![]() |
Sinka István:
Szállnak a vadlibák Bocskoros, rongyos nagyapám, hogy nem szólhatott a világnak, elsírta hát panaszait az égbeszálló vadlibáknak. Ősz volt talán s hold fürdette rőt haját a puszta csendjén, míg a libák messzi, magosan úsztak a csillagos estén. Ő csak állott...haján a fény, bocskorán meg csillant a por s körötte a csorda álmát ringatta halkan az akol. S panaszkodott...szakállas álla szinte lángolt a hold fényén, ahogy állt az akol előtt ezeréves sorsa mélyén. Két nagy jobbágykeze ingott, hangját csendbe fútta a szél - a vadlibák tovatűntek s csörgött a fákon a levél. Avval felelt neki a táj, s panaszával maradt maga - helyette most én várom, én, hogy hátha felel az éjszaka. ...Csörögjetek sárga lombok, csörögjetek ma énnekem, mert hiába futnék tőletek, jön az erdő s rét velem. És legyek döngnek és dong a szél, a puszta mélyén éj a világ, s mint a lelkem a semmibe, szállnak ma is a vadlibák. |
Reményik Sándor: Mi mindig búcsúzunk
Mondom néktek: mi mindig búcsúzunk. Az éjtől reggel, a nappaltól este, A színektől, ha szürke por belepte, A csöndtől, mikor hang zavarta fel, A hangtól, mikor csendbe halkul el, Minden szótól, amit kimond a szánk, Minden mosolytól, mely sugárzott ránk, Minden sebtől, mely fájt és égetett, Minden képtől, mely belénk mélyedett, Az álmainktól, mik nem teljesültek, A lángjainktól, mik lassan kihűltek, A tűnő tájtól, mit vonatról láttunk, A kemény rögtől, min megállt a lábunk. Mert nincs napkelte kettő, ugyanaz, Mert minden csönd más, - minden könny, - vigasz, Elfut a perc, az örök Idő várja, Lelkünk, mint fehér kendő, leng utána, Sokszor könnyünk se hull, szívünk se fáj. Hidegen hagy az elhagyott táj, - Hogy eltemettük: róla nem tudunk. És mégis mondom néktek: Valamitől mi mindíg búcsuzunk. Az életünk útján haladnunk kell, mennünk, De néha majd itt, bent még visszatekintünk, Emlékezünk, s akkor felbukkan sok emlék. . . . Ó, az idő siet, az ember tovább lép. Elbúcsúzunk és elválunk. Továbbmegyünk, tovább ballagunk. Saját útján jár mindenki; Ez az élet: menni, menni. . . |
Csoóri Sándor
Egyszer majd ez is elmúlik Egyszer majd ez is elmúlik, ez a zűrzavar s nyugodtan nyílnak rám az ajtók, hetekig hintáztat majd a szél s nem ütköznek össze az órák, mint a vonatok. Se bedűlt szemek, se vérdarabok se mocorgó béka-árnyak a könyvespolc alatt nem riasztanak. Aki enni kér belőlem, enni kap, aki világot akar látni, azzal elutazom. A visszahódított test, mint háborút átvészelt cimbalom szól majd mindenkinek. Erősebb leszek, mint a vértanúk s a földből megszökő szerelmesek. Elszéledt barátaim is visszatérnek: egyikük arca nyugtalan külváros lesz, a másiké tanya-rom vagy éppen Európa – Lesz egy napunk, amikor meggyűlöljük a bukásunkat s ami velünk veszett, velünk támad föl újra. Egy háznak, egy utcának, egy gyereknek, egy nőnek ezt a nevet adom: világ. S egy könyörtelen kőre ezt írom: hazám, földre nyomó súlyom, Dózsa-koronám. |
Magyar vagyok
Magyar vagyok, magyar; magyarnak születtem,
Magyar nótát dalolt a dajka felettem, Magyarul tanított imádkozni anyám És szeretni téged, gyönyörű szép hazám! Lerajzolta képed szívem közepébe; Beírta nevedet a lelkem mélyébe, Áldja meg az Isten a keze vonását! Áldja meg, áldja meg magyarok hazáját! Széles e világnak fénye, gazdagsága El nem csábít innen idegen országba. Aki magyar, nem tud sehol boldog lenni! Szép Magyarországot nem pótolja semmi! Magyarnak születtem, magyar is maradok, A hazáért élek, ha kell meg is halok! Ringó bölcsőm fáját magyar föld termette, Koporsóm fáját is magyar föld növelje! |
Quote:
|
Míg az erdélyi szerpentineket róttuk, a vásárhelyi asszony énekelt, majd szavalt nékünk. Ez volt az egyik vers. Imádom!
|
Tóth Árpád
Éjféli eső Az éjféli eső a láthatatlan egekből Most búsan lezuhan s a csendes éjszakát Vak zajjal veri fel, mint magas emeletről Az éjféli öngyilkos ha leveti magát. Jaj, aki most nem alszik s e sötét, furcsa pecben Gondjai közt motoz, mint a gyufásdobozban S a gyújtó sárga fénye szemét fájdítva sercen S a gondok sápadt fénye szemében fájva lobban... Oh most, aki borús, aki bánata ében Őrtornyából leszállna s álom gyepére dőlne, E roppant éjszaka fekete köpenyében Hová temesse arcát, mely rejtett, lágy redőbe? Avagy hová bolyongjon? Vagy csendesen megülve, Elszálló tünődését, e bús perctől oldott Kalandos, kósza bárkát milyen tavakra küldje: Jövőbe, múltba tán? oh, hol lehetne boldog? Mondd meg nekem, barátom, mi volna jó ez éjen? Meleg, hű asszonytestnek beszívni illatát? Szelíden elbágyadni egy édes szenvedélyben ? Nézni alvó fiacskád ajkai nyílatát? Vagy dalt fütyülni tán? egyedül a sötétben Behúnyt szemmel heverve, míg furcsa hang tolúl A csucsorított ajkon? Vagy elméd törni régen Tanult számtani példán? olvasni angolul? Vagy ülnél-e velem berregő gépmadárra: El, el a szürke földről és keresztül az olvadt Felhők rút rétegén! új étheri határba! A csillagok ködéig! átrepülni a holdat! Oh jaj, mi volna jó? nyugalmad hol leled föl, Riadt, veszendő lélek, örök, bús kereső? Oh jaj, jaj kihajolni a magas emeletről S vak zajjal lezuhanni, mint a zúgó eső... |
Paksi Endre: Trianon
Gyászba öltözött a föld, Vérszínű lett minden zöld, A fehér szín is elveszett, A zászló lassan vörös lett... Nézd, a keselyűk szállnak, A megsebzett harcos a földre lehullt - zakatol egyre benn - A vesztünkre várnak, Nem lesz bocsánat, Míg kísért a múlt Meggyötör, de meg nem tör, Érzem azt, hogy egyszer felkel a Nap, Messze száll, a vad madár, Álmát megóvja minden rab Vérbe mártott tollakkal, Rontást ontó szavakkal, Hazátlanok ünnepe, Bosszúállók öröme Nézd, az idegen célok, Mocskos kis tervek, gondolatok - zakatol egyre benn - hogy nem hulltam térdre, most erre a földre, csak megtűrt vagyok Meggyötör, de meg nem tör, Érzem azt, hogy egyszer felkel a Nap, Messze száll, a vad madár, Álmát megóvja minden rab Ártatlanul, az átok csak hull, Tudom, hogy a Bálvány éhes és vad, Vesztünkre tör, a közöny is öl, Nem bújhatsz el, ha áldozat vagy!!! |
Magyar öntudatra ébredve
Kikaparva a gesztenyét gondolkodom rajta Melyik lehet Magyarország igazi arca? Kárpátok öleljetek mint kisgyermek az anyját őszintén, szívből szeressétek a bent megragadt falkát. Tengerünk Szép Adriánk, országunk Nemes Urai nem ismerik utolsó keneted rút titkát... Anyaföldünk, hajónk lapátja Erdély szívünket kormányozva a helyes úton megférj. Kisiklik Hajónk, a zátonyok közé fut Idegenek késébe, a Magyar ember Önszántából belefut. Erőt s bátorságot, igaz hősi erényt az Ország fiaként becsülettel Ne Öljétek, a megmaradt reményt. |
Nemzeti Ultimátum
Hősként a sereg élére állva Magyarként győztes csatába vágyva Kardot s vért ontva, a Hon Szívét tűztük lobogónkra! Előre a végtelen mezőkön átvágva utcahosszú erőkön Birtokunkban szívünk Szívünkben hitünk Hitünkben reménységünk Reménységünk mi hazánk Szépséges anyaföld, neveld az országnak hű fiát... |
All times are GMT +1. The time now is 17:14. |