Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Miért nem adózik a Katolikus egyház a stólapénz után? (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=3249)

Reni 11-10-2008 09:29

Miért nem adózik a Katolikus egyház a stólapénz után?

Ha azt szeretnéd hogy pap szentelje meg az eskütöket házasságkötéskor, ha egyházi temetést szeretnél, vagy misét adatni bizony nem teheted ingyen, nem kevés összeget bevasalnak rajtad. Nincs is ezzel baj, a mai világban senki sem várna el semmilyen szolgáltatást ingyen.

DE

Ezután miért nem adóznak?

(azt zárójelben jegyzem már csak meg, ha nem fizetted az egyházadót, a szertartás előtt visszamenőleg le kell pengetned, különben se esketés se temetés hiába fizetnéd ki a stólapénzt /elsőkézből gyűjtött tapasztalat/)

vityu 11-10-2008 14:17

Quote:

Originally Posted by Reni (Post 196104)
miért nem adóznak?

Már az is haladás, hogy nekünk nem kell feléjük beadni a tizedet!
off
Bevallom, én nem értettem sose az egyházakat. Egyáltalán annak a jelentőségét. Miért van rájuk szükség? Elvileg bármikor szólhatsz Istenhez, akkor miért kell egy közvetítő személy (pap), aki közvetíti a szavaid felé?
Szerintem ez az emberi nagyravágyás, hataloméhség szüleménye. A sámánok, és ehhez hasonló törzsi varázslók kicsit talán fogékonyabbak voltak valamire, ezért lehettek ők azok, de vajon miért pont azok lettek a papok, akik lettek? Miért a gazdagok kiváltsága volt, hogy érsek lehessen? Vagy pápa? Talán a gazdagabbakat jobban meg tudta érinteni az általuk nagyra becsült Isten?
Áh, be is fejezem... sosem értettem az egyházat, gazdagon feldíszített templomok, arany keresztek és hasonlók, közben meg hirdetik, hogy milyen nagy ember az, aki a keveset, amije van, megosztja a szegényekkel...

A stigmatából van egy kis idézet, ami elvileg a holt-tengeri tekercsekből származaik, nem néztem utána, így nem tudom pontsan, de nekem nagyon tetszik. Megkérdőjelezi az egész egyházat. Így szól:
"Isten országa bennetek van, nem fából és kőből épült házakban. Hasítsd szét a fát, és én ott leszek, emeld fel a követ és megtalálsz."
on

meg van az egész véleményem az egyházról, és a pénzbehajtásukról... Köszönöm, nekem nincs rájuk szükségem. Ha hiszek valamiben, az a személyes dolgom, nem kérek a közvetítőkből.

Remélem senkit sem sértek ezzel a hozzászólással, ha igen, akkr a véleményt megtartm magamnak, a hsz-t pedig törlöm...

Ati 11-10-2008 14:53

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 196110)
A stigmatából van egy kis idézet, ami elvileg a holt-tengeri tekercsekből származaik, nem néztem utána, így nem tudom pontsan, de nekem nagyon tetszik. Megkérdőjelezi az egész egyházat. Így szól:
"Isten országa bennetek van, nem fából és kőből épült házakban. Hasítsd szét a fát, és én ott leszek, emeld fel a követ és megtalálsz."

Szerény véleményem szerint az egyházat magát nem kell megkérdőjelezni. Az egyház hasznos tud lenni, különösen egy kis faluban, ahol a közösségi élet szerves része. Azt gondolom, hogy ilyen helyzetekben igenis szükség van rá.

Utalva az idézetre, amit írtál, nyilván más kérdés, hogy "közvetítői" szerepre a mai papok mennyire alkalmasak. Említetted Te is a sámánokat, és én is azt gondolom, hogy valamikor réges-régen olyan emberek mentek papnak, akik fogékonyabbak voltak a természet ilyen irányú megnyilvánulására, és valóban kiemelkedő szerepük lehetett. És biztos ma is van ilyen pap. De gyanítom, hogy a többség ma már nem ilyen. Ezt a funkcióját szerintem már nem látja el az egyház, már sok-sok éve (sokszáz...), de ettől még lehet hasznos.

Az adózásba pedig nem tudok beleszólni, nem vagyok ebben a témában kompetens.

Annyit tudok, hogy egyház alapításához 100 ember kell. Valaki esetleg beszáll a "Hódító egyházközösségbe"? :D:D:D

laci 11-10-2008 15:08

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 196111)
Annyit tudok, hogy egyház alapításához 100 ember kell. Valaki esetleg beszáll a "Hódító egyházközösségbe"? :D:D:D

És te leszel I. Ati papa? :D (remélem elegendőnek éreznéd ezt a címet, és nem egyenesen a Hódítós egyház istene szeretnél lenni).

on: utána kellene nézni, pontosan milyen szabályok vonatkoznak az egyházak adózására, és mi a magyarázatuk. Lehet hogy az alapítványokhoz, vagy a jótékonysági intézményekhez hasonlóan működnek, és ilyesmi miatt nem kell adózniuk.

(vagy megint hülyeségeket beszélek olyasmivel kapcsolatban amihez nem értek; ez a legvalószínűbb :rolleyes:)

Dus 11-10-2008 15:48

Quote:

Ha ezzel megúszom az adózást: Igen :D

Grabi 11-10-2008 15:50

már hogy a túróba ne lenne tized? csak nem tizednek hívják, hanem szjanak, amiből megy az egyházaknak is. érdekes világ lenne, ha ez nem lenne és csak adományokból élne a katolikus, zsidó... egyház. kíváncsi lennék mennyire lenne hosszú életű. nem véletlen, hogy minden ezirányú törekvés megbicsaklott.

mi után adózna? GDP-t termel? max egy jó könyvelő szellemi terméknek tudná elszámolni :)

ati: csak nehogy kiderüljön, hogy első nagy ati is egy nyuszira hagyta az egyházát ;)

Reni 11-10-2008 16:43

Quote:

Originally Posted by laci (Post 196112)
on: utána kellene nézni, pontosan milyen szabályok vonatkoznak az egyházak adózására, és mi a magyarázatuk. Lehet hogy az alapítványokhoz, vagy a jótékonysági intézményekhez hasonlóan működnek, és ilyesmi miatt nem kell adózniuk.

(vagy megint hülyeségeket beszélek olyasmivel kapcsolatban amihez nem értek; ez a legvalószínűbb :rolleyes:)

Biztos hogy valami ilyen címen mehet, de akkor is egy szolgáltatást végez aminek megkéri az árát.
Csak igazságtalannak tartom azokkal szemben akik minden jövedelmük után befizetik a dellát.

Jó lenne tudni az érvet hogy miért nem kell ezután adózni.

vityu 11-10-2008 16:46

Quote:

Szerény véleményem szerint az egyházat magát nem kell megkérdőjelezni. Az egyház hasznos tud lenni, különösen egy kis faluban, ahol a közösségi élet szerves része. Azt gondolom, hogy ilyen helyzetekben igenis szükség van rá.

Nem hiszem, hogy maga az egyház fontos lenne az embereknek. Az embereknek a hit kell, amire támaszkodhatnak. Össze tudnának gyűlni bárhol, és bármikor egy kis település lakói, ahol imádkoznának, ahol beszélgetnének a hitükről. Aztán jönne valaki, aki gyakrabban beszélne, kicsit bölcsebb lenne, és kis idő múlva meg is lenne a pap...

Quote:

valamikor réges-régen olyan emberek mentek papnak, akik fogékonyabbak voltak a természet ilyen irányú megnyilvánulására, és valóban kiemelkedő szerepük lehetett. És biztos ma is van ilyen pap.

Talán a kis települések szegény sorból származó papjai lehettek, de szerintem ott sem ezek lettek a papok. Inkább a földesúr második fia, mert ő úgysem örököl semmit, intézzük el, hogy pap legyen, így nem kell szegénységben élnie... Szerintem a világban sokkal jellemzőbb lehetett az, hogy papnak az ember a megbecsülésért és pénzért állt, és egyáltalán nem élt hitének megfelelő életet.
És itt kiindulok a refrmátus papunkból, és a feleségéből. Már megbocsásson a világ, de az asszony akkora k*va (és nem nagyon van tényleg jobb szó rá, sajnos), a pap meg néhanapján hótrészegen motorozik... Nem hiszem, hogy erről szól ez a hivatás.

Reni 11-10-2008 16:49

Quote:

Remélem senkit sem sértek ezzel a hozzászólással, ha igen, akkr a véleményt megtartm magamnak, a hsz-t pedig törlöm...

Miért sértenél meg bárkit is? Leírtad hogy gondolod, ha valaki másképp látja majd leírja ő is, nincs ezzel semmi baj, de szerintem sokan látjuk hasonlóképp mint te.

vityu 11-10-2008 16:53

Quote:

Originally Posted by Reni (Post 196123)
Miért sértenél meg bárkit is? Leírtad hogy gondolod, ha valaki másképp látja majd leírja ő is, nincs ezzel semmi baj, de szerintem sokan látjuk hasonlóképp mint te.

Meg is lepődtem, hogy hány embernek tetszett! :) Azt hittem, hogy le leszek hurrogva.

Fefe013 11-10-2008 16:56

Az egyházi adómentességgel, meg a fényűző templomokkal, 6 gyerekes családnak nagy plébániával, a 3 évente cserélt autóval nagyon nem tudok egyetérteni, én Jézusról nem azt tanultam, h aranyhintón járt a nép közt, meg, h ilyen "fényűzésben" élt.....
Az egyházból én már nagyon rég kiábrándultam és ez nem hiszem, h változni fog, s az álszent, képmutató papok, csak fokozzák ezt az ellenérzést, pl: napokban történt postásverés, "szegény" papot felbosszantotta....

Andrew 11-10-2008 17:56

Quote:

Originally Posted by Hüpike (Post 196114)
már hogy a túróba ne lenne tized? csak nem tizednek hívják, hanem szjanak, amiből megy az egyházaknak is. érdekes világ lenne, ha ez nem lenne és csak adományokból élne a katolikus, zsidó... egyház. kíváncsi lennék mennyire lenne hosszú életű. nem véletlen, hogy minden ezirányú törekvés megbicsaklott.

mi után adózna? GDP-t termel? max egy jó könyvelő szellemi terméknek tudná elszámolni :)

ati: csak nehogy kiderüljön, hogy első nagy ati is egy nyuszira hagyta az egyházát ;)

Gondolom azért nem adózik az egyház, mert az államtól kapja a pénzének egy részét. Így pusztán papírforma lenne az adózás, ha egyszer úgy is kap támogatást.

Eke 11-10-2008 19:29

Quote:

Ha valaki elsöre jelentkezik milyen cimet is adományoznál neki?
Hogy is volna ez?Lenne 8 féle istenség(fajok)?Vagy csak 7,mert a hulla ,az hulla.:D:D:D

Ati 11-10-2008 19:34

Quote:

Originally Posted by Eke (Post 196142)
Ha valaki elsöre jelentkezik milyen cimet is adományoznál neki?
Hogy is volna ez?Lenne 8 féle istenség(fajok)?Vagy csak 7,mert a hulla ,az hulla.:D:D:D

De most gondolj bele, ha suliban vagy melóhelyen szólnak, hogy ne Hódítózz, akkor mondhatnád, hogy vallási diszkrimináció. :D:D:D:D

Debilke 11-10-2008 19:51

Nálam onnantól vált ez az egész hiteltelenné, mikor elmesélték, hogyan is lettem megkeresztelve: Első szülött dédunka voltam, Dédim, nagyon komoly hívő volt, és ragaszkodott ahhoz, hogy meg legyek keresztelve, Apukám kijelentette, hogy NEM, ő nem akarja (nem tudom most hogy működik, de abban az időben, mindkét szülő beleegyezése kellett ahhoz, hogy a gyermeket megkereszteljék), és a Dédim talált olyan papot, aki némi pénzecskéért az egyháznak megkeresztelt... persze Apukám beleegyezése nélkül!

komisz86 11-11-2008 07:37

Ezt a demegagóg szöveget... Mintha Marxtól idezgettek volna... Ennyi erővel azt is kérdezhetted volna miért nem adódik a Vörörkereszt vagy a Máltai Szeretetszolgálat... Azért nem adózik az egyház, mert nem része a gazdaságnak... Valami egészen más célt szolgál mint a profittermelés, és persze vannak jópáran, akik el se bírják képzelni, hogy lehet más cél is, de nem kéne bedőlni nekik... A magam részéről én se vagyok vallásos, de ennek ellenére úgy gondolom hogy a mai világban nagyobb szügség van az egyházra mint valaha... Egyszerűen azért mert értékeket közvetít és közösséget épít, hitet, célt ad az elveszett embereknek... Persze ez sokaknak szúrja a szemét... Évszázadok óta a tolerancia és a szabadság eszményeivel takarózva vernek szét mindent ami képes lehet a tömegből közösséget formálni, és mer állást foglalni arról mi helyes és mi helytelen... Persze az is lehet, hogy csak én nem vagyok erre a világra való...

laci 11-11-2008 08:06

Quote:

Originally Posted by komisz86 (Post 196192)
Ezt a demegagóg szöveget... Mintha Marxtól idezgettek volna... Ennyi erővel azt is kérdezhetted volna miért nem adódik a Vörörkereszt vagy a Máltai Szeretetszolgálat... Azért nem adózik az egyház, mert nem része a gazdaságnak... Valami egészen más célt szolgál mint a profittermelés, és persze vannak jópáran, akik el se bírják képzelni, hogy lehet más cél is, de nem kéne bedőlni nekik... A magam részéről én se vagyok vallásos, de ennek ellenére úgy gondolom hogy a mai világban nagyobb szügség van az egyházra mint valaha... Egyszerűen azért mert értékeket közvetít és közösséget épít, hitet, célt ad az elveszett embereknek... Persze ez sokaknak szúrja a szemét... Évszázadok óta a tolerancia és a szabadság eszményeivel takarózva vernek szét mindent ami képes lehet a tömegből közösséget formálni, és mer állást foglalni arról mi helyes és mi helytelen... Persze az is lehet, hogy csak én nem vagyok erre a világra való...

Legnagyobb részben egyetértek, kivéve azzal a mondatoddal hogy "Valami egészen más célt szolgál mint a profittermelés...". A történelem ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Az egyházak, egyebek mellett, nagyon jó üzletnek is bizonyultak.

Ati 11-11-2008 08:06

Quote:

Egyszerűen azért mert értékeket közvetít és közösséget épít, hitet, célt ad az elveszett embereknek...

Ez azért nem minden esetben igaz sajnos. Amikor az ember az egyházon keresztül próbálna segíteni például a hajléktalanokon, akik szemmel láthatóan a templom mellett húzzák meg magukat, és az a reakció, hogy "jajj dehogy, még a végén ideszokik, így is nehéz folyton elkergetni", akkor valahogy eltűnik ez a "célt ad az elveszett embereknek" rész. Megértem, hogy nem hajléktalanszállóvá akarják alakítani, de ez az azonnali és durva elutasítás, hogy jajj dehogy segítünk a hajléktalanokon, ez valahogy elég szemetszúró. Számomra legalábbis. Sajnos.

laci 11-11-2008 08:12

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 196197)
Ez azért nem minden esetben igaz sajnos. Amikor az ember az egyházon keresztül próbálna segíteni például a hajléktalanokon, akik szemmel láthatóan a templom mellett húzzák meg magukat, és az a reakció, hogy "jajj dehogy, még a végén ideszokik, így is nehéz folyton elkergetni", akkor valahogy eltűnik ez a "célt ad az elveszett embereknek" rész. Megértem, hogy nem hajléktalanszállóvá akarják alakítani, de ez az azonnali és durva elutasítás, hogy jajj dehogy segítünk a hajléktalanokon, ez valahogy elég szemetszúró. Számomra legalábbis. Sajnos.

Ez van, ugyanis a papok is emberek. Minden szép eszme előbb-utóbb elbukik vagy belekeveredik mindenféle ellentmondásba.

Betelgeuse 11-11-2008 08:34

Quote:

A vöröskereszt rászorulókon segít, mit csinál az egyház? Évszázadokon keresztül loptak csaltak, hazudtak és öltek Isten nevében. Nem az egyház adja a hitet inkább kihasználja az emberek hitét.

Phoenix 11-11-2008 08:43

És az egyház ellen a sötét középkort még csak nem is említettük!

Ati 11-11-2008 08:43

Quote:

Originally Posted by laci (Post 196196)
Az egyházak, egyebek mellett, nagyon jó üzletnek is bizonyultak.

Off: igen? Hohh, egyre jobban izgat ez a Hódító-egyház téma. :D:D:D

Ati 11-11-2008 08:44

Quote:

Originally Posted by Phoenix (Post 196200)
És az egyház ellen a sötét középkort még csak nem is említettük!

Ne is tegyük, hiszen nem arról van szó, hanem a mai felállásáról.

Reni 11-11-2008 09:06

Quote:

Nagyon nem vagy képben, egy lapon sem lehet említeni a Vöröskereszttel vagy a Máltai Szeretetszolgálattal. Ők bármit szívesen fogadnak és udvariasan megköszönik, ha viszel valamit, pedig nem az övék lesz hanem egy rászorulóé kitudja merre a világban. Nem zsarolnak, nem flegmáskodnak, szerények megköszönnek mindent.

A stólapénz max papíron önkéntens adomány, de a valóságban NEM az! Amikor konkrétan megmondják mennyit pengessek ki + visszamenőleg az egyházadót is különben szevasz, nem gondolom hogy önkéntesen adom, hanem kényszerből különben nem kapom meg azt a szolgáltatást. (pl.temetés, eskövő vagy mise)
NEM jótékony célra fordítják, nem a szegények vagy az éhezők, a betegek megsegítésére ( ha így lenne fel sem vetőtött volna a kérdés) hanem nagyrésze annak a zsebében marad fizetéskiegészítés gyanánt aki elvégzi a szolgáltatást. Amivel semmi bajom. Viszont mivel jövedelem van belőle nem értem miért nem kell ezután adózni? Csak az ok, az érv érdekel, nem világot akarok megváltani.

Azt írod:

'Egyszerűen azért mert értékeket közvetít és közösséget épít, hitet, célt ad az elveszett embereknek'

Ezt megteszi a kisfiam osztályfőnöke is ( és gondolom még sok ilyen ember van akiket nem is ismerek), nála jobb és segítőkészebb, önzetlenebb embert keveset találni, neki mégis kell adóznia. Miért?

Érvként egyáltalán nem volt meggyőző amit írtál.

Xeper 11-11-2008 09:41

Quote:

Originally Posted by Betelgeuse (Post 196199)
A vöröskereszt rászorulókon segít, mit csinál az egyház? Évszázadokon keresztül loptak csaltak, hazudtak és öltek Isten nevében. Nem az egyház adja a hitet inkább kihasználja az emberek hitét.

Azóta volt egy reformáció is :)

Quote:

Már az is haladás, hogy nekünk nem kell feléjük beadni a tizedet!
off
Bevallom, én nem értettem sose az egyházakat. Egyáltalán annak a jelentőségét. Miért van rájuk szükség? Elvileg bármikor szólhatsz Istenhez, akkor miért kell egy közvetítő személy (pap), aki közvetíti a szavaid felé?

Mert a vallás nem a fejedből pattan ki. Vannak alaptételei, tanításai, amikre magadban soha nem fogsz eljutni. Ha úgy érzed, hogy mégis, akkor nem vagy vallásos, hanem hiszel valamiben, amit te kreáltál -ez a modern média, és az énközpontú világképünk vívmánya, alapvetően "bálványimádás"

Erre a tanításra vannak a papok. Illetve egyfajta szolgáltatást is nyújtanak. Az állam az adók egy részét lepasszolja az egyházaknak, elismerve ezzel, hogy olyat nyújtanak, amiért (legtöbbször) tételesen nem lehet számlázni (szubjektív mércéje miatt), de szükség van rájuk -házasság, temetés, keresztelés, lelki segély, közösség építés...

Quote:

Szerintem ez az emberi nagyravágyás, hataloméhség szüleménye. A sámánok, és ehhez hasonló törzsi varázslók kicsit talán fogékonyabbak voltak valamire, ezért lehettek ők azok, de vajon miért pont azok lettek a papok, akik lettek? Miért a gazdagok kiváltsága volt, hogy érsek lehessen? Vagy pápa? Talán a gazdagabbakat jobban meg tudta érinteni az általuk nagyra becsült Isten?
Alapvetően nem a pénzről szólnak azok a pozíciók. Legalábbis ideális esetben nem, illetve sokan vannak, akik nem a pénzért csinálják. Csakhogy sajnos mindenhol, ahol pénz van, megjelennek a nyerészkedők is, ez alól nem kivételek az egyházak sem, és sajnos ezekről hallani legtöbbet (a csendes, erkölcsös életűekről nem sokat szólnak híradók, az nem érdekel senkit, de még mindig ők lehetnek többségben). Ettől még nem lesz rabló csaló banda egyik egyház sem.
Quote:

Áh, be is fejezem... sosem értettem az egyházat, gazdagon feldíszített templomok, arany keresztek és hasonlók, közben meg hirdetik, hogy milyen nagy ember az, aki a keveset, amije van, megosztja a szegényekkel...

on

meg van az egész véleményem az egyházról, és a pénzbehajtásukról... Köszönöm, nekem nincs rájuk szükségem. Ha hiszek valamiben, az a személyes dolgom, nem kérek a közvetítőkből.

És hogy mire jók az egyház szervezetek? Ezek tartják fenn a vallásokat, a "tanítók" utánpótlását, szervezik ésszerűbbé az egészet -ha nem lenne szervezet, akkor kaotikus rendszer alakulna ki, és sokkal jobban elfajulhatnának a negatív hatások. (másrészt az arany kegytárgyak nem az egyén gazdagságát, hanem Isten dicsőségét próbálTák szimbolizálni)

Mellesleg a Stigmata idézete nagyban összecseng a lutheri reformáció egy részével. Annyiban (is) egészült ki Luthernél, hogy a Biblia a kulcs, és azon kívül nincsen másra szükség. Az a "szabálykönyv", aki nem úgy "játszik", ahogy ott meg van írva, az mást "játszik", azaz nem keresztény. (természetesen a többi vallásra is ugyanígy igaz a séma, de a fórumon a hsz-ek többsége is a keresztény Magyarországból és a kereszténységből indul ki) :)

Xeper 11-11-2008 09:46

Quote:

Originally Posted by Reni (Post 196204)
NEM jótékony célra fordítják, nem a szegények vagy az éhezők, a betegek megsegítésére ( ha így lenne fel sem vetőtött volna a kérdés) hanem nagyrésze annak a zsebében marad fizetéskiegészítés gyanánt aki elvégzi a szolgáltatást. Amivel semmi bajom. Viszont mivel jövedelem van belőle nem értem miért nem kell ezután adózni? Csak az ok, az érv érdekel, nem világot akarok megváltani.

