Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Szabadidő, Sport (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Fegyverek és Fegyvertartás! (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=157)

Gyula 02-02-2006 19:25

Fegyverek és Fegyvertartás!

Van már több fegyveres topic az interneten, de próbaképp itt is indítanék egyett. Meglátjuk mekkora sikere lesz és hogy van e igény rá?

Érdekelne, hogy mi a véleményetek a fegyvertartásrol a fegyverekröl a fegyvertartásra vonatkozó törvényünkröl és hozzá kapcsolódó rendeletekről.
Itt kérnék megy egy hozzá értő személyt (hogy ne nekem kellejen kínlódni vele) hogy sorolja itt fel a hivetkozott törvényrendeletet és a hozzá kapcsolódó jogszabályokat, hogy mindneki tudja hogy miröl is beszélgetünk itt. EGyúttal megkérek mindenkit, hogy a hozzászólások ne mereljenek ki abban, hogy mindneki bedob egy általa kedvencnek vélt, de egyáltalán nem ismert fegyver tipusát vagy egy internetröl lementett műszaki leírást. Ezzel a topic nem jut előbbre csak néhány hozzászólás után behal.

Örömmel venném a topicban a rendőrök vagy jogászok aktív közreműködését is.

Köszönöm.

Gyula 02-02-2006 19:31

Akkor mindjárt a második hozzá szólás is jöhet :)

Én a magam részéröl el tudnék képzelni egy szabad elvü de nem alanyi jogon járó boldog boldogtalan kezébe fegyvert adó törvényi szabályozást a jelenlegi helyett. Nem egy új vadnyugatot szeretnék, csak kevesebb korlátozást.

Néhány napja a fórumon volt egy kis fegyveres beszélgetés köztem és Half között, amit ha jól tudom FEO koronázott meg egy kiváló válasszal, ennek kapcsán jutott eszembe ez az új téma.

Jah és kedvenc a Jerichó 941F, de mivel ez nem elérhető számomra valószinüleg be fogom érni egy Fég GRP9 gázzal :(
(bár egyenlőre számomra az meg megfizethetetlen)

Senki 02-02-2006 20:49

Hát az a baj hogy nem értek a jogrendjéhez a dolognak pedig érdekelne, szeretem a fegyvereket, tartanék önvédelmi és sportfegyvert is, a BME-n meg eleve sportlövészetre járok. lőttem már AK-val is... szóval kifejezetten támogatom a topicot én is, és remélem lesz jogrendhez hozzáértő általi post is, és remélem nem maradunk a kezdeményezéseddel Halfival hármasban (bár nem tudom mennyi időre bannolták..)

*** még mindig tartanék fegyvert, de nem lenne nálam úgy sem mert nem lenne értelme, sőt lehet hogy veszélyes lenne rám nézve, hiába tudom használni... törvény ide-oda... :D ***

director 02-02-2006 21:15

ha érdekel valakit, akkor valahol megvan a gépemen az összes ide tartozó törvény, szóval majd megkeresem..

.. bár a lőfegyverekhez kevésbé értek, ami azért ciki először is: mert van:) második ciki: hogy még sosem használtam:)

Gyula 02-02-2006 21:44

Örülök hogy másokat is érdekel a téma. Meg tudtam Attitol hogy lehet erre a fórumra hivatkozásokat is írni, ezért valami online jogtárbol kellen belinkelni őket.

Director és miylen tipus van neked?
ill kiváncsi lennék h ki vagy és ezért messen nem zaklatnálak, dobnál egy zöldet a 79796-ba?

Gyula

director 02-02-2006 22:11

Quote:

Originally Posted by Gyula
Örülök hogy másokat is érdekel a téma. Meg tudtam Attitol hogy lehet erre a fórumra hivatkozásokat is írni, ezért valami online jogtárbol kellen belinkelni őket.
Director és miylen tipus van neked?
ill kiváncsi lennék h ki vagy és ezért messen nem zaklatnálak, dobnál egy zöldet a 79796-ba?
Gyula

hát, gondolom ezzel nem mondok újat, de itt is olvashatók a legfontosabbak:)
a többi kérdésre meg válaszoltam magánban:)

puma 02-08-2006 01:12

Véleményem szerint egy egyszerű bottal nem lehet annyi életet kioltani mint a modern fegyverekkel manapság.Nem arra akarok kilyukadni hogy süllyedjünk vissza az őskorba,de erősen korlátoznám a használatot.
Példának okáért itt az USA.Az egész bolygón ott történik a legtöbb gyilkosság.Lehet azért mert szabad a használat(vagy legalábbis minimális az ellenőrzése)de az is lehet,hogy buták az ottlakók és mindenre lőnek ami mozog.
Egyszó mint száz,én ellene vagyok bármiféle szabad vagy csekély ellenőrzésű fegyverkiadásnak,hordásnak.

Gyula 02-08-2006 01:22

Quote:

Originally Posted by puma
Véleményem szerint egy egyszerű bottal nem lehet annyi életet kioltani mint a modern fegyverekkel manapság.Nem arra akarok kilyukadni hogy süllyedjünk vissza az őskorba,de erősen korlátoznám a használatot.
Példának okáért itt az USA.Az egész bolygón ott történik a legtöbb gyilkosság.Lehet azért mert szabad a használat(vagy legalábbis minimális az ellenőrzése)de az is lehet,hogy buták az ottlakók és mindenre lőnek ami mozog.
Egyszó mint száz,én ellene vagyok bármiféle szabad vagy csekély ellenőrzésű fegyverkiadásnak,hordásnak.

Puma bátsi az első negatív véleményért adok neked egy pozitiv elismertséget, mert hogy ilyen vélemény is kell. Sejtettem hogy az első negatív vélemény az USÁval fog példáulozni, nem szeretem az USÁt példának mert az egy nagyon szélsőséges ország. Nem jó összehasonlítási alap. Nem vadnyugatot vagy csekély ellenőrzést tartanék jónak hanem egy nagyon szigorú ellenőrzést.
De igazságos elbírálást, ahol nem egy szubjektív rendőr bírálja el a beadott kérelmet és nincsenek kiváltásgosok, mert nem hiszem h a 3k lakosu karakószörcsög polgármester nagyobb veszélben lenne mint bárki más az országban. Elfogadhatónak tartanám ha egységes és szigorú feltételek teljesítése esetén kaphatna engedélyt mindeki aki akar fegyvert tartani. Öszehasonlítási alapnak szerintme kiválóak a környező országok, szlovákia, csehországm németország vagy svájc.

Gondolom vannak statisztikák arrol hogy hányan halnak meg a legális fegyverek által ma magyarosrszágon és hogy hányan halnak meg a legális rallyversenyeken bekövetkezett balesetekben, egy iylet megnézve lehet hogy a rallyt vagy az autó vezetést is szigorúbb engedélyezési procedurához lehetne kötni.

Gyula

Half 02-08-2006 01:45

én a U.S.A. ban életme egy évet:D
azért ott a társadalom úgy alakult, kihogy, nem lehet megtiltani eccerűena fegyevrviselést.
Van is erről egy film amit láttam a cime nincs itt Kóla Sültkrumpli ilyesmi a cime(igérem utáannézzek).
Azért ott a különbség, hogy ott az bünözők, a bandák, a betörők mind automata fél-automata fegyverekkel rohangálnak. Szal ott azért mindenkinek szüksége van a fegyverekre. Meg pl. Arizonában az állat világ is sokkal inkább jelen van szóval ellenük si jóha van pár puska a háznál.
Szóvala lényeg, hogy amerikában kulturájában és az ott élő emberek miatt eccerűen nem lehet máshogy minthogy minden háztartásban legyen fegyver.

Viszont magyarországon. Nincsenek fegyverek engedélyezve. Ami mondjuk egy betörés esetén ha a betörönek van is fegyvere ami nem biztos, hogy van nem fog azzal a félelem érzettel dolgozni,h ogy bármikor lelöhetik szóval amikor a szerencsételn nagyi az unokáját keressi és abetöri bepaárzik és lelövi eseteket csökkenti az hogy magayrországon nem lehet fegyevrt viselni.
Szóval szerintem ez egy erőteljes gondolat a fegyver viselés
ellen.

