![]() |
Megjött az ősz
Hát halljátok, megjött az ősz. Ilyen nyirkos, hideg, és egyáltalán brrrrrr napot... :)
|
Méghogy megjött, de mindenféle átmenet nélkül (legalábbis erre felénk) 15-18 fokot hopp leugrott a hőmérőn a higanyszál :mad:
|
Quote:
Szegény Csipogi már tundrabugyiban alszik... |
Quote:
|
Quote:
Előrelátó voltam és már pénteken bekapcsoltam... vmi gáz lesz vele... annyira "örülök"... |
Quote:
|
Quote:
Egyedi gázzal a legtakarékosabb talán. |
Quote:
Mivel kertes házban lakom, "sajnos" nincs lehetőségem a távfűtést kipróbálni :) Helyette van gáz - mindenféle értelemben! :) és kazán is amibe begyújthatok, ha van mivel :) |
Quote:
Ami nem indokolja a kialakítását: 1.) Kb 250.000 Ft lenne beszereltetni a kis kütyüket, nincs egyben annyi pénzem most. 2.) Az "alapdíj" (vagy micsoda) akkor se változna, ami havi 17.000 Ft. (Értsd: nyáron, a 52 C fokos kánikulában is jön a fűtésszámla 15-19k Ft-ról...) Tehát ha fel is szereltetném, akkor se lenne kevesebb a fűtés számlám durván 35.000 Ft-nál. 3.) Ahol bejön a cső, ott van digitális mérőóra. És ha be is szereltetem az egyedit a lakásba, a számlázás úgy történik, hogy nekem ne érje meg. Ha a fűtésmérőm szerint fizetnék többet, aszerint számláznak. Ha a már meglévő mérő szerint, akkor meg az alapján. 4.) Köszönjük, hogy ad az állam távfűtéstámogatást. (kinek ad? mert én még nem kaptam soha semmilyen támogatást semmire. hol, és hogyan kell kérni?) Átlag fizetés 70k Ft, átlag fűtés számla 50k Ft. Köszönjük. Igen, igen. Megcsinálták. Húzzunk bele!.. Quote:
|
Legjobb a passzívház + solar és geotermikus energia.
igaz kb min 5 millával drágább de behozza. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
A napenergia a legjobb, azt (remélem) nem tudja tönkretenni az emberiség. A Nap még sokáig sütni fog. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Kissé Árpisra sikeredett :D:D |
Quote:
Ha vennék egy üres telket, és arra házat építenék, biztos, hogy valami ilyesmi rendszer lenne rajta. |
Quote:
|
Hihihihi...itt meg süt a nap :)
|
Itt Linzben hét fok van éppen és szakad az eső. Kéne egy kihelyezett munkaegység a déli féltekére ilyenkor.:)
|
Quote:
|
Quote:
Egyik szolgáltató sem örül annak, ha te lecseréled az ő jó kis marhadrága szolgáltatását egy sokkal jobb befektetésre... A távhőre pl időre kötött szerződések vannak. Addig amig a szerződés él, addig nem csinálhatsz semmi ilyet. A szerződést felmondani meg lehetetlen, mert olyan feltételekhez kötik, ami teljesíthetetlen... Pl ha a mostani szerzősédes 8 évig él még, és évente mondjuk 400.000 Ft-ot fizetsz fűtésre azt mondják: Felmondhatod a szerződést, de a szerződött időre előre ki kell fizetned az átlag éves felhasználás ellenértékét. Az 8*400.000 Ft... Az már úgy önmagában drágább, mint a napelem... Ennyit a Pétáv KFT-ről, és a támogatott, olcsó távhőszolgáltatásáról. No comment inkább. |
Paul Verlaine: Őszi sanzon
Ősz húrja zsong, jajong, busong a tájon, s ont monoton bút konokon és fájón. S én csüggeteg, halvány beteg, míg éjfél kong, csak sírok, s elém a sok tűnt kéj kél. Óh, múlni már, ősz! hullni már eresszél! Mint holt avart, mit felkavart a rossz szél... |
Quote:
Legalábbis a józan ész logikája szerint.... |
Quote:
A probléma azzal van, hogy amikor megcsinálták a távhőt errefelé, fillerekbe került a fűtés, ezért nyilván mindenki hosszú kötötte a szerződéseket. Az enyém pl 2016-ban jár le. A csavar az volt, hogy miután minden itt lakó 10-20-30 évre kötött szerződést, kb 5600%-kal megdrágították a távhő-szolgáltatás díját. És az utóbbi 5 évben már indokolatlanul magas. Azt mondják, hogy mert nő az ő költségük. Azért drágítanak. Ha megkérdezem, milyen költségeik nőttek meg? Válasz: HÁt ő csak ügyintéző, ő azt nem tudja. Kérdezze meg. Válasz: Azt nem lehet, bizalmas információt nem adnak meg neki sem a főnökei. Ha meg az ember finoman megkérdezni, hogy mégis mi a jó mo... ku... any... a "bizalmas információ" ezen, akkor meg még ő van felháborodva. Megemelik a fűtést 25%-kal, és arra fogják, hgoy drágultak az árak neki is. Ja. Drágultak. 3%-kal. A paraszt meg majd elhiszi, hogy 25%-kos volt az áremelkedés neki is, és jajj a szegény távhősnek mennyi költsége van. HA megkérdezem, hogy nyáron, mondjuk a júliusi számlám miért 17.000 Ft, amikor 48 °C van... árnyékban...? Válasz: Hát azt ő nem tudja pontosan, de valamilyen rendszerfenntartási költség... De tartalmazza az alapdíjat is. No, így készülnek az 53.000 Ft-os fűtésszámlák. Egyetlen ügyintéző se volt eddig képes normálisan, pontosan, és érthetően, a szemem előtt kiszámolni, hogy mi miből jön ki... Főleg, hogy a 13 fűtőtestből kb 8 teljesen ki van kapcsolva. Abszolut nem fűt semennyit. Mi lenne, ha fűtenék is a lakában, nem csak az elfagyást gátolnám? Pl ha bekapcsolnám az összes fűtőtestet... 190.000 Ft lenne a havi fűtésszámlám? Vagy mennyi? 6.000.000? És az egész fűtéest egy KFT, ismétlem egy korlátolt felelősségű társaság csinálja... Hát kívánom nekik, hogy jogutód nélkül szűnjenek meg egy csődeljárás keretein belül, mert abban a pillanatban hamuvá égetném a szerződést, és egy 20 kilós kalapáccsal verném szanaszét az egész fűtésrendszerüket, és végre valahára beszereltethetnék egy olyat, ami szabályozható. Szerintem azok, akik morognak azért, mert télen sok a fűtésszámlájuk, el se tudják képzelni, hogy vannak emberek, akik számára maga a kánaán lenne az, hogy "Ha elzárom, nem fogyaszt. És kész.". Fel se fogják, micsoda boldogság az, amikor kikapcsolom a villanyfütést, és nem forog az óra. Hogy tudom, hogy nyáron ez nekem 0 Ft-ba fog kerülni... És még morognak, hogy télen 40k az áramszámlájuk... Pff. A legközelebbi morgónak felajánlom, hogy fizetem az éves fűtésköltségét, ő meg az enyémet. |
0 ft akkor sem lesz nyáron a számlád ha egyedi fűtésed van... Melegvíz akkor is kell, az akkor sincs ingyen.
Biztos hogy olcsóbb, a távhő a leggazdaságtalanabb. Vhol előállítják aztán hőveszteségek árán szállítják. Átkosban jól meg volt ez támogatva most viszont ki kell fizetni az árát ez van... |
Quote:
|
Ezért van most mindenféle támogatás a korszerűsítésre, de sajna ha hülye a lakóközösség ez se sokat segít...
Itt meg kiderült miért is nem fűt a kályha. Mikor felszerelték nyáron a vezérlő egységet egy kábelt nem kötöttek be... de legalább gyorsan kijött a szerelő. |
Quote:
|
Quote:
De a közben sok házat leszigeteltek az idén. |
nem egy emberen múlik :)
|
Quote:
|
És akkor most azt képzeljétek el, mennyi esélye van bármiféle korszerűsítésnek a mi házunkban (panelunkban), ahol 264 lakás van... elárulom: minden próbálkozás megbukik.
|
Quote:
|
Miért kell egy sima 'megjött az ősz' topicban azt taglalni,hogy milyen sokat kell már megint fizetni,miért kell ennyit fizetni,kinek kell ennyit fizetni,miért cserébe kell ennyit fizetni ... ? És különben is milyen szar az élet ... :confused:
Lépjünk túl a semmis dolgokon és örüljünk,hogy élünk és egészségesek vagyunk! Ez a legnagyobb ajándék.. |
Quote:
|
Nekem tegnap már teljesen karácsonyi hangulatom volt. :) A szemerlékő eső, a korai sötétedés, a sok ember, mintha kaarácsonyi bevásárlásból sietne haza... Bár nem rajongok a karácsonyért, most mégis ennek pozitív hangulata töltött el tegnap este egy kicsi időre. :)
|
All times are GMT +1. The time now is 18:53. |