Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Matek zsenik help-et pls:) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=417)

BimmBimm 05-09-2008 15:20

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 173827)
Diszkrét matek? Vagy mi? Én nem vagyok matekos, magyarul légyszi :)

26betű van ugye?

Akkor (5 alatt a 2) azaz 10féleképpen lehet a 2betű.

A betűkombinációk száma:
1+2+3+...+26=27*26/2=351

Tehát akkor a rendszámtáblák száma:

351*10*(10^3)=3.510.000

Ha jól számolom.

Igen diszkrétmatek. Hmm érdekes megoldás:) Én valahogy nem tudom hogy gondolkoztam... leginkább az zavart be hogy hogy számoljak azzal hogy ábécé sorrenben legyenek a számok... :) Köszi, asszem értedm a logikád:p

Valezius 05-10-2008 18:27

Kitaláltam egy matek feladatot, kíváncsi vagyok mire mentek vele.

Adott egy ismeretlen sugarú kör. A ember az egyik átmérővel párhuzamosan kettévágja. (Lehet, hogy pont az átmérőn)

Ezután a kisebb (nem nagyobb) darabot odaadja. Hogyan tudnánk meghatározni ennek a körszeletnek (ugye így hívják?) a területét?

annyira nem nehéz, mert sikerült megoldanom :)

Redback 05-10-2008 18:45

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 174014)
Kitaláltam egy matek feladatot, kíváncsi vagyok mire mentek vele.

Adott egy ismeretlen sugarú kör. A ember az egyik átmérővel párhuzamosan kettévágja. (Lehet, hogy pont az átmérőn)

Ezután a kisebb (nem nagyobb) darabot odaadja. Hogyan tudnánk meghatározni ennek a körszeletnek (ugye így hívják?) a területét?

annyira nem nehéz, mert sikerült megoldanom :)

Az átmérővel csak párhuzamosan lehet kettévágni egy kört, mert végtelen számú átmérője van ;)

Valezius 05-10-2008 20:50

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 174018)
Az átmérővel csak párhuzamosan lehet kettévágni egy kört, mert végtelen számú átmérője van ;)

Igazad van. De elmagyarázhattad volna jobban is, például így:
Mert akárhogy vágom ketté ezzel az egyenessel tudok párhuzamost húzni a középponton keresztül. (Márha elfogadjuk a párhuzamossági axiómát ;) ) Ennek az egyenesnek a körbe eső része egy átmérő lesz.

Akkor mostmár koncentrálhatsz a feladatra :)

Zoli 05-10-2008 21:03

de várjál..akkor ez most nem vicc? :eek:
ha igen, légyszi priviben ossz le :D

Bogár 05-10-2008 21:03

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 174045)
Igazad van. De elmagyarázhattad volna jobban is, például így:
Mert akárhogy vágom ketté ezzel az egyenessel tudok párhuzamost húzni a középponton keresztül. (Márha elfogadjuk a párhuzamossági axiómát ;) ) Ennek az egyenesnek a körbe eső része egy átmérő lesz.

ajajj, nekem alapból egyértelmű volt, hogy euklideszi síkban kell dolgozni, de most eléggé elbizonytalanodtam. :D

Valezius 05-10-2008 21:24

Quote:

Originally Posted by csunyabogar (Post 174047)
ajajj, nekem alapból egyértelmű volt, hogy euklideszi síkban kell dolgozni, de most eléggé elbizonytalanodtam. :D

Igen euklideszi síkban vagyunk.

Nincs semmi vicc, hacsak az nem, hogy azt hittem ketté lehet vágni egy kört egyik átmérővel se párhuzamosan :o

Sikerült még egy megoldást találnom azóta ;)

Andrew 05-10-2008 21:41

A szelő hosszát és a szelőre merőleges átmérőnek a körszeletbe eső hosszát tudjuk mérni?

Valezius 05-10-2008 21:54

Quote:

Originally Posted by AndrewB (Post 174049)
A szelő hosszát és a szelőre merőleges átmérőnek a körszeletbe eső hosszát tudjuk mérni?

Igen oda adják a kezedbe, azt mérsz rajta, amit csak akarsz :)

Vagyis igazából vegyük úgy, hogy kinyomtatták neked egy papírra.

Bogár 05-10-2008 22:44

Szóval.
A kör sugarának a hossza legyen r. Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy olyan koordináta rendszert, hogy az origo a kör középpontja legyen. Az a bizonyos húr legyen merőleges az Ox tengelyre, és ezt a tengelyt metsze az A(a,0) pontban (a eleme a (-r,r) intervallumnak, de ha mindenképpen a kisebb darab kell, akkor a eleme a (-r,0) intervallumnak).
Ekkor a körszeletnek vagy minek a területe: 2*integrál(-r..a)(gyök(r^2-x^2))dx.

Továbbvezetve ezt az eredményt kapjuk:
T=2 * ( (r^2)/2*( arcsin(a/r)+1/2*sin(2*arcsin(a/r)) ) + (pi*r^2)/4 ) =
= r^2*( arcsin(a/r)+1/2*sin(2*arcsin(a/r)) ) + (pi*r^2)/2

Puska

Nem tűnik valami szépnek az eredmény, de nem is volt várható, hogy az lesz... Ennek ellenére lehet, hogy elnéztem valamit. De remélem, hogy nem. :D

Valezius 05-10-2008 22:51

Okos, bocs de nem ellenőrzöm az integrálás eredményét, az elv a lényeg :)

tulip 05-13-2008 14:21

Végigfutottam az emelt szintű értettségi feladatokat. Most volt rá időm. :)
Úgy látom, hogy sokkal egyszerűbben megoldhatóak maximális pontra, mint a régi (természettudományi egyetemekre készült) összevont érettségi-felvételi feladatok. A régieket a tanultak alapján jó logikával meg lehetett oldani és a tanyagon felüli ismeretek a megoldásban viszonylag kis segítséget jelentettek. A mostaniban viszont egy kis többlet ismeret jelentősen leegyszerűsíti a feladatok megoldását. Így azok a tanulók, akik jobb középiskolákból írnak emelt szintü érettségit és ezáltal a tananyagon felüli ismeretekre tesznek szert, sokkal nagyobb előnyben vannak, mint a régebbi felvételik esetében. Ezt arra alapozom, hogy elővettem a régi feladatsorokat és az utolsó feladatok most is alaposan meggondolkodtatnak, míg a mostani feladatsor nem okozott gondot. A mostani feladatsort annak idején nem tudtam volna megoldani. Egy icike-picike határérték számításiban szerzett gyakorlat, valamint a differenciálás és a függvényvizsgálat közötti kapcsolatokra vonatkozó néhány alapvető tétel ismerete triviálissá teszi a magas pontszámú feladatok megoldását. Szerintem nincs ez így jól. Vagy csak rosszul látom a dolgot?

Bogár 05-13-2008 14:54

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 174520)
Végigfutottam az emelt szintű értettségi feladatokat. Most volt rá időm. :)
Úgy látom, hogy sokkal egyszerűbben megoldhatóak maximális pontra, mint a régi (természettudományi egyetemekre készült) összevont érettségi-felvételi feladatok. A régieket a tanultak alapján jó logikával meg lehetett oldani és a tanyagon felüli ismeretek a megoldásban viszonylag kis segítséget jelentettek. A mostaniban viszont egy kis többlet ismeret jelentősen leegyszerűsíti a feladatok megoldását. Így azok a tanulók, akik jobb középiskolákból írnak emelt szintü érettségit és ezáltal a tananyagon felüli ismeretekre tesznek szert, sokkal nagyobb előnyben vannak, mint a régebbi felvételik esetében. Ezt arra alapozom, hogy elővettem a régi feladatsorokat és az utolsó feladatok most is alaposan meggondolkodtatnak, míg a mostani feladatsor nem okozott gondot. A mostani feladatsort annak idején nem tudtam volna megoldani. Egy icike-picike határérték számításiban szerzett gyakorlat, valamint a differenciálás és a függvényvizsgálat közötti kapcsolatokra vonatkozó néhány alapvető tétel ismerete triviálissá teszi a magas pontszámú feladatok megoldását. Szerintem nincs ez így jól. Vagy csak rosszul látom a dolgot?

nincs olyan kikötés, hogy csak a tananyagban szereplő tételeket, képleteket lehet használni?
egyébként nekem sem tűnt nehéznek ez az emelt szintű feladatsor.

Valezius 05-13-2008 15:44

Quote:

Originally Posted by csunyabogar (Post 174525)
nincs olyan kikötés, hogy csak a tananyagban szereplő tételeket, képleteket lehet használni?
egyébként nekem sem tűnt nehéznek ez az emelt szintű feladatsor.

Ha van az nevetséges :)

tulip 05-21-2008 17:20

Aki tanult differenciál egyenletet megoldani és van kedve egy kicsit feleleveníteni a tudását:
y'+y^2=x^2-2x

Bogár 05-21-2008 17:24

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 175836)
Aki tanult differenciál egyenletet megoldani és van kedve egy kicsit feleleveníteni a tudását:
y'+y^2=x^2-2x

atyaég... a legegyszerűbb az lenne, ha Mapple-be bemásolnám az egyenletet. :D

sasa 05-21-2008 18:03

Quote:

Originally Posted by csunyabogar (Post 175837)

A tudásod kellene feleleveníteni, nem egy másodpercenként milliónyi diff. egyenletet megoldó programot lealacsonyítani ilyen semmi munkára :D

Valezius 05-21-2008 18:07

Quote:

Originally Posted by csunyabogar (Post 175837)

Nekem csak Maplem van, ez valami továbbfejlesztett változat? :)

Alkímer 05-21-2008 20:32

Quote:

y'+y^2=x^2-2x

Még soha nem oldottam meg differenciál-egyenletet(nem is próbáltam), csak deriválni meg integrálni tok kissé, de most tettem egy próbát, kapva a kínálkozó lehetőségen:
y=-x+1
Ugye ez a megoldás?:)
Tudom, h tudjátok.

tulip 05-21-2008 22:55

Akkor egy egyszerűbb feladat. Nem tudom a megoldását, de a végeredmény 40 perc.

A test 10 perc alatt 100 °C-ról 60 °C-ra hült le. A környező levegő hőmérsékletét 20 °C-on tartják. Mikor hül le a test 25 °C-ra?

Redback 05-22-2008 05:36

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 175904)
Nem 1 megoldása van, hanem görbesereg a megoldása. A differenciálegyenleteket a megoldhatósági módszerek szempontjából típusokra szokták osztani. Ez egy Riccati-féle differenciálegyenlet. Általános alakja:
y'+a(x)y+b(x)y^2=c(x)
Ennek kell keresni egy megoldását (partikuláris megoldás), ez legyen y_1. Ekkor y=y_1+z helyettesítéssel Bernoulli típusú differenciálegyenletet kapunk. Ennek általános alakja:
y'+a(x)y=b(x)y^n.
Ezt y-al osztva, z=1/y^(n-1)-el kell helyettesíteni, úgy kapunk lineáris differenciálegyenletet belőle. :)

Egyébként a partikuláris megoldás valami hasonló, mint amit írtál, csak nekem most nem jött ki. Vagy már túl késő van nekem ehhez, vagy valamit elnéztél.

Ha tudja valaki, hogy hogyan kell mapple-val megoldatni, örülnék ha leírná.

AZ egyszerű alakja is szépen néz ki XD

Xeper 05-22-2008 10:48

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 175904)
Akkor egy egyszerűbb feladat. Nem tudom a megoldását, de a végeredmény 40 perc.

A test 10 perc alatt 100 °C-ról 60 °C-ra hült le. A környező levegő hőmérsékletét 20 °C-on tartják. Mikor hül le a test 25 °C-ra?

Igen, újabb 30perc alatt hűl tovább 25°C -ra:

T=T0+(Tk-T0)*exp(-konst*t)
ahol
T:véghőmérséklet (most 25°C)
T0:környezet hőmérséklete
Tk:kezdeti hőmérséklet
t:idő
konst: mindenféle hőtani együtthatója a testnek, amik konstansok, a megadott adatokból kijön az eredőjük

2 ismeretlen, 2 egyenlet

Valezius 05-22-2008 10:50

Ez egy ismert képlet?

