Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Általános beszélgetés Hódítós témákban (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=39)
-   -   Dinamikus körtávolság (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=2750)

kg-- 02-11-2008 11:22

Dinamikus körtávolság

Sziasztok!

Egy gondolatot szeretnék itt felvázolni. Azért nem a Megbeszélésben, mert ahhoz túl kiforratlan, átgondolatlan, és elég érdekes változásokat idézhet elő.
A gondolattal viszont érdemes eljátszani.

A téma az országok egymástól való távolsága, a körtávolság.
Van egy nagyszerű thread, ami ezzel foglalkozott. Röviden a lényeg: a körtávolság úgy tűnik, a csoportlétszámtól, és a pontértéktől függ. E szerint, ha egy csoport létszáma változatlan, és az országok pontértéke sem változik, a körtávolságok is változatlanok maradnak.

A jelenlegi rendszert én úgy képzeltem el, mint két párhuzamos számegyenest. Az egyiken az országok pontértékei vannak, a másikon (pl. alatta) egy körbeosztás. Az, hogy a teljes csoportban hány környi távolság van összesen kiosztva, az ötlet szempontjából mindegy. Szóval így néz ki most (fent országok, alatta körök):
1 234 56 7 8 9
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Pl. a 7. és a 9. ori közti távolság tehát 3 (9-6, van kerekítés) kör.

Most jön a mi lenne, ha. A fenti példában a körtávolság állandó osztásközű. (Már most mondom, egyáltalán nem biztos, hogy ez az állandó egyenlőt is jelent. Lehet, hogy a szélek felé tágul, vagy sűrűsödik, ez egyenlőre titok. A lényeg, hogy ha a pontok és a résztvevők száma nem változnak, akkor állandó a "beosztás".)
Az ötlet, hogy ez az osztásköz időben változzon.
A változás alapja az lenne, hogy egy ideálisnak kinevezett számú ország legyen mindig egymás közelében. A változás módja pedig pl. naponta néhány százalék.
Példa. Tegyük fel, azt gondoljuk, hogy ideális, ha 2 körön belül min.3, max.5 ország van. Tegyük fel, a csoportlétszám és a pontértékek napokig változatlanok. Ekkor a fenti példa egy bizonyos idő után így alakulna (fent országok, alatta körök):
1 234 56 7 8 9
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Pl. a 7. és 9. ország itt már csak 2 körre van egymástól, miközben a körtávolságok egyenletessége megszűnt.

Néhány, a gyakorlatban használhatóbbnak tűnő paraméter, gondolatébresztésül. Pl. a Hódító arra törekedne, hogy 2 körön belül 15 és 30 között lenne a szomszédok száma. A változás üteme lehetne pl. körönként 0,1%.

A változásról egy kicsit bővebben. A körbeosztás számegyenesét úgy képzeltem el, mint egy gumiszalagot. A szalagot az elején egyenletesen felosztottuk, és melléraktuk az országok pontsorát. Ahol sűrűbb a pontsor, körönként nyújtunk egy kicsit a szalagon, ahol ritkábban vannak országok, ott engedjük összébb ugrani. Minden körben csak egy kicsi változás menne végbe (Megvalósítható pl. úgy, hogy a pontlistát szakaszokra bontjuk, a szakaszokhoz "szorzót" rendelünk, és az eredeti körszámító képletnél a szorzókkal is játszunk. "Kezdetben" minden szorzó 1, de minden kör végén módosul fel vagy le, attól függően, hogy az adott tartományban hány ország van. De másképp is lehet biztosan.) A sok kis változásnak akkor van látszatja, amikor átlépi a változás a kerekítési határt. Tehát sűrű mezőnyben több nap kell ahhoz, hogy a 2 körös távolság széléről kiessenek országok. Tág mezőnyben viszont akár naponta látszik valami. (Pl. a 0,1%-os változással egy 1000 körre levő ország 1 kör múlva 999 körre lesz :) .)

Mire jó ez? Kezdhettem volna ezzel is a leírást, csak akkor hamar félremegyünk... Sokszor okoz problémát az, hogy egy adott országnak csökken a játéklehetősége a kevés vagy távoli célpontok miatt. Ez pl. úgy jelenik meg, hogy az 1/A-ban "átugorhatatlan" szakadékok keletkeznek, a csoportok csúcsa irreálisan messze tud kerülni az üldözőktől, stb. Ezeket a helyzeteket próbálja orvosolni pl. a "Törpe bányatalálása", "Felfedezés", "Morálromlás a topban", stb. témák. Én egy kicsit más oldalról próbálom megfogni a kérdést: a Hódító törekedjen arra, hogy az országok támadható távolságban maradjanak egymáshoz képest, ezáltal biztosítva minden országnak a nagyon hasonló játékterepet. Ha ezt sikerül elérni, azok a negatív jelenségek csökkenni fognak, amik a távolságból adódó védettség miatt vannak.

Van egy ellenérv, ami gyakran előkerül, és én is szívesen idézem magamnak. Ha xy el tudott húzni a többiektől, akkor tessék utánozni. A helyzet az, hogy ez nem így megy. Ahhoz, hogy xy elhúzzon, adott esetben szerencse, jó taktikai érzék, és esetleg más szabályrendszer kellett. Helyes, ha ezek együttállását kihasználva xy előnyre tesz szert. Nem helyes, ha ezt az előnyét, amit részben a véletlenek összjátéka biztosított neki, "örökké", további hasonló teljesítményű munka nélkül élvezheti. A fenti gondolatjáték célja az lenne, hogy az előnyt (sűrűbb) harccal kelljen fenntartani.

Lenne néhány érdekes hatása is egy ilyen változtatásnak. Egészen durva méretkülönbségű országok közelednének egymáshoz - ha egyébként a pontlista rájuk eső vége ritkán lakott. A jó része, hogy a nagy nem ülhet mindig a babérjain termelésre állva, mert a kicsi is felüthet. A rossz része, hogy a nagynak, ha lovai vannak, ütni fog. Az egészben mégis az a jó, hogy több lenne az ütés. Amikor több az ütés, nagyobb az esély a változásra, mozgalmasabb, kiszámíthatatlanabb a játék.

Kíváncsian várom a véleményeket.

