Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Egy topic az ízek szerelmeseinek! (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=2316)

Pax Hungaricum 09-13-2007 12:35

Egy topic az ízek szerelmeseinek!
 
Minden kedves fórumozót várok ebbe a topicba, aki szereti a finom ízeket. :rolleyes:

Elsősorban ételeknek szánom, de az italok is beférnek ide bátran.

Jöhet minden!
Süti receptek, husi receptek, levesek, tészták, mindenféle ételek, kajás-piás viccek, történetek amik étellel/itallal kapcsolatosak, tippek a főzéshez/sütéshez, fűszerek, tájkonyha tippek, konyhák sajátosságai, illetve mindenféle megbeszélés, ami ezzel kapcsolatos :)

Várok minden nagyétkűt, és kisétkűt, itt megférnek egymás mellett a vegák, és a ragadozók, illetve akik az étrendjükbe mindkét végletet beleépítik és azt hasznosan (finoman) kombinálják!

De jöhetnek ide koktél-receptek is, kedvencek, vagy ha kitaláltál egyet, akkor megoszthatod másokkal is.

Előre is mindenkinek jó étvágyat, és egészségére! :p:D;)

Pax Hungaricum 09-13-2007 12:45

Meg is kezdem a sort, a kedvenc ételemmel, a palacsintával.
Én így készítem:

Maga a tészta:

Harminc dkg finomlisztet simára keverünk 2 egész tojással, és állandó keverés mellett hozzáöntünk annyi folyadékot, hogy tejszín sűrűségű tésztát kapjunk.
A folyadék lehet tej, fele tej és fele víz vagy szódavíz. Csipetnyi sóval ízesítjük.
Az édes tésztánál egy evőkanál kristálycukrot is adunk hozzá.
A sós tésztát a szokásosnál egy gondolattal, több sóval ízesítjük.
A kész tésztát kb. 15 percig pihentetjük, és utána kezdjük sütni.
Ez a mennyiség 15-20 palacsinta sütéséhez elegendő.


Én az alábbi töltelékekkel szeretem, ha könnyű, édes ízekre vágyom:

Meggyes túrós palacsinta
A készen kapható meggyes túrós krémmel az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük. Ha nincs kész krém, akkor a túrót áttörjük, porcukorral és kimagozott, finomra vágott meggybefőttel elkeverjük. A megtöltött palacsintákat porcukorral meghintve tálaljuk.

Szőlős palacsinta
A szőlőszemeket porcukorral ízesített, pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Az édes tésztából készített palacsintákat megtöltjük ezzel, aztán batyuformára hajtogatjuk.
Vaníliás porcukorral meghintve, borsodóval tálaljuk.

Téli palacsinta
A sült tököt áttörjük, kevés citromlével, narancslével ízesítjük és eldolgozzuk 1 tojás felvert habjával.
Az édes tésztából sütött palacsintákat a masszával megtöltjük. Vaníliás porcukorral meghintve, tejszínhabbal tálaljuk.

Pezsgős palacsinta
Két tojássárgáját 1 tojással, 2 evőkanál porcukorral, 1 evőkanál citromlével, 1 1/2 dl pezsgőt turmixgépben habosra keverünk. Az édes tésztából sütött palacsintákat henger alakúra formázzuk, a pezsgőhabbal leöntjük és vaníliás porcukorral meghintve, azonnal tálaljuk.



És persze az alap ízes-, kakaós-, és túrós palacsintát is szeretem. :p

Jóétvágyat :D

Pax Hungaricum 09-13-2007 12:50

És hogy a húsosok, és sós ízek kedvelői se maradjanak el:

Hortobágyi palacsinta
A szokásos módon sertéspörköltet készítünk, majd a levétől leszűrjük, és pépesre vágjuk. A levét tejfölös habarással besűrítjük. A sós tésztából készült palacsintákat a húspéppel megtöltjük, táskaformára hajtogatjuk, és saját, forró mártásával leöntve, tejföllel díszítve, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Paraszt palacsinta
Finomra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon, kis kockákra vágott lángolt kolbásszal, zöldpaprikával és paradicsommal megfonnyasztunk. Sóval, törött borssal ízesítjük.
Egy-egy adagot palacsintasütőbe helyezünk és ráöntjük a sós tésztából készült palacsintamasszát. A szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk.
Pirospaprikával megszórva tálaljuk.

Kolbásszal töltött palacsinta
A lángolt kolbász héját lehúzzuk, és a húst pépesre vágjuk. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük ezzel, vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.

Milánói palacsinta
A szokásos módon milánói paradicsomos makarónit készítünk. A sós tésztából készült palacsintákat a makarónival megtöltjük, négybe hajtjuk, és reszelt sajttal vastagon megszórjuk. A sajt olvadásáig sütőbe helyezzük, majd forrón tálaljuk.

Padlizsános palacsinta I.
A hámozott padlizsánt karikákra vágjuk. Sózzuk, és enyhe fűszerkeverékkel ízesítjük, kevés vajon megpároljuk. Ezután sós palacsintatésztát készítünk, és a padlizsánkarikákra öntve palacsintákat sütünk.
Pirospaprikával meghintve, lepényszerűen tálaljuk.

Padlizsános palacsinta II.
A megmosott és szárazra törölt padlizsánt forró sütőben megsütjük, még melegen meghámozzuk, és műanyag- vagy fakéssel pépesre vágjuk, cseppenként - mintha majonézt készítenénk - hozzáadjuk az olajat, habos krémmé keverjük és finomra vágott vöröshagymával, sóval, citrommal, mustárral, 1 kávéskanál porcukorral ízesítjük.

Sajtos palacsintatorta
A sós tésztából sütött palacsintákat kivajazott tűzálló tálban kettesével lerakjuk úgy, hogy a palacsinták közé reszelt sajtot hintünk. Tetejét felvert tojásfehérjével bevonjuk, de előtte a habba is reszelt sajtot keverünk.
Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Tálaláskor tartármártást adunk mellé.

Sonkás palacsinta
A füstölt sonkát egészen finomra vágjuk, 1 tojássárgájával, tejföllel krémesre keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele. Felgöngyöljük, és gyengén kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Tejföllel áthúzzuk, előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
Forrón, vágott sonkával és finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Pax Hungaricum 09-13-2007 12:53

És külön receptek mindenkinek, aki a pikáns, és extra ízeket szereti:

Almás palacsinta rizlingmártással
Hozzávalók: 2 db tojás, 25 dkg liszt, 2 dkg Koronás porcukor, 2 dl tej, 1 db borízű alma, olaj, a sütéshez: só, Koronás porcukor, Fahéj
A rizlingmártáshoz: 3 dl rizling, 1,5 dkg vaníliás pudingpor, 5 dkg Koronás kristálycukor, 4-5 db szegfűszeg, egy darabka egész fahéj

Keverje simára a felütött tojást kevés tejjel. Adja hozzá a lisztet, a Koronás cukrot és egy csipet sót. A massza akkor kész, ha csomómentes és sűrű. Reszelje durvára a megtisztított almát, adja hozzá a palacsintatésztához. Tejjel állítsa be a tészta sűrűségét, keverjen hozzá kevés olajat, majd hagyományos módon süsse meg. Fahéjjal elkevert Koronás porcukorral meghintve tálalja, pikáns rizlingmártást kínáljon mellé.


Mágnás palacsinta, meggyel
Hozzávalók:
4 db tojás, 2 dl tej, 4 dl tejszín, 20 dkg liszt, csipet só, 8 dkg Koronás kristálycukor, 10 dkg Rama margarin, a sütéshez 20 dkg narancslekvár, 25 dkg gesztenyemassza
Keverje simára a tojás sárgákat a tejjel és a tejszínnel. Adja hozzá a lisztet, így sűrű palacsintatésztát kap, ízesítse csipetnyi sóval. A tojásfehérjéket verje kemény habbá a Koronás kristálycukorral. Óvatosan keverje a palacsintatésztához - könnyű masszát kap-.
Olvasszon meg kevés margarint egy palacsintasütőben, majd egy merőkanálnyi tésztát süssön félkeményre (célszerű sütőben). Kb. 6 db lapot kell kapnia belőle. Ha az első megsült, kenje meg vékonyan narancs lekvárral, reszelje rá a gesztenyemasszát. Így rétegezze a többi lapot is. A végeredmény egy torta formájú, roppant finom palacsinta.


Pünkösdi palacsinta Hozzávalók:
Palacsinta tészta: 2 db tojás, 200 gr liszt, 2 dl tej, 1 dl szódavíz, só, kávéskanálnyi Koronás cukor, olaj a sütéshez
A krémhez: 50 gr dió, 1 csomag eperízű pudingpor, 2 dl tej, 150 gr friss eper, 100 gr eper dzsem, Koronás porcukor

Keverje el a felvert tojást csipetnyi Koronás cukorral, sóval és tejjel, majd a sűrű masszát szódavízzel hígítsa palacsintatészta sűrűségűre. Ha véletlenül csomós lenne, szűrje le. Tegyen kevés olajat a felhevített palacsintasütőbe, majd öntsön bele annyi masszát, hogy vékonyan szétterüljön a sütő alján. Világos aranysárgára süsse a palacsinta mindkét oldalát. Végig így járjon el.
Az eperkrémhez keverje habosra 2 dl hideg tejjel a pudingport (három percig habverővel). Csak közvetlenül tálalás előtt töltse meg vele a palacsintákat, amelyeket aztán hajtogasson háromszögletűre. Díszítse forró eperdzsemmel és friss eperrel, Koronás porcukorral meghintett tányéron tálalja.


Panírozott lengyel húsos-palacsinta
10 dkg hús (lehet szárnyas hús is, lehet sülthús maradék), 20-25 dkg belsőség (tüdő, máj), 1 db száraz zsemle, 1-2 fej hagyma, 1 evőkanál zsír, 3-4 kanál tejföl vagy húsleves, zsemlemorzsa, só, bors (esetleg egy kiscsepp piros paprika), és természetesen palacsintatészta
A húst és belsőséget megfőzzük puhára. A hagymát vágjuk apróra, zsíron aranysárgára pirítjuk. A zsemlét áztatjuk vízben (vagy, még jobb, tejben), kinyomjuk.
A húst, belsőséget, megpirított hagymát, áztatott zsemlét ledaráljuk. Jól megkeverjük fűszerekkel, tejföllel. Töltőlék olyan sűrű legyen, hogy tudjuk, széles késel kenni.
Sütünk palacsintákat. 2-3 dl tésztát hagyunk. A palacsintákat kenjünk töltőlékkel. A két oldalát felhajtjuk 2-3 cm-re.
Feltekerjük szorosan (szabályos henger alakja legyen!).
A palacsintákat bepanírozunk: először a maradék tésztába beleforgatjuk és utána a zsemlemorzsába.
Forró zsírban kisütjük. Tálaljuk gomba szósszal (zöld petrezselyemmel), besamel szósszal, céklalevessel…
Nagyon finom, ha töltőlékbe keverjük, még pl.: főtt rizs, gombát, paradicsompasztát, reszelt sajtot, dió vagy mandulát (kipróbáltam), májkrém, zöldborsot, stb…
Hidegen - szeletelhetünk. Szeletelt nagyon finom magyar pörkölttel.

Remedy 09-13-2007 12:55

Nekem lenne is par kerdesem...

1. Miert csak Koronas cukor jo bele? :)

2. Milyen az a borizu alma? Olyan nekem is kell... :)

Pax Hungaricum 09-13-2007 13:02

1. Nem csak az jó, így lett leírva a recept annak idején, amikor leírtam őket WORD doksiba, és nem volt kedvem átfogalmazni most, egész egyszerűen bemásoltam ide. :p

2. lehet kapni olyan almát, piacon keresgéld. ;) De én megmondom őszintén szeretem a zöld almát. Úgyhogy azt szoktam csinálni, hogy a zöld almát használom fel, és egy kis szegfűszeggel elkevert fehér borral locsolom le. :p

:D
Jóétvágyat Remy ^^)

Szecsa 09-13-2007 13:38

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 124319)

2. Milyen az a borizu alma? Olyan nekem is kell... :)

Téli fehér kálvil :)
ez egy boroskás ízű almafajta..

belas 09-13-2007 21:32

Kedvenc ételem: A faterom készítette töpörtyű:))

Elkészitési modja: veszek egy telefont,majd bepötyögöm fater számát,majd szolok neki,hogy nagyon fontos dolga akadt "töpörtyüt kell sütnie:)) Ez finom izletes kaja,amit ilymodon énis eltudok készíteni:))

Remedy 09-13-2007 21:50

Quote:

Originally Posted by belas (Post 124385)
Kedvenc ételem: A faterom készítette töpörtyű:))

Elkészitési modja: veszek egy telefont,majd bepötyögöm fater számát,majd szolok neki,hogy nagyon fontos dolga akadt "töpörtyüt kell sütnie:)) Ez finom izletes kaja,amit ilymodon énis eltudok készíteni:))

Mi azt disznotorkor szuktuk az ustben. Apukad hogy csinalja? Csak mert szerintem ez olyan mint a piaci kolbasz - minel nagyobb cuccban sul, es minel tobb, annal finomabb :)

belas 09-13-2007 21:53

Fater nagyon finomat csinál,azthiszem tejet is használ hozzá:)) Amugy fatinak eredeti szakmája hentes,azaz már nyugdijas hentes:)) de párkiló jófajta ipariból csodákat tud művelni:)

Pax Hungaricum 09-13-2007 23:07

Á! Az a legjobb! :D Töpörtyűt is szeretem, de a sült kolbászért is odavagyok... Ilyen sorrendben a legjobb! :D
A sült házikolbinál nincs jobb, egy kis cseresznyepaprikával, frissen sült ropogós kenyérrel, és ha nagyon kell, akkor egy kis mustárral... Hát az mennyei. :D

Remedy 09-13-2007 23:18

Quote:

Originally Posted by Pax Hungaricum (Post 124402)
Á! Az a legjobb! :D Töpörtyűt is szeretem, de a sült kolbászért is odavagyok... Ilyen sorrendben a legjobb! :D
A sült házikolbinál nincs jobb, egy kis cseresznyepaprikával, frissen sült ropogós kenyérrel, és ha nagyon kell, akkor egy kis mustárral... Hát az mennyei. :D

De! De! A frissen fustolt hazikolbasz fustrol leveve, vajas kenyerrel, es fustolt hazisonkaval! Nyami! :)

Pax Hungaricum 09-13-2007 23:31

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 124405)
De! De! A frissen fustolt hazikolbasz fustrol leveve, vajas kenyerrel, es fustolt hazisonkaval! Nyami! :)

Hozzátok költözök.... :D:D:D
Az embernek itt kifolyik a nyála.... :p

Kutyuleee 09-14-2007 00:50

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 124405)
De! De! A frissen fustolt hazikolbasz fustrol leveve, vajas kenyerrel, es fustolt hazisonkaval! Nyami! :)

és ott a pont:D
a top2 a sült hurka:D

Amúgy a múltkor ettem egy nagyon elvetemült dolgot, bármilyen ijesztően is hangzik 1-2 embernek, isteni volt. Csülkös pizza.

Pax Hungaricum 09-14-2007 07:38

Miért lenne ijesztő? A csülök állati jó dolog! :D:D

Az ilyetsző a lekváros pizza lenne tejszínhabbal, és ketchuppal. (Blöárgh..)
:D
Szóval a csülkös pizzád rendben van. :D
Én pl szarvasragus pizzát ettem állati sokáig.
(Egy kis reklám: a szarvasragús pizza a DonPepe pizzériák étlapján volt megtalálható évekig.)

Éljen a hús! :D

Pax Hungaricum 09-14-2007 07:39

Írhattam volna bevezető hsz-ként, hogy "ide várok minden TOP30-as ételt és italt!" :D Akkor még jobban hódítós lenne ez a kis üst itt. :D:D:D

Gonoszkóp 09-14-2007 09:57

Pax H.! hortobágyi húsos palihoz annyit h én rengetek reszelt trapista sajtot teszek rá sütés végefelé.sztem így a lefginomabb.együltű helyemben akár egy tucatot bevágok:D

Pax Hungaricum 09-14-2007 10:15

Én a sajtot megmodnom őszintén (már amikor sajtosan akarom) akkor bele pakolom.

Fogom, és levágok egy 3-4 milliméteres szeletet, és egész egyszerűen ráfektetem a tésztára, utána a sajtra rá a többi tölteléket, majd az egészet összehajtogatom ilyen kis bagyuba (vagy batyuvá? :O) azátn irány vissza a sütő. :)

De ez a reszelt sajtos téma jól hangzik. Majd legközelebb úgy csinálom. :p

belas 09-14-2007 11:41

Gee mit szolnál a mákos lecsóhoz???:)

Pax Hungaricum 09-14-2007 12:07

Külön külön jöhet. Együtt nem kéne :D

Gonoszkóp 09-14-2007 12:21

rántott sajt töménytelen mennyiségben:D
rántott camambert áfonyalekvárral szintén
és kakaós csiga sörrel:D

Pax Hungaricum 09-14-2007 12:42

Rántott camambert sajt rántott hússal... ;) Hja... És a sört is szeretem :)

Sör..
Hazaiak közül: Szalon sör, Szalon barna, Radler bodza (üdítőnek isteni finom, és azért a 10. után már valami azért lesz tőle...;)), valamint 2003-ban volt egy nagyon jó szériája az Aranyhordónak. (Az eredeti GoldFassl nem ízlik.)

Ami meg nem hazai, abból meg eddig a Heinekken volt a favorit. De aztán megtudtam, hogy a Soproni gyártja már azt is. Azóta nem ittam egy kortyot sem. (Boccs soproniak! Nem sértésnek szántam, de nekem nagyon nem jönnek be a soproni termékek.)

(Márcsak azért sem, mert HAJRÁ MIZO PÉCS! :D:D:D:D:D)

Visszatérve.
Imádom a búzasört! Természetesen favorit a Szalon búza, utána pedig jön a HB.
2 szelet citrommal roppant üdítő a nyári hőségben... 1 citrommal meg bárhol, bármikor. :D:D


A kakaós csigával úgy vagyok, hogy kis koromban imádtam, amíg úgy nézett ki a dolog, hogy kakós volt a tészta, és volt benne sűrű, folyós kakómassza.

A mostani (Franc tudja honnan szalasztott) kakaóscsigákkal nem vagyok megbarátkozva... Halványbarna tészta még csak nincs is csoki íze (kakó se..).. Nincs benne normálisan töltelék, épp hogy 2 gramm van a közepén. De az egész száraz mint az állat, és nagy, és lapos. (Régebben kisebb volt az átmérője, de vastagabb votl sokkal.)
Meg aztán, hogy legyen íze neki (mert alapból nincs) megszórják porcukorral.

Úgyhogy én már nem eszem kakaós csigát évek óta.

Kivéve persze amit otthon süt magának az ember! :D Az igazán finom! :D
Pl Radler bodzával kitűnő uzsonna! :):):)

Pax Hungaricum 09-14-2007 12:44

Hja és igen.
Fradi meccsen Fradi-kolbász, és Fradi sör! Az kell a népnek! :D:D:D

Kutyuleee 09-14-2007 12:51

Quote:

Originally Posted by Pax Hungaricum (Post 124479)
Rántott camambert sajt rántott hússal... ;) Hja... És a sört is szeretem :)

Sör..
Hazaiak közül: Szalon sör, Szalon barna, Radler bodza (üdítőnek isteni finom, és azért a 10. után már valami azért lesz tőle...;)), valamint 2003-ban volt egy nagyon jó szériája az Aranyhordónak. (Az eredeti GoldFassl nem ízlik.)

Ami meg nem hazai, abból meg eddig a Heinekken volt a favorit. De aztán megtudtam, hogy a Soproni gyártja már azt is. Azóta nem ittam egy kortyot sem. (Boccs soproniak! Nem sértésnek szántam, de nekem nagyon nem jönnek be a soproni termékek.)

Hmm a Szalon barna, per pill a legjobb magyar barna sör:D Törzshelyemen csapra is van verve. emellett a Carlsberget szeretem még nagyon a sörből. És a Sopronit, de szigoruan csapolva. Még akkor szerettem meg a Sopronit, amikor sörgyárt látogatni voltunk ott, és kaptunk egy izelitő sör virsli "menüt" utána:D
Italban nagyon szeretem a whiskyket, leginkább az íreket (Jameson, Tullamore Dew pl) a Yagert is szeressem, az Oldpascas '73-at,illetve egyéb rumokat, de azokat inkább kolával. nah és természetesen a jó Házipálinkákat:D

Kutyuleee 09-14-2007 12:52

Természetesen, ezek csak a kiemelt versenyzők:D egyéb söröket is szoktam fogyasztani, illetve egyéb termékeket;)

Pax Hungaricum 09-14-2007 13:03

Vodka: Keglevich
Pálinka: Házi. (Barack, Eper, Szilva, Körte. Nálam ez a favorit sorrend. :D)

Barackrakéta:
Végy egy fél literes poharat. (Nem korsót, poharat, szóval vékony falú legyen amiből iszol.)
1,0 dl Keglevich barackvodka
0,5 dl házi barackpálinka
3,5 dl rostos baracklé

Állati finom, és észre sem veszi az ember, hogy egy kerti partin este a haverokkal/családdal eliszogatott 4-5 ilyen pohárkával... Itatja magát nagyon!
És akárhogy is nézzük... Az azért csak 1 liter égetett szesz! :D Szóval hangulat is lesz tőle bőven, de senki nem lesz rosszul! ;)

Überfavorit pia! :D:D:D

Grillezéshez, horgászós bulihoz:
2 literes kancsóba fél kiló gyümölcsöt beleaprítasz (Én ezeket szoktam kockára vágni bele: szőlő, sárgabarack, őszibarack, vilmoskörte) majd feltöltöd 1,5 liter Sangriával. 1 szelet (vagy gerezd) citrom bele, meg 3-4 jégkocka...

:D:D
Egészségetekre! :p

Pax Hungaricum 09-14-2007 13:05

Egy valamit nem szeretek, bevallom férfiasan, és az a házi fenyőpálinka... Valahogy idegen tőlem az íze, mintha forró gyantát inna az ember. (Legalábbis számomra ilyen 'élmény' volt. Bár az egyik volt gimis osztálytársam esküszik rá, szóval lehet, hogy nagyon finom, csak nekem nem izlett!)

Ati 09-14-2007 13:11

Quote:

Originally Posted by Gonoszkóp (Post 124476)
rántott camambert áfonyalekvárral szintén

Hmm, ez jól hangzik. :D


Megyek is ebédelni... (Igaz nem azt :D)

Gonoszkóp 09-15-2007 11:04

egyzserű,mégis remek: zsíros deszka pirospaprikával lilahagymával:Dfőleg pecsenyezsírral:D

remélem Norbi olvassa és szivéhez kap:D

Gonoszkóp 09-15-2007 11:12

vadas zsemlegombóccal és krumplifánkkal:D
burgundi krumplifánkkal áfonyalekvárral:D
mind2höz vörösbor:)

Gonoszkóp 09-15-2007 11:13

ja vadas őzgerincből a legjobb:) de finom marhahusiból és még vadnyulambulammal is

Remedy 09-15-2007 11:36

Quote:

Originally Posted by Gonoszkóp (Post 124565)
egyzserű,mégis remek: zsíros deszka pirospaprikával lilahagymával:Dfőleg pecsenyezsírral:D

remélem Norbi olvassa és szivéhez kap:D

Deszka? Nem lesz szalkas a nyelved? :P

laci 09-15-2007 11:38

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 124571)
Deszka? Nem lesz szalkas a nyelved? :P

Azért keni meg zsírral, teeeee! :D

Gonoszkóp 09-15-2007 12:01

hát igen,gyönge próbálkozás volt remedytől:D

Eke 09-15-2007 21:57

Mititei (miccs) román módra

Hozzávalók 20 adaghoz: 1 kg marka- és birkahús, 50 gr fokhagyma, egy darab csípőspaprika, 3 gr. bors, 5 gr. porrátört csombor, 5 gr. ízesítő, 100 gr. csontlé, 25 gr. só, 15 gr. szódabikarbonát. Egyes receptek szerint birkahús helyett kisebb mennyiségű sertéshús is használható.

Az összevagdalt húst sűrű szitájú őrlőn átőröljük, sóval, borssal összekeverve jól összegyúrjuk. Középen lyukat hagyunk, ide tesszük a szódabikarbonátot és az ízesítőt.
Forró csontlével leöntjük, amibe már belefőztük a csípőspaprikát. Újból összegyúrjuk, amíg a hús összeáll. Hideg helyen hűtőszekrényben tartjuk 24-30 órán át. Utána mititei alakban rostélyon megsütjük. Forrón, mustárral vagy szalmakrumplival fogyasztjuk. Sört vagy vörösbort iszunk hozzá.

na szoval ezt kimásoltam,mert igy érthetöbb mintha én irtam volna le a saját szavaimmal.Mert én sikeresen felhomályositottam volna mindenkit

Pax Hungaricum 09-15-2007 22:03

Nem az a fontos, hogy fejből írtok-e ide, vagy másoltok. Hanem az a lényeg, hogy sok finomságot osszunk meg egymással. :)

Eke 09-15-2007 22:04

Erdélyi töltöttkáposzta

Hozzávalók négy személyre: 50 dkg savanyú káposzta, 8 középnagyságú káposztalevél, 30 dkg darált sertéshús, 10 dkg darált füstölthús, 6 dkg rizs, 12 dkg reszelt vöröshagyma, egy egész tojás, 4 dkg zsír, 4 dkg liszt, egy gerezd fokhagyma, egy kávéskanálnyi paprika, 2 dl tejföl só, őrölt bors, kapor, csombor.

A kétféle darálthúst összekeverjük a tojással, főtt rizzsel, 8 deka reszelt pirított vöröshagymával, sóval és fűszerrel. Az így nyert masszát a káposztalevelekbe csavargatjuk, henger alakokat formázva, a levelek végeit visszadugjuk, hogy a töltelék főzés közben ne tudjon kijönni.
Főzőedényként az égetett, de máznélküli agyagfazék az igazi, amelynek aljára néhány kis fapálcikát teszünk.

A meggyfa pálcikákra tehát egy sor savanyú káposztalevelet rakunk, amelyet előzőleg vízzel leöblítettük, majd egy sor tölteléket, erre jön a csíkokra vágott savanyú káposzta; utána a töltelék, és a csíkokra vágott savanyú káposzta, váltogatva, úgy, hogy a legtetejére ez utóbbi kerüljün. Feltöltjük annyi vízzel, hogy a tölteléket elfödje, ízlés szerint megsózzuk (de minél kevesebb sót használjunk, mert a sok só nem használ a szívnek!), és kis tűzön 2-3 óráig főzzük.

A töltött káposzta még finomabb lesz, ha a káposzta közé betesszük főni egy sertés farkincáját, fülét vagy egy kis darab füstölt húst (ne sokat, mert sok benne a koleszterin!). A töltött káposzta mellé lehet szeletelt főtt sertéskarajt vagy sertéscomb szeleteket is adni. Tálaláskor egy kis tejfölt öntünk a tetejére.


http://receptor.transindex.ro/index.php?recept=343

Ditke 09-15-2007 22:05

Quote:

Originally Posted by Pax Hungaricum (Post 124711)
az a lényeg, hogy sok finomságot osszunk meg egymással. :)

Hatlapos krémest eszem... kérsz? :D:D:D

Eke 09-15-2007 22:08

nekem is nekem is

Tökös-túrós tészta

A meghámozott, magvaitól elválasztott sütőtököt legyaluljuk. Sózzuk, és kb. 1 óráig állni hagyjuk. A tehéntúrót áttörjük, porcukorral, reszelt citromhéjjal, pár csepp citrommal, tojássárgával ízesítjük, és jól kidolgozzuk. Közben a tésztát főzzük és leöblítjük, a tűzálló tálat vajjal vastagon kikenjük. A tököt jól kinyomkodjuk, kevés porcukorral elkeverjük, A tészta egyharmadát a tűzálló tál aljára terítjük. Erre jön a tök, amelyet áthúzunk tejföllel. Utána újra tészta következik, majd a túró és megint tészta. A tetejét tejföllel bevonjuk. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

Dragi 09-15-2007 22:20

friss, meleg, sajtos pogácsa :D:D:D


All times are GMT +1. The time now is 23:19.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Design partly based on Hódító's design by Grafinet Team Kft.

Contents and games copyright (c) 1999-2020 - Queosia, Hódító

Partnerek: Játékok, civ.hu