![]() |
Újabb bizonyíték Kevin McCabe befolyása mellett: a Fradi kínai testvércsapata a Chelsea ellen játszik jótékonysági mérkőzést Ázsiában a földrengések áldozatainak megsegítésére. Mindeközben Angliában lázasan keresik azt a személyt, aki a Sheffield United sportigazgatói székébe ülhet és ezzel a partner együttesek tehetséges fiataljait figyeli majd.
Sheffield kínai testvércsapatának térségét több földrengés rázta meg az elmúlt időszakban, és a klub már többször hangoztatta, kötelességének érzi, hogy segítsen a bajba jutottakon, hiszen remek a kapcsolat a futballcsapat és a lakosság között. Az áldozatok és a károsultak családjainak megsegítésére a Chengdu Blades jótékonysági mérkőzést játszik, melyen nem kisebb sztárcsapat lesz az ellenfele, mint a Bajnokok Ligája ezüstérmese, a Chelsea. A mérkőzést Makaón, a helyi nemzeti stadionban rendezik majd. A partner együttesekkel történő hatékonyabb együttműködés érdekében Sheffieldben a sportigazgató pozíciójának létrehozását tervezik. Az új vezető feladata előre láthatóan a hálózathoz tartozó csapatok tehetséges játékosainak feltérképezése, kiválasztása lesz. Egyelőre a megfelelő személy nincs meg a posztra, átmenetileg egy négy tagú bizottság látja el a teendőket, melynek tagja a menedzser, Kevin Blackwell is. Pont az első csapat munkáját irányító szakember tehermentesítése miatt lenne szükség az új „alkalmazottra”. – Az ötlet valóban megvan, de addig nem nevezünk ki senkit, amíg nem találjuk meg a megfelelő személyt. Lényeg, hogy minél több feladatot le tudjunk venni a menedzser válláról – nyilatkozta egy a klub ügyeiben bennfentesnek nevezett forrás az egyik angol lapnak. |
A felkészülés kezdete előtt visszatért Angliából Bobby Davison. Vezetőedzőnk csütörtökön este hat óra után érkezett meg Budapestre.
|
Csapatunk jövő hétfőn találkozik a több hetes nyári pihenő után.
A délelőtti összejövetelen az eligazítást követően orvosi felmérésekre kerül sor, a szakmai stáb megméri a játékosok súlyát, ellenőrzi a labdarúgók fizikai állapotát. Az igazi munka kedden kezdődik, 10.30-tól kerül sor az első edzésre az Üllői úton, amely a sajtó számára is nyilvános lesz. |
A keddi első edzésen már részt vesz két angliai igazolásunk, James Ashmore és Liban Abdi is, míg Ryan Cresswell várhatóan egy héttel később kapcsolódik be a felkészülésbe.
Bobby Davison vezetőedző elmondta, hogy a jövő héten várhatóan próbajátékosok is érkeznek az Üllői útra, hiszen számos labdarúgót meg szeretne nézni, mielőtt véglegesen kialakulna a keret. Természetesen amint a játékosok megérkeznek klubunkhoz, arról beszámolunk majd. Újdonság egyébként, hogy a jövőben egy újabb angol szakember is segíti majd a szakmai stáb munkáját, Davison Angliából hoz magával erőnléti edzőt, játékosaink így gyakorlatilag ugyanazt a felkészülést végzik majd el, mint amit a Sheffield United Angliában. |
Csapatunk új szerzeményei túl vannak az első gyakorlásokon. Mint az ismert, James Asmore, valamint Liban Abdi már a mi játékosunk, míg Carlos Diaz egyelőre kölcsönben szerepel nálunk.
|
Amikor a tavasszal egy hétig a Fradival edzettem, nagyon élveztem az itt töltött napokat, és a legszívesebben már akkor maradtam volna- mondta Ashmore. - Egyelőre egy éves szerződést kötöttem a Ferencvárossal, amely hatalmas megtiszteltetés a számomra. Célom, hogy a kezdőcsapatba kerüljek, és feljussunk az első osztályba.
James Ashmore Születési idő: 1986. 03 02. Magasság/súly: 178 cm/76 kg Poszt: középső középpályás Korábbi klubjai: Sheffield United, Macclesfield Town |
- Immár tapasztalatból mondhatom, hogy csodás a ferencvárosi közönség - kezdte Abdi. - Hiába szerepeltem néhány hónapja a Sheffield mezében, és fejeltem győztes gólt az Üllői úton, már akkor láttam, hogy itt igazán labdarúgónak érezheti magát az ember. Sheffieldben a tartalékok között játszottam, és hat góllal zártam az idényt. A Ferencvárosban szeretnék tapasztalatot szerezni, és örülök, hogy egy olyan csapatba kerültem, amelyik játékos, látványos futballra készül.
Liban Abdi Születési idő: 1988. 10. 05. Magasság/súly: 182 cm/72 kg Poszt: csatár Korábbi klubjai: Valerenga, Skeid, Sheffield United |
- Egyelőre próbajátékra érkeztem az Üllői útra, minden vágyam, hogy megfeleljek, és profi labdarúgó legyek- mondta Diaz. Édesapám mexikói, így szerepeltem a mexikói korosztályos válogatottban, később pedig az amerikai U20-as válogatott keret tagja voltam.
Carlos Diaz Születési idő: 1987. 14. 04. Magasság/súly: 183 cm/75 kg Poszt: csatár, támadó középpályás Korábbi klubjai: Saint Mary College, San Francisco Seals Válogatottság: mexikói U15, U16, amerikai U20 válogatott |
Mark Pease személyében angol erőnléti edző segíti Bobby Davison és a ferencvárosi utánpótlás-csapatok munkáját. A fiatal szakember rögbi és krikett csapatok mellett tevékenykedett erőnléti edzőként Angliában, és a Sheffield United invitálására csatlakozott a Fradihoz.
- Örömmel jöttem Magyarországra, mert igen összetett feladatkört láthatok el - mondta Pease. - Délelőttönként az első csapat mellett, délután pedig az utánpótlás csapatok mellett dolgozom majd. Felelős vagyok a játékosok erőnléti, állóképességi és gyorsasági képzéséért, de a sérülések megelőzésére, a rehabilitációs stratégiára is figyelnem kell. Ezeken túl a táplálékkiegészítők használatának és a játékosok rendszeres állapotfelmérésének módját is nekem kell kidolgoznom. |
Bobby Davison, a Ferencváros angol vezetőedzője mindenre kiterjedő interjút adott a 100%Fradinak. A szakember úgy véli, a legnagyobb gond a magyar futballisták mentalitásával van, valamiért az itthoni játékosok a mérkőzéseken krónikus önbizalomhiányban szenvednek. A tréner azt is elmondta, bár valóban hosszú lesz az újoncok névsora, azért a saját nevelésű fiatalokra is számít.
Davison a múlt héten érkezett meg Magyarországra és azon nyomban belevetette magát a munkába. Az angol modellt követve az átigazolási tárgyalások tevékeny részese az edző is, így a tréner tökéletesen belelát a keret alakulásába. A Fradi szakvezetője elmondta, igazán komoly magyar labdarúgókat nagyon nehéz az NB II-be csábítani, így főleg külföldiekkel és saját nevelésű játékosokkal teszik teljessé a keretet. – A tervek szerint 4-5 új játékost hozunk külföldről, 3-4 focista pedig a Fradi utánpótlásából kerül majd fel a felnőtt csapathoz. Nagyon fontos bázis a Ferencváros utánpótlása. Tavasszal már meg is kezdtük ezt a munkát, így játszhatott az utolsó fordulókban Tóth Bence és Kiss Krisztián is a felnőttek között. Mellettük még van hely más ferencvárosi tehetségek számára is. Remélem, hogy találunk is néhányat, és velük együtt július 24-ig véglegesíteni tudjuk a keretet – nyilatkozta a mester a színes hetilapnak. Davison meglátása szerint a sikeres szereplés érdekében mindenek előtt a fejekben kell rendet tenni valahogy, hiszen a magyar futballisták legfőképpen mentálisan vannak lemaradva nyugat-európai, például angol társaiktól. – A játékosainknak meg kell érteniük, hogy számukra minden mérkőzés olyan, mint az FA Kupa- döntő: mindig mindenki a maximumra törekszik ellenük, így nekik is mindig mindenki ellen a legjobb formájukat kell hozniuk. A hozzáállás a legfontosabb: úgy kell készülni, hogy minden egyes meccs egy kupadöntő, bárki ellen játszunk is. A magyar focisták technikailag kiválóan képzettek, látom edzésről edzésre, hogy remek képességű játékosaink vannak itt a Ferencvárosnál. A baj ott van, hogy nem bíznak magukban. Azt, amit az edzéseken mutatnak, nem tudják átvinni a bajnoki mérkőzésekre. Az angol játékosok bíznak a saját képességeikben, így képesek a meccseken is olyan teljesítményt nyújtani, mint a gyakorlások alkalmával. Az angol focisták mentálisan erősek: tudják, hogy egy hiba nem veheti el a kedvüket. Ha rontanak a játék során, mennek tovább, küzdenek, hajtanak ugyanúgy, mint előtte. Ezt kell megtanulniuk a magyaroknak is és akkor jobban teljesítenek majd – mondta bizakodva a Ferencváros vezetőedzője. |
Az FTC Pártolói Egyesület információi szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség élt fellebbezési jogával az FTC NB I-ből való kizárásának ügyében. Mint arról korábban beszámoltunk, a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében az FTCPE-nek adott igazat és az MLSZ-t arra kötelezte, tegye nyilvánossá azon személyek listáját, akik a Fradi kizárásában döntöttek.
Az FTC PE még 2008 tavaszán perelte be az MLSZ-t, mert a magyar labdarúgás irányító szervezete a pártoló egyesület írásos kérelme ellenére nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni azt a listát, amelyen a Ferencváros NB I-ből való kizárásáról döntő személyek neve szerepel. Az üggyel kapcsolatban április 7-én született döntés első fokon, melynek értelmében a Fővárosi Bíróság az FTCPE-nek adott igazat és az MLSZ-t a másodfokú licencadó bizottság tagjainak megnevezésére kötelezte. A kézhezvétel után a szövetségnek 15 nap állt volna rendelkezésére a fellebbezés benyújtására, ám ezt az MLSZ-nél már két nap után, június 25-én megtették. - Sajnáljuk, hogy így döntött a hazai szövetség. Nem hisszük, hogy ez a lépés az igazság tisztázását segítené elé, sőt, gyanúnkat, hogy valamit valóban titkolniuk kell az ügyben, csak tovább erősíti. Mondanunk sem kell, állