![]() |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
OKTV-re készülés közben, akadt egy feladat, amit nem tudok megcsinálni:
Az ABC hegyesszögű háromszög C-ből induló magasságának talppontja D. Szerkesszük meg azt az AB-vel párhuzamos egyenest, aminek a háromszögbe eső szakasza D-ből derékszög alatt látszik. Ez a szakasz legyen EF szakasz, E pont az AC, míg F az a BC oldal egy pontja. Én úgy indultam ki, hogy az DFE derékszögű háromszög köré írható körének a középpontját keresem meg, ez legyen O. így OD=r, megvan a kör, és így megvannak EF pontok is. Azonban csak addig jutottam, hogy az O pont valahol az C-nél lévő szög szögfelezőjén van. Nem szeretném, ha megmondanátok a megoldást, csak rávezetnétek. Esetleg ha rossz úton indultam, akkor a helyes út első lépéseit, vagy a használt tételeket,összefüggéseket elmondhatnátok. Köszönöm! |
http://www.geogebra.org/webstart/geogebra.html
Netes szerkesztés, sokat segíthet ha nincs vonalzód, körződ stb... |
Quote:
Ha nincs semmi ötletem, akkor még mindig ott a koordinátageometria. Az általános szabály az, hogy amit ki lehet számolni azt meg is lehet szerkeszteni. És fordítva. Viszonylag egyszerűen ki lehet számolni az E pont koordinátáját. Én 0,0-ba tenném a D pontot, aztán (-a,0), (b,0), (0,c) a három csúcs. Mondjuk valami ilyesmi jellegű lesz: a/b^2*gyök(c) Szakaszokat össze lehet szorozni, el lehet osztani a párhuzamos szelők tételének okos, többszöri alkalmazásával. Most hirtelen nem tudom, hogy azzal lehet-e gyököt vonni, de az is kijön valahogy. Aztán ha legalább valami már van a papíron, utána még lehet egy normális megoldást keresni. |
Quote:
Kiszámolni sem tudom, megmondom őszintén. |
|
Quote:
|
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 22:04. |