Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Matek zsenik help-et pls:) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=417)

Redback 09-07-2011 20:47

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 292310)
Hat ez tok ugyanaz mint az enyem, de ebben is csak meg van "erezve" a 2, mint megoldas.

(bar az mar a teljes negyzetbol is latszik)

(az utolso mondat meg kotelezo hozza, anelkul nincs ertelme a kovetkeztetesednek)

Sajna nálam sokszor van olyan, hogy megmondom a megoldást, de nem tudom 100%-ig érvelni mellette :(

Valezius 09-08-2011 18:30

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 292302)
(gyök(11)^x+gyök4)^x) ^ 2 =(5^x)^2 /mivel mindkettő 2. hatványon van, négyzetgyököt vonhatunk belőle

A gyökvonás ekvivalens átalakítás, de nem ezért :)

Redback 09-08-2011 20:06

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 292338)
A gyökvonás ekvivalens átalakítás, de nem ezért :)

igen, ma csináltuk meg tanárral. Hülyeséget beszéltem, azért lehet gyököt vonni, mert mindkettőnek pozitív az alapja :)

Redback 01-04-2012 21:14

OKTV-re készülés közben, akadt egy feladat, amit nem tudok megcsinálni:
Az ABC hegyesszögű háromszög C-ből induló magasságának talppontja D. Szerkesszük meg azt az AB-vel párhuzamos egyenest, aminek a háromszögbe eső szakasza D-ből derékszög alatt látszik.

Ez a szakasz legyen EF szakasz, E pont az AC, míg F az a BC oldal egy pontja. Én úgy indultam ki, hogy az DFE derékszögű háromszög köré írható körének a középpontját keresem meg, ez legyen O. így OD=r, megvan a kör, és így megvannak EF pontok is. Azonban csak addig jutottam, hogy az O pont valahol az C-nél lévő szög szögfelezőjén van.

Nem szeretném, ha megmondanátok a megoldást, csak rávezetnétek. Esetleg ha rossz úton indultam, akkor a helyes út első lépéseit, vagy a használt tételeket,összefüggéseket elmondhatnátok. Köszönöm!

Redback 01-04-2012 21:41

http://www.geogebra.org/webstart/geogebra.html

Netes szerkesztés, sokat segíthet ha nincs vonalzód, körződ stb...

Valezius 01-07-2012 11:29

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 295461)
OKTV-re készülés közben, akadt egy feladat, amit nem tudok megcsinálni:
Az ABC hegyesszögű háromszög C-ből induló magasságának talppontja D. Szerkesszük meg azt az AB-vel párhuzamos egyenest, aminek a háromszögbe eső szakasza D-ből derékszög alatt látszik.

Ez a szakasz legyen EF szakasz, E pont az AC, míg F az a BC oldal egy pontja. Én úgy indultam ki, hogy az DFE derékszögű háromszög köré írható körének a középpontját keresem meg, ez legyen O. így OD=r, megvan a kör, és így megvannak EF pontok is. Azonban csak addig jutottam, hogy az O pont valahol az C-nél lévő szög szögfelezőjén van.

Nem szeretném, ha megmondanátok a megoldást, csak rávezetnétek. Esetleg ha rossz úton indultam, akkor a helyes út első lépéseit, vagy a használt tételeket,összefüggéseket elmondhatnátok. Köszönöm!

Én nem hiszem, hogy a szögfelezőn lenne az a pont.

Ha nincs semmi ötletem, akkor még mindig ott a koordinátageometria.
Az általános szabály az, hogy amit ki lehet számolni azt meg is lehet szerkeszteni. És fordítva.

Viszonylag egyszerűen ki lehet számolni az E pont koordinátáját.
Én 0,0-ba tenném a D pontot, aztán (-a,0), (b,0), (0,c) a három csúcs.

Mondjuk valami ilyesmi jellegű lesz:
a/b^2*gyök(c)

Szakaszokat össze lehet szorozni, el lehet osztani a párhuzamos szelők tételének okos, többszöri alkalmazásával.
Most hirtelen nem tudom, hogy azzal lehet-e gyököt vonni, de az is kijön valahogy.

Aztán ha legalább valami már van a papíron, utána még lehet egy normális megoldást keresni.

Redback 01-07-2012 14:32

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 295494)
Én nem hiszem, hogy a szögfelezőn lenne az a pont.

Ha nincs semmi ötletem, akkor még mindig ott a koordinátageometria.
Az általános szabály az, hogy amit ki lehet számolni azt meg is lehet szerkeszteni. És fordítva.

Viszonylag egyszerűen ki lehet számolni az E pont koordinátáját.
Én 0,0-ba tenném a D pontot, aztán (-a,0), (b,0), (0,c) a három csúcs.

Mondjuk valami ilyesmi jellegű lesz:
a/b^2*gyök(c)

Szakaszokat össze lehet szorozni, el lehet osztani a párhuzamos szelők tételének okos, többszöri alkalmazásával.
Most hirtelen nem tudom, hogy azzal lehet-e gyököt vonni, de az is kijön valahogy.

Aztán ha legalább valami már van a papíron, utána még lehet egy normális megoldást keresni.

A saját hibámat javítanám: A C-ből induló súlyvonalon lesz a derékszögű háromszög körülírtható körének a középpontja (az átfogó felezőpontja).

Kiszámolni sem tudom, megmondom őszintén.

csabi 03-04-2012 15:55

a 3. feladatban a z2 szám okés?

Dus 03-04-2012 16:04

Quote:

Originally Posted by csabi (Post 296421)

A cosinus páros függvény, ezért cos(210°) = cos(-210°) , ami pedig = cos(150°)

Kutyuleee 03-04-2012 23:19

Quote:

Originally Posted by csabi (Post 296421)

egyfelöl igaz, azért amit dus irt, másfelöl pedig bármelyik szám okés amit visszatudsz fejteni a+bj alakra, így attól hogy a sin és a cos nem egyezik meg,még jó,mert, ha a szorzást elvégzed, akkor már lesz egy komplex számod algebrai alakban...

All times are GMT +1. The time now is 22:04.