Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Megjött az ősz (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=3184)

Ati 09-15-2008 08:53

Megjött az ősz

Hát halljátok, megjött az ősz. Ilyen nyirkos, hideg, és egyáltalán brrrrrr napot... :)

Dr Rozi rendel 09-15-2008 08:56

Méghogy megjött, de mindenféle átmenet nélkül (legalábbis erre felénk) 15-18 fokot hopp leugrott a hőmérőn a higanyszál :mad:

Goldy 09-15-2008 09:00

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 190738)
Hát halljátok, megjött az ősz. Ilyen nyirkos, hideg, és egyáltalán brrrrrr napot... :)

Hogy a rosseb enné meg... A villanykályha meg nem akar melegedni.
Szegény Csipogi már tundrabugyiban alszik...

Dr Rozi rendel 09-15-2008 09:06

Quote:

Originally Posted by Goldy (Post 190740)
Hogy a rosseb enné meg... A villanykályha meg nem akar melegedni.
Szegény Csipogi már tundrabugyiban alszik...

A villanykályha legnagyobb hátránya, így ősszel. Mire felmelegszik jó egy nap, és lassan mleget is ad, akkorára odakint megint jó idő van... bent izzadni lehet... Télen viszont jó (már aki bírja anyagilag is)

Goldy 09-15-2008 09:12

Quote:

Originally Posted by Dr Rozi rendel (Post 190741)
A villanykályha legnagyobb hátránya, így ősszel. Mire felmelegszik jó egy nap, és lassan mleget is ad, akkorára odakint megint jó idő van... bent izzadni lehet... Télen viszont jó (már aki bírja anyagilag is)

Kényszer megoldás ez sajna, de januárban remélem már köétözünk.

Előrelátó voltam és már pénteken bekapcsoltam... vmi gáz lesz vele... annyira "örülök"...

[HTPA]GeeForce 09-15-2008 09:24

Quote:

Originally Posted by Dr Rozi rendel (Post 190741)

Fél karomat odaadnám villanyfűtésért... Próbáld ki a távfűtést. Garantáltam 50k felett lesz a téli fűtésszámlád. Nagyanyám 21k-t fizet villanyra úgy, hogy azzal fűt... Szóval szerintem azt sokkal jobban lehet bírni anyagilag, mint a távfűtést például. :(

Ati 09-15-2008 09:31

Quote:

Originally Posted by [HTPA]GeeForce (Post 190743)
Fél karomat odaadnám villanyfűtésért... Próbáld ki a távfűtést. Garantáltam 50k felett lesz a téli fűtésszámlád. Nagyanyám 21k-t fizet villanyra úgy, hogy azzal fűt... Szóval szerintem azt sokkal jobban lehet bírni anyagilag, mint a távfűtést például. :(

A távfűtést is meg lehet csinálni jól, ha egyedi mérők vannak, és nem fizetsz olyankor feleslegesen, amikor úgyse használod. Csakhát a régi lakótelepek nem így épültek, és nagyon nehéz az egész lakóközösséget rávenni a beruházásra, ami pedig lehet, hogy egy éven belül megtérülne.

Egyedi gázzal a legtakarékosabb talán.

Dr Rozi rendel 09-15-2008 09:32

Quote:

Originally Posted by [HTPA]GeeForce (Post 190743)

:D hááát én nem adnám az enyémet!
Mivel kertes házban lakom, "sajnos" nincs lehetőségem a távfűtést kipróbálni :)
Helyette van gáz - mindenféle értelemben! :) és kazán is amibe begyújthatok, ha van mivel :)

[HTPA]GeeForce 09-15-2008 09:37

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 190744)
A távfűtést is meg lehet csinálni jól, ha egyedi mérők vannak, és nem fizetsz olyankor feleslegesen, amikor úgyse használod. Csakhát a régi lakótelepek nem így épültek, és nagyon nehéz az egész lakóközösséget rávenni a beruházásra, ami pedig lehet, hogy egy éven belül megtérülne.

Nem lakom lakótelepen, itt meg lehetne oldani a fűtésmérést.
Ami nem indokolja a kialakítását:

1.) Kb 250.000 Ft lenne beszereltetni a kis kütyüket, nincs egyben annyi pénzem most.

2.) Az "alapdíj" (vagy micsoda) akkor se változna, ami havi 17.000 Ft. (Értsd: nyáron, a 52 C fokos kánikulában is jön a fűtésszámla 15-19k Ft-ról...) Tehát ha fel is szereltetném, akkor se lenne kevesebb a fűtés számlám durván 35.000 Ft-nál.