U.i.: Ha az ötletelés közben valami használható jön elő, vigyétek át nyugodtan a Megbeszélésbe - nincs copyright :)

Truffie 02-11-2008 11:39

Most te mi is vagy programozó, matektanár vagy elméleti fizikus?:confused:

Kutyuleee 02-11-2008 11:52

hát szépen végig gondoltad az ötleted, csak 1 dolgot felejtesz el. hogy a körtávolság véd is, nem csak hátráltat. nem a legszerencsésebb, ha egy laza pontlista tetején a majnem 2xakkora ori közelebb kerül az alatta lévőhőz, még ígyis vannak olyanok hogy 10-12körre lefele kitámadnak és nem tudják védeni, akkor ha ezt közelebb huzzuk 4-6körre, akkor ez már már gyakori eset is lehet.
végülis könnyü préda, egy feleakkora ori.

kg-- 02-11-2008 12:11

Szerintem nem felejtettem el, említettem is. Több dolog jutott eszembe ezzel kapcsolatban.
- A változás iszonyat lassú. Olyan nem fog előfordulni, hogy tegnap még 30 kör a táv, ma meg arra ébredsz, hogy 12.
- Csak azt érinti igazán, aki vagy eleve arra törekszik, hogy áthidaljon egy szakadékot, vagy nagyon elhúzott (le vagy fel). Mindkettővel az fog történni, hogy a jelenlegi rendszerhez képest többet kell valószínűleg harcolni.
- Ez egy serkentő, hogy aki feljebb van, az se érezze magát mindig biztonságban.
- Az esetek többségében lejjebb vannak többen. Lehet, hogy a top tudja ütni az alatta lévőket, de esély van arra, hogy valaki az üldözőbolyból kihasználja a helyzetet, és vagy a top gyenge pillanatát találja meg, vagy a többieken hiénázik, de felkapaszkodik. Mozgás lenne, ami esélyt adna arra, hogy taktikai érzékkel egy ország haladni tudjon. Nem mindig csak fel - itt derülne ki, ki a jobb, szerencsésebb.
- Ha most A-ra gondolsz: Hány olyan post van, ami arról szól, hogy nincs kit ütni? Igen, ez kétirányú: ha én tudok ütni, akkor engem is elérhetnek.
- És végül. A jelenlegi rendszer (pl. A-ban) tipikusan az erőviszonyok konzerválására jó. Mivel kevés az ütés, egy ütésen relatíve sokat lehet veszíteni, ezért még kevesebb lesz az ütés. Ha pedig mindenki csak magában (szövetségében) fejlődget, akkor a sorrend marad, a távok nőnek, és egyre nehezebb lesz ütni.

kg-- 02-11-2008 12:18

+

Nem írtam ugyan le, de a fejemben motoszkált. Egy ilyen játéknál, ahol nagy számú ország játszik, a mezőny hajlamos a "csomósodásra". Tehát a pontlistában helyenként "szakadékok" támadnak, és tipikusan alatta összetorlódnak országok. Az, hogy valaki el tud húzni a többiektől, az ő egyéni érdeme. Viszont a játék sajátossága, hogy ezt az előnyt sokkal könnyebb megőrizni, mint kivívni. Ezen a jellemzőn finomítana a javaslat annyit, hogy a néhány jól sikerült ugrással szerzett előny ne tartson örökké.

Kutyuleee 02-11-2008 12:21

Quote:

Originally Posted by kg-- (Post 157777)
- Az esetek többségében lejjebb vannak többen. Lehet, hogy a top tudja ütni az alatta lévőket, de esély van arra, hogy valaki az üldözőbolyból kihasználja a helyzetet, és vagy a top gyenge pillanatát találja meg, vagy a többieken hiénázik, de felkapaszkodik. Mozgás lenne, ami esélyt adna arra, hogy taktikai érzékkel egy ország haladni tudjon. Nem mindig csak fel - itt derülne ki, ki a jobb, szerencsésebb.

nem A-ra gondoltam, úgyhogy az más tészta.
http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=2273
pl itt egy példa arra amire gondoltam. 600hekis országgal hogyan küzdesz egy 1000-1200hekissel??? 2x akkora területen, sokkal kisebb barakk aránnyal is olyan erős mint te, és még termelni is tud melette... gondolj bele, ha közel van, te full barakkal se ütöd be, míg ő úgy ki tud rád támadni, hogyha fullosan szembe mész is védi. végülis igazad van, éllénkitené a játékot, de a kis orik hátrányára. A-ban meg nem érnél vele semmit, ha csak nem azt akarod, hogy 600k pontos ori megküzdhessen egy 1milla pontossal, mindezt a semmiért, mert ugye 100k pont különbségnél már nem visz semmit... szal sztem gondolkodj rajta még egy keveset:;)

Kutyuleee 02-11-2008 12:25

Quote:

Originally Posted by kg-- (Post 157777)
- És végül. A jelenlegi rendszer (pl. A-ban) tipikusan az erőviszonyok konzerválására jó. Mivel kevés az ütés, egy ütésen relatíve sokat lehet veszíteni, ezért még kevesebb lesz az ütés. Ha pedig mindenki csak magában (szövetségében) fejlődget, akkor a sorrend marad, a távok nőnek, és egyre nehezebb lesz ütni.

Igen csak nem a körtávok miatt van, hanem amiatt, hogy az elvesztett földet nem tudják a nagy orik visszafedezni. ha megnézed, hogy A-ban hány klán van ütő távban a másiknak, akkor rájössz, hogy nem a körtáv a gond.

(off, kiváncsi lennék egy olyan kimutatásra, hogy 1hónap alatt hány heki jön A-ba fedezésből és fellépésből, és hány heki veszik el fordulásból, újrázásból.)

kg-- 02-11-2008 12:53

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 157784)
Igen csak nem a körtávok miatt van, hanem amiatt, hogy az elvesztett földet nem tudják a nagy orik visszafedezni. ha megnézed, hogy A-ban hány klán van ütő távban a másiknak, akkor rájössz, hogy nem a körtáv a gond.

(off, kiváncsi lennék egy olyan kimutatásra, hogy 1hónap alatt hány heki jön A-ba fedezésből és fellépésből, és hány heki veszik el fordulásból, újrázásból.)

Hát igen, nagy igazságot feszegetsz. De végülis nem a bölcsek kövét kínálom ;) . A dinamikus körtáv a pontlista extrém ritka (vagy sűrű) helyein lenne látható hatással, és úgy gondolom, ott pozitív lenne a mérleg. Ahol átlagos a sűrűség, gyakorlatilag észrevétlenül működne.
Úgy általában pedig nem gondolom, hogy alapjaiban megváltoztatná a sorrendet egy ilyen módosítás (tehát nem nyújtana több lehetőséget senkinek). Viszont összességében kiegyensúlyozottabb lenne a játékmenet.
Az illúzió: bárhol legyél is az 5 aljától az A topjáig, a Hódító arra törekszik, hogy legyen egy "optimális" számú ország a közeledben, ami fenntartja a versenyszellemet, a lehetőségeket - és ezáltal a játékot.

Az A top 30%-a (vagy inkább 20%?) elég extrém példa a játék egészéhez képest, mert egyrészt itt osztozik a legkevesebb ország a a legnagyobb pontlistaterületen, másrészt itt szankcionálódnak legerősebben a taktikai húzások (pl. a földleadás klánbalépéskor). A dinamikus pontlista itt önmagában nem fogja meghozni a játékkedvet, de fokozhatja azt a lehetőségek nyitásával (ld. Fegya a "szakadék szélén" hangulatú posztjait).

kg-- 02-11-2008 12:59

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 157784)
Igen csak nem a körtávok miatt van, hanem amiatt, hogy az elvesztett földet nem tudják a nagy orik visszafedezni.

Még az is idetartozik, hogy a játék más területein a játékosok többsége nem azon gondolkodik a földvesztéskor, hogy hogyan fedezze vissza.

És most nem a játékosokat bántanám, mert olyan régóta megy már az ötletelés arról, hogy mi kell az A-nak, hogy beinduljon, hogy úgy gondolom, nem csak a játékosokban van a hiba. Talán az (is) kellene, hogy a játék biztosítson több lehetőséget a kibontakozásra. Ez a dinamikus körtáv egy eszköz lehetne erre is, és a többi csoportban is működhetne az extrém helyzetek tompításával.

Synkel 02-11-2008 14:42

Kutyuleeval maximálisan egyetértek. Ez egy agyrém.
A pontlista azért ilyen amilyen, hogy nagy méretkülönbségű orik ne legyenek egymás mellett.

Fegya problémája is rossz példa erre, szerintem ő se azzal orvosolná, hogy 2 körre emelné maga mellé a most 110 körre lévőket...

Remedy 02-11-2008 15:31

Quote:

Originally Posted by Synkel (Post 157811)
Kutyuleeval maximálisan egyetértek. Ez egy agyrém.
A pontlista azért ilyen amilyen, hogy nagy méretkülönbségű orik ne legyenek egymás mellett.

Fegya problémája is rossz példa erre, szerintem ő se azzal orvosolná, hogy 2 körre emelné maga mellé a most 110 körre lévőket...

Szerintem is egy nagy butasag az egesz, ugy ahogy van. A kortavolsag igy is dinamikus, ennel dinamikusabb nem kell....

kg-- 02-11-2008 15:37

Quote:

Nem hibáztatlak, hogy nem olvastál el mindent, végül is sokat írtam.
Konkrétan: Ha két ország között 110 kör van, köztük senki, és a másik irányba is kevesen, akkor körönként 0,1%-kal változtatva a távolságot 1000 kör alatt 1/(1,001^1000) lesz a szorzó a környékükön (=0,368), tehát 40 körre kerülnek. Ha közben ők nem mozdulnak, a környezetük nagyjából állandó, a csoportlétszám nem változik.
Nem nevezném drasztikus sebességűnek a változást - ugyanakkor, ha az egyéb lehetőségek nagyon leülnek, ez mégis felcsillant valamit.

Quote:

Hangsúlyoznám, nem kellene végletesen gondolkodni. Egy lassú folyamatnak a lehetőségét dobtam fel. Azért lassú, hogy alkalmazkodni lehessen hozzá, és azért folyamat, hogy tartson egy játszhatóbb szituáció felé. (Pl. amikor mindenki közelében van több lehetséges ellenfél.) Nem azt jelenti, hogy ezt az állapotot valaha is eléri a program! Folyamatos játékkal egy ország meg tudná tartani továbbra is a távolságot, ha akarná. Csak többet kellene érte tennie, mint eddig.

Azt hiszem, már említettem mi a baj a jelenlegi körtávolságokkal. A játéktér nem veszi figyelembe a csoportosulások szabályszerűségeit, pl. azt, hogy a széleken asszimetria alakul ki (bárhol lehet a csoportban egyenetlen eloszlás, de a széleken biztosan). Az asszimetriát kihasználva könnyebb védett helyre kerülni (akár csoport közepén is kialakulhat ilyen), és ez indokolatlan +előnyhöz juttatja az azt élvezőt. Ez egyértelműen a játéktér jellemzője, amit a játéktér szabályaival lehet hangolni.

Kutyuleee 02-11-2008 15:45

Quote:

Originally Posted by kg-- (Post 157815)
Nem hibáztatlak, hogy nem olvastál el mindent, végül is sokat írtam.
Konkrétan: Ha két ország között 110 kör van, köztük senki, és a másik irányba is kevesen, akkor körönként 0,1%-kal változtatva a távolságot 1000 kör alatt 1/(1,001^1000) lesz a szorzó a környékükön (=0,368), tehát 40 körre kerülnek. Ha közben ők nem mozdulnak, a környezetük nagyjából állandó, a csoportlétszám nem változik.
Nem nevezném drasztikus sebességűnek a változást - ugyanakkor, ha az egyéb lehetőségek nagyon leülnek, ez mégis felcsillant valamit.

Hangsúlyoznám, nem kellene végletesen gondolkodni. Egy lassú folyamatnak a lehetőségét dobtam fel. Azért lassú, hogy alkalmazkodni lehessen hozzá, és azért folyamat, hogy tartson egy játszhatóbb szituáció felé. (Pl. amikor mindenki közelében van több lehetséges ellenfél.) Nem azt jelenti, hogy ezt az állapotot valaha is eléri a program! Folyamatos játékkal egy ország meg tudná tartani továbbra is a távolságot, ha akarná. Csak többet kellene érte tennie, mint eddig.

Azt hiszem, már említettem mi a baj a jelenlegi körtávolságokkal. A játéktér nem veszi figyelembe a csoportosulások szabályszerűségeit, pl. azt, hogy a széleken asszimetria alakul ki (bárhol lehet a csoportban egyenetlen eloszlás, de a széleken biztosan). Az asszimetriát kihasználva könnyebb védett helyre kerülni (akár csoport közepén is kialakulhat ilyen), és ez indokolatlan +előnyhöz juttatja az azt élvezőt. Ez egyértelműen a játéktér jellemzője, amit a játéktér szabályaival lehet hangolni.

Tévedsz, igenis figyelembe veszi. ha van 100ország ugyanakkora ponton akkor nincs mindegyik 2körre, a körtáv 2 tényezőből áll, az egyik a helyezéskülönbség, a másik a pontkülönbség. Amúgy a mostani rendszerhez képest változást pont a szélsőséges esetekben okozna, ott pedig nagyin is a végletek számitanak. a csoport közepén sehol se volt probléma eddig se, max a szabisok miatt, de azt a problémát egy másik témában probálják orvosolni.

kg-- 02-11-2008 15:46

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 157814)
Szerintem is egy nagy butasag az egesz, ugy ahogy van. A kortavolsag igy is dinamikus, ennel dinamikusabb nem kell....

Ha ez most a Megbeszélésben lenne, hiányolnom kellene némi indoklást.
Viszont pontosítanom mindig érdemes: a körtávolság valóban biztosan változó a csoportlétszám és a pontértékek függvényében, azonban nem függ a sűrűségtől. (+behoztam még egy időfaktort, hogy "lassan tartson" egy adott irányba, ne "ugorjon oda", hátha elkerülöm a "ne kerüljön már mellém a gigaori" beszólásokat ;) )

Paliking 02-11-2008 15:50

Quote:

Originally Posted by kg-- (Post 157817)
Ha ez most a Megbeszélésben lenne, hiányolnom kellene némi indoklást.
Viszont pontosítanom mindig érdemes: a körtávolság valóban biztosan változó a csoportlétszám és a pontértékek függvényében, azonban nem függ a sűrűségtől. (+behoztam még egy időfaktort, hogy "lassan tartson" egy adott irányba, ne "ugorjon oda", hátha elkerülöm a "ne kerüljön már mellém a gigaori" beszólásokat ;) )

Tök mindegy, hogy mikor kerül egymás mellé két ország ütéstávolságra, a sokkal nagyobb mindig sokkal előnyösebb helyzetben lesz. Ha 1000 kör alatt kerül be 40 körre, még mindig termelhet 960 körig nyugodtan, majd jól bebont, szétüti a feleakkor országot, és most már sokkal nagyobb területen fog tovább termelni.
Egyáltalán nem jó ez a javaslat, fölösleges tovább folytatni szerintem.

kg-- 02-11-2008 15:59

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 157816)
Tévedsz, igenis figyelembe veszi. ha van 100ország ugyanakkora ponton akkor nincs mindegyik 2körre, a körtáv 2 tényezőből áll, az egyik a helyezéskülönbség, a másik a pontkülönbség. Amúgy a mostani rendszerhez képest változást pont a szélsőséges esetekben okozna, ott pedig nagyin is a végletek számitanak. a csoport közepén sehol se volt probléma eddig se, max a szabisok miatt, de azt a problémát egy másik témában probálják orvosolni.

Szerintem te már érted, hogy hogy működne, csak neked nem tetszik. Feldobtam néhány érvet.
Pl: Aki a csoport elején van, abból is előnyt húz, hogy nagyobb, és abból is, hogy csak egyik irányból támadhatják. Ezt neveztem asszimetriának. Erre mondtam, hogy egy olyan +előny, amit nem feltétlenül kell megtartani. A hatásai nyilvánvalóak (termelő ori, támadni nem is érdemes a kopás miatt, ha ezer évenként egyszer valaki feljebb jön, arra meg mindig lesz pénze átépülni).
Igen, a szélsőséges esetekben okozna változást - pont ez lenne a cél, hogy a szélsőségek egy kicsit (az időben lassan) tompuljanak.
Vagy másik pl.: Egyenletesebb lesz az országok sűrűsége - ha lehet. Ezáltal egyrészt kiegyensúlyozottab, folyamatosabb a játék. Másrészt nem attól függ a vagyonod/tapasztalatod a 3. szinten, hogy hova sikerült a 5.-en regelni.

Remedy 02-11-2008 16:01

Quote:

Viszont pontosítanom mindig érdemes: a körtávolság valóban biztosan változó a csoportlétszám és a pontértékek függvényében, azonban nem függ a sűrűségtől.

De igenis fugg.....

kg-- 02-11-2008 16:17

Quote:

Originally Posted by Paliking (Post 157818)
Tök mindegy, hogy mikor kerül egymás mellé két ország ütéstávolságra

A soha és a valamikor között látok különbséget.

Quote:

Originally Posted by Paliking (Post 157818)
a sokkal nagyobb mindig sokkal előnyösebb helyzetben lesz. Ha 1000 kör alatt kerül be 40 körre, még mindig termelhet 960 körig nyugodtan, majd jól bebont, szétüti a feleakkor országot, és most már sokkal nagyobb területen fog tovább termelni.

Rossz is lenne, ha a nagyobb nem lenne előnyösebb helyzetben. De...
Függhet az ütés eredménye mondjuk a országok méretének arányától? (pont vagy heki, lehet agyalni)
Más: A szakadék alatt torlódás van. Roszabb esetben patthelyzet - senki nem mer indulni a hosszú útra, mert a körülötte állók lecsapnak rá. Egy ilyen szituációban igenis jó, ha fentről elindul az ütés. Esélyt ad akár valaki másnak a top támadására, a támadott támadására - beindul egy ütéssorozat, ahol _lehet_ változtatni a pozíciókat. Igen, lesznek vesztesek, de lesznek győztesek is. És a következő top már eleve nem lesz olyan magasan, hogy könnyedén elhúzzon, és a gumikörtáv is lassítja egy kicsit a távolodást.
(A top alatt nem a csoportelsőt lehet csak érteni, hanem a pontlista egy olyan szeletének a tetejét is, ahol felette viszonylag nagy lyuk van.)

kg-- 02-11-2008 16:20

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 157820)
De igenis fugg.....

Bocs, akkor ezt rosszul tudtam. (Már ezért érdemes volt a topicot indítani ;) ) Akkor pontosítok függjön jobban, és ennek a függésnek legyen olyan dinamikája, hogy egyenletesebb sűrűséget igyekezzen mutatni. Érveim nem változtak.

kg-- 02-11-2008 16:32

Akkor most kaptok egy esélyt, hogy a vitatkozást is lehessen gyakorolni. :)

OK, azt látom, hogy 3-ból 3 embernek nem tetszik az ötlet. Amit szívesen látnék még:
- "A problémát nem jól látod, az nem is probléma, mert ha megvalósulna, amit írtál, akkor...rosszabb lenne/nem változna a helyzet, mégpedig azért, mert..."
- "A problémákat, amiket felvetsz, így nem lehet megoldani, a helyzet nem változik/rosszabb lesz, mert..."
- "Rosszul tudod, mert..."