Talán az állam is látja, hogy ez az adó a pénz egyik zsebből a másikba pakolása lenne. Hiszen úgyis kifizet nekik egy összeget, ami mellett tudatában van a pénzért nyújtott szolgáltatásokért. Ez mind bele van számítva abba az összegbe.

Tsobi 11-11-2008 23:07

Reni felvetése jogos,hogy miért,azt nem kell leírnom,megtette Ő. :) Szerintem a másik oldalnak is van igaza,akik az egyházt védik. A baj csak az,hogy Ők is az évszázadokon keresztül beadott marhaságok saját gondolataikkal vegyített változatát mondják.

Nem vagyok elkötelezett vallásgyakorló,nem hiszek sem a kereszténységben,sem más vallásban. Megvan a saját Istenem és nekem ez elég.

Az viszont nagyon is elszomorít,hogy egyik helyen,ahol az a téma,hogy jön az ősz,egyszercsak azt kezdik el tárgyalni,hogy jön a gázszámla,a fűtésszámla és különben is milyen rosszul élünk .. a másik helyen egy olyan,az emberiség szemében nagy jelentőségű dolgot,mint a keresztény egyház ócsárolunk,amiért annak a pásztorai nem fizetnek adót. Mert ha én fizetek,akkor ő is fizessen,mert ha nekem rossz,neki is legyen az. És különben is a kovács pisti sokkal nagyobb részen pisilte le a bokrot,akkor miért engem teccik megbüntetni?

Pali papa 11-11-2008 23:49

Quote:

Valami egészen más célt szolgál mint a profittermelés, és persze vannak jópáran, akik el se bírják képzelni, hogy lehet más cél is, de nem kéne bedőlni nekik... A magam részéről én se vagyok vallásos, de ennek ellenére úgy gondolom hogy a mai világban nagyobb szügség van az egyházra mint valaha... Egyszerűen azért mert értékeket közvetít és közösséget épít, hitet, célt ad az elveszett embereknek... Persze ez sokaknak szúrja a szemét... Évszázadok óta a tolerancia és a szabadság eszményeivel takarózva vernek szét mindent ami képes lehet a tömegből közösséget formálni, és mer állást foglalni arról mi helyes és mi helytelen... Persze az is lehet, hogy csak én nem vagyok erre a világra való...

Ezekkel van lényegében problémám, a többit kivágtam.
No akkor: Más cél mint a profittermelés? Van persze: a hatalom. Nem véletlen az államvallás fogalma. A katolikus egyház papjai mindig is kiszolgálták az uralmon lévőket, az, hogy melyikük, volt a folyó és melyik a fa ami sodródott az árral azt mindenki döntse le maga... Mielőtt felvetődne, igen a szocialista rendszerben is tartották magukat az add meg istennek ami az istené, a császárnak ami a császáré elvhez. Ld. azok a papok akik párttagok voltak, vagy III/3-as besúgók.
Értéket képviselnek? Ja, arra gondolsz mikor megáldották a háborúba menők fegyvereit pl keresztesháborúk, esetleg arra mikor a katolikus pápa nem adott menedékjogot a rómában élő zsidó közösségnek a második világháború alatt és így lehetőséget adott a deportálásukra?
Ilyen egyházra lenne "szügség" ?
Véleményem szerint a folyamatos álszenteskedésre nincs szükség, főleg azért, mert ők vezetőik is a hívőiknek, emiatt viselkedésük mintaként szolgál.
Különben pedig, ahogy én látom a stólapénzt nem az állam adja, szerintem az bevétel egy szolgáltatásért.

Reni 11-12-2008 07:19

Quote:

Originally Posted by Matador (Post 196250)
Reni felvetése jogos,hogy miért,azt nem kell leírnom,megtette Ő. :) Szerintem a másik oldalnak is van igaza,akik az egyházt védik. A baj csak az,hogy Ők is az évszázadokon keresztül beadott marhaságok saját gondolataikkal vegyített változatát mondják.

Nem vagyok elkötelezett vallásgyakorló,nem hiszek sem a kereszténységben,sem más vallásban. Megvan a saját Istenem és nekem ez elég.

Az viszont nagyon is elszomorít,hogy egyik helyen,ahol az a téma,hogy jön az ősz,egyszercsak azt kezdik el tárgyalni,hogy jön a gázszámla,a fűtésszámla és különben is milyen rosszul élünk .. a másik helyen egy olyan,az emberiség szemében nagy jelentőségű dolgot,mint a keresztény egyház ócsárolunk,amiért annak a pásztorai nem fizetnek adót. Mert ha én fizetek,akkor ő is fizessen,mert ha nekem rossz,neki is legyen az. És különben is a kovács pisti sokkal nagyobb részen pisilte le a bokrot,akkor miért engem teccik megbüntetni?

Nem sikerült kiragadnod a lényeget, Az oka és az érv érdekelt hogy miért nem kell, és arról szó sem volt hogy bezzeg nekem kell, ez csak a te fejedben merült fel (vajon miért?) Nem vagyok rászorulva semmiféle kedvezményre és amit kell tisztességesen be is fizetem, még a gázárkedvezményt sem veszem igénybe, mert nem érzem tisztességesnek amikor kitudom így is fizetni amit fogyasztok, de ez sem lényeges.

