig bármi megtörténhet.. amíg meg van Nap, addig lesz szél is.. szél és napenergia adott.. bár a Földnek megvannak a határai, de van még sok milliárd bolygó a világ hatalmas nem csak a Föld:)

Nem tudunk annyi napelemet és szélkereket gyártani, hogy az elég legyen.

Redback 04-10-2009 21:01

Quote:

Originally Posted by none (Post 207197)

a belinkelt videóban hallottam, hogy jelenleg 30 négyzetkilométer napelem van a Földön mindent beleértve.Ahhoz hogy elég legyen az egész világnak, 220EZER négyzetkilométernyi kellene, azt hiszem ez igen sok.Amint Dus is írta, hogy ha így folytatódik a tulnépesedés, akkor bizony pár évtizeden belül nem fogunk elférni, szó szerint.Bár kétlem hogy addig semmi nem tizedelné meg az emberiséget...

vityu 04-10-2009 21:23

Quote:

Originally Posted by Dus (Post 207191)
Aztán majd férjünk el a bolygón, ha tudunk, pár évtized vagy egy évszázad múlva több száz vagy ezer milliárdan...

Az opimistább becslések se nagyon mernek 25-30 mrd embernél többet jósolni. És akkor legy egy nagy emberiségkihaló korszak, amikor nem marad a végére csak 1-2-3mrd.
Ugye miről is szól a fenntartható fejlődés?

Andrew 04-10-2009 21:33

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 207204)
Az opimistább becslések se nagyon mernek 25-30 mrd embernél többet jósolni. És akkor legy egy nagy emberiségkihaló korszak, amikor nem marad a végére csak 1-2-3mrd.
Ugye miről is szól a fenntartható fejlődés?

Én bízom benne, hogy előtte megáll az eszeveszett szaporodás.
Meg abban is, hogy mielőtt ilyesmi történik, képesek leszünk elhagyni a Földet.

vityu 04-10-2009 21:47

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 207207)
Én bízom benne, hogy előtte megáll az eszeveszett szaporodás.
Meg abban is, hogy mielőtt ilyesmi történik, képesek leszünk elhagyni a Földet.

Irigylem, hogy még mindig tudsz bízni az emberiségben...

none 04-10-2009 22:24

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 207201)
a belinkelt videóban hallottam, hogy jelenleg 30 négyzetkilométer napelem van a Földön mindent beleértve.Ahhoz hogy elég legyen az egész világnak, 220EZER négyzetkilométernyi kellene, azt hiszem ez igen sok.Amint Dus is írta, hogy ha így folytatódik a tulnépesedés, akkor bizony pár évtizeden belül nem fogunk elférni, szó szerint.Bár kétlem hogy addig semmi nem tizedelné meg az emberiséget...

mi ne férnénk el?:) Magyarország népessége elég jelentőssen csökken évről évre, ugyanígy kb egész Európáé:)
220k négyzetkilométer.. és?:) ha elkezdjuk most, és mindenhol a legjobb lehetőséget kihasználjuk, és háborúk helyett értelmes dolgokra fordítjuk a pénzt, szerintem nem késő.. lehet lesz egy kis zökkenő, de pár évtized alatt át lehet állni:)

Redback 04-10-2009 22:46

Quote:

Originally Posted by none (Post 207209)
mi ne férnénk el?:) Magyarország népessége elég jelentőssen csökken évről évre, ugyanígy kb egész Európáé:)

És szerinted ha leszünk 20mrdan, akkor nem fognak a kevésbé zsúfolt országokba vándorolni az emberek?
Quote:

Originally Posted by none (Post 207209)
220k négyzetkilométer.. és?:) ha elkezdjuk most, és mindenhol a legjobb lehetőséget kihasználjuk, és háborúk helyett értelmes dolgokra fordítjuk a pénzt, szerintem nem késő.. lehet lesz egy kis zökkenő, de pár évtized alatt át lehet állni:)

Egy bökkenő van ebben a részben:
Szerinted a nagyhatalmak akik megtehetnék, erre fogják fecsérelni a pénzüket, amit a hadiiparba ölnek nem látva azt, hogy pár évtizeden belül semmi nem fog érni a repülő, mert nem lesz mivel mennie, a fegyver, mert nem lesz mivel szállítani stb...Amúgy szép utópisztikus gondolat, hogy Amerika és társai erre fordítják a pénzüket, de ez sajna nem lesz így :(

Andrew 04-10-2009 22:49

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 207208)
Irigylem, hogy még mindig tudsz bízni az emberiségben...

Neeem, nem az emberiségben. A tudós társadalomban :)
Csak sajnos a támogatókon is múlik...

vityu 04-10-2009 22:56

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 207210)
Szerinted a nagyhatalmak akik megtehetnék, erre fogják fecsérelni a pénzüket, amit a hadiiparba ölnek nem látva azt, hogy pár évtizeden belül semmi nem fog érni a repülő, mert nem lesz mivel mennie, a fegyver, mert nem lesz mivel szállítani stb...Amúgy szép utópisztikus gondolat, hogy Amerika és társai erre fordítják a pénzüket, de ez sajna nem lesz így :(

Fogadni mernék, hogy erre már régen meg van a tervük, csak ameddig ennyi pénzük van az olajból és származékaiból, addig véletlenül sem rukkolnak elő vele, mert visszavetné a gazdaságot. Mert hát ha vízzel megy a kocsi, akkor baj van, mert víz majdnem mindenhol van, akkor miből lesz a pénz? Ha növényi olajjal megy minden kocsi, akkor is baj van, mert majdnem mindenhol van termőföld. Ha bioetanollal/metánnal megy minden kocsi, akkor megint baj van, mert ahol van szerves anyag, és rohadni is képes, ott ezt sem nehéz előállítani...

none 04-11-2009 07:34

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 207213)
Fogadni mernék, hogy erre már régen meg van a tervük, csak ameddig ennyi pénzük van az olajból és származékaiból, addig véletlenül sem rukkolnak elő vele, mert visszavetné a gazdaságot. Mert hát ha vízzel megy a kocsi, akkor baj van, mert víz majdnem mindenhol van, akkor miből lesz a pénz? Ha növényi olajjal megy minden kocsi, akkor is baj van, mert majdnem mindenhol van termőföld. Ha bioetanollal/metánnal megy minden kocsi, akkor megint baj van, mert ahol van szerves anyag, és rohadni is képes, ott ezt sem nehéz előállítani...

vízzel menne tényleg baj lenne, mert vízhiányt okozna:) ha növényi olajjal élelmiszerhiányt:)

none 04-11-2009 07:41

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 207210)
És szerinted ha leszünk 20mrdan, akkor nem fognak a kevésbé zsúfolt országokba vándorolni az emberek?

ez bonyolult, hogy mi lesz, és ki hogyan vándorol..
miért ne lenne? hidrogént nagyon hajtják manapság:)
amúgy meg, hogy ki mire fordítja a pénzét az mindenkin múlik , ha az átlag embereket se érdekli, hogy baj van, akkor azt akinek pénze is van miért érdekelné komolyabban?:)
csak annyi az utópisztikus benne, hogy az emberektől elvárhatánk, hogy gondolkozzanak, és belássák a tetteik következményét.. bár ez télnyleg, csak álom:)

Phoenix 04-11-2009 09:12

Az a 20mrd ember nem lenne sok egy kicsit? Pár éve még alig 6 mrdről volt szó. Kb ennyi az amit zsúfoltság és éhezés nélkül el lehet "kiszolgál" a bolygó.

Az éhező emberekről pár gondolat:
  • Az éhező emberek 90%-a Afrikában él, olyan helyeken, ahol tényleg nagyon korlátozott számú ember élhetne.
  • Így is elég szaporák, de pár éve volt egy humanitárius szervezet, aki több faluba bevezette az vezetékes ivóvizet és így az asszonyoknak nem kellett napi kb 20-30km lesétálni a legközelebbi vízforráshoz. Erre pár évre szinte humanitárius katasztrófa jött létre. Az eddigi születések legalább meg 5-szöröződtek. Mert a szabadidejüket azzal töltötték, mint a nyulak.
  • Pár napja volt a BBC-n egymás után két hír. Az első: Afrikában van a legtöbb HIV fertőzött (ahol mint feljebb is írtam, rengeteg az éhező) és ez a szám nagyságrendekkel növekszik minden évben. A következő hír, az pedig a Pápáról szólt, aki azt üzente az afrikai keresztényeknek (akik nagyon nagy számban vannak és ők is ehhez az éhezőkhöz tartoznak leginkább), hogy ne használjanak óvszert, mert az nem összeegyeztethető dolog. :confused: Most erre mit lehet mondani? Szaporodjatok, hogy legyetek minél többen, legyetek betegek, éhezzetek, majd a Nyugat megsegít?