Szóval ha írtok, kérlek egy két érvet mindig tegyetek az írásba, hogy egyértelmű legyen, a probléma nem létezik, vagy a megoldás nem jó.
A "nem tetszik" és a "szerintem hülyeség"-nek van súlya attól függően, hogy ki mondja. De vitában kevés.

Köszönöm!

Paliking 02-11-2008 16:55

Quote:

Originally Posted by kg-- (Post 157824)
Akkor most kaptok egy esélyt, hogy a vitatkozást is lehessen gyakorolni. :)

OK, azt látom, hogy 3-ból 3 embernek nem tetszik az ötlet. Amit szívesen látnék még:
- "A problémát nem jól látod, az nem is probléma, mert ha megvalósulna, amit írtál, akkor...rosszabb lenne/nem változna a helyzet, mégpedig azért, mert..."

a sokkal nagyobb ország sokkal közelebb kerülne a sokkal kisebbhez, és szétütné, de ez már le lett írva
Quote:

Originally Posted by kg-- (Post 157824)
- "A problémákat, amiket felvetsz, így nem lehet megoldani, a helyzet nem változik/rosszabb lesz, mert..."

mert a nagyobb ország sokkal előnyösebb helyzetben van a kisebbhez képest (nem 20-30 körről beszélek)

kg-- 02-12-2008 08:11

Quote:

Originally Posted by Paliking (Post 157827)
a nagyobb ország sokkal előnyösebb helyzetben van a kisebbhez képest (nem 20-30 körről beszélek)

Ezzel egyetértek. A nagyobb ország mindig sokkal előnyösebb helyzetben lesz a kisebbhez képest.

A kérdés: Az a jobb, ha a nagyobb ország megközelíthetetlen, vagy az, ha időnként csatáznia kell?

Másképpen: Az a nagyobb baj, hogy országok el tudják magukat zárni a csatázástól, és ezért csendes termelgetésre kényszerülnek, vagy az, hogy a kicsinek csatáznia kell a naggyal?

Úgy látom, én a harc erőltetése felé vinném el a játékot, akár azon az áron is, hogy az erőviszonyok elég torzak. Tenném ezt azért, mert szerintem megoldható, hogy ha nagy üt kicsit, arányaiban ne okozzon akkora kárt, mint amikor a kicsi üti a nagyot.

Te valamiért inkább arra szavazol, hogy a nagy ne érhesse el a kicsit, aminek az az ára, hogy a kicsi még kevésbé érheti el a nagyot (az anyagi lehetőségek különbségei, ugye...). Hogy miért ez a verzió tetszik, még nem írtad le, de nyilván ez a közkedvelt változat. Ezért is működik így jelenleg a Hódító, és ezért nincs senkinek soha problémája elszakadó topokkal, szakadékokkal, egyenetlen pontlistával ;)

Én két utat látok: Vagy összehozzuk a szomszédokat, hogy mindig tudjanak játszani, és akkor a kicsi is ütheti a nagyot, és a nagy is a kicsit. Vagy hagyjuk, hogy a távolságok az időben exponenciálisan nőjenek, és akkor egyre ritkábban lehet csatázni (a pontlista bizonyos területein).

Most a második verzió van életben, én speciel az elsőt élvezetesebbnek tartom.

Synkel 02-12-2008 08:36

Quote:

Originally Posted by kg-- (Post 158118)
Ezzel egyetértek. A nagyobb ország mindig sokkal előnyösebb helyzetben lesz a kisebbhez képest.

A kérdés: Az a jobb, ha a nagyobb ország megközelíthetetlen, vagy az, ha időnként csatáznia kell?

Másképpen: Az a nagyobb baj, hogy országok el tudják magukat zárni a csatázástól, és ezért csendes termelgetésre kényszerülnek, vagy az, hogy a kicsinek csatáznia kell a naggyal?

Úgy látom, én a harc erőltetése felé vinném el a játékot, akár azon az áron is, hogy az erőviszonyok elég torzak. Tenném ezt azért, mert szerintem megoldható, hogy ha nagy üt kicsit, arányaiban ne okozzon akkora kárt, mint amikor a kicsi üti a nagyot.

Te valamiért inkább arra szavazol, hogy a nagy ne érhesse el a kicsit, aminek az az ára, hogy a kicsi még kevésbé érheti el a nagyot (az anyagi lehetőségek különbségei, ugye...). Hogy miért ez a verzió tetszik, még nem írtad le, de nyilván ez a közkedvelt változat. Ezért is működik így jelenleg a Hódító, és ezért nincs senkinek soha problémája elszakadó topokkal, szakadékokkal, egyenetlen pontlistával ;)

Én két utat látok: Vagy összehozzuk a szomszédokat, hogy mindig tudjanak játszani, és akkor a kicsi is ütheti a nagyot, és a nagy is a kicsit. Vagy hagyjuk, hogy a távolságok az időben exponenciálisan nőjenek, és akkor egyre ritkábban lehet csatázni (a pontlista bizonyos területein).

Most a második verzió van életben, én speciel az elsőt élvezetesebbnek tartom.

No, akkor magyarázd el nekem, hogy mit fog kezdeni a 800 hekis ori, a tőle 4-6 körre lévő 1700 hekissel? Szinte látom magam előtt ahogy sok éjszakázással, aktivitással és hősies harcokkal győzelmet arat a nagyobb ori felett, akinek barakkja is több van jóval mint ennek a teljes orija.

Ne erőltesd ezt a témát, mert nem jó. Esetleg nyisd meg a Megbeszélések közt, onnan Ati hirtelen kidobja a szemétre, és elhiszed végre te is, hogy nem jó...

kg-- 02-13-2008 07:44

Quote:

Originally Posted by Synkel (Post 158124)
No, akkor magyarázd el nekem, hogy mit fog kezdeni a 800 hekis ori, a tőle 4-6 körre lévő 1700 hekissel?

Quote:

Originally Posted by Synkel (Post 158124)
Ne erőltesd ezt a témát, mert nem jó.

Most akkor kíváncsi vagy, vagy nem? Ha tényleg érdekel, kérlek, először is próbálj reálisabban gondolkodni.