Egyetlen érvet hallottam eddig mégpedig Komisztól
ezt:

'Egyszerűen azért mert értékeket közvetít és közösséget épít, hitet, célt ad az elveszett embereknek'

.. és amint írtam ha ez lenne a mérce akkor ismerek olyan embert akit szintén megilletne, de nem illeti meg, mert ő 'csak" egy pedagógus ... tehát ez nem lehet az ok sem az érv.

Érvet írj légszi és ne provokálni próbálj :)

Tsobi 11-12-2008 07:31

Nézd,mondhatnám azt,hogy Isten és az egyház az állam felett állnak,így nem kötelesek adót fizetni,de ez nem magyarázat a tudomány világában. Nem érvelek,mert nincs mi mellett ill. ellen. Tiszteletben tartom az egyház szellemiségét és amit képvisel,így eszembe nem jutna pl a pénz- és adóügyeit firtatni.

Nem volt szándékomban provokálni,csak kifejeztem egyet nem értésem egyesek sírásával és gondolkodásmódjával. És ha még nem jött le,itt nem feltétlen Rád gondoltam. :)

Reni 11-12-2008 07:38

Quote:

Originally Posted by Matador (Post 196259)
Nézd,mondhatnám azt,hogy Isten és az egyház az állam felett állnak,így nem kötelesek adót fizetni,de ez nem magyarázat a tudomány világában. Nem érvelek,mert nincs mi mellett ill. ellen. Tiszteletben tartom az egyház szellemiségét és amit képvisel,így eszembe nem jutna pl a pénz- és adóügyeit firtatni.

Nem volt szándékomban provokálni,csak kifejeztem egyet nem értésem egyesek sírásával és gondolkodásmódjával. És ha még nem jött le,itt nem feltétlen Rád gondoltam. :)

Tuti kell lenni egy kézzel fogható magyarázatának is. Tényleg nem olyan világban élünk ahol hogy elég az azért van így mert csak.

Egyébként a többi egyháznál/vallási közösségnél is adómentesség van ilyesmikre?

Tsobi 11-12-2008 07:48

Quote:

Originally Posted by Reni (Post 196260)
Egyébként a többi egyháznál/vallási közösségnél is adómentesség van ilyesmikre?

Quote:

Originally Posted by Veres László
Az egyházak adómentességet élveznek az ingatlanjaikra, a gépkocsikra. Igaz, valóban igaz. De ez megint csak egy álságos próbálkozás arra, hogy úgy tüntetik fel, mintha ebben csak az egyházak részesülhetnének. Hiszen a helyi adómentesség vonatkozik közszolgálatot végzőkre, költségvetési szervezetekre, társadalmi szervezetekre, vagyis a pártokra is. Tehát nem az egyházaknak szóló sajátos privilégiumról van itt szó, hanem a magyar törvénykezés megfelelő paragrafusai alapján más, hasonló közszolgálatot végző intézmények is részesülnek ebben az adókedvezményben.

Azt követelik, hogy a hívők tartsák el papjaikat és az egyházukat. Most is ez történik. A papok fizetését most is a hívek adományai biztosítják. Ehhez semmilyen hozzájárulást nem kapnak.

Ennyit találtam a témában. Az indokot kereshetjük a magyar törvénykezés megfelelő paragrafusaiban. :)

Tsobi 11-12-2008 07:53

Quote:

Originally Posted by Matador (Post 196261)
Ennyit találtam a témában. Az indokot kereshetjük a magyar törvénykezés megfelelő paragrafusaiban. :)

Quote:

Originally Posted by 64/2003. (XII. 15.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet
6. § (1) Adómentes az adóalanyok közül

a) a társadalmi szervezet, az egyház, az alapítvány, a közszolgáltató szervezet, a köztestület, a közhasznú társaság, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a magánnyugdíjpénztár, a költségvetési szerv és a költségvetési szervnek nem minősülő nevelési-oktatási intézmény abban az adóévben, amelyet megelőző adóévben folytatott vállalkozási tevékenységéből származó jövedelme (nyeresége) után társasági adófizetési kötelezettsége, illetve - költségvetési szerv esetében - eredménye után a központi költségvetésbe befizetési kötelezettsége nem keletkezett. A feltételek meglétéről az adóalany írásban köteles nyilatkozni az adóhatóságnak.

Indok: mert csak :)

Találtam ilyesmiket is:

Quote:

A Szcientológia vallás természetére vonatkozó objektív vizsgálat rámutatott, hogy a vallás megérdemelten jogosult arra a bánásmódra, amelyet a kormány más vallási szervezetekkel kapcsolatban is tanúsít – ahogy ezt az Amszterdami Bíróság Harmadik Szenátusának döntése kimondja. Egyhangú döntésük, amelyet 2002. január 25-én hoztak, a Hollandiai Szcientológia Egyház helyzetére, írásaira és tevékenységeire kiterjedő intenzív vizsgálat eredménye volt.

A bíróság feladata volt megállapítani, hogy az Amszterdami Szcientológia Egyház megfelel-e egy nonprofit jellegű szervezet feltételeinek. Az ügy jegyzőkönyvei arról tanúskodnak, hogy ítéletük szerint a Szcientológia Egyház olyan szervezet, amely a társadalom általános jobbításáért tevékenykedik. Miután megvizsgálták a vallás alaptételeit és jótékonysági akcióit, a bíróság úgy döntött, hogy a Szcientológia Egyház célja az, hogy széles körben ismertté tegye vallását – ahogy ez az alapító okirataiban is szerepel –, továbbá az Egyház összhangban van testületi státuszával.

Betelgeuse 11-12-2008 08:49

"Egyáltalán miért kérnek a szentségek, szentelmények kiszolgáltatásáért pénzt? Jézus azt mondta, hogy "Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok!" (Mt 10, 8)
A keresztelésnek, bérmálásnak, gyónásnak, szentáldozásnak, betegek kenetének nincs stóladíja. Egyedül az esküvőért, temetésért kérünk pénzt. Pedig pl. a keresztéléskor gyertyát, emléklapot, néhány helyen kis ruhát is adnak, a templomot fűteni, világítani, virágokkal díszíteni kell, stb. Nem akarok szőrszálhasogató lenni, de még az ostya se ingyen van. Márpedig Istennek hála, egy vasárnapi misén 100-150 áldozó van.
Ami pedig az esküvőt, temetést illeti, itt sem kötelező adomány adni. Aki azt mondja, hogy nem tudja kifizetni, attól sem tagadjuk meg sem a temetést, sem az esküvőt.
Jó lenne, ha nem kellene pénzt kérni ezekért sem, de ehhez egy sokkal egyháziasabb, az Egyház támogatását komolyabban vevő gondolkodásra lenne szükség. Templomba a katolikusok jó, ha 10%-a jár, de esküvőt, temetést jóval többen kérnek, olyanok is, akik már évtizedek óta nem voltak templomban!
Igaz-e, hogy a papok nem fizetnek sem adót, sem TB-járulékot, sem nyugdíjjárulékot?
Részben igaz. Az alapfizetésünket az egyházközségtől kapjuk, amelyet az a perselypénzből, tehát adományból fizet ki. Ezek után furcsa is lenne adót fizetni. A misékért és az előbb említett szertartásokért szintén adományokat adnak, ezért ezekből sem fizetünk adót. A hitoktatásért kapott pénz viszont adózott jövedelem, mint bárki másé. Emellett papoknak nem lehet sem "másodállása", sem vállalkozása. És természetesen minden vásárláskor megfizetjük az ÁFÁ-t, a kamatadót, stb.
A TB-járulékot a Püspöki Kar fizeti minden pap után, nyugdíjjárulékot pedig a Főegyházmegyének fizetnek, azonos rátával, mint más dolgozó az államnak. Nyugdíjat is az egyházmegyétől kapnak, 75 éves korunk után.
Azért a papok csak jobban élnek, mint az átlagember, nem?
A budapesti papok biztosan. Nem is állítja senki az ellenkezőjét. Más felsőfokú végzettségű, vezető állásban dolgozó emberhez hasonlítva már nem egyértelmű az előnyük. Vidéken pedig a papok sem élnek olyan jól, bár a különbség lassanként csökken."

Betelgeuse 11-12-2008 10:18

Az alapkérdés nem egyházról és Istenről szólt. Tudom, hogy hátsószándékokkal teli világunkban azonnal egyházellenességet kell feltételezni..

Szerintem a stólapénz olyan mint a hálapénz az orvosoknál. Nem kötelező de erősen ajánlott adni:). Úgy tudom szülésnél pl. ott is megvan az orvos tarifája. A papnál meg a temetésre. Morbid kicsit.

szamóka 11-12-2008 12:44

Quote:

Originally Posted by Betelgeuse (Post 196267)
Szerintem a stólapénz olyan mint a hálapénz az orvosoknál. Nem kötelező de erősen ajánlott adni:). Úgy tudom szülésnél pl. ott is megvan az orvos tarifája. A papnál meg a temetésre. Morbid kicsit.

Annyi a különbség, hogy az orvost nem tudod megkerülni. Ha műtétre van szükséged, akkor nem fordulhatsz pl. egy könyvelőhöz. Ugyanakkor ha valakit zavar, hogy az egyház(ak) nem adóznak az esküvői/temetési szolgáltatások után, akkor nem köteles igénybe venni azokat.

komisz86 11-12-2008 16:40

Quote:

Originally Posted by Reni (Post 196258)
Egyetlen érvet hallottam eddig mégpedig Komisztól
ezt:

.. és amint írtam ha ez lenne a mérce akkor ismerek olyan embert akit szintén megilletne, de nem illeti meg, mert ő 'csak" egy pedagógus ... tehát ez nem lehet az ok sem az érv.

Hát egyenlőre az sem világos nekem mi is szúrja a szemed. Most az a baj hogy az egyházak nem fizetnek adót vagy hogy a papok?

Az első kérdésre egyszerű a válasz mert az egyházok divatos szóval szólva non-profit szervezetek. Nem törekednek nyereségre és nincs is nekik. Abból a pénzból amiből gazdálkodnak (függetlenül attól hogy honnan is van) közcélú szolgáltatásokat végeznek iskolákat, korházakat, árvaházakat tartanak fenn szerte a világban és jótékonykodnak. A maradák (nagyobb) rész pedig elmegy a működésre. Naív vagy ha azt hiszed, az ideológiáktól mentes tisztán jótékonysági szervezeteknél nem ugyanígy van. Ott is csak az adományok töredéke jut el a rászorulókhoz.

Arra a kérdésre hogy miért nem adóznak a papok nem tudom a választ. Szerintem nincs is logikus magyarázat rá. Egyszerűen így alakult ki, és senki nem akart rajta változtatni. A stólapénzről meg annyit mondanék, hogy nem tudom ti, hogy vagytok vele én odaadom a pultosnak, taxisnak, pincérnek is ami "jár" neki. Miért pont a papnak vagy az orvosnak (valaki ezt is felhozta) ne adnám oda. A világon mindenhol odaadják, nem ezért tartunk mi ott ahol....

