Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Elvetett javaslatok (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Államszervezetek lehetősége (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=259)

Woodstock 02-20-2006 18:22

Államszervezetek lehetősége

Felmerült bennem egy gondolat, hogy mi lenne, hogyha a faj és személyÍség melett lehetne választani országszervezetet, ilyenekre gondolok mint pl: -monarchia -diktatúra -királyság -köztársaság, stb...

Mindegyik adna valami bónuszt, meg persze lenne negatÍvuma, ez szerintem még változatosabbá tenné a játékot, kÍváncsi vagyok, mit gondoltok...

Davalon 02-20-2006 18:38

És akkor pl. egy köztársaság szövetségre lép egy diktatúrával?

director 02-20-2006 18:38

ejh, csak szavazás után néztem, hogy Ati a nemre szavazott.. szóval sztem máris tárgytalan:) pedig szerintem nyugodtan bejöhetne egy harmadik paraméter a faj és személyiség mellé.. :)

Davalon 02-20-2006 18:39

Amúgy miért kell ezt a szavazást nyílttá tenni? Fel sem foghatom...

Woodstock 02-20-2006 18:44

Quote:

Originally Posted by Davalon
Amúgy miért kell ezt a szavazást nyílttá tenni? Fel sem foghatom...

Mert nem gondoltam, hogy valaki szégyenli a szavazatát...

Woodstock 02-20-2006 18:45

Quote:

Originally Posted by Davalon
És akkor pl. egy köztársaság szövetségre lép egy diktatúrával?

Szerintem volt már rá példa a történelemben...

Davalon 02-20-2006 18:46

Quote:

Originally Posted by Woodstock
Mert nem gondoltam, hogy valaki szégyenli a szavazatát...

Nyilván nem szégyenli senki. Csak felesleges. Ami a témát illeti: furcsán hangzana egy ork köztársaság...

Ati 02-20-2006 19:29

Quote:

Originally Posted by director
ejh, csak szavazás után néztem, hogy Ati a nemre szavazott.. szóval sztem máris tárgytalan:) pedig szerintem nyugodtan bejöhetne egy harmadik paraméter a faj és személyiség mellé.. :)

Volt már példa olyanra, hogy bekerült vmi, ami elsőre egyáltalán nem tetszett. Én csak válaszoltam a kérdésre, nem mondtam, hogy ilyen nem lesz. :)

(Szemben pár olyan témával, ahol konkrétan leírtam, hogy nem lesz, és felesleges is tovább agyalni rajta.)

-Fegya- 02-20-2006 19:45

Quote:

Originally Posted by Ati
Volt már példa olyanra, hogy bekerült vmi, ami elsőre egyáltalán nem tetszett. Én csak válaszoltam a kérdésre, nem mondtam, hogy ilyen nem lesz. :)

(Szemben pár olyan témával, ahol konkrétan leírtam, hogy nem lesz, és felesleges is tovább agyalni rajta.)

Sőt olyan is volt, hogy leírtad, hogy ilyen nem lesz és mégis lett! :)

Szóval agyalni bármin érdemes!

Artúr 02-20-2006 19:49

Érdekes gondolat. ;)
Woodstock: Milyen előnyöket/hátrányokat adnál?

Én pl ilyesmit tudnék elképzelni:
(de ne fikázzátok, mert kb 10 másodpercet gondolkodtam rajta :D )

Diktatúra: Magasabbra lehet beállítan az adót lázadás nélkül, de vesztett csata esetén erősebb negatív hatás a katonai morálra.

Ez jó? :confused:

Csokibácsi 02-20-2006 19:59

Élőhalott népi demokratikus köztársaság.
Érdekes lenne.

Anarchia választása esetén meg automatikusan az 5/Y-ba kerülsz :)

Senki 02-20-2006 20:02

Én támogatom... én olyasmiket tudnék elképzelni mint a CIV+ban vannak... pl nem feltétlenül pénzel lehet gyorsabban építeni, hanem kényszermunkával ha lyan az államforma... ami a lakosság x%át ölné le de (ami jobban jön ki mint pénzel akár) de rontja a morált.... persze ez a diktatúránál lenne stb... szóval apró módosítások a morálra, adóra, és a sürgetésre sztem.... :rolleyes:

Woodstock 02-20-2006 20:58

Quote:

Originally Posted by Senki
Én támogatom... én olyasmiket tudnék elképzelni mint a CIV+ban vannak... pl nem feltétlenül pénzel lehet gyorsabban építeni, hanem kényszermunkával ha lyan az államforma... ami a lakosság x%át ölné le de (ami jobban jön ki mint pénzel akár) de rontja a morált.... persze ez a diktatúránál lenne stb... szóval apró módosítások a morálra, adóra, és a sürgetésre sztem.... :rolleyes:

Na, igen kb ilyesmikre kellene kilyukadni, meg lehetne mondani, mennyit dolgozzanak az emberek, hány szabadnaplyuk legyen, ez befolyásolná a morált, az épÍtés, és a termelés sebességét, esetleg akár olyan államforma is lehetne, ami mondjuk rabszolgákat tart, mondjuk a lakosság 20% -a helyett rabszolgák lennének, akik ugye egésznap dolgozhatnának, de ez csak egy példa volt...

Ha nem a középkorban jáccódna a játék, akkor még beÍrnám ide a szocializmust, meg a kapitalizmust is... :D

Woodstock 02-20-2006 21:02

Quote:

Originally Posted by Artúr
Érdekes gondolat. ;)
Woodstock: Milyen előnyöket/hátrányokat adnál?
Én pl ilyesmit tudnék elképzelni:
(de ne fikázzátok, mert kb 10 másodpercet gondolkodtam rajta :D )
Diktatúra: Magasabbra lehet beállítan az adót lázadás nélkül, de vesztett csata esetén erősebb negatív hatás a katonai morálra.
Ez jó? :confused:

Kezdésnek igen! Meglehet spékelni olyanokkal mondjuk, hogy diktatúra miatt az ori erősebb a harcban, mert a katonákat "elvakÍtják" viszont a nép nemszereti a diktatúrát, ezért mondjuk a tekiÍrás nemolyan hatékony...

Woodstock 02-20-2006 21:05

Quote:

Originally Posted by Ati

Lenne egy kérdésem, annélkül hogy bármi konkrétat kérdeznék, eddig találtál olyan témát a fórumban, amit egy későbbi fejlesztés alkalmával betesztek a játékba? (ne mondj konkrétumot, csak igent vagy nemet lécci...)

Azért egy konkrétumot kérdeznék, mikor számÍthatunk alaposabb fejlesztésre?

Lepidus 02-20-2006 22:07

télleg kéen valami merőben új,de majd ati szépen kigondolja:p

(egyébként nem rossz ötlet)

Woodstock 02-20-2006 22:25

Quote:

Originally Posted by Lepidus
télleg kéen valami merőben új,de majd ati szépen kigondolja:p
(egyébként nem rossz ötlet)

amiről nemegyhamar fogunk tudni, mert titkos, és kitudja holtart a játék fejlesztése...

wand 02-20-2006 22:54

szerintem egész jó kis ötlet..:)

mondjuk túl nagy előnyöket, vagy hátrányokat nem kéne adni.
de egy olyasmit el tudnék képzelni, hogy pl.:
feudalizmusban- 5%al többet termelnek a tanyák
köztársaságban- a renedes morál 80%hoz húzna
diktatúrában- a seregek fele annyi zsoldot kapnak
monarchiában- a fene se tudja :D

Északföld 02-21-2006 00:15

Quote:

Originally Posted by wand
szerintem egész jó kis ötlet..:)
mondjuk túl nagy előnyöket, vagy hátrányokat nem kéne adni.
de egy olyasmit el tudnék képzelni, hogy pl.:
feudalizmusban- 5%al többet termelnek a tanyák
köztársaságban- a renedes morál 80%hoz húzna
monarchiában- a fene se tudja :D

kiegészítés:

Császárság: +10% támadóerő, ha megy a császár is támadni :D
Monarcia: + 5% több a föld fogallásokra

Északföld 02-21-2006 00:17

Hi all!

A szavazás eredményét nézve, a nem mellett van egy elég befolyásos szavazat. Mondjuk a remény hal meg utoljára! :D

wand 02-21-2006 00:59

Quote:

Originally Posted by Északföld
kiegészítés:

a +10% támadóerő elég durva lenne..:D
de pl a császár 200 ért is megvehetné a drágakövét :D :D

bpeet 02-21-2006 05:29

Quote:

Originally Posted by wand

A diktatúrák a katonaságra helyezik a hangsúlyt, szóval ott inkább dupla zsold kellene nem? Hisz ott az elrettentő katonaságot mindig is megfizette a diktátor. Persze csserébe + %haderő. Illetve diktatúrákban az ipar is meglendül. Gondolj Németországra II. vh. évente 10x annyi repülőt gyártott mint a franciák és angolok együtt.