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 207155)

Lehet hogy buta hozzáállás, ezt majd az idő eldönti ;)

Oké, hogy most ez a divat, hogy az ember agyonra szennyezi a környezetet, de a természet is alakítja a dolgokat, pl.: vulkánkitörések. Egy átlagos vulkánkitörés legalább 1,5millió kéndioxidot juttat a légkör magasabb rétegeibe (15-20km magasra), de pl az egyik legnagyobb és legismertebb a Krakatau kitörése több mint 25millió tonna kéndioxidot bocsájtott ki, amiből kb 20%-al több savas eső lesz. Ezek is durván ózon- és környezetromboló hatásúak és mégsem teszünk ellene semmit. Egyébként ez az elkövetkezendő pár évben valószínű gyakori hír lesz, mert a világon az elmúlt pár hónapban sorra jönnek a hírek földrengésekről, vulkánkitörésekről.
Az evolúció, azt is sikeresen megoldotta, amikor a dinoszauruszok kora véget ért valószínű egy meteorittal, ami nem húzódik el több száz- vagy ezer évet. Megváltozott az éghajlat, sokat esett a hőmérséklet. Fajok milliószámra kipusztultak, de elkezdődött a mi álltalunk ismert "Föld" kialakulni. Ha anno nem halnak ki a dínók, akkor ők lennének a domináns faj a földön, lehet hogy gondolkodó és szervezett csoportokká tömörülnek és olyan pályát futnak be mint most mi emberek, de akkor meg mi nem lennénk sehol. Ezzel arra akarok kilyukadni, hogy ha kihal egy faj, akkor csak idő kérdése és a helyére áll egy másik. A természet csodákra képes :)

none 04-11-2009 10:57

Quote:

Originally Posted by Phoenix (Post 207223)
..

kivéve ha úgy hal ki az ember, hogy sikerül a Földet is lakhatatlanná tenni:)
de igazad van minden a legnagyobb rendben van biztos, felesleges megpróbálni változtatni bármin is hisz ez az élet rendje:D
lehet a világ se tud majd tovább tágulni, és lesz egy újabb ősrobbanás felesleges erőlködni:D
szerintem Ázsiában és Dél-Amerikában is sok az éhező ember..
amúgy kb 1 milliárd éhező ember van most..
ok a vulkánok is erősítik a globális felmelegedést..
de ha lehetőségünk lenne, hogy mi ne tegyük, akkor miért ne változtathatnánk, ha csak elvben is.. nem tudom valahogy az a hozzáállás, hogy lesz ami lesz engem nem érdekel az nem túl előnyös számomra..
de lehet én vagyok a naív, és már rég kipusztulásra vagyunk ítélve, és neked van igazad:)

Redback 04-11-2009 11:23

Quote:

Originally Posted by none (Post 207228)
de igazad van minden a legnagyobb rendben van biztos, felesleges megpróbálni változtatni bármin is hisz ez az élet rendje:D
lehet a világ se tud majd tovább tágulni, és lesz egy újabb ősrobbanás felesleges erőlködni:D
de ha lehetőségünk lenne, hogy mi ne tegyük, akkor miért ne változtathatnánk, ha csak elvben is.. nem tudom valahogy az a hozzáállás, hogy lesz ami lesz engem nem érdekel az nem túl előnyös számomra..
de lehet én vagyok a naív, és már rég kipusztulásra vagyunk ítélve, és neked van igazad:)

Szerintem maximum 50-100 évvel tudjuk elnyújtani a mostani helyzetet, ha tényleg elkezdenénk spórolni.Maximum 150 évre.Úgy vagyok vele, hogy egyszer mindenki meghal, csak ne miindegy hogy nem élvezi az életet és úgy vagy élvezi és úgy hal meg...

vityu 04-11-2009 12:44

Quote:

[color="Red"][b]
Lehet hogy buta hozzáállás, ezt majd az idő eldönti ;)

Oké, hogy most ez a divat, hogy az ember agyonra szennyezi a környezetet, de a természet is alakítja a dolgokat, pl.: vulkánkitörések. Egy átlagos vulkánkitörés legalább 1,5millió kéndioxidot juttat a légkör magasabb rétegeibe (15-20km magasra), de pl az egyik legnagyobb és legismertebb a Krakatau kitörése több mint 25millió tonna kéndioxidot bocsájtott ki, amiből kb 20%-al több savas eső lesz. Ezek is durván ózon- és környezetromboló hatásúak és mégsem teszünk ellene semmit. Egyébként ez az elkövetkezendő pár évben valószínű gyakori hír lesz, mert a világon az elmúlt pár hónapban sorra jönnek a hírek földrengésekről, vulkánkitörésekről.