Ritka az a csoport, ahol 2 ország játszik. A tipikusabb, amikor a nagyobb ori(k) elhúz(nak), aztán egy nagy lyuk, és aztán sok (nem 1 v. 2) üldöző.

A te példádat nézve az 1700 hekis ori alatt 4-6 körrel nem egy 800 hekis ori lesz, hanem 20-50. És azt hiszem, erre a szitura már kitértem feljebb...

És egy személyes megjegyzés. Én a hozzászólásokra válaszolok, már egy ideje nem írok új gondolatot az eredeti felvetéshez, csak magamat ismételgetem. Teszem ezt azért, mert a hozzászólók nem gondolják végig a lehetőséget, csak kiragadnak egy-egy jellemzőt, rávetítik egy-egy extrém helyzetre, és közlik, hogy nem jó. Akinek még nem esett le, a Hódító jelenlegi rendszere sem működik extrém helyzetekben. (Synkel példáját elővéve: mit csinál a 800 hekis és az 1700-as, ha köztük 50 kör van? Semmit. Játszani nem tudnak, csak termelgetnek magukban.) Azt megköszönöm, ha valaki úgy szól hozzá, hogy pontosít/kijavít, vagy végiggondolja, amit írtam. Akiről látom, hogy tényleg nem ért valamit az ötlettel kapcsolatban, annak mindig válaszolok. És ez egy gondolatkísérlet, nem keresztes hadjárat.
Ha nem írtok, én sem teszem, és a topic el fog tűnni. ;)

Tsobi 02-13-2008 09:58

Quote:

hátha elkerülöm a "ne kerüljön már mellém a gigaori" beszólásokat ;) )

Én nem bánnám,ha mellém odakerülne egy giga .. úgysem tud velem semmit csinálni :) Minden elképzelhető határon kívül vagyok neki,még akkor is,ha 2 körös. Ami persze elképzelhetetlen.

Kutyuleee 02-13-2008 10:22

Quote:

Originally Posted by kg-- (Post 158347)
Akinek még nem esett le, a Hódító jelenlegi rendszere sem működik extrém helyzetekben. (Synkel példáját elővéve: mit csinál a 800 hekis és az 1700-as, ha köztük 50 kör van? Semmit

Hát nem tudom sztem semmi gond sincs a rendszerrel. tökéletesen müködik extrém helyzetekben, mert nem enged nagy területi hátrányban lévő ori közelébe 2x akkora orit. ezt a területi hátrányt természetesen le lehet küzdeni és a 800hekis felfedezhet az 1700-as alá, és leüti ha akarja. így közel egyforma nagyságu országok tudnak megküzdeni, egyenlőbb esélyekkel.

kg-- 02-13-2008 11:17

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 158365)
Hát nem tudom sztem semmi gond sincs a rendszerrel. tökéletesen müködik extrém helyzetekben, mert nem enged nagy területi hátrányban lévő ori közelébe 2x akkora orit. ezt a területi hátrányt természetesen le lehet küzdeni és a 800hekis felfedezhet az 1700-as alá, és leüti ha akarja. így közel egyforma nagyságu országok tudnak megküzdeni, egyenlőbb esélyekkel.

Ha semmi gond nem lenne a jelenlegi helyzettel, nem lenne "Fejlesztések" csoport - ahol deklaráltan azok a témák maradnak meg, ahol "valami gond van".

A nagy ország vs. kis ország kérdésben a kicsinek többszörös védelme van, ebből csak az egyik a távolság. A sikeres ütés eredményessége, a csata közbeni/utáni kockázatok lehetősége - véleményem szerint - sokkal döntőbb egy sereg indításakor. (Nyilván ezekre is hat a táv, de önmagukban is léteznek, mint tényezők.) Tehát csak azért, mert valaki ott van a közelben, nem biztos, hogy érdemes ráindulni (ahogy Matador is írta).

A másik, amit feltételezel, hogy amíg a kicsi megduplázza területét, a nagy nem tud szintén duplázni (ha nem területben, mert már nehezebb/lehetetlen fedezni, akkor vagyonban). Pedig de. És erre mondom, hogy a távolság az idővel csak nő. Hiába éri utol a 800-as az 1700-ast területben, ha közben a nagy anyagi lehetőségei a többszörösére nőnek. Ezt az időt érdemes lenne rövidíteni, mert akkor ez a különbség (ami nem önmagában területi, inkább vagyoninak nevezném) kevésbé tud nőni az idővel.

Amiről írsz, hogy "egyforma nagyságú országok küzdjenek egyenlő esélyekkel" akkor lenne megvalósítható, ha a játék bármelyik részén a folyamatos harc kikényszeríthető lenne. Amint azonban van olyan része a játéktérnek, ahol ritkulnak a harcok, az erőforrások elkezdenek felgyűlni. Gondolom sejted, hogy pont ez van most. Akkor most érje utol bátran a kis 800-as az 1700-ast.
Egyébként az alapgondolat nagyjából arra lenne jó, hogy ritkábban legyen a távolság az oka a tűzszünetnek.
(Csak hogy tisztázzuk, hogy ugyanarra gondolunk: Szerintem a vagyon harc nélkül gyűlik, harccal fogy. Harc közben a nagyobb országnak jobban fogy, békében jobban gyűlik. Ebből az következne, hogy a kisebb országok érdeke a harcok fenntartása - sokszor még veszteségek árán is - mert így lehet megakadályozni/lassítani, hogy a nagy meglépjen a mezőnytől.)
Egyébként egyetértek, az a jó a játék szempontjából, ha közel egyforma nagyságú orik küzdenek. Az ötlet abban is segítene, hogy a játéktér e felé tartson - ugyanis bevezetése esetén a távoli jövőben (szerintem) nehezebb lenne elhúzni.

Princ 02-13-2008 13:10

Van a mostani rendszer, meg van ez a gumikörtávolságos. Mondok egy harmadikat.

Legyen N a természetes számok halmaza, H pedig a Hódító. :D A pontlistabeli helyezések minden nap éjfélkor sorsolásos úton kerüljenek kiosztásra, a távolságok pedig csak a helyezéskülönbségeken és csoportlétszámon múljanak, ahogyan sokszor most is.

