Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Átlépték a fénysebességet (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=2244)

Pali papa 03-23-2008 13:26

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 166583)
A pajta rövidebb mint a rúd, amit be akarunk vinni. Tehát ha mi beérünk hagyományos módon, a rúd kiüti a pajta végét, a béka -mivel ott ült- nem fog örülni, és felkenődik a falra.
Viszont ha relativisztikus sebességgel haladunk (azaz sebességünk összemérhető a fény sebességével), akkor fellép egy hosszkontrakció nevű jelenség (minden sebességnél fellép, de nem relativisztikus sebességeknél elhanyagolható), ami azt jelenti, hogy a mozgó test méretei lecsökkennek sqrt(1-(v^2/c^2)) arányban külső szemlélő számára (belülről nézve a környék megnő :) ), tehát a rúd míg halad, befér a pajtába.
Így érthetőbb?

Vicces, de igen...
:D:D:D

Penya 03-23-2008 17:07

Engem az érdekel a legjobban hogy erre hogyan jöttek rá?

Valezius 03-23-2008 17:09

Quote:

Originally Posted by Penya (Post 166613)
Engem az érdekel a legjobban hogy erre hogyan jöttek rá?

Szerintem logikailag levezették.

Aztán ugyan az eltérés nagyon kicsi, mert ennyire fölgyorsítani valamit elég költséges. De azért ezt a kicsit is meg lehet mérni.

Érdekes módon Mézga Aladár űrhajója, amikor nagyon gyorsan ment megnyúlt és ellaposodott :)

Penya 03-23-2008 17:33

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 166614)
Szerintem logikailag levezették.

Aztán ugyan az eltérés nagyon kicsi, mert ennyire fölgyorsítani valamit elég költséges. De azért ezt a kicsit is meg lehet mérni.

Érdekes módon Mézga Aladár űrhajója, amikor nagyon gyorsan ment megnyúlt és ellaposodott :)

Arra gondoltam hogy a hosszkontrakcióra miként jöttek rá? Nekem valahogy nem tűnik logikusnak az h minél gyorsabb valami annál rövidebb, de az ok csak hiányos fizikai ismeretemiben keresendő : )

Valezius 03-23-2008 17:45

Quote:

Originally Posted by Penya (Post 166615)
Arra gondoltam hogy a hosszkontrakcióra miként jöttek rá? Nekem valahogy nem tűnik logikusnak az h minél gyorsabb valami annál rövidebb, de az ok csak hiányos fizikai ismeretemiben keresendő : )

Tudom, hogy arra gondoltál...

Ha gyorsan megyünk belassul az idő, távolság=sebesség x idő, szóval ebből akár következhet is, de persze lehet, hogy teljesen hülyeség :)

Kutyuleee 03-23-2008 18:55

Xepi a hasonlatoddal az a baj, hogy a béka felkenődik a falra így is úgyis, mert a pajtába érve megállsz és a rúd visszanyeri az eredeti méretét:D:D:D

BeeLord 03-23-2008 19:17

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 166625)
Xepi a hasonlatoddal az a baj, hogy a béka felkenődik a falra így is úgyis, mert a pajtába érve megállsz és a rúd visszanyeri az eredeti méretét:D:D:D

De nem mindegy, hogy Xepi hosszú másodperceken keresztül rohan a béka felé, aki ezáltal elég durva pszichés sebeket szerez, vagy egyszercsak a semmiből elugrik egy rúd a végén Xeper komával és a béka minden különösebb előzetes aggodalom nélkül döglend meg.

Illetve nem voltam túl jó fizikából, így érdemben nem tudok megszólalni, de ha valaha el is éri az embernek fia a fénysebességet, nem feltétlenül rudak tárolására kellene használni.:)

Xeper 03-23-2008 23:09

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 166625)

Én aztán nem állok meg fénysebességről 100m -en belül :D
Ne vessz el a részletekben :p

Xeper 03-23-2008 23:16

Quote:

Originally Posted by BeeLord (Post 166636)
Illetve nem voltam túl jó fizikából, így érdemben nem tudok megszólalni, de ha valaha el is éri az embernek fia a fénysebességet, nem feltétlenül rudak tárolására kellene használni.:)

Egyéb problémák is akadnak a fénysebesség körül. Tekintve hogy nem tökéletesen steril a közeg, még nagyvákuumban is van 1-2 részecske m3-enként. Ha mi fénysebességgel közlekedünk hozzájuk képest, akkor visszafelé is igaz: hozzánk képest fénysebességeel közeledik néhány részecske.... namármost egy fénysebességű szilánk nem kis károkat képes okozni az ember szervezetében, elemi részecskéknek pedig nagyobb hatással vannak ránk, mintha lemásznánk egy reaktor belsejébe -kivéve ha a közlekedő kabint leárnyékoljuk kb 50m falvastagságú ólommal, vagy valami hasonlóan kellemes tulajdonságú anyaggal. Összevetve egy mostani rakétával (amit kb 40km/s sebességre tudunk gyorsítani a szükséges 300.000km/s helyett) ez hatalmas fölös terhet jelent, már csak ezért is kizárva az ember fénysebességgel való utazásának lehetőségét :)

Kutyuleee 03-23-2008 23:55

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 166675)
ez hatalmas fölös terhet jelent, már csak ezért is kizárva az ember fénysebességgel való utazásának lehetőségét :)

jelenleg...
de jópáréve, pl a távolsági kommunikáció is lehetetlennek tünt, úgyhogy ne mond hogy ki van zárva...:)

All times are GMT +1. The time now is 16:37.