Én viszont ettől függetlenül úgy érzem, hogy lehessen. De nagyon szigorú körülmények között. És pl. hozzátennék olyan kritriumokat hogy a zilletőnek kiegyensulyozott életet kell élnie.Bár ez anon szubjektiv. De azért úgy érzem, ha Magyarországon arányában annyi fegyver lenne mint amerikában. Az elhalálozási statisztikák romlanának arányában is sokkal jobban.

Nah ennyit első nekifutásra röviden.

Gyula 02-08-2006 22:20

Half megkockáztatok egy merész megjegyzést, lehet hogy a betörö is elgondolkodna azon hogy esetleg vásárra vigye e a bőrét :)
Bár szerintem vannak hivatásos bűnözők akiknek mindegy hogy Te otthon kutyát fegyvert vagy risztot tartasz.

A másik van egy FERÉSZ nevü szervezet, remélem még működnek, Fertartási engedélyel rendelkezők érdekképviseleti szervezete, valami ilyesmi a nevök, annak idején mikor az új fegyver tartási törvényt dolgozták ki, ők egy kiváló ajánlást tettek a törvény alkotok elé (természetesen azokat ez nem nagyon érdekelte) de it hozzá értő emberek kidolgoztak egy nagyon szigorú követlmény rendszert, pl azt volt benne hogy a fegyverismereti vizsga ne abbol áljon hogy lőtéren nem lövöd agyon magad és hogy 5 lőszert el tudsz engedni a lőlap irányába, hanem egy 300 lövéses ipsc pálya teljesítése volt a feltétel, mert aki azt megcsinálja arrol elmondható hogy biztonságosan tudja használni a fegyverét, elő fogom ezt keresni és bemásolom ide nektek pontosan. (még jó h az első számto laz utolsóig az összes kaliber meg van itthon)

Half 02-09-2006 04:12

Quote:

Half megkockáztatok egy merész megjegyzést, lehet hogy a betörö is elgondolkodna azon hogy esetleg vásárra vigye e a bőrét :)
Bár szerintem vannak hivatásos bűnözők akiknek mindegy hogy Te otthon kutyát fegyvert vagy risztot tartasz.
A másik van egy FERÉSZ nevü szervezet, remélem még működnek, Fertartási engedélyel rendelkezők érdekképviseleti szervezete, valami ilyesmi a nevök, annak idején mikor az új fegyver tartási törvényt dolgozták ki, ők egy kiváló ajánlást tettek a törvény alkotok elé (természetesen azokat ez nem nagyon érdekelte) de it hozzá értő emberek kidolgoztak egy nagyon szigorú követlmény rendszert, pl azt volt benne hogy a fegyverismereti vizsga ne abbol áljon hogy lőtéren nem lövöd agyon magad és hogy 5 lőszert el tudsz engedni a lőlap irányába, hanem egy 300 lövéses ipsc pálya teljesítése volt a feltétel, mert aki azt megcsinálja arrol elmondható hogy biztonságosan tudja használni a fegyverét, elő fogom ezt keresni és bemásolom ide nektek pontosan. (még jó h az első számto laz utolsóig az összes kaliber meg van itthon)

Abból nekem is megvan pár, de elég finyásan olvassom a cikkeket róla:D innen látszik hogy inkább érdeklödő vagyok mintsme a dolgok nagy tudoja:D
Hát ihgen elgondolkoznának. Dehát a kockázat valamilyen szintne most is megvan a betöröknek. És ha szervezettek amúgy is többne lesznek több fegyverrel. Hát nem tom melyik a jobb megoldás. Én remélem az elözőben is azt írtam, hogy támogattom a fegyver tartását otthon kocsiban is!! egy megfelelően elkészitett vizsga után.

Apa 02-09-2006 09:20

csak kérdezem, ti is feddhetetlen erkölcsi bizonyitványhoz kötnétek a tartást?

Gyula 02-09-2006 12:06

Quote:

Originally Posted by Apa
csak kérdezem, ti is feddhetetlen erkölcsi bizonyitványhoz kötnétek a tartást?

Mielőtt erre válaszolnék jó lenne tudni, hogy pontosan mit takar a fedhetetlenség?

Mert mondjuk aki, elkövet valami társadalomra nem veszélyes, büncselekményt, vagy 18-19évesen részegen garázdálkodik a haverokkal egyet az attol még alkalmas lehet fegyver tartásra szerintem.
És ne csak önvédeli fegyverekben gondolkodjunk hanem a vadász fegyverekben is, mot nagyon sok vadásznak nem hosszabbítják meg a lejárat után mert évekkel ezelőtt becsúszott valami gikszer. Ettöl még lehet normális, rendes ember. (persze egy gyilkos vagy egy oylan ember aki erőszakos büncselekmény miatt volt bármikor is elitélve, az ne tartson legláisan semmilyen fegyvert)

Half 02-09-2006 12:52

Vadász-engedély az a Fegyvertartási mármint ez a sportlövői szerü. PLusz az adott területei VAdász-felügyeletnek az engedélye nem?

Különben Magyarországon van olyan vad élet, hogy lehessen Vadászni?

Gyula 02-09-2006 13:58

Quote:

Originally Posted by Half
Vadász-engedély az a Fegyvertartási mármint ez a sportlövői szerü. PLusz az adott területei VAdász-felügyeletnek az engedélye nem?
Különben Magyarországon van olyan vad élet, hogy lehessen Vadászni?

Halfi ezt frankón nem látom át amit most itt kérdezel.
Van sport célú engedély, van vadászfegyverre engedély és van önvédelmi célra engedély.

Vadászati célú engedélyel golyós vagy sörétes puskát vásárolhatsz, illetve a hivatásos vadászok tarthatnak maguknál maroklőfegyvert is.

A vadászati célu engedélyhez, kell tudtommal, megfelelő fegyver ismertei vizsga (több tipusa van annak is) kell vadász vizsga, orvosi alkalmaság, és akkor lehetmenni a rendőrségre engedélyésrt folyamodni, aztán ha megfelelsz a tartási feltételeknek, minden feltételt teljesítettél és nincs kizáró ok, az engdélyesl a kezedben hajrá a fegyver üzlet és lehet vásárolni.

Ekkor van otthon egy puskád, golyós vagy sörétes, de használni nem tudod, csak ha beviszed egy megfelelő lőtérre, vagy tagja a vagy vadásztársaságnak (na ez nem egy olcsó mulatság) vagy nem vagy tagja társaságnak de sok jó vadász ismerősöd van és meghívnak vadászatra a területükre. (ez nem jellemző :) )

Half 02-09-2006 14:07

Quote:

Halfi ezt frankón nem látom át amit most itt kérdezel.
Van sport célú engedély, van vadászfegyverre engedély és van önvédelmi célra engedély.
Vadászati célú engedélyel golyós vagy sörétes puskát vásárolhatsz, illetve a hivatásos vadászok tarthatnak maguknál maroklőfegyvert is.
A vadászati célu engedélyhez, kell tudtommal, megfelelő fegyver ismertei vizsga (több tipusa van annak is) kell vadász vizsga, orvosi alkalmaság, és akkor lehetmenni a rendőrségre engedélyésrt folyamodni, aztán ha megfelelsz a tartási feltételeknek, minden feltételt teljesítettél és nincs kizáró ok, az engdélyesl a kezedben hajrá a fegyver üzlet és lehet vásárolni.
Ekkor van otthon egy puskád, golyós vagy sörétes, de használni nem tudod, csak ha beviszed egy megfelelő lőtérre, vagy tagja a vagy vadásztársaságnak (na ez nem egy olcsó mulatság) vagy nem vagy tagja társaságnak de sok jó vadász ismerősöd van és meghívnak vadászatra a területükre. (ez nem jellemző :) )

Köszi a Fegyver ismereti vizsgára gondoltam. Plusz Vadásztársaság tagja vagy.

FEO 02-19-2006 14:14

Akkor a kért és legfontosabb jogszabályok:
- 2004 évi XXIV. törvény a lőfegyverekről és lőszerekről
-253/2004. (VIII.31) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről
ennek végrehajtására kiadott:
-49/2004 és 50/2004 (VIII.31.) BM. rendeletek

-22/1991 (XI.15.) NM. rendelet (egészségügyi alkalmassági feltételekről)

Sok helyen megtalálhatóak pl a Belügyminisztárium honlapján (B-M) a jogszabályoknál.

FEO 02-19-2006 14:32

Fegyvervizsga:

Vadászfegyverre már nem a Rendőrség által szervezett fegyverismereti vizsgán kell résztvenni, hanem az Állami Vadászvizsgán szerzett vizsga az elfogadott 2005 óta mivel már a 3 tagú vizsgabizottság 1 tagja rendőr.

Fegyvermegszerzésének nem az erkölcsi bizonyitvány a feltétele (erkölcsi bizonyitvány kiadásakor csak az elmult félévben történteket vizsgálják) hanem a 253/2004. Kormányrendeltben felsorolt büncselekmények elkövetöit zárják ki a jogerős határozattól számitott minimum 3 évig ill a nyilvántartásból való törléséig ami lehet akár 15 év is. Illetve akik ellen a felsorolt, nevesitett bőncselekmények miatt eljárás folyik azok sem kaphatnak engedélyt. És akik ellen nevesitett szabálysértések miatt pl: tiltott vadászat, garázdaság, természetkárositás stb.. szabálysértési eljárás folyt jogerős határozat után 2 évig ők sem kaphatnak engedélyt.

Gyula 02-19-2006 14:53

FEO: Nagyon szépen köszönöm a segítséget :)
és ha már sikerült téged ide csábítani, érdekelne a véleményed is a felvvetett témárol. Bár tudom semmi sem változik attol hogy mi itt beszégetünk.

FEO 02-19-2006 15:18

Hát vannak érdekességek!

Jogszabályokat inkább nem minősitem, kiadták 2004. 08. 31. dátummal megjelent pár napra rá a közlönyben majd 1-2 napon belül hatályossá vált és azonnal ezekkel a jogszabályokkal kellett dolgozni.
Hatástalanitás: a 2004-ben kiadott jogszabály azt mondja hogy a hatástalanitást végezhető szervezetet külön jogszabályban nevesitik. Ez a mai napig nem valósult meg. Igy aki hatástalanitani akarja fegyverét annak kérelmét felfüggesztik.
Ki kapjon és ki nem fegyvert: jelenleg sankinek dem jár önvédelmi fegyver alanyi jogon még a rendőrnek sem. Meg kell indokolni mindenkinek miért akar fegyvert és veszélyeztetettséget.
Szlovákoknál efogadták, hogy a betörö lelöhetö, hát ebböl is adódhatnak gondok ez sem megoldás szerintem.
Fegyvertartók érdekvédelme: ismerek onnan olyan személyt aki kiválóan lő, lőteret üzemeltet mégi átlőtte a saját tenyerét. az tény, hogy akinek fegyvere van az profin kezelje, csak ott kezdődik a gond, ha megtámadják akkor már nem igazán van idő reagálni a támadásra fegyverrel. Inkább megnyugtató érzés sok esetben a fegyver. Addig jó mig nem kell használni, mert utána ugy meghurcolják az embert, ha lelő valakit.
Fegyver adni meg nincs értelme bárkinek adni, sok balaest lenne gyerekek játszanának, több fegyveres rablás stb. Hiába teljesiti valaki a feltételeket attól még bekattanhat látsd a trabantos aki lelötte a kamionost mert leszoritotta az utról. És a vadászbalesetekról már nem is beszélek.
Szóval igazából tökéletes megoldás nincs.

Gyula 02-19-2006 15:30

Quote:

Originally Posted by FEO
Hát vannak érdekességek!
Jogszabályokat inkább nem minősitem, kiadták 2004. 08. 31. dátummal megjelent pár napra rá a közlönyben majd 1-2 napon belül hatályossá vált és azonnal ezekkel a jogszabályokkal kellett dolgozni.
Hatástalanitás: a 2004-ben kiadott jogszabály azt mondja hogy a hatástalanitást végezhető szervezetet külön jogszabályban nevesitik. Ez a mai napig nem valósult meg. Igy aki hatástalanitani akarja fegyverét annak kérelmét felfüggesztik.
Ki kapjon és ki nem fegyvert: jelenleg sankinek dem jár önvédelmi fegyver alanyi jogon még a rendőrnek sem. Meg kell indokolni mindenkinek miért akar fegyvert és veszélyeztetettséget.
Szlovákoknál efogadták, hogy a betörö lelöhetö, hát ebböl is adódhatnak gondok ez sem megoldás szerintem.
Fegyvertartók érdekvédelme: ismerek onnan olyan személyt aki kiválóan lő, lőteret üzemeltet mégi átlőtte a saját tenyerét. az tény, hogy akinek fegyvere van az profin kezelje, csak ott kezdődik a gond, ha megtámadják akkor már nem igazán van idő reagálni a támadásra fegyverrel. Inkább megnyugtató érzés sok esetben a fegyver. Addig jó mig nem kell használni, mert utána ugy meghurcolják az embert, ha lelő valakit.
Fegyver adni meg nincs értelme bárkinek adni, sok balaest lenne gyerekek játszanának, több fegyveres rablás stb. Hiába teljesiti valaki a feltételeket attól még bekattanhat látsd a trabantos aki lelötte a kamionost mert leszoritotta az utról. És a vadászbalesetekról már nem is beszélek.
Szóval igazából tökéletes megoldás nincs.

Hát most hogy megnézte ma reglapod, tényleg a legmegfelelőbb embert sikerült ide hívni a topicba :)

Valóban vannak balesetek, talán mert a fegyvertartásnak nincs kulturája magyar országon, de ilyen jogszabályok mellett nem is lesz.
Agazad van egyébként aban amit irtál, de szeritnem az a 18éves kölyök/kölykök kik 3 napos jogsival, és apu 110-120 lovas autójával szágolduznak egy kis város utcáin sokkal veszélyesebek mint mondjuk én egy jericho 941-es el az oldalamon.

FEO 02-19-2006 15:35

Igazad van Gyula!

De azért a balesetek alapvetően emberi mulasztásból adódnak.

FEO 02-19-2006 15:36

Valamint a gyakorlat hiánya, felelőtlenség akár fegyver akár kocsiról van szó.

Gyula 02-19-2006 18:33

Quote:

Originally Posted by FEO
Valamint a gyakorlat hiánya, felelőtlenség akár fegyver akár kocsiról van szó.

Jól mondod a felelőtlenség az ok.
Dehát felelőtlen embernek se kocsit se fegyvert, se pitbullt. Én ezt mondom.
De biztos van sok ember akiben van elég felelősség érzet.

Half 02-19-2006 20:40

Azert ez nem csak feleloseg erzet kerdese hanem az is hogy ha konnyebben tudnak az emberek fegyverhez jutni akkor a felelotlenek is ilyet hogy lehet kizarni???

FEO 02-20-2006 12:37

Hát igen ez is egy olyan téma amin sokat lehet vitatkozni és mindkét félnek igaza van ill nincs igaza.
A gáz-riasztó fegyver engedélynélkül vásárolható és ha elöveszed és a támadónál éles lőfegyver van akkor pillanatok alatt kell döntenie és nem fogja felismerni, hogy csak gázfegyverrel áll szemben és lelőhet.
Mondjuk, ha pár fős csapat beléd köt előveszed a gáz-riasztó fegyvert lősz kettőt-hármat taknyuk nyáluk összefut nem látnak semmit kicsit megrugdosod és akkor futás, ebben az esetben viszont hasznos ha van.

Remedy 02-20-2006 13:25

Quote:

Originally Posted by FEO
Hát igen ez is egy olyan téma amin sokat lehet vitatkozni és mindkét félnek igaza van ill nincs igaza.
A gáz-riasztó fegyver engedélynélkül vásárolható és ha elöveszed és a támadónál éles lőfegyver van akkor pillanatok alatt kell döntenie és nem fogja felismerni, hogy csak gázfegyverrel áll szemben és lelőhet.
Mondjuk, ha pár fős csapat beléd köt előveszed a gáz-riasztó fegyvert lősz kettőt-hármat taknyuk nyáluk összefut nem látnak semmit kicsit megrugdosod és akkor futás, ebben az esetben viszont hasznos ha van.

viszont en ugy tudom hogy gazfegybert venni lehet, de viselni nem ahhoz kulon engedely kell... vagy ez nem igy van?

FEO 02-20-2006 13:30

Bárki megveheti engedély nélkül a gáz-riasztó fegyvert, otthol tarthatja is, de a viseléséhez valóban engedély kell pontosabban regisztráltatni kell a rendőrségen és adnak hozzá egy viselési engedélyt (személyi igazolvány nagyságu plasztik kártya)

Gyula 02-20-2006 14:24

Még a végén lesz valami élet :)

Ahoz is kell felelőség meg egy kis ész h az ember felismerje hogy mikor kell azt a gáz pisztolyt elővenni.