3.) Ahol bejön a cső, ott van digitális mérőóra. És ha be is szereltetem az egyedit a lakásba, a számlázás úgy történik, hogy nekem ne érje meg. Ha a fűtésmérőm szerint fizetnék többet, aszerint számláznak. Ha a már meglévő mérő szerint, akkor meg az alapján.

4.) Köszönjük, hogy ad az állam távfűtéstámogatást. (kinek ad? mert én még nem kaptam soha semmilyen támogatást semmire. hol, és hogyan kell kérni?) Átlag fizetés 70k Ft, átlag fűtés számla 50k Ft. Köszönjük. Igen, igen. Megcsinálták. Húzzunk bele!..

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 190744)
Egyedi gázzal a legtakarékosabb talán.

Már nem sokáig, ahogy fogy a földgáz, úgy kúszik felfelé a gáz ára is. A villany éri meg a legjobban, hosszú távon. Még talán 4-5 évig picivel drágább lesz a gáznál (nem sokkal!), de utána jóval olcsóbb lesz.

Goldy 09-15-2008 09:58

Legjobb a passzívház + solar és geotermikus energia.

igaz kb min 5 millával drágább de behozza.

Ati 09-15-2008 10:03

Quote:

Originally Posted by Goldy (Post 190748)

Föld alá kell építeni az egész várost. Így közelebb van a geotermikus energia, vagyis olcsóbb. Az ablakoknál se szökik a meleg. :D És az egész felszínt lehet parkosítani, teljesen környezetbarát megoldás! :D

Dr Rozi rendel 09-15-2008 10:09

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 190749)
Föld alá kell építeni az egész várost. Így közelebb van a geotermikus energia, vagyis olcsóbb. Az ablakoknál se szökik a meleg. :D És az egész felszínt lehet parkosítani, teljesen környezetbarát megoldás! :D

És lassan mindenki megőrül a depressziótól, mert nem látja a napfényt, nem süt be az ablakon... én az elsők között lennék kábé...:)

Goldy 09-15-2008 10:15

Quote:

Kissé Asimov acélbarlangok feelinges megoldás :)

[HTPA]GeeForce 09-15-2008 10:24

Quote:

Ezzel egyet értek!
A napenergia a legjobb, azt (remélem) nem tudja tönkretenni az emberiség. A Nap még sokáig sütni fog.

Ati 09-15-2008 10:25

Quote:

Originally Posted by Dr Rozi rendel (Post 190750)
És lassan mindenki megőrül a depressziótól, mert nem látja a napfényt, nem süt be az ablakon... én az elsők között lennék kábé...:)

Most se süt be... :D

[HTPA]GeeForce 09-15-2008 10:25

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 190753)
Most se süt be... :D

off: lehet, hogy már meg is őrült. :D boccs. :D on:

Ati 09-15-2008 10:26

Quote:

Originally Posted by [HTPA]GeeForce (Post 190752)
Ezzel egyet értek!
A napenergia a legjobb, azt (remélem) nem tudja tönkretenni az emberiség. A Nap még sokáig sütni fog.

Egy jónapenergiás rendszer milliókba kerül. Hiába térül meg hosszútávon a papírforma szerint, ha a 20 év megtérülési ideje alatt cserélni kell, mert jött egy jégeső, akkor máris buktad.

Dr Rozi rendel 09-15-2008 10:28

Quote:

Originally Posted by [HTPA]GeeForce (Post 190754)
off: lehet, hogy már meg is őrült. :D boccs. :D on:

Szemtelen!!! :p:p:p:p:p

Andrew 09-15-2008 10:48

Quote:

"És ezeket a fegyvergyártást teljesen meg kéne szüntetni és ebből mondom, piramis alakú házakat kellene építeni, a Földön levő megmaradt energiakészletből egy mérhetetlen fejlődésnek indulhatna az emberiség, hogy ha nem fegyvert állítana elő..."

Kissé Árpisra sikeredett :D:D

[HTPA]GeeForce 09-15-2008 10:53

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 190755)
Egy jónapenergiás rendszer milliókba kerül. Hiába térül meg hosszútávon a papírforma szerint, ha a 20 év megtérülési ideje alatt cserélni kell, mert jött egy jégeső, akkor máris buktad.

Szerintem olyan 3 millió körül ki lehet hozni. Az kb 5-6 év alatt visszahozza az árát. Az meg igazán nem egy egetrengető idő, ha egy családi háztartás szemszögéből nézzük.

Ha vennék egy üres telket, és arra házat építenék, biztos, hogy valami ilyesmi rendszer lenne rajta.

Ati 09-15-2008 10:55

Quote:

Originally Posted by [HTPA]GeeForce (Post 190759)
Ha vennék egy üres telket, és arra házat építenék, biztos, hogy valami ilyesmi rendszer lenne rajta.

Ennek mi köze az üres telekhez? Napelemeket meglévő házra is tehetsz. Csak ki kell számolni, hogy mennyi energiát is használsz, és kijön, hogy rohadt sok napelem kell, és rohadt sok akkumulátor, ami tárolja ezt, és azokat X évente gondolom cserélni kell. Bár az ilyen akkuk élettartamáról nincsenek információim.

Phoenix 09-15-2008 14:27

Hihihihi...itt meg süt a nap :)

tdomo 09-15-2008 14:34

Itt Linzben hét fok van éppen és szakad az eső. Kéne egy kihelyezett munkaegység a déli féltekére ilyenkor.:)

rak_loo 09-15-2008 16:14

Quote:

Ez így van,de sajnos nem futja :(

[HTPA]GeeForce 09-15-2008 18:35

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 190760)
Ennek mi köze az üres telekhez? Napelemeket meglévő házra is tehetsz. Csak ki kell számolni, hogy mennyi energiát is használsz, és kijön, hogy rohadt sok napelem kell, és rohadt sok akkumulátor, ami tárolja ezt, és azokat X évente gondolom cserélni kell. Bár az ilyen akkuk élettartamáról nincsenek információim.

Ja, próbálj meg távfűtéses házra ilyet tenni. Úgy megb... őő .. megBŰNTET a távhőszogáltató, hogy megbánod azt is hogy megszülettél... Így jön ide az üres telek. Vagy a frissen épült ház.

Egyik szolgáltató sem örül annak, ha te lecseréled az ő jó kis marhadrága szolgáltatását egy sokkal jobb befektetésre...

A távhőre pl időre kötött szerződések vannak. Addig amig a szerződés él, addig nem csinálhatsz semmi ilyet. A szerződést felmondani meg lehetetlen, mert olyan feltételekhez kötik, ami teljesíthetetlen...

Pl ha a mostani szerzősédes 8 évig él még, és évente mondjuk 400.000 Ft-ot fizetsz fűtésre azt mondják: Felmondhatod a szerződést, de a szerződött időre előre ki kell fizetned az átlag éves felhasználás ellenértékét. Az 8*400.000 Ft... Az már úgy önmagában drágább, mint a napelem... Ennyit a Pétáv KFT-ről, és a támogatott, olcsó távhőszolgáltatásáról. No comment inkább.

Penya 09-15-2008 18:56

Paul Verlaine: Őszi sanzon

Ősz húrja zsong,
jajong, busong
a tájon,
s ont monoton
bút konokon
és fájón.

S én csüggeteg,
halvány beteg,
míg éjfél
kong, csak sírok,
s elém a sok
tűnt kéj kél.

Óh, múlni már,
ősz! hullni már
eresszél!
Mint holt avart,
mit felkavart
a rossz szél...

Dr Rozi rendel 09-16-2008 09:17

Quote:

Originally Posted by [HTPA]GeeForce (Post 190818)
Ja, próbálj meg távfűtéses házra ilyet tenni. Úgy megb... őő .. megBŰNTET a távhőszogáltató, hogy megbánod azt is hogy megszülettél... Így jön ide az üres telek. Vagy a frissen épült ház.

Egyik szolgáltató sem örül annak, ha te lecseréled az ő jó kis marhadrága szolgáltatását egy sokkal jobb befektetésre...

A távhőre pl időre kötött szerződések vannak. Addig amig a szerződés él, addig nem csinálhatsz semmi ilyet. A szerződést felmondani meg lehetetlen, mert olyan feltételekhez kötik, ami teljesíthetetlen...

Pl ha a mostani szerzősédes 8 évig él még, és évente mondjuk 400.000 Ft-ot fizetsz fűtésre azt mondják: Felmondhatod a szerződést, de a szerződött időre előre ki kell fizetned az átlag éves felhasználás ellenértékét. Az 8*400.000 Ft... Az már úgy önmagában drágább, mint a napelem... Ennyit a Pétáv KFT-ről, és a támogatott, olcsó távhőszolgáltatásáról. No comment inkább.

Nemtudom, de sztem a társasház nem a távhő tulajdona, így büntetni nincs joga, ha bármit is felszerelsz a házra... Persze a szerződés más tészta, de annak lejártával mindennemű indoklás nélkül elállhatsz attól, felmondhatod...
Legalábbis a józan ész logikája szerint....

[HTPA]GeeForce 09-16-2008 11:09

Quote:

Originally Posted by Dr Rozi rendel (Post 190885)
Nemtudom, de sztem a társasház nem a távhő tulajdona, így büntetni nincs joga, ha bármit is felszerelsz a házra... Persze a szerződés más tészta, de annak lejártával mindennemű indoklás nélkül elállhatsz attól, felmondhatod...
Legalábbis a józan ész logikája szerint....

Ezzel semmi probléma nincs is.

A probléma azzal van, hogy amikor megcsinálták a távhőt errefelé, fillerekbe került a fűtés, ezért nyilván mindenki hosszú kötötte a szerződéseket. Az enyém pl 2016-ban jár le. A csavar az volt, hogy miután minden itt lakó 10-20-30 évre kötött szerződést, kb 5600%-kal megdrágították a távhő-szolgáltatás díját. És az utóbbi 5 évben már indokolatlanul magas.
Azt mondják, hogy mert nő az ő költségük. Azért drágítanak.

Ha megkérdezem, milyen költségeik nőttek meg?
Válasz: HÁt ő csak ügyintéző, ő azt nem tudja.
Kérdezze meg.
Válasz: Azt nem lehet, bizalmas információt nem adnak meg neki sem a főnökei.
Ha meg az ember finoman megkérdezni, hogy mégis mi a jó mo... ku... any... a "bizalmas információ" ezen, akkor meg még ő van felháborodva.
Megemelik a fűtést 25%-kal, és arra fogják, hgoy drágultak az árak neki is.
Ja. Drágultak. 3%-kal. A paraszt meg majd elhiszi, hogy 25%-kos volt az áremelkedés neki is, és jajj a szegény távhősnek mennyi költsége van.

HA megkérdezem, hogy nyáron, mondjuk a júliusi számlám miért 17.000 Ft, amikor 48 °C van... árnyékban...?
Válasz: Hát azt ő nem tudja pontosan, de valamilyen rendszerfenntartási költség... De tartalmazza az alapdíjat is.

No, így készülnek az 53.000 Ft-os fűtésszámlák. Egyetlen ügyintéző se volt eddig képes normálisan, pontosan, és érthetően, a szemem előtt kiszámolni, hogy mi miből jön ki... Főleg, hogy a 13 fűtőtestből kb 8 teljesen ki van kapcsolva. Abszolut nem fűt semennyit. Mi lenne, ha fűtenék is a lakában, nem csak az elfagyást gátolnám? Pl ha bekapcsolnám az összes fűtőtestet... 190.000 Ft lenne a havi fűtésszámlám? Vagy mennyi? 6.000.000?

És az egész fűtéest egy KFT, ismétlem egy korlátolt felelősségű társaság csinálja... Hát kívánom nekik, hogy jogutód nélkül szűnjenek meg egy csődeljárás keretein belül, mert abban a pillanatban hamuvá égetném a szerződést, és egy 20 kilós kalapáccsal verném szanaszét az egész fűtésrendszerüket, és végre valahára beszereltethetnék egy olyat, ami szabályozható.

Szerintem azok, akik morognak azért, mert télen sok a fűtésszámlájuk, el se tudják képzelni, hogy vannak emberek, akik számára maga a kánaán lenne az, hogy "Ha elzárom, nem fogyaszt. És kész.".
Fel se fogják, micsoda boldogság az, amikor kikapcsolom a villanyfütést, és nem forog az óra. Hogy tudom, hogy nyáron ez nekem 0 Ft-ba fog kerülni...
És még morognak, hogy télen 40k az áramszámlájuk... Pff. A legközelebbi morgónak felajánlom, hogy fizetem az éves fűtésköltségét, ő meg az enyémet.

Goldy 09-16-2008 13:01

0 ft akkor sem lesz nyáron a számlád ha egyedi fűtésed van... Melegvíz akkor is kell, az akkor sincs ingyen.
Biztos hogy olcsóbb, a távhő a leggazdaságtalanabb. Vhol előállítják aztán hőveszteségek árán szállítják. Átkosban jól meg volt ez támogatva most viszont ki kell fizetni az árát ez van...