Nézzük a gumikörtávos és a sorsolásos rendszer közös pozitívumait, az ún. érveket mellettük:
- kevesebb ideig kell várni, hogy a különböző helyeken lévő orik egymás mellé kerüljenek, így
- nem szigetelődnek el, üthetik egymást
- termelni csak nagy pontkülönbség után lehet jól
- nincsenek konzerválva az erőviszonyok
- megvan az esély az ütésre
- nem csomósodik a mezőny
- az ütésre megvan az esély
- a mezőny nem csomósodik

Amiben jobb lenne a véletlenszerű megoldás, hogy mindenkinek még több lehetőséget adna. De azt írtad, hogy ez egy jó dolog. Szerintem is. :)

Jakutszk 02-13-2008 13:25

Nem csodálom, h sokan csak jókat mosolyogni járnak a külső fórumra....:)

kg-- 02-13-2008 13:29

Quote:

Originally Posted by Princ (Post 158388)

Amiben jobb lenne a véletlenszerű megoldás, hogy mindenkinek még több lehetőséget adna. De azt írtad, hogy ez egy jó dolog. Szerintem is. :)

Az iróniát értem :)
Szóval a megoldásoddal a probléma annyi, hogy túl nagy benne a véletlen szerepe (pontosabban a játék által adott véletlen). Ez a fejlesztők eddigi koncepciójába nem fért bele.
Az én verziómban nincs ilyen jellegű véletlen, országok nem ugrálnak sehova, csak rövid távon nézve észrevehetetlen lassan közeledhetnek-távolodhatnak.

Kutyuleee 02-13-2008 14:44

Quote:

Originally Posted by kg-- (Post 158376)
Ha semmi gond nem lenne a jelenlegi helyzettel, nem lenne "Fejlesztések" csoport - ahol deklaráltan azok a témák maradnak meg, ahol "valami gond van".

pontosan, de a fejlesztésekben te hol látsz ilyen témát, ahol ezzel foglalkoznának??? azt hittem könnyebben belátod, hogy nincs erre szükség, a mostani pontlista és körtávolságok rendszere jó!!!

Stev 02-13-2008 14:48

Quote:

Originally Posted by kg-- (Post 158376)

És szerinted miért van benne Elvetett javaslatok szekció? Mert ami 1-2embernek nem tetszik, az még nem valószínű hogy rosszul működik!

Princ 02-13-2008 15:29

Quote:

Originally Posted by kg-- (Post 158390)
Az iróniát értem :)
Szóval a megoldásoddal a probléma annyi, hogy túl nagy benne a véletlen szerepe (pontosabban a játék által adott véletlen). Ez a fejlesztők eddigi koncepciójába nem fért bele.
Az én verziómban nincs ilyen jellegű véletlen, országok nem ugrálnak sehova, csak rövid távon nézve észrevehetetlen lassan közeledhetnek-távolodhatnak.

Köszi, hogy ilyen rugalmasan fogadtad a mondandóm. :o

Ami még hasonló a verzióinkban, hogy van bennük egy tényező, amire nincs rálátás. Nálad maradva, hogy az a közeledési % mikor mennyi, hogy épp 0,987 vagy 0,960 stb, arra nem lenne egyszerű rálátásunk. Mint ahogy ez most van például az "országok baráti viszonyánál" A-ban, vagy a morálváltozónál, vagy a morálok tizedes jegyeinél. És az ilyen titkos tényezők számának szaporítása - ha jól emlékszem - szintén nem cél.

-Fegya- 02-13-2008 17:27

Én még nem tudom megitélni, hogy kg javaslata milyen, de abban biztos vagyok, hogy érdemes olyan irányba gondolkodni, hogy
-nagy szakadékok ne alakulhassanak ki
-ha már kialakultak nagy szakadékok, akkor ezek csökkenjenek
-mindenki elérhető legyen

Princ 02-13-2008 17:34

Quote:

Originally Posted by -Fegya- (Post 158426)
Én még nem tudom megitélni, hogy kg javaslata milyen, de abban biztos vagyok, hogy érdemes olyan irányba gondolkodni, hogy

És az enyim? Mindhárom kritériumodnak megfelel. :p

Kutyuleee 02-13-2008 19:10

Quote:

Originally Posted by -Fegya- (Post 158426)

Fegya ebben igazad van, de biztos hogy ezek a körtávolságra vezethetők vissza? Mert sztem nem. az elérhetetlen orik nagy része a fedezéshez, meg a 100k pontos védelemhez, de sok helyen a "nem teljesen szabályos" játékra vezethetők vissza.

Synkel 02-13-2008 19:32

Quote:

Originally Posted by kg-- (Post 158347)

Ritka az a csoport, ahol 2 ország játszik. A tipikusabb, amikor a nagyobb ori(k) elhúz(nak), aztán egy nagy lyuk, és aztán sok (nem 1 v. 2) üldöző.

A te példádat nézve az 1700 hekis ori alatt 4-6 körrel nem egy 800 hekis ori lesz, hanem 20-50. És azt hiszem, erre a szitura már kitértem feljebb...

Csak szólok, akár 100 800 hekis ori is lehet az 1700-as közelében, az se befolyásol semmit. Úgy veri be őket, hogy esélyük sincs kitámadás alatt se leszedni onnan. A másik, ami miatt az elméleted nem igazán áll meg: ha tényleg lenne 20-50 ori akik tényleg üldözik az elhúzott élbolyt, azok egymást beverve kényelmesen el is jutnak a bolyhoz, és közel azonos méretű orikkal már esélyesen szállnak harcba.

ddjjm 02-13-2008 20:34

Kiegészítés

végigolvastam a hozzászólásokat, nekem tetszik az ötlet (még nem voltam A-ban, arra nincs rálátásom). Egy olyan kitétellel lehetne megoldani a 800-1700 problémát, hogy a feltámadási bónuszt módosítjuk, hogy belevegye az értékkülönbséget is. Így ha 5ik szinten feljebb támadok, 20-30-as értékkel magam fölé kevesebb bónuszt kapok, mint a támadási értékemre, mint a zsákmány nagyságára, mint egy ilyen gigaori esetében (ahol elképzelhetőnek tartok jó nagy szorzókat is). Számokat nem írok, mert ez "csak" az általános megbeszélés topik. Esetleg azt is be lehet vezetni, hogy a kisebb ori (x értékkülönbség felett) extra védelmet is kap. Szóval emberek, csak óvatosan, mint mondottam ezek csak ugyanolyan homályos javaslatok, mint az eredeti javaslat. (és lehet mondani hogy mit pattogok, inkább tanuljak meg játszani, és az "építő" jellegű javaslataimmal meg menjek melegebb éghajlatra, azért a véleményemet csak elmondom :p)

Kutyuleee 02-14-2008 00:10

ddjjm van több fajta védelem a giga orik ellen, egyik 100k pontos határ, ami 1k pontonként 1% maluszt ezközöl, a másik pedig a körtávolság, ami miatt nem éri meg kitámadni, sztem ez bőven elegendő.

kg-- 02-14-2008 12:38

Kutyuleee: "de a fejlesztésekben te hol látsz ilyen témát, ahol ezzel foglalkoznának??? azt hittem könnyebben belátod, hogy nincs erre szükség, a mostani pontlista és körtávolságok rendszere jó!!!"