Végezetül örülök hogy felhoztad a tanító esetét. Szerintem az is megérne egy témát, hogy miért fizet a tanító, rendőr, tűzoltó stb. adót. Ha egy kicsit gondolkodsz szerintem rájössz hogy mennyire formális is az ő "adózásuk". A gyakorlatban ez úgy működik hogy a központi költségvetésben elkülönítenek pénzt az önkörmányzatoknak és odaadják nekik (vagy nem:(). Az önkörmányzat pedig mint munkáltató fizet a tanítónak X összeget plusz adók és járulékok formányban kb. 2X-et a központi költségvetésnek. Nem tesz mást az állam mint egyik zsebéből a másikba pakolja a pént.... Ugyanez a papok esetében is működne, csak ott az önkormányzat helyére az egyház lépne. Ha szerinted jobb lenne az a te dolgod. Azért aláírásokat ne kezdj el gyűjteni:)

[HTPA]GeeForce 11-12-2008 16:42

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 196197)

Erre csak azt tudom mondani, hogy a hajléktalanok nagy része átment erőszakos kéregetőbe, vagy bűnözőbe. Egy egyszerű templomnak nincs annyi pénze, hogy folyamatosan pótolja az ellopott tárgyakat. Meg a híveknek se hsizem, hogy annyira jó, hogy maga alá piszkított embereken kell keresztüllépkedni, ha be akar menni / ki akar jönni a templomból.

Pécsen pl van egy templom, aminek a hátsó kertjében minden nap adnak meleg ebédet a hajléktalanoknak a papok. Volt a templom érdekeltségében egy fiatal pap, aki összeszedte a csöveseket, és megdumálta velük, hogy ne a templom előtt fészkeljék be magukat, hanem azt a pénzt, amit ott összkoldulnak, ne ott koldulják össze, cserébe viszont ellátást kapnak. Kapnak meleg ételet, és ha jól tudom, szakáll és hajvágás is jut nekik.
Ezzel mindenki jól jár, a csöves is, a templom is, és a hívek is.

De szembe kell nézzünk, hogy a lecsúszott, erőszakos, vagy összepi... meg ka.. hajléktalannak semmi keresnivalój a templom környékén. Van egy bizonyos emberi tolerancia szint, amit semmilyen vallás nem tud és nem is kíván befogadni. Nem hiszem, hogy egy zsidó, hindu, mohamedán, vagy akármilyen más szent hely előtt, (vagy konkrétan benne) megtűrnének ilyen alakokat... És ez nem azért van, mert a pap mást mond, és mást tesz. Van olyan templom, amit 10 éven keresztül rendszeresen kifosztottak az ilyen csövesek arra való hivatkozással, hogy a templomba bárki bemehet. be is mentek. Csak mondjuk kifelé volt nála 1 kehely, vagy kupa, vagy épp 10 párna a padokról... És ha a pap finoman szólt, hogy a lopás nem megoldás, a csöves még pofátlanul vissza is szólt, hogy ez nem lopás, hiszen az egyház azt hirdeti, hogy az egyház a híveké. Ő pedig hívő, és most elviszi a részét......

nagyon frappáns szöveg, csak éppen a szövegen kívül nincs benne semmi. Mocskos aljas szemét tolvaj banda az ilyen. És nem csodálom, ha a mostani pénztelen helyzetben az ilyeneket már képtelenek 'eltartani' a templomok. Kritikán aluli, hogy még ezért is az egyház van szídva.

[HTPA]GeeForce 11-12-2008 16:53

És kezd felháborító lenni, hogy olyan emberek és szervezetek vannak nap-mint nap felelősségre vonva és megkérdőjelezve, akik a légynek nem ártanak, azok pedig, akik szándékosan ártanak, azokra pedig nem szabad mondani semmit, mert akkor a fórumon jön a tiltás, az igazi életbe meg jön a munkahely elvesztés (kirúgnak), meg a megfigyelés, meg a stb...

Miért nem fizet adót az ilyen cuslág, meg kóka féle banda? milliárdok röpködnek a levegőben naponta, amik ki tudja hol állnak meg... általában magánemberek zsebében. na az miért nem fizet adót? aki a közpénzt tőled lopja el? mert kiszervezi a saját cégének a leányvállalatának? meg a haverja cégének, meg a fene se tudja kiknek?

Miért nem fizet a fodrász, a taxis meg a stb adót?
Itt bárki befizeti az összes bevételéből származó adót? Szeintem nem...

Ha én most itt bárkinek adok egy ezrest, csak úgy, mert mondjuk jófejnek tartom, akkor azt az ezrest beírja az adóbevallásába, mint "egyéb jövedelem" ?? Nem. Akkor miért megint az egyházat kell bántani? És miért pont csak a katolikusat?
Egy rakás bejelentett vallás van Magyarországon... A legtöbb olyan durván profitszervezet, hogy ihaj. A legtöbb lefajzott a szketa szintjére, a belépő tagok KÖTELESEK ingó és ingatlan (!!!!!!!) vagyont bevinni abba a szektába (műegyház). Azok miért nem fizetnak adót. Pedig ott százmilliók pörögnek. nem a 60 éves pap bácsi SZJA-ja.... LOL MÁR.

[HTPA]GeeForce 11-12-2008 17:00

Miért lett kiemelve a katolikus egyház a többi egyház közül?
Én nem vagyok bigott katolikus, de azért álljon mge a menet, hogy az államvallást napi 24 órában lehet szapulni, a többi vallást pedig nem, mert hát "milyen disznóság más hitét ilyen alantas módon megsérteni"...

Ha már zsidózni, arabozni, szektázni, stb nem lehet, ne lehessen katolikus-ozni se. Vagy ha ezt lehet, lehessen a többit is. Megint 1 éle van a 2 élű kardnak.

All times are GMT +1. The time now is 08:56.