Ati 09-16-2008 13:03

Quote:

Originally Posted by Goldy (Post 190905)
ez van...

A probléma az, hogy nem tudsz tőle megszabadulni, bármennyire akarsz is.

Goldy 09-16-2008 15:49

Ezért van most mindenféle támogatás a korszerűsítésre, de sajna ha hülye a lakóközösség ez se sokat segít...

Itt meg kiderült miért is nem fűt a kályha.
Mikor felszerelték nyáron a vezérlő egységet egy kábelt nem kötöttek be...
de legalább gyorsan kijött a szerelő.

Ati 09-16-2008 15:51

Quote:

Originally Posted by Goldy (Post 190914)
Ezért van most mindenféle támogatás a korszerűsítésre, de sajna ha hülye a lakóközösség ez se sokat segít...

Szerinted egy lakóközösségben nincs legalább egy olyan, aki hülye? Dehogynincs... Csodálom, hogy egyáltalán VALAHOL meg tudják csinálni ezeket a korszerűsítéseket...

Goldy 09-16-2008 15:52

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 190915)
Szerinted egy lakóközösségben nincs legalább egy olyan, aki hülye? Dehogynincs... Csodálom, hogy egyáltalán VALAHOL meg tudják csinálni ezeket a korszerűsítéseket...

Ebben sajna igazad van. Anyáméknál se lehet semmit keresztül vinni mert mindig van egy barom aki keresztbe tesz...

De a közben sok házat leszigeteltek az idén.

Deni 09-16-2008 16:00

nem egy emberen múlik :)

Ati 09-16-2008 16:03

Quote:

Originally Posted by Deni (Post 190918)

Nem, de általában egy ember képes egy teljes lavinát elindítani... :) Mert ugye az EGÉSZ beruházást ki kell fizetni. Ha valaki nem hajlandó, akkir a lakóközösség kifizeti az ő részét is. No de ha kifizetik az ő részét, akkor za én részemet miért én fizetem, miért nem a lakóközösség? Nosza akkor én se fizetek, majd kifizetik helyettem. Majd a többiek azt mondják, hogy márpedig nem fizetik ki más helyett, és ezzel a témát el is lehet felejteni.

laci 09-16-2008 16:27

És akkor most azt képzeljétek el, mennyi esélye van bármiféle korszerűsítésnek a mi házunkban (panelunkban), ahol 264 lakás van... elárulom: minden próbálkozás megbukik.

Goldy 09-16-2008 16:46

Quote:

Originally Posted by Deni (Post 190918)

Ott sajnos igen mert annyira nem nagy társasház. Ha nincs teljes egyetértés nincs semmi.

Tsobi 09-16-2008 22:06

Miért kell egy sima 'megjött az ősz' topicban azt taglalni,hogy milyen sokat kell már megint fizetni,miért kell ennyit fizetni,kinek kell ennyit fizetni,miért cserébe kell ennyit fizetni ... ? És különben is milyen szar az élet ... :confused:

Lépjünk túl a semmis dolgokon és örüljünk,hogy élünk és egészségesek vagyunk! Ez a legnagyobb ajándék..

Dr Rozi rendel 09-17-2008 08:06

Quote:

Originally Posted by Matador (Post 190941)
Miért kell egy sima 'megjött az ősz' topicban azt taglalni,hogy milyen sokat kell már megint fizetni,miért kell ennyit fizetni,kinek kell ennyit fizetni,miért cserébe kell ennyit fizetni ... ? És különben is milyen szar az élet ... :confused:

Lépjünk túl a semmis dolgokon és örüljünk,hogy élünk és egészségesek vagyunk! Ez a legnagyobb ajándék..

...valóban.... itt az ősz! :) Napok óta esik, ma kétszer áztam el, így a 3. váltás ruhámban ülök itt! :) És még mennem kell ma! Hurrá! Szerencsére a gép melegít kicsinykét! :)

Ati 09-17-2008 08:19

Nekem tegnap már teljesen karácsonyi hangulatom volt. :) A szemerlékő eső, a korai sötétedés, a sok ember, mintha kaarácsonyi bevásárlásból sietne haza... Bár nem rajongok a karácsonyért, most mégis ennek pozitív hangulata töltött el tegnap este egy kicsi időre. :)

All times are GMT +1. The time now is 18:53.