Senki 02-21-2006 06:33

Quote:

Originally Posted by bpeet
A diktatúrák a katonaságra helyezik a hangsúlyt, szóval ott inkább dupla zsold kellene nem? Hisz ott az elrettentő katonaságot mindig is megfizette a diktátor. Persze csserébe + %haderő. Illetve diktatúrákban az ipar is meglendül.

ezzel vitatkoznék: az oroszoknál meg soroztak. szóval ennyierővel azt is meg kell szabni hogy miféle a sereg: ha sorozott akkor alacsonyabb teljesítmény és morál, de több... (sokkal, és olcsóbb) hivatásosnál meg fordítva: drága és kevés de hatékony.. persze ez meg már túl mély belenyúlás lenne. szóval a diktatúra nehéz kérdés, szerintem az nem jó amit mondasz. (az én ötletem még várat magára, mert még gondolkodok...)

bobi 02-21-2006 23:48

sztem is egy jó ötlet
érdemes rajta elkondolkozni, csak már túl késő van hozzá, h használható ötletem legyen az eddigieket kiegészítve/módosítva.

Davalon 02-22-2006 08:57

Esetleg úgy tudnám elképzelni, hogy ne minden faj választhasson mindenfajta politikai berendezkedés közül... Zombik, orkok... Még mindig nehezen tudom elképzelni, hogy az orkok között kiírják a szabad választásokat. :D A zombiknak meg agyuk sincs hozzá... Summa summárum: legyen fajspecifikus. Nyilván az ember az, amelyik bármelyikre képes:) A gnómok mondjuk ne élhessenek diktatúrában, meg ilyesmik, csak példaként hoztam őket.
Ez esetben én is támogatom az ötletet.

Phoenix 02-22-2006 09:31

de ebből meg megint csak az lenne, hogy "persze neki lehet, akkor nekem miért nem!!" :confused:

Davalon 02-22-2006 09:47

így van, de a fajválasztás szabad. Amúgy különben nem nagyon tetszene, említett érveim miatt. Tudom, hogy így meg még inkább előtérbe kerülnek bizonyos fajok. Ez is probléma, de akkor is, én komolytalannak tartanám, ha minden faj mindent választhatna.

Phoenix 02-22-2006 09:51

na igen, mert így is vannak úgymond "jobb fajok, és kevésbé jobbak" és ez még jobban elmélyítené ezt, és a végére csak néhány faj maradna a hódban, talán a kezdők akik leeht hogy olyat választanának, ami nem éppen a legjobb

director 02-22-2006 16:02

Quote:

Hi all!
A szavazás eredményét nézve, a nem mellett van egy elég befolyásos szavazat. Mondjuk a remény hal meg utoljára! :D

tudom, én is lusta vagyok, de azért néha olvass vissza, ezt már felvetettem egyszer:)

és azt örömmel látom, hogy elég fölényesen vezet az igen:)

Woodstock 02-22-2006 17:03

Ha ezek bevezetésre kerülnének, akkor tök jól lehetne specializálni az orikat, nem lenne az, hogy pl. fél-elf csak tolvajlásra jó, meg hasonlók... (vagy legalábbis kisebb mértékű lenne ez a jelenség)

director 02-22-2006 20:24

Quote:

Originally Posted by Woodstock
Ha ezek bevezetésre kerülnének, akkor tök jól lehetne specializálni az orikat, nem lenne az, hogy pl. fél-elf csak tolvajlásra jó, meg hasonlók... (vagy legalábbis kisebb mértékű lenne ez a jelenség)

szerintem inkább valami olyasmiknek kéne lennie, ami nem igazán fajspecifikus.. hogy ezzel ne a meglévő jó kombinációkat erősítük, hanem inkább újabbakat hozzunk létre..
ez most így nem lett túl értelmes leírva, de én értem :P :P

Woodstock 02-22-2006 20:33

Quote:

Originally Posted by director
szerintem inkább valami olyasmiknek kéne lennie, ami nem igazán fajspecifikus.. hogy ezzel ne a meglévő jó kombinációkat erősítük, hanem inkább újabbakat hozzunk létre..
ez most így nem lett túl értelmes leírva, de én értem :P :P

Teljesen igazad van. A kombinációk bővÍtése lenne a cél, és nem a jelenlegik megerősÍtése!

bpeet 02-22-2006 21:08

Quote:

Originally Posted by Senki
ezzel vitatkoznék: az oroszoknál meg soroztak. szóval ennyierővel azt is meg kell szabni hogy miféle a sereg: ha sorozott akkor alacsonyabb teljesítmény és morál, de több... (sokkal, és olcsóbb) hivatásosnál meg fordítva: drága és kevés de hatékony.. persze ez meg már túl mély belenyúlás lenne. szóval a diktatúra nehéz kérdés, szerintem az nem jó amit mondasz. (az én ötletem még várat magára, mert még gondolkodok...)