Éppen erről szól a természet egyensúlya. Ahhoz, hogy a földünk ilyen, beletartozott a vulkánkitörések miatti környezeti probléma, és ez TERMÉSZETES. Semmi köze az emberhez, 4,2mrd éve így zajlik, a földi élet ehhez szokott hozzá, ez is egy tényező volt, ami miatt ilyen élőlények alakultak ki.

Quote:

Az evolúció, azt is sikeresen megoldotta, amikor a dinoszauruszok kora véget ért valószínű egy meteorittal, ami nem húzódik el több száz- vagy ezer évet. Megváltozott az éghajlat, sokat esett a hőmérséklet. Fajok milliószámra kipusztultak, de elkezdődött a mi álltalunk ismert "Föld" kialakulni. Ha anno nem halnak ki a dínók, akkor ők lennének a domináns faj a földön, lehet hogy gondolkodó és szervezett csoportokká tömörülnek és olyan pályát futnak be mint most mi emberek, de akkor meg mi nem lennénk sehol. Ezzel arra akarok kilyukadni, hogy ha kihal egy faj, akkor csak idő kérdése és a helyére áll egy másik. A természet csodákra képes :)

Idézek:
"A legújabb adatok azt mutatják, hogy valamivel korábban, körülbelül 300 ezer évvel az eddig feltételezett időpont előtt kezdődött meg a dinoszauruszok kihalása, és ez a folyamat nem volt túlzottan gyors lefolyású, több százezer évig is tarthatott. Ezt a kutatók azokra a vizsgálatokra alapozzák, amelyeket a Chicxulub kráter környékén, Mexikóban végeztek."
Azt hiszem, hogy elég megbízható forrásból: National geographic

Quote:

Ez butaság. Idézek, a forrás ugyanaz

"Egy-egy vulkánkitörés során ugyanis olyan aeroszol-részecskék jutnak a légkörbe, amelyek visszaverik a napsugárzást, vagyis hőmérsékletcsökkenést idéznek elő...."

National geographic

És még egy kis érdekesség a Karakatau vulkánkitörésről, amit Phoenix említett:

"Éghajlati hatások:
A kitörést követő évben a globális átlaghőmérséklet 1,2 C fokkal esett. Az időjárás évekig a megszokottól eltérő mintákat mutatott és a hőmérséklet csak 1888-ra tért vissza a korábbi szintekre. A kitörés hatlamas mennyiségű kéndioxid gázt juttatott a sztratoszférába, amelyet a szelek széthordtak a világban. A cirrus felhőkben emiatt megnőtt a kénessav (H2SO3) koncentrációja, ami növelte a felhők fényvisszaverését és így a korábbinál kevesebb napfény jutott el a földfelszínig. Az összegyűlt kén később savas esők formájában lehullott."
Wikipedia

Ezekkel nem nagyon lehet vitatkozni! :)

vityu 04-11-2009 12:48

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 207229)
Szerintem maximum 50-100 évvel tudjuk elnyújtani a mostani helyzetet, ha tényleg elkezdenénk spórolni.Maximum 150 évre.Úgy vagyok vele, hogy egyszer mindenki meghal, csak ne miindegy hogy nem élvezi az életet és úgy vagy élvezi és úgy hal meg...

Ezt a hozzáállást kellene, hogy elfelejtsd, és elfelejtse mindenki. Hulladékszegény technológiákkal, megújuló energiaforrások használatával és KÖRNYEZETTUDATOS élettel a Földünk még nagyon sokáig bírná az emberiséget.

És amikor majd látod 70 év múlva az unokádat, és majd arra fogsz gondolni, hogy lehet ő már nem fogja a sajátját, mert nem lesz képtelen a szennyezettség miatt teherbe esni egy nő, vagy ha teherbe is esik, 90%-kos biztonsággal halva születik, ha véletlenül meg is születik, akkor nem lesz mit enni, mert a kert nem fogja tudni megtermelni azt mennyiséget, és minőséget, ami elég lenne egy 3 tagú családnak, akkor majd azt fogod mondani, hogy bárcsak ne így gondolkodtak volna az emberek, és te se így gondolkodtál volna. Mert ha egyszer nekik is meg kell halni, de úgy, hogy közben "élvezni" sem tudják az életet, csak vegetálnak, akkor majd lehet, hogy összeszorul a szíved, és magad fogod vádolni... (Persze ez csak egy rémkép jelenleg, de közel áll az emberiség hozzá, hogy ez bekövetkezzen.)

