Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Kivonják az 1 és 2 forintost (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=2337)

Ati 09-21-2007 11:14

Kivonják az 1 és 2 forintost

"Gazdaságossági szempontok miatt jövő év márciusától kivonja a Magyar Nemzeti Bank az 1 és 2 forintos aprópénzt. Ezentúl, ha a kifizetendő összeg nem nullára vagy ötösre végződik, lefelé kerekítenek."

Jájj.

Forrás: http://www.klikkbank.hu/befektetes/2...-forintos.html

Valezius 09-21-2007 11:16

:eek:

*rövid*

Ati 09-21-2007 11:17

Az MNB oldalán megerősítve: http://mnb.hu/Engine.aspx?page=mnbhu...ontentID=10151

Pax Hungaricum 09-21-2007 11:21

Mennyi adózatlan pénzt fognak elcsalni...... Ha csak minden terméken 4 forint adómentes pézt raknak zsebre... :S

J.Ati 09-21-2007 11:22

A déli hírekben is benne volt.
Annyit mondtak sokba kerül a gyártása és nem ér annyit.

Cassandra 09-21-2007 11:23

Quote:

Originally Posted by Pax Hungaricum (Post 125654)
Mennyi adózatlan pénzt fognak elcsalni...... Ha csak minden terméken 4 forint adómentes pézt raknak zsebre... :S

Aszondja lefele kerekítenek.:p

De ez "érdekes".

Gyula 09-21-2007 11:23

Ez is biztosan azért van, mert "dübörög a gazdaság"

Ati 09-21-2007 11:23

Quote:

Originally Posted by Pax Hungaricum (Post 125654)

Mivel lefele kerekítenek, ergo kevesebbet fizetsz (vagy felemelik a termék árát ;)), ezért nem látom, hogy hol csalhatna ezen bárki is.

J.Ati 09-21-2007 11:25

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 125659)
Mivel lefele kerekítenek, ergo kevesebbet fizetsz (vagy felemelik a termék árát ;)), ezért nem látom, hogy hol csalhatna ezen bárki is.

Ott csalnak ahol akarnak;)
Szóval megoldják.

Ati 09-21-2007 11:26

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha csak bankkártya lenne... Nem lennének felesleges költségek a pénz előállítására, nem lenne pénzhamisítás, nem lenne pénzszállítók heti kirablása, nem lenne fű alatti milliárdos pénzforgalom... Csak egy picit kéne biztonságosabbá tenni a bankkártyákat, és egy csomó probléma megoldódna...

Ez persze csak álom. :))) Az emberek szeretik, ha probléma van. ;)

J.Ati 09-21-2007 11:28

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha csak szóbeli fizetések lennének:D
Vagy csere kereskedelem lenne ismét:)

Ati 09-21-2007 11:31

Quote:

Originally Posted by Attila(: (Post 125663)
Vagy csere kereskedelem lenne ismét:)

Mi jót dolgoznál szívesen a pékeknél, hogy kapj egy kiló kenyeret? Vagy bevállalnád, hogy napi 2 órát tekered a biciklit, hogy aztán 22 órán át áramot kapj?

J.Ati 09-21-2007 11:33

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 125664)
Mi jót dolgoznál szívesen a pékeknél, hogy kapj egy kiló kenyeret?

Azzal,hogy bemegyek már kapom is a kenyeret:)

Quote:

Vagy bevállalnád, hogy napi 2 órát tekered a biciklit, hogy aztán 22 órán át áramot kapj?

2 óra bicajozás után 22 óra áram hmmm..nem is rossz gondoloat:p

Pax Hungaricum 09-21-2007 11:40

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 125659)

Elmondom.
Ráírják a termékre, hogy 194 Ft.
Ugye ennek értelmében 190 Ft-ot kell érte fizetnem.
Ergó a kereskedőnek 190 Ft-ot kell bevallania adózáskor.
Nyilván ha a saját offshore cégeim között fiktív kereskedelmet folytatnak, akkor kifizettetek magamnak 194 Ft-ot, de csak 190-et vallok be. 4 Ft eltűnt, ergó tisztára mosott pénz, mert senki nem tud arról, hogy az a zsebemben van.

Ha 1 millió terméket adok el, az 4 millió. 10 millió termék esetén 40 millió. És így tovább...
És vannak termékek, amikből ilyen mennyiség fogy... És ez csak egyetlen példa, hogy lehet nem létező pénzből adómentes vagyont félretenni.

Pax Hungaricum 09-21-2007 11:41

Quote:

Mi jót dolgoznál szívesen a pékeknél, hogy kapj egy kiló kenyeret? Vagy bevállalnád, hogy napi 2 órát tekered a biciklit, hogy aztán 22 órán át áramot kapj?

Pékségben dolgoznak szép lányok? Mert akkor... :D:D:D:p

Ha mindenki 2 órát tekerne naponta, hogy árama legyen, állati egészséges, edzett lenne a társadalom.

Biztos hgoy ez rossz? :D:D:D:D:D:p

Ati 09-21-2007 11:43

Quote:

Originally Posted by Pax Hungaricum (Post 125667)
Nyilván ha a saját offshore cégeim között fiktív kereskedelmet folytatnak, akkor kifizettetek magamnak 194 Ft-ot, de csak 190-et vallok be. 4 Ft eltűnt, ergó tisztára mosott pénz, mert senki nem tud arról, hogy az a zsebemben van.

Ha a számla vége 190 forint, mert ezek szerint ennyinek kell lennie kp vásárláskor, akkor miért fizetsz ki érte 194 forintot? Ezt most is megteheted, ráírod valamire, hogy 194 forint, és kifizetsz érte 4 milliót. Csakhát ennek nem sok értelme van.

A kereskedőnek annyit kell bevallania, ami a számlán van, aminek egyeznie kell azzal, ami be lett fizetve. Ami ezen felül van, az a "borravaló", ami ma is létezik, és többnyire nem 4 forintokról van szó.

Ati 09-21-2007 11:44

Quote:

Originally Posted by Pax Hungaricum (Post 125668)
Pékségben dolgoznak szép lányok? Mert akkor... :D:D:D:p

Lehet meglepődsz, de igen. ;)

J.Ati 09-21-2007 11:46

Quote:

Originally Posted by Pax Hungaricum (Post 125667)
Elmondom.

Ha 1 millió terméket adok el, az 4 millió. 10 millió termék esetén 40 millió. És így tovább...
És vannak termékek, amikből ilyen mennyiség fogy... És ez csak egyetlen példa, hogy lehet nem létező pénzből adómentes vagyont félretenni.

Ha kivonják a 1 forintost meg a 2 forintost akkor nem tudsz 4 Ft-ot a zsebedben hagyni csak 5-öt.Vagy én értettem félre valamit.

J.Ati 09-21-2007 11:47

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 125670)

Te pék vagy talán?
Én is pék leszek,ha valóban így van:D

Pax Hungaricum 09-21-2007 11:47

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 125670)

Kérem szépen a címet... :D:D:D:D:p

Pax Hungaricum 09-21-2007 11:51

Quote:

Originally Posted by Attila(: (Post 125671)
Ha kivonják a 1 forintost meg a 2 forintost akkor nem tudsz 4 Ft-ot a zsebedben hagyni csak 5-öt.Vagy én értettem félre valamit.

Nem. De ez csak könyvelés kérdése. Ha valami 194 Ft-ba kerül, és eladok 10-et, akkor azt lehet úgy is könyvelni, hogy 1 x 10m meg úgy is, hogy 10 x 1.

Ergó:
Ha azt mondom, hgoy eladtam 10-et, és az 1940 Ft, akkor az osztható 5-tel, így nincs mit áttranszportálni.
De ha azt mondom, hogy 1-esével adtam el, akkor a bevételem 1900 Ft. 40-et meg elrakok zsebre.

És a borravaló az van, de ha mondjuk egy cég ad egy másik cégnek csak úgy pénzt, akkor az csúszópénz. Az meg illegális.

Cassandra 09-21-2007 11:54

Quote:

Originally Posted by Pax Hungaricum (Post 125677)
Nem. De ez csak könyvelés kérdése. Ha valami 194 Ft-ba kerül, és eladok 10-et, akkor azt lehet úgy is könyvelni, hogy 1 x 10m meg úgy is, hogy 10 x 1.

Ergó:
Ha azt mondom, hgoy eladtam 10-et, és az 1940 Ft, akkor az osztható 5-tel, így nincs mit áttranszportálni.
De ha azt mondom, hogy 1-esével adtam el, akkor a bevételem 1900 Ft. 40-et meg elrakok zsebre.

És a borravaló az van, de ha mondjuk egy cég ad egy másik cégnek csak úgy pénzt, akkor az csúszópénz. Az meg illegális.

De ha számlát adsz minden darabról, nem könyvelhetsz mást el... sztem.

J.Ati 09-21-2007 11:54

Quote:

Ergó:

Te miket nem tudsz:)
Köszi a választ.

LotR 09-21-2007 11:54

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 125669)
Ha a számla vége 190 forint, mert ezek szerint ennyinek kell lennie kp vásárláskor, akkor miért fizetsz ki érte 194 forintot? Ezt most is megteheted, ráírod valamire, hogy 194 forint, és kifizetsz érte 4 milliót. Csakhát ennek nem sok értelme van.

A kereskedőnek annyit kell bevallania, ami a számlán van, aminek egyeznie kell azzal, ami be lett fizetve. Ami ezen felül van, az a "borravaló", ami ma is létezik, és többnyire nem 4 forintokról van szó.

jól mondja :):):)

+ ha fiktiv cégek akkor már csalás, és az nem legális... szval megbukott az elméleted..
Csalni ezzel nem lehet, legalábbis ilyen egyszerúen biztos nem :p

Kérdés 5 Ft felett pedig felfelé kerekítenek v mi lesz, számomra nem tisza?
Egyet értek dárga az előállítása. 1-2 Ft-snak..
Vagy 6-7-8-9 esetébe 5 Ft-ot kell majd fizetnem. ???:confused:

Sztem pont sok apró csalás lehet így kiküszöbölni, mer sok kicsi sokra megy és nem szúr szemet elv elleni inztézkedés...

Ati ez befolyásolja a VIP árakat???

A bankkártyáról annyit, h afelé haladunk, csak egy több száz éve működő dolgot elég nehéz 20-30 év alatt átalakítani, nehezen szoknak hozzá az eberek.
Mo-n a bankkártya piacon mondhatni teljes az elérhető lefedetség, de az emberek többsége még mindig nem hasznélja jól a kártyáját!
Automatához mennek vele pénzt levenni, annak ellenére h tudtommal szinte minden bank 2 ingyenes kártyás fizetési lehetőséget biztosít...

J.Ati 09-21-2007 11:55

Quote:

Originally Posted by Cassandra (Post 125680)

Nye kötözködj:D

Cassandra 09-21-2007 11:56

Quote:

Originally Posted by Attila(: (Post 125683)
Nye kötözködj:D

Én? Soha!:)

LotR 09-21-2007 11:57

Quote:

Ergó:

Az 1940-es példa másik fele érdekelt volna... :(
Másik van ktsg szla is a világon ahol látszik a db szám h miből mennyid van és mennyit adál el ;)

Átírni most is mindent átlehet:)

Pax Hungaricum 09-21-2007 12:02

Quote:

Erről beszélek. Eladok neked 10 cucot, beveszem tőled az 1940 FT-ot, majd én azt mondom, hogy egyesével vitted el.
És számla ilyen formában nem mindig készül.

Pl ha bemész a boltba, és veszel 10 zsemlét, akkor a pénztáros azt beütheti 10x1 darabnak, beveheti tőled az 1940 ft-opt (mert ugye az oszthatő 5-tel) majd a bolt lenyúlja a 40 pénzt. és azt mondja, hogy te 1-esével vetted.

Másik "csalási" módszer:
Ami valójában nem csalás, de mi megszívhatjuk.

Ugye ha valami 194 FT, és te 190-et adsz érte, akkor a kereskedő elbukik 4 FT-ot.
Mit fog csinálni? Felemeli 195 TF-ra. Ki szívja meg? a fogyasztó.
Szóval ha semmi pénzügyi mahinációt nem követnek el, csak minden termék árát amit vásárolsz emgemelik 1-2-3 Ft-tal, akkor az elég gáz lesz. :S

Ati 09-21-2007 12:04

Quote:

Originally Posted by LotR (Post 125682)
Kérdés 5 Ft felett pedig felfelé kerekítenek v mi lesz, számomra nem tisza?
Egyet értek dárga az előállítása. 1-2 Ft-snak..
Vagy 6-7-8-9 esetébe 5 Ft-ot kell majd fizetnem. ???:confused:

Azt írja a cikk, meg a sajtóközlemény, hogy lefele kerekítenek. Tehát ha 1, 2, 3, 4 a vége, akkor nullára hozod le, ha 6, 7, 8, 9 a vége, akkor 5-re.

Quote:

Ati ez befolyásolja a VIP árakat???

A VIP ára (SMS esetén) 200 forint + 20% áfa. A 20% az 40 forint, így össszesen ez 240 forint lesz. Mivel nullára végződik, ezért itt nem kell semmi kerekítés. Bankkártyás fizetésnél 400 forint + áfa a 2 darab SMS-nek megfelelő fizetés, ott 80 forint az áfa, összesen 480 forint. Ez is nullára végződik, itt sincs kerekítés. Éves fizetésnél 6240 forint áfával a vége, ez is nullára végződik, itt sincs kerekítés.

De mivel nincs lehetőséged arra, hogy készpénzzel fizess VIP tagságot, ezért nem is érinti ez a VIP tagságot. :) És mivel nullára végződik a vége minden esetben, egyébként se érintené... ;)

Pax Hungaricum 09-21-2007 12:04

Quote:

Originally Posted by Cassandra (Post 125684)
Én? Soha!:)

Ezért imádunk kedves h2o. :D:D:D:D:D

Pax Hungaricum 09-21-2007 12:06

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 125693)
De mivel nincs lehetőséged arra, hogy készpénzzel fizess VIP tagságot, ezért nem is érinti ez a VIP tagságot. :) És mivel nullára végződik a vége minden esetben, egyébként se érintené... ;)

Pedig micsoda durva lenne, ha kint ücsörögnél a ház előtt, és hosszú kígyózó sorok állnának előtted, és mindenki vinné neked a 240 FT-ot apróban... :D:D:D:D
Neked meg lenne egy kis kasszagéped, emg egy laptopod, és felnyomod a VIP köröket, majd ÁFA-s számlát adsz róla a vevőknek. :D:D:D:D:D

Ati 09-21-2007 12:07

Quote:

Originally Posted by Pax Hungaricum (Post 125691)
Pl ha bemész a boltba, és veszel 10 zsemlét, akkor a pénztáros azt beütheti 10x1 darabnak, beveheti tőled az 1940 ft-opt (mert ugye az oszthatő 5-tel) majd a bolt lenyúlja a 40 pénzt. és azt mondja, hogy te 1-esével vetted.

Ha a bolt azt mondja, hogy egyesével vetted, akkor 10 darab blokkot kell, hogy kapj, amiket egyesével fizetsz ki, vagyis a 40 forint nem a bolt, hanem a Te zsebedben marad. Ergo vásárláskor közlöd a pénztárossal, hogy 10 darab zsemle, de egyesével szeretnéd őket fizetni.

Innen valószínüsíthető, hogy a zsemle ára nem fog 4-re végződni. ;)

Quote:

Másik "csalási" módszer:

Ugye ha valami 194 FT, és te 190-et adsz érte, akkor a kereskedő elbukik 4 FT-ot.
Szóval ha semmi pénzügyi mahinációt nem követnek el, csak minden termék árát amit vásárolsz emgemelik 1-2-3 Ft-tal, akkor az elég gáz lesz. :S

Ez egészen biztosan így lesz.

J.Ati 09-21-2007 12:09

Quote:

Originally Posted by Pax Hungaricum (Post 125696)
Pedig micsoda durva lenne, ha kint ücsörögnél a ház előtt, és hosszú kígyózó sorok állnának előtted, és mindenki vinné neked a 240 FT-ot apróban... :D:D:D:D
Neked meg lenne egy kis kasszagéped, emg egy laptopod, és felnyomod a VIP köröket, majd ÁFA-s számlát adsz róla a vevőknek. :D:D:D:D:D

Ez tényleg jó lenne szerintem;);):D:D
És lenne olyan aki hitelt kérne meg olyan is aki nem pénzt adna a vipért:p:D
Téma kéne a megbeszélésekbe,hogy lehessen személyessen is fizetni.
Atinak is jobban megérné,mert nem nyúlna le belőle a szolgáltató:)

Cassandra 09-21-2007 12:11

Quote:

Erről beszélek. Eladok neked 10 cucot, beveszem tőled az 1940 FT-ot, majd én azt mondom, hogy egyesével vitted el.
És számla ilyen formában nem mindig készül.

Másik "csalási" módszer:

Ennél egyszerübb, amit ma csinálnak... egyszerüen nem adnak számlát.:P

Nekem ha a boltban 10*1 zsemlét üt be a pénztáos, akkor én a számla végösszegét fizetem, ami olyan, mintha 10*1 zsemlét fizetnék, nem pedig mintha 1*10-et.:p

Ati 09-21-2007 12:12

Quote:

Originally Posted by Attila(: (Post 125698)
Ez tényleg jó lenne szerintem;);):D:D
És lenne olyan aki hitelt kérne meg olyan is aki nem pénzt adna a vipért:p:D
Téma kéne a megbeszélésekbe,hogy lehessen személyessen is fizetni.
Atinak is jobban megérné,mert nem nyúlna le belőle a szolgáltató:)

Hát tudod inkább nyúljon le belőle a szolgáltató, minthogy 240 forintokról egyesével csináljak számlákat. ;)

tdomo 09-21-2007 12:14

Quote:

Automatához mennek vele pénzt levenni, annak ellenére h tudtommal szinte minden bank 2 ingyenes kártyás fizetési lehetőséget biztosít...

Én úgy tudtam, hogy fizetni mindig ingyenesen lehet vele. A legtöb bank két készpénzfelvételi lehetőséget biztosít ingyenesen nem?

Ati 09-21-2007 12:15

Quote:

Originally Posted by tdomo (Post 125704)
Én úgy tudtam, hogy fizetni mindig ingyenesen lehet vele. A legtöb bank két készpénzfelvételi lehetőséget biztosít ingyenesen nem?

Fizetni ingyen lehet velük a LEGTÖBB esetben. Van, amikor a fizetésért is levonnak, de ez hazai bankoknál nem jellemző, egy ilyen bankot se tudok. Külföldi kártyákról tudok, ahol a fizetésért is levonnak.

Természetesen ilyenkor is vannak ennek költségei, de ezeket az eladó állja, nem a vevő. Ezért nem szeretik sok helyen a bannkkártyás fizetést.

Csokibácsi 09-21-2007 16:03

Quote:

Ha az egészről ad, akkor sem. Szóval az a 40Ft nem lesz az övé :)
Egyszerűen felfele fognak kerekíteni a boltok és kész.

Csak a régi módszer marad, mint írta valaki, nem adnak számlát :P
Mondjuk azt meg kérnünk kéne mindenhol, minden esetben, mert azzal minket is meglopnak, ha nem adnak.

Valezius 09-21-2007 16:06

Annyi fog történni, hogy ami most 24Ft az ezután 20, ami meg 26 az 30lesz.

Egyetlen kivétel a benzinkút szerintem, ott még a fillérek is megmaradnak :)

Ati 09-21-2007 16:07

Quote:

Originally Posted by Csokibácsi (Post 125762)
Csak a régi módszer marad, mint írta valaki, nem adnak számlát :P
Mondjuk azt meg kérnünk kéne mindenhol, minden esetben, mert azzal minket is meglopnak, ha nem adnak.

Sokszor van azért a "jól bevált" módszer, hogy "ha nem kér számlát, akkor áfa nélkül olcsóbb"

All times are GMT +1. The time now is 00:59.