Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   PC (hardver, szoftver, játékok stb.) (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Programozás (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=4435)

Dew 02-09-2011 20:11

amúgy ért valaki a C++-hoz?

újra előszedtem, és kicsit elszoktam tőle... :p (mostanában leginkább Javában írogattam) Meggyűlt a bajom a változó kiíratásokkal... ha jól emlékszem volt valami olyasmi, hogy valami("A kenyér ára: %dFt", kenyerar);
A ShowMessage nem képes, csak egy valamit kiírni, a MessageBox meg csak const char-okat akar bevenni, még string-et sem. (most beolvasom egy stringbe az összes változót, stb-it és azt iratom ki ShowMessage-dzsel, de nem igazán elegáns... :o)

BimmBimm 02-09-2011 20:29

Quote:

Originally Posted by Dew (Post 279404)
amúgy ért valaki a C++-hoz?

újra előszedtem, és kicsit elszoktam tőle... :p (mostanában leginkább Javában írogattam) Meggyűlt a bajom a változó kiíratásokkal... ha jól emlékszem volt valami olyasmi, hogy valami("A kenyér ára: %dFt", kenyerar);
A ShowMessage nem képes, csak egy valamit kiírni, a MessageBox meg csak const char-okat akar bevenni, még string-et sem. (most beolvasom egy stringbe az összes változót, stb-it és azt iratom ki ShowMessage-dzsel, de nem igazán elegáns... :o)

Hát én csak konzolos dolgokat csináltam C++-ban, ott meg elég a cout << valtozo;
Egyébként egy stringből így lehet char*-ot csinálni:
string a = "asdasdasd";
char* b = a.c_str();
asszem... :D

Dew 02-10-2011 00:11

Quote:

Originally Posted by BimmBimm (Post 279405)
Hát én csak konzolos dolgokat csináltam C++-ban, ott meg elég a cout << valtozo;
Egyébként egy stringből így lehet char*-ot csinálni:
string a = "asdasdasd";
char* b = a.c_str();
asszem... :D

nahh majd holnap kipróbálom... :p Köszi! :)

Redback 03-30-2011 22:35

Olyan programot kellett volna írni versenyen, hogy bekérsz egy számot, nevezzük N-nek, [2;14] intervallumban, és kiírja egy állományba az összes N számjegyű prímet, melynek számjegyei balról jobbra nem csökkennek. N=10-re kb 10 perc alatt kell lefutnia. Én a közelébe sem értem az 1 percnek. Valaki ha írna egy ilyen programot, Pascalban, C-ben vagy JAVA-ban megköszönném.

Redback 04-01-2011 00:30

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 284804)
Olyan programot kellett volna írni versenyen, hogy bekérsz egy számot, nevezzük N-nek, [2;14] intervallumban, és kiírja egy állományba az összes N számjegyű prímet, melynek számjegyei balról jobbra nem csökkennek. N=10-re kb 10 perc alatt kell lefutnia. Én a közelébe sem értem az 1 percnek. Valaki ha írna egy ilyen programot, Pascalban, C-ben vagy JAVA-ban megköszönném.

Most látom, elírtam. N=10-re kb 1 perc alatt kell lefutni. Sikerült megcsinálni, N=11-re 40 mp alatt fut le. Versenyen miért nem jutott így eszembe?!:mad:

tulip 04-02-2011 12:35

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 284885)
Most látom, elírtam. N=10-re kb 1 perc alatt kell lefutni. Sikerült megcsinálni, N=11-re 40 mp alatt fut le. Versenyen miért nem jutott így eszembe?!:mad:

Azt tanultam, hogy Eratoszthenész szitája a leggyorsabb ismert prímszám kereső algoritmus. Ha igazán gyorsat szeretnék írni N=10-re, akkor 10^10-nek a gyökéig előállítanám Eratoszthenész szitájával a prím számokat, majd az így megtalált prím számokkal osztogatnám végig a kérdéses intervallumokat. Ha többmagos a processzor, akkor természetesen több szálra tenném ezt a második lépést. Szerintem ez bőven belefér 1 percbe 10 jegy esetén.

Redback 04-02-2011 13:09

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 285007)
Azt tanultam, hogy Eratoszthenész szitája a leggyorsabb ismert prímszám kereső algoritmus. Ha igazán gyorsat szeretnék írni N=10-re, akkor 10^10-nek a gyökéig előállítanám Eratoszthenész szitájával a prím számokat, majd az így megtalált prím számokkal osztogatnám végig a kérdéses intervallumokat. Ha többmagos a processzor, akkor természetesen több szálra tenném ezt a második lépést. Szerintem ez bőven belefér 1 percbe 10 jegy esetén.

a pascalban csak 2^32-en méretű lehet egy tömb, ez 4,2 milliárd. 14 számjegyű szám gyökéig bőven több, mint 4,2 milliárd prímszám van, szerintem.

tulip 04-02-2011 13:35

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 285008)
a pascalban csak 2^32-en méretű lehet egy tömb, ez 4,2 milliárd. 14 számjegyű szám gyökéig bőven több, mint 4,2 milliárd prímszám van, szerintem.

Bocs, csak a 10 jegyűeken gondolkodtam, nem a teljes feladatot, mert csak arra mondtál 1 perces korlátot.

Úgy emlékeztem, hogy pascalban nem is lehetett 2^16-nál nagyobb tömböt definiálni. Helyette megoldható mutatókkal. C++-ban és Java-ban viszont 10 jegyűek gyökéig haladva a számokkal szerintem még belefér, mert az csak 100.000.

A 14 jegyű szám esetén nem gondolkodtam. Ahhoz legfeljebb gyök(10^14)=10 millió adatot kellene a memóriában tárolni. Azt hiszem, ennek inkább már C++-ban esnék neki mutatókkal, az még simán lekezel ennyit.

Redback 04-02-2011 14:22

köszi azért :) végül sikerült megcsinálnom :)

tulip 04-06-2011 16:43

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 285011)
köszi azért :) végül sikerült megcsinálnom :)

Érdekelne, hogy milyen módszerrel oldottad meg, mert én kipróbáltam azt, amit én javasoltam, de úgy már 10 millióig az összes prímszám megkeresése 5 másodpercig tartott, az pedig csak N=7 eset, szóval pillanatnyilag meg sem tudom közelíteni a feladat szerinti N=10 esetet 1 perc alatt. Nem futtattam, de az eredmények alapján kb. 8 óra lenne a futási ideje. :)

Kitaláltam egy másik módszert, de az túl bonyolult ahhoz, hogy csak úgy hirtelen összedobjam, és nem is biztos elég gyors.

Most olvastam a Fermat-prímtesztet. Ha csak néhány estre nézzük a Fermat-prímteszttel a számokat, akkor a nem prímek jó eséllyel megbuknak és csak a maradékra kell nézzük meg, hogy valóban prímek-e. Majd kipróbálom valamikor, hogy ez segít-e rajta.

All times are GMT +1. The time now is 04:09.