Egy ismerősöm nem rég arra panszkodott h délután fényes nappal otthon volt és egy bozót harcos meg mászott már be az ablakon mert nyitva volt, és miylen jó hogy még akkor vette észre mikor nem volt ben teljesen az ember mert ha bent van már biztos nem ugrik vissza hanem ad neki egy két pofont és viszi amit lehet.

Én javasoltam neki a gázpisztoly vásárlástát azonnal.

Mellesleg nicns valakienk alig használt FÉG grp9-est? persze olcsón, üzletben már 60k körül mozog az ára :)

Ven 02-20-2006 16:45

Quote:

Még a végén lesz valami élet :)
Ahoz is kell felelőség meg egy kis ész h az ember felismerje hogy mikor kell azt a gáz pisztolyt elővenni.

Egy barátomra már fogtak ilyen játékot áldom a sorsot, hogy nem volt egyikünknél sem fegyver, vszinű másképp reagálta volna le ős is. Fegyver; gázfegyver tök mind1 neked nem tiszted megitélni a helyzetet. Jogos védelmi helyzet? Fegyvernek láccó tárgy? Na de kérem! Ilyet elő nem mernék venni...

Remedy 02-20-2006 19:48

Quote:

Originally Posted by FEO
Bárki megveheti engedély nélkül a gáz-riasztó fegyvert, otthol tarthatja is, de a viseléséhez valóban engedély kell pontosabban regisztráltatni kell a rendőrségen és adnak hozzá egy viselési engedélyt (személyi igazolvány nagyságu plasztik kártya)

akkor lenne meg kerdesem. ha van gazpisztoly-viselesi engedelyed, mikor hasznalhatod? csakis onvedelemben? mi szamit annak? ha el akarja egy "brazil" torni egy oregasszony kezet, eloveheted? ha meg akarjak verni a baratnodet? vagy csak ha meg akarnak olni?

Ati 02-20-2006 19:53

Quote:

Originally Posted by Remedy
akkor lenne meg kerdesem. ha van gazpisztoly-viselesi engedelyed, mikor hasznalhatod? csakis onvedelemben? mi szamit annak? ha el akarja egy "brazil" torni egy oregasszony kezet, eloveheted? ha meg akarjak verni a baratnodet? vagy csak ha meg akarnak olni?

Konkrét eset, hogy versenyszerűen karatézó srác megvert valakit, aki késsel rátámadt az utcán, és nem fogadták el önvédelemnek, arra hivatkozva, hogy akár el is futhatott volna, nem kellett volna megvernie.

Ezek után szerintem jobb, ha nem veszed elő sose.

Half 02-21-2006 09:36

En akkor is megprobalnam megverni az ilyen alakokat mive lenne a vilag ha folyton elkene futni???

FEO 02-21-2006 12:41

Hát az tény, hogy jobb ha az ember nem használja a fegyvert vagy gáz- és riasztófegvert.
Hivatalosan a jogos védelem és a végszükség esetén használható a fegyver. És, ha az esetek valamelyike fennáll akkor jön az ügyész és azt mondja nem volt betartva az arányosság, fokozatosság elve. Lehet hogy azt mondja, hogy ha késsel támadnak meg akkor nem volt arányban a fegyver a késsel, ha akarja elfogadja és megszüntetik az eljárást.
Ha valami nagy ember -pl nyugdijas államtitkár -fenékbe lövi vadászfegyverrel a betörőt a lakásában és azt mondja fegyvere volt a betörőnek, de a fegyver nem kerül elő az jogos védelem. Igaz hogy vadászfegyverét a lakásban zárt fémszekrényben tartja lőszert elkülönitve a fegyvertől és ennek ellenére van ideje szekrényt kinyitni, fegyvert ki lőszer elő be a fegyverbe betörőt megkeres és fenékbe durr. Tök életszerü és természetesen mindezek pillanatok alatt..?!