Senki: nem akarok felesleges vitába bocsátkozni, pláne nem a választás évében. :) DE a szó szerinti DIKTATÚRA az szerintem az erős katonaságot hozza. a pártállami az megint más. persze töriből 3 voltam mindig is :)
meg diktatúrák esetén a katonai felvonulások meg egyebek. a + haderő teki szerintem ebben az esetben alap. Az ipar megint, mert az ha az oroszokat hoztad fel ők is sokat fejlődtek az Elvtársak ideje alatt. A dupla zsold meg megint lehet a te nézetedben is, csak te a tiszteket fizeted meg a többit meg sorozod...
Ellenben a munka minőségét lehetne rontani (épületfenntartási költség növelésével. Hisz bárhogy is rakják össze a 4 követ + 3 fát, mindig tank lesz :) ).

Davalon 02-22-2006 22:29

Quote:

kiegészítés:

Ez meg baromság... A császárság is monarchia ugyanis.
Például: Japán: államforma: alkotmányos monarchia, Az uralkodó a császár.

azért mielőtt létrehozunk egy rakat államformát, legalább az alapokkal tisztában kéne lenni... Itt ugyanis most olyan dolgok játékba rakásán megy a fáradozás, amik eleve a valós életből származó dolgok. Tudni kéne, milyen államformák léteznek...

Davalon 02-23-2006 05:49

Pár dolog ehhez kapcsolódóan:
alapvető államformákról, azaz a hatalom gyakorlásának, azaz kormányzati formáknak típusairól:
nem is könnyű, mivel nem vagyok történész vagy politológus, persze azért nem kel ilyen komolyan veni a témát. De néhány -nekem annak tűnő- problémát felvillantanék:
pl. köztársaság és demokrácia. Szokás mindkettőt politikai berendezkedésként aposztrofálni. A kettő hasonlót jelent és a legtöbb köztársaság demokratikus is, bár nem feltétlen (p. az adott ország egy csoportja ki lehet teljesen szorítva a hatalom gyakorlásából). Aztán sok hivatalosan köztársaságban lehet diktatúra is (mint volt pl. Chile). A feudalizmusban pedig király vagy herceg(ek) áll(tak) az ország élén. Vagy egy monarchiában is lehet katonai diktatúra , pl. Magyarország 1849-1867 között.
Szal, nyilván ennyire nem kell elmélyülni a dologban, de a komoly átfedéseket azért jó lenne kerülni. Ilyen meg, hogy kommunizmus, nyilván ne jelenjen meg a játékban, mert röhejes lenne.
Az alábbiakat javaslom én, mint lehetséges választható állami berendezkedéseket:

Davalon 02-23-2006 06:14

Tehát legyen (némelyik egy-egy nagyobb rendszernek emészthetőbb része, vannak itt átfedések, semmiképpen sem tekinthető szakértőinek, de a játék szempontjából talán izgalmas lehet):

despotizmus (istenkirályság)
diktatúra
monarchia
köztársaság

teokrácia (papi hatalom vagy vallási szent könyv elvei alapján működő)
technokrácia (szakértői, gazdasági mindenhatóságot elfogadó)
bürokrácia (közhivatalnoki vezetés. gondoljunk például a mandarinokra Kínában)

Jöjjenek még javaslatok

Davalon 02-23-2006 06:17

És akkor választhassa bármelyik faj bármelyiket. Mindegyikhez kitalálni módosítókat, hajrá
na írjatok:)

Woodstock 02-23-2006 07:47

Igen igen, kezdenek alakulni a dolgok :)

Phoenix 02-23-2006 09:29

Davalon: ez nagyon szép kifejtés, és ha tényleg be lehetne ezt hozni, akkor ez egy nagyon jó alapot szolgál neki :)

vonos82 02-23-2006 10:45

Nagyon-nagyon figyelmesen olvastam, de ebből nekem az jön le, hogy ismét csak az lenne, hogy egy faj gyakorlatilag csak egy formát fog választani, mart azzal boldogul a legjobban

=> nem fog gondolkodni, csak egy jó neki, az a TÁPOS!

All times are GMT +1. The time now is 01:12.