Xeper 05-22-2008 11:17

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 175945)
Ez egy ismert képlet?

Newton -féle lehűlési törvény

tulip 05-22-2008 11:22

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 175959)

Nahát Xepi, úgy látom, Te ezt IQ-ból vágod. Pedig a szeparábilis differenciálegyenletet gondoltam, hogy valaki felírja a feladat szövegéből és kapja integrálással azt a képletet, amit használtál. :)

Valezius 05-22-2008 11:27

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 175963)
Nahát Xepi, úgy látom, Te ezt IQ-ból vágod. Pedig a szeparábilis differenciálegyenletet gondoltam, hogy valaki felírja a feladat szövegéből és kapja integrálással azt a képletet, amit használtál. :)

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 175959)

Akkor már értem, hogy a fv. táblámban miért nincs exp :)
Ha ez egy ismert képlet, akkor ez nem egy túl érdekes fizika feladat :)

A másiknak majd egyszer nekiesem, elvileg Riccati-féle diff. egyenletek megoldását elvileg tanultam.

Csak akkor se mondták meg, hogy mi a fenét lehet vele modellezni :)

Xeper 05-22-2008 11:56

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 175963)

Mérnöknek készülök, nem matematikusnak/fizikusnak :D
Diffegyenletekkel is foglalkozunk szabályozások miatt, de erre nincs kapacitásom így vizsgaidőszakban :)

Alkímer 05-22-2008 18:48

Quote:

Originally Posted by Alkímer (Post 175882)
y=-x+1
Ugye ez a megoldás?:)
Tudom, h tudjátok.

No comment?

tulip 05-23-2008 08:02

Quote:

Originally Posted by Alkímer (Post 176118)
No comment?

Bocsi, válaszoltam rá, aztán véletlenül felülirtam, de előtte Redback beidézte. Most is ott van a válaszom.

Nagyon jól indultál el, mert ez egy Riccati-féle differenciálegyenlet és az első lépésben találni kell egy partikuláris megoldást. Ezt kerested Te meg. Ezt a differenciálegyenletet egy partikuláris megoldás ismeretében már kvadratúrák segítségével meg lehet oldani. Tehát pont a kritikus részre adtál egy eredményt. Nekem nem jött ki ezzel a helyettesítéssel, de az is lehet, hogy hibás a feladat. A segítség szerint y=a(x)x+b(x) alakban kell keresni a partikuláris megoldást, de nekem arra se jött ki semmi. Megeshet, hogy a feladatban az előjel el van írva a jobb oldalon.

Tehát a megoldás nem 1 darab függvény, hanem végtelen sok függvénynek kell legyen. Ha nem tanultad, akkor nem fog menni, mert kitalálni egyébként elég nehéz.

Alkímer 05-23-2008 09:40

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 176353)
Bocsi, válaszoltam rá, aztán véletlenül felülirtam, de előtte Redback beidézte. Most is ott van a válaszom.

Láttam a beidézést, csak nem gondoltam, h az az én hsz-mre adott válasz volt.:)
Végülis én úgy csináltam, h "integráltam mindkét oldalt x szerint"(ha így mondják), így lett:(gondolom, y' y x szerinti deriváltja)
Sy' dx + Sy^2 dx = S(x^2-2x) dx
A jobb oldalon elvégezve az integrálást, látszik, h y csak elsőfokú lehet: y=ax+b, ezt beírtam y helyére, elvégeztem a bal oldalon is az integrálást, rendeztem a bal oldalt, majd az együtthatókat egyeztettem mindkét oldalon, s így jött ki, hogy a=-1 és b=1.
(Azt tudom, h Sf'(x)dx=f(x)+C, de itt az előbb előálló C-ket a bal oldalra rendeztem, lett belőlük P, de volt mellette még egy konstans b, így lehetett azt mondani, h b+P=0(mert a jobb oldalon nem volt konstans). Lehet, h a hiba a C-k kezelésében van, dunsztom sincs igazából.:))

tulip 05-23-2008 10:11

Quote:

Originally Posted by Alkímer (Post 176371)
Láttam a beidézést, csak nem gondoltam, h az az én hsz-mre adott válasz volt.:)
Végülis én úgy csináltam, h "integráltam mindkét oldalt x szerint"(ha így mondják), így lett:(gondolom, y' y x szerinti deriváltja)
Sy' dx + Sy^2 dx = S(x^2-2x) dx
A jobb oldalon elvégezve az integrálást, látszik, h y csak elsőfokú lehet: y=ax+b, ezt beírtam y helyére, elvégeztem a bal oldalon is az integrálást, rendeztem a bal oldalt, majd az együtthatókat egyeztettem mindkét oldalon, s így jött ki, hogy a=-1 és b=1.
(Azt tudom, h Sf'(x)dx=f(x)+C, de itt az előbb előálló C-ket a bal oldalra rendeztem, lett belőlük P, de volt mellette még egy konstans b, így lehetett azt mondani, h b+P=0(mert a jobb oldalon nem volt konstans). Lehet, h a hiba a C-k kezelésében van, dunsztom sincs igazából.:))

A gondolatban annyi hiba van, hogy y összetett függvény, nem tudod egyszerűen integrálni x-szerint. Ez a módszer csak speciális differenciálegyenletek esetében használható, a szétválasztható vagy másnéven szeparábilis differenciálegyenleteknél. Ebben az esetben viszont nem működik. Természetesen arra jó volt, hogy megsejtsed, milyen alakban kell keresni partikuláris megoldást.
De a partikuláris megoldás nem azt jelenti, hogy csak a végéhez dobsz egy C konstanst és megvan a többi megoldás. A C általában egy c(x), azaz egy x-től függő vüggvény lesz. Tehát a végeredmény bonyolultabb ennél.
Sajnos nem tudom megoldani ezt az egyenletet, mert kb. 10 éve tanultam, de éppen azért vettem elő ezt a példát, hogy valami kényszert érezzek utána nézni. Hétvégén előveszem a jegyzeteket és megcsinálom, ha még megtudom. :)

Bogár 05-23-2008 16:22

Quote:

y'+y^2=x^2-2x

Maple-lel így kell megoldatni ezt a xart:

> eq := diff(y(x), x)+y(x)^2 = x^2-2*x;
> dsolve(eq, y(x));

terveztem én is, hogy megpróbálom levezetni a megoldást papíron, de nem valami szexis az eredmény...

tulip 05-24-2008 09:50

Quote:

Originally Posted by csunyabogar (Post 176429)
Maple-lel így kell megoldatni ezt a xart:

> eq := diff(y(x), x)+y(x)^2 = x^2-2*x;
> dsolve(eq, y(x));

terveztem én is, hogy megpróbálom levezetni a megoldást papíron, de nem valami szexis az eredmény...

Én is beírtam, nekem is valami gusztustalanságot adott eredményül. Ez a legelső péda volt a feladatgyüjteményben. Megnéztem a másodikat, mert annak van végeredménye a példatárban. Az sem egyezett a maple-s eredménnyel. Egyre erősebb a gyanum, hogy az a pédatár, amit néztem, rendellenesen sok hibát tartalmaz.

Valezius 05-24-2008 10:03

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 176353)
Megeshet, hogy a feladatban az előjel el van írva a jobb oldalon.

Lehet, hogy hülyeség, de nem teljesen mindegy, hogy el van-e írva? Akkor is lesz megoldása, nem?

dugó 05-25-2008 06:53

juj:)
ezek nekem magasak...sok matekzseni Hódítózhat...:P

Kubbi 05-31-2008 22:53

Sziasztok!
Kellene egy kis help. Nem konkrétan matek, inkább logikai jellegű problémám van.
Menedzsmentel kapcsolatos, lehet picit megfeküdte már a gyomrom... A kérdés a következő:

"Van két leendő kolléga, az egyik mindig hazudik, a másik mindig igazat mond. Belőlük kell kiszedni egy kérdéssel, hogy két pozició közül, melyiket válasszuk.
Ön mit kérdezne?"