Gyula 02-21-2006 19:58

Quote:

Originally Posted by FEO
Hát az tény, hogy jobb ha az ember nem használja a fegyvert vagy gáz- és riasztófegvert.
Hivatalosan a jogos védelem és a végszükség esetén használható a fegyver. És, ha az esetek valamelyike fennáll akkor jön az ügyész és azt mondja nem volt betartva az arányosság, fokozatosság elve. Lehet hogy azt mondja, hogy ha késsel támadnak meg akkor nem volt arányban a fegyver a késsel, ha akarja elfogadja és megszüntetik az eljárást.
Ha valami nagy ember -pl nyugdijas államtitkár -fenékbe lövi vadászfegyverrel a betörőt a lakásában és azt mondja fegyvere volt a betörőnek, de a fegyver nem kerül elő az jogos védelem. Igaz hogy vadászfegyverét a lakásban zárt fémszekrényben tartja lőszert elkülönitve a fegyvertől és ennek ellenére van ideje szekrényt kinyitni, fegyvert ki lőszer elő be a fegyverbe betörőt megkeres és fenékbe durr. Tök életszerü és természetesen mindezek pillanatok alatt..?!

Nah skacok, örülök h kezd beindulni az élet, több hozzászólásra is szeretnék reagálni, de nicns időm mert a nők széttépnek.
Csak röviden FEOhoz hozzá tenném hogy igy van, pénz beszél, kutya ugat.
Magyarul ha van pénzed drága ügyvédre akkor igazad van.

Ati 02-21-2006 20:01

Quote:

a nők széttépnek.

Ilyen esetben egész biztos nem hivatkozhatsz önvédelemre. :)))))))))))

Gyula 02-21-2006 20:06

Quote:

Originally Posted by Ati
Ilyen esetben egész biztos nem hivatkozhatsz önvédelemre. :)))))))))))

Hagyom magam hogy előbb szabaduljak :) :D

FEO 02-21-2006 20:52

Hajrá Gyula!:)

Gyula 02-21-2006 22:26

Quote:

Originally Posted by Ven
Egy barátomra már fogtak ilyen játékot áldom a sorsot, hogy nem volt egyikünknél sem fegyver, vszinű másképp reagálta volna le ős is. Fegyver; gázfegyver tök mind1 neked nem tiszted megitélni a helyzetet. Jogos védelmi helyzet? Fegyvernek láccó tárgy? Na de kérem! Ilyet elő nem mernék venni...

Akkor szép sorjában elkezdek válaszolgatni a véleményekre, Ven: igazad van, de az iylen szitukra szoktam mondani hogy aki hülye az haljon meg. Gondolom persze ezt azért irtad le mert ha nálad van, neked kell elszámolni a lelkiismereteddel. Lehet, hogy nem vagyok túl empatikus, de ha valaki csak úgy előkapkodja a gázpisztolyát és ezért véletlen lelövik, hát nem tudom sajnálni az embert. Köpjetek le ezért ha akartok, de ezt így gondolom.

Megjegyzem: Bár ne mkapcsolódik a Te hozzá szólásodhoz, de még ne mhangzott el itt, hogy a fegyver használat célja sosem lehet a támadó teljes fizikai megsemmisitése, hanem a jogellenes támadás megállítása kell hogy legyen. Tehát iylenkor nem feltételen kell a gázpisztolyosra kitárazni, csövön keresztül.

Ati 02-21-2006 22:32

Quote:

Megjegyzem: Bár ne mkapcsolódik a Te hozzá szólásodhoz, de még ne mhangzott el itt, hogy a fegyver használat célja sosem lehet a támadó teljes fizikai megsemmisitése, hanem a jogellenes támadás megállítása kell hogy legyen. Tehát iylenkor nem feltételen kell a gázpisztolyosra kitárazni, csövön keresztül.

Ez így van, de ha belegondolsz.... Anno ahova jártam lőtérre lőni, ott beszélgettünk picit a lőtérmesterrel, és bizony ő úgy volt vele, hogy szabályok ide vagy oda, ha valaki fegyvert fog rá, hogy lelövi, ha X, akkor ha lehetősége van rá, akkor bizony addig lövi az illetőt, amíg mozog. És valóban, ha eltalálod az egyik vállát, vagy kilövöd a kezéből a pisztolyt, bármikor előszedhet egy másikat, és ilyenkor az életed a tét.

All times are GMT +1. The time now is 05:45.