Redback 04-11-2009 13:12

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 207235)
Ezt a hozzáállást kellene, hogy elfelejtsd, és elfelejtse mindenki. Hulladékszegény technológiákkal, megújuló energiaforrások használatával és KÖRNYEZETTUDATOS élettel a Földünk még nagyon sokáig bírná az emberiséget.

És amikor majd látod 70 év múlva az unokádat, és majd arra fogsz gondolni, hogy lehet ő már nem fogja a sajátját, mert nem lesz képtelen a szennyezettség miatt teherbe esni egy nő, vagy ha teherbe is esik, 90%-kos biztonsággal halva születik, ha véletlenül meg is születik, akkor nem lesz mit enni, mert a kert nem fogja tudni megtermelni azt mennyiséget, és minőséget, ami elég lenne egy 3 tagú családnak, akkor majd azt fogod mondani, hogy bárcsak ne így gondolkodtak volna az emberek, és te se így gondolkodtál volna. Mert ha egyszer nekik is meg kell halni, de úgy, hogy közben "élvezni" sem tudják az életet, csak vegetálnak, akkor majd lehet, hogy összeszorul a szíved, és magad fogod vádolni... (Persze ez csak egy rémkép jelenleg, de közel áll az emberiség hozzá, hogy ez bekövetkezzen.)

Nem azt mondom, hogy semmit nem teszek ellene, mert igen nem szemetelek, amit lehet szelektíven gyűjtöm a hulladékot, inkább járok biciklivel, vagy busszal minthogy bevitessem magam anyáékkal.De nem fogok azért lemondani például a tévéről, a számítógépről, a telefonról hogy védjem a környezetet.Nem azt mondom hogy engedjük el mindenünk és szemeteljük teli a Földet :)

none 04-11-2009 13:37

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 207233)
Ez butaság.

ok savas esső, akkor csak rosszul emlékeztem mit írtak előttem:)
lényegtelen.. az akkor sem 1ik naprol a másikra alakult ki, míg az ember csak néhány évtized esteleg évszázad alatt változtatott meg sok mindent, ehhez nehéz bárminek is alkalmazkodnia:)

none 04-11-2009 13:55

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 207236)
Nem azt mondom, hogy semmit nem teszek ellene, mert igen nem szemetelek, amit lehet szelektíven gyűjtöm a hulladékot, inkább járok biciklivel, vagy busszal minthogy bevitessem magam anyáékkal.De nem fogok azért lemondani például a tévéről, a számítógépről, a telefonról hogy védjem a környezetet.Nem azt mondom hogy engedjük el mindenünk és szemeteljük teli a Földet :)

majd lefogsz, ha le kell:D
nojó komolyan.. néhány dolog amin változtatni lehet pl úgy hallottam ha 10 év körüli hútőd van annak lecserélése 1 év altt meghozza az árát mert annyit fogyaszt.. ha nem csöpög a csap(azt hiszem a fogyasztás 1/6át Magyarországonon a pazarlás jelenti), vagy nem felejted égve a villanyt, kihúzod a tvt ha nem nézed, és energiatakarékos az égőt használsz stb.. nem csak a környezetet véded ezzel, hanem még pénzt is spórolsz magadnak:)

Phoenix 04-11-2009 14:49

Quote:

Félreértettél...nem nemtörődömségből, közömbösségből ez a véleményem. Próbálok spórolni amin csak lehet, pl energiatakarékos izzók, ne használjam felselegesen a meleg vizet, stb. Ezzel ha rábeszéled a környezeted, akkor elég sokat lehet spórolni pénzben és erőforrásban. Csak az emberek többségét összezavarja az a sok tanulmány, amik egymásnak ellent mondanak és így nem lehet összefogásra felszólítani az embereket. Ahogy Redback is írja az emberek többsége nem adja fel a komfortista életét. Sztem te sem szívesen tisztálkodnál heti egyszer akkor is hidegvízben, vagy csak egyszer enni egy nap, hogy az éhezők ne haljanak éhen, esetleg napi 4 óra lenne engedélyezve az elektromos áram használatából és még lehetne sorolni. De amíg nem következik be a legszörnyűbb forgatókönyv, addig ne várj összefogást, bár akkor lesznek sokan, akik csak magukra, egyénekre gondolnak és nem arra, hogy a közösségnek mi lenne jó. Valószínüsítem, hogy ez amolyan civilizáziós betegség lehet, amiből egyszer talán kinő az emberiség.

Egyébként miért aggódunk annyira a jövő miatt, hisz a maják is megírták, hogy 2012.12.21-én vége lesz a világnak ;)

All this has happened before, and all this will happen again...
End of line...
(BattleStar Galactica)

All times are GMT +1. The time now is 00:06.