Ennyit tudok a feladatról, nem többet, nem kevesebbet. Ha mind 2őnek 1-1 kérdést tehetek fel, akkor megvan a megoldás:

Pl:
-Egy triviális kérdés, amire tudom a választ. Pl Öltönyben vagyok?
Ha a tag azt mondja, hogy nem vagyok öltönyben, akkor ő a hazudós, ha igent mond, akkor ő az igazmondó. (feltéve ha kikötöm hogy öltönyben vagyok :D)
-Melyik poziciót válasszam?
Ezt megkérdezem a másik tagtól, az előzőek értelmében értékelhetem a választát.

De ha a feladatot máshogy értelmezem, akkor összesen 1kérdést tehetek fel.
Mi lehetne ez a kérdés? Vagy így már nem megoldható?

Valezius 05-31-2008 22:55

Quote:

Originally Posted by Kubbi (Post 178190)
Sziasztok!
Kellene egy kis help. Nem konkrétan matek, inkább logikai jellegű problémám van.
Menedzsmentel kapcsolatos, lehet picit megfeküdte már a gyomrom... A kérdés a következő:

"Van két leendő kolléga, az egyik mindig hazudik, a másik mindig igazat mond. Belőlük kell kiszedni egy kérdéssel, hogy két pozició közül, melyiket válasszuk.
Ön mit kérdezne?"

Ennyit tudok a feladatról, nem többet, nem kevesebbet. Ha mind 2őnek 1-1 kérdést tehetek fel, akkor megvan a megoldás:

Pl:
Ha a tag azt mondja, hogy nem vagyok öltönyben, akkor ő a hazudós, ha igent mond, akkor ő az igazmondó.

Akkor nyilván nem tehetsz fel 1-1kérdést, mert az túl könnyű lenne, egyébként ez is elég régi feladat, kicsit más köntösben, úgyhogy privátban írom meg hátha valaki gondolkodna rajta :)

Remedy 05-31-2008 23:03

Quote:

Originally Posted by Kubbi (Post 178190)
Sziasztok!

Ön mit kérdezne?"

Pl:
Ha a tag azt mondja, hogy nem vagyok öltönyben, akkor ő a hazudós, ha igent mond, akkor ő az igazmondó. (feltéve ha kikötöm hogy öltönyben vagyok :D)

Sok megoldas van erre, az egyik pl:

Ha megkerdeznem a haverodat hogy melyik poziciot valasszam, mit mondana?

Ugye az igazmondo a nekunk jobb pociziot, a hazug a nekunk rosszabb poziciot mondana.

Ha az igazmondot kerdezzuk, akkor tudja, hogy a hazug a szamunkra rossz poziciot mondana, igy o is azt mondja.

Ha a hazugot kerdezzuk, tudja hogy az igaz a jobbat mondana, de mivel o hazudos, ezert o is a rosszat fogja mondani.

Ergo: tedd fel ezt a kerdest, es valaszd a masik poziciot. Azt nem fogod megtudni, melyik az igazmondo, de tuti a jo poziciot valasztod.

Ertheto igy? :)

Kubbi 05-31-2008 23:18

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 178197)
Ha az igazmondot kerdezzuk, akkor tudja, hogy a hazug a szamunkra rossz poziciot mondana, igy o is azt mondja.

De ezesetben hazudna az igazmondó. Nem?
Ami szerintem nem megengedett, hisz azért igazmondó, mert csak az igazat mondhatja.
Vagy még mindig nem értem.

Remedy 05-31-2008 23:24

Quote:

Originally Posted by Kubbi (Post 178203)
De ezesetben hazudna az igazmondó. Nem?
Ami szerintem nem megengedett, hisz azért igazmondó, mert csak az igazat mondhatja.
Vagy még mindig nem értem.

Nem, nem hazudna, csak a nekunk rossz poziciot mondana, es ezekszerint igen, meg mindig nem erted. :)

Az igazat mondja, hogy a hazug a rossz poziciot mondana. Igy sem ertheto? :)

All times are GMT +1. The time now is 19:15.