![]() |
Quote:
|
Kitaláltam egy matek feladatot, kíváncsi vagyok mire mentek vele.
Adott egy ismeretlen sugarú kör. A ember az egyik átmérővel párhuzamosan kettévágja. (Lehet, hogy pont az átmérőn) Ezután a kisebb (nem nagyobb) darabot odaadja. Hogyan tudnánk meghatározni ennek a körszeletnek (ugye így hívják?) a területét? annyira nem nehéz, mert sikerült megoldanom :) |
Quote:
|
Quote:
Mert akárhogy vágom ketté ezzel az egyenessel tudok párhuzamost húzni a középponton keresztül. (Márha elfogadjuk a párhuzamossági axiómát ;) ) Ennek az egyenesnek a körbe eső része egy átmérő lesz. Akkor mostmár koncentrálhatsz a feladatra :) |
de várjál..akkor ez most nem vicc? :eek:
ha igen, légyszi priviben ossz le :D |
Quote:
|
Quote:
Nincs semmi vicc, hacsak az nem, hogy azt hittem ketté lehet vágni egy kört egyik átmérővel se párhuzamosan :o Sikerült még egy megoldást találnom azóta ;) |
A szelő hosszát és a szelőre merőleges átmérőnek a körszeletbe eső hosszát tudjuk mérni?
|
Quote:
Vagyis igazából vegyük úgy, hogy kinyomtatták neked egy papírra. |
Szóval.
A kör sugarának a hossza legyen r. Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy olyan koordináta rendszert, hogy az origo a kör középpontja legyen. Az a bizonyos húr legyen merőleges az Ox tengelyre, és ezt a tengelyt metsze az A(a,0) pontban (a eleme a (-r,r) intervallumnak, de ha mindenképpen a kisebb darab kell, akkor a eleme a (-r,0) intervallumnak). Ekkor a körszeletnek vagy minek a területe: 2*integrál(-r..a)(gyök(r^2-x^2))dx. Továbbvezetve ezt az eredményt kapjuk: T=2 * ( (r^2)/2*( arcsin(a/r)+1/2*sin(2*arcsin(a/r)) ) + (pi*r^2)/4 ) = = r^2*( arcsin(a/r)+1/2*sin(2*arcsin(a/r)) ) + (pi*r^2)/2 Puska Nem tűnik valami szépnek az eredmény, de nem is volt várható, hogy az lesz... Ennek ellenére lehet, hogy elnéztem valamit. De remélem, hogy nem. :D |
Okos, bocs de nem ellenőrzöm az integrálás eredményét, az elv a lényeg :)
|
Végigfutottam az emelt szintű értettségi feladatokat. Most volt rá időm. :)
Úgy látom, hogy sokkal egyszerűbben megoldhatóak maximális pontra, mint a régi (természettudományi egyetemekre készült) összevont érettségi-felvételi feladatok. A régieket a tanultak alapján jó logikával meg lehetett oldani és a tanyagon felüli ismeretek a megoldásban viszonylag kis segítséget jelentettek. A mostaniban viszont egy kis többlet ismeret jelentősen leegyszerűsíti a feladatok megoldását. Így azok a tanulók, akik jobb középiskolákból írnak emelt szintü érettségit és ezáltal a tananyagon felüli ismeretekre tesznek szert, sokkal nagyobb előnyben vannak, mint a régebbi felvételik esetében. Ezt arra alapozom, hogy elővettem a régi feladatsorokat és az utolsó feladatok most is alaposan meggondolkodtatnak, míg a mostani feladatsor nem okozott gondot. A mostani feladatsort annak idején nem tudtam volna megoldani. Egy icike-picike határérték számításiban szerzett gyakorlat, valamint a differenciálás és a függvényvizsgálat közötti kapcsolatokra vonatkozó néhány alapvető tétel ismerete triviálissá teszi a magas pontszámú feladatok megoldását. Szerintem nincs ez így jól. Vagy csak rosszul látom a dolgot? |
Quote:
egyébként nekem sem tűnt nehéznek ez az emelt szintű feladatsor. |
Quote:
|
Aki tanult differenciál egyenletet megoldani és van kedve egy kicsit feleleveníteni a tudását:
y'+y^2=x^2-2x |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
y=-x+1 Ugye ez a megoldás?:) Tudom, h tudjátok. |
Akkor egy egyszerűbb feladat. Nem tudom a megoldását, de a végeredmény 40 perc.
A test 10 perc alatt 100 °C-ról 60 °C-ra hült le. A környező levegő hőmérsékletét 20 °C-on tartják. Mikor hül le a test 25 °C-ra? |
Quote:
|
Quote:
T=T0+(Tk-T0)*exp(-konst*t) ahol T:véghőmérséklet (most 25°C) T0:környezet hőmérséklete Tk:kezdeti hőmérséklet t:idő konst: mindenféle hőtani együtthatója a testnek, amik konstansok, a megadott adatokból kijön az eredőjük 2 ismeretlen, 2 egyenlet |
Ez egy ismert képlet?