Én ismét abból indulnék ki, hogy van egy probléma, amire megoldásokat lehet keresni. Amit én kipécéztem, az az, hogy a pontlista szétszakadozik, ezért nem lehet bármelyik csoport bármelyik területén ugyanolyan intenzitással játszani. (Szerintem ez nem jó, bár nyilván van, akinek jól jön.)
Erre egyébként van más topic is, pl. a szabin lévő orik kihagyása a pontlistából (lényegében ugyanaz a negatívum: nincs támadható ország a közelben, jelenleg megfontolás alatt). De pl. a felfedezős topic is a távolságok egyszerűbb, harc nélküli áthidalásáról szól. Szóval nem mondanám, hogy a probléma, amivel elkezdtem játszani, nem létezik.

Valamint, minden megoldási javaslatnak ezzel a problémával kapcsolatban is vannak előnyei és hátrányai. De elmondok egy történetet, hátha ismerős.
Volt egy olyan helyzet, hogy olcsón lehetett fedezni. Többen felismerték, hogy ez nem jó, ezért a felfedezés szigorítva lett. A probléma megoldva, de a szituáció, ami előállt, már abnormális. (Ez alatt azt értem, hogy a jelenlegi szabályokkal valószínűleg nem jött volna létre.) Nincs olyan automatikus folyamat a játékban, ami ezt az abnormalitást helyrehozná.

A fenti példához kapcsolódóan az itt tárgyalt ötlettel az abnormális helyzet nehezebben alakult volna ki, és idővel automatikusan csillapodik.

Igen, vannak negatívumai, mint eddig bármilyen változtatásnak. (És ez alapján lehetett volna akármire ráfogni, hogy nincs értelme.)

Stev: "Mert ami 1-2embernek nem tetszik, az még nem valószínű hogy rosszul működik!"
Az, hogy a játék egyes szakaszaiban a távolságok miatt nem lehet a hagyományos módon csatázni, nem csak 1-2 embernek nem tetszik. (Pl. ezért nem kell minden orival A-ból fordulni, vagy ezért is van fokozott morálromlás a csoportban dekkolóknak, stb.)

Princ: "az a közeledési % mikor mennyi, hogy épp 0,987 vagy 0,960 stb, arra nem lenne egyszerű rálátásunk... És az ilyen titkos tényezők számának szaporítása ... szintén nem cél"
Ennek a közeledési %-nak sokkal kevésbé drasztikus a hatása, és ráadásul kiszámíthatóbb. Először is, egy napon belül szinte nem is látszik a változás, ha nagyjából reális távolságok vannak, tehát a hatása ekkor elhanyagolható (hiszen pont ez a cél, hogy csak ott működjön, ahol nem "optimális" a sűrűség). És kiszámítható, mert ha tudjuk, hogy a rendszer pl. min. 20 országot akar 2 körös távba hozni, és éppen csak 10 van, akkor tudom, hogy közeledés várható. De a közeledés üteme olyan lassú, hogy mire nekem tényleg bejönne 20 ori a képbe (napok, hetek), addigra már jó esetben mindenki elmozdult. Tehát normál (mozgalmas) esetben nem azokat az orikat érinti a közeledés, akik a közeledés kezdetén ott voltak. A rendszer észleli, hogy ritka a lista, és közbelép, de a lista adott szakaszán az orik cserélődni fognak, változhat a sűrűség is, stb. Tehát ha egy ország csatázik, fejlődik, mozog a pontlistán, gyakorlatilag semmit nem fog észrevenni. Csak az állóvizeket kavarja meg...

Kutyulee: "az elérhetetlen orik nagy része a fedezéshez, meg a 100k pontos védelemhez, de sok helyen a "nem teljesen szabályos" játékra vezethetők vissza"
Bármilyen hiba vagy lehetőség miatt tud eltávolodni, ha el lehet érni más eszközzel, hogy e pillanattól ne tudjon exponenciálisan távolodni (védetten fejlődni/termelni), akkor már érdemes erre rámenni.

Synkel: "akár 100 800 hekis ori is lehet az 1700-as közelében, az se befolyásol semmit. Úgy veri be őket, hogy esélyük sincs kitámadás alatt se leszedni onnan"
Igen, ez egy gyenge pont (szerintem eddig az egyetlen). És erre írtuk már többen, hogy nem feltétlenül kell, hogy megérje a nagynak támadni. Ha mégis megteszi, és többet veszít (aranyra számolva), mint amit nyer, akkor az a csoportnak jó, mert lassul a távolodása (vagy éppen már közeledik). Továbbra is tartom: a békében/védetten fejlődéssel tud egy ország legjobban elhúzni, főleg, ha a többinek csatáznia kell. Akkor inkább a nagy is csatázzon, és akkor idővel lesz, aki utol tudja érni (még akkor is, ha közben a nagy 100 kicsit beüt).
"A másik, ami miatt az elméleted nem igazán áll meg: ha tényleg lenne 20-50 ori akik tényleg üldözik az elhúzott élbolyt, azok egymást beverve kényelmesen el is jutnak a bolyhoz"
A gyakorlat bizonyítja, hogy gyakran nem így történik. Ennek okát (a JKSZ-en kívül) a védett termelés előnyében látom, ahogy előbb írtam.

Kutyulee: "van több fajta védelem a giga orik ellen"
...és a sok védelem között elvész az ütés lehetősége is.

Ne értsetek félre, nem gondolom, hogy bármi konkrét esélye van egy kis orinak a duplaakorrát pár sereggel megsemmisíteni. Viszont a csoport szempontjából egészen más, ha minden ország harckészültségben van, vagy ha néhányan védett helyen vannak. Igen, a piacra is bezavar idővel.

All times are GMT +1. The time now is 18:42.