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Quote:
Ha ez egy ismert képlet, akkor ez nem egy túl érdekes fizika feladat :) A másiknak majd egyszer nekiesem, elvileg Riccati-féle diff. egyenletek megoldását elvileg tanultam. Csak akkor se mondták meg, hogy mi a fenét lehet vele modellezni :) |
Quote:
Diffegyenletekkel is foglalkozunk szabályozások miatt, de erre nincs kapacitásom így vizsgaidőszakban :) |
Quote:
|
Quote:
Nagyon jól indultál el, mert ez egy Riccati-féle differenciálegyenlet és az első lépésben találni kell egy partikuláris megoldást. Ezt kerested Te meg. Ezt a differenciálegyenletet egy partikuláris megoldás ismeretében már kvadratúrák segítségével meg lehet oldani. Tehát pont a kritikus részre adtál egy eredményt. Nekem nem jött ki ezzel a helyettesítéssel, de az is lehet, hogy hibás a feladat. A segítség szerint y=a(x)x+b(x) alakban kell keresni a partikuláris megoldást, de nekem arra se jött ki semmi. Megeshet, hogy a feladatban az előjel el van írva a jobb oldalon. Tehát a megoldás nem 1 darab függvény, hanem végtelen sok függvénynek kell legyen. Ha nem tanultad, akkor nem fog menni, mert kitalálni egyébként elég nehéz. |
Quote:
Végülis én úgy csináltam, h "integráltam mindkét oldalt x szerint"(ha így mondják), így lett:(gondolom, y' y x szerinti deriváltja) Sy' dx + Sy^2 dx = S(x^2-2x) dx A jobb oldalon elvégezve az integrálást, látszik, h y csak elsőfokú lehet: y=ax+b, ezt beírtam y helyére, elvégeztem a bal oldalon is az integrálást, rendeztem a bal oldalt, majd az együtthatókat egyeztettem mindkét oldalon, s így jött ki, hogy a=-1 és b=1. (Azt tudom, h Sf'(x)dx=f(x)+C, de itt az előbb előálló C-ket a bal oldalra rendeztem, lett belőlük P, de volt mellette még egy konstans b, így lehetett azt mondani, h b+P=0(mert a jobb oldalon nem volt konstans). Lehet, h a hiba a C-k kezelésében van, dunsztom sincs igazából.:)) |
Quote:
De a partikuláris megoldás nem azt jelenti, hogy csak a végéhez dobsz egy C konstanst és megvan a többi megoldás. A C általában egy c(x), azaz egy x-től függő vüggvény lesz. Tehát a végeredmény bonyolultabb ennél. Sajnos nem tudom megoldani ezt az egyenletet, mert kb. 10 éve tanultam, de éppen azért vettem elő ezt a példát, hogy valami kényszert érezzek utána nézni. Hétvégén előveszem a jegyzeteket és megcsinálom, ha még megtudom. :) |
Quote:
> eq := diff(y(x), x)+y(x)^2 = x^2-2*x; > dsolve(eq, y(x)); terveztem én is, hogy megpróbálom levezetni a megoldást papíron, de nem valami szexis az eredmény... |
Quote:
|
Quote:
|
juj:)
ezek nekem magasak...sok matekzseni Hódítózhat...:P |
Sziasztok!
Kellene egy kis help. Nem konkrétan matek, inkább logikai jellegű problémám van. Menedzsmentel kapcsolatos, lehet picit megfeküdte már a gyomrom... A kérdés a következő: "Van két leendő kolléga, az egyik mindig hazudik, a másik mindig igazat mond. Belőlük kell kiszedni egy kérdéssel, hogy két pozició közül, melyiket válasszuk. Ön mit kérdezne?" Ennyit tudok a feladatról, nem többet, nem kevesebbet. Ha mind 2őnek 1-1 kérdést tehetek fel, akkor megvan a megoldás: Pl: -Egy triviális kérdés, amire tudom a választ. Pl Öltönyben vagyok? Ha a tag azt mondja, hogy nem vagyok öltönyben, akkor ő a hazudós, ha igent mond, akkor ő az igazmondó. (feltéve ha kikötöm hogy öltönyben vagyok :D) -Melyik poziciót válasszam? Ezt megkérdezem a másik tagtól, az előzőek értelmében értékelhetem a választát. De ha a feladatot máshogy értelmezem, akkor összesen 1kérdést tehetek fel. Mi lehetne ez a kérdés? Vagy így már nem megoldható? |
Quote:
|
Quote:
Sok megoldas van erre, az egyik pl: Ha megkerdeznem a haverodat hogy melyik poziciot valasszam, mit mondana? Ugye az igazmondo a nekunk jobb pociziot, a hazug a nekunk rosszabb poziciot mondana. Ha az igazmondot kerdezzuk, akkor tudja, hogy a hazug a szamunkra rossz poziciot mondana, igy o is azt mondja. Ha a hazugot kerdezzuk, tudja hogy az igaz a jobbat mondana, de mivel o hazudos, ezert o is a rosszat fogja mondani. Ergo: tedd fel ezt a kerdest, es valaszd a masik poziciot. Azt nem fogod megtudni, melyik az igazmondo, de tuti a jo poziciot valasztod. Ertheto igy? :) |
Quote:
Ami szerintem nem megengedett, hisz azért igazmondó, mert csak az igazat mondhatja. Vagy még mindig nem értem. |
Quote:
Az igazat mondja, hogy a hazug a rossz poziciot mondana. Igy sem ertheto? :) |
All times are GMT +1. The time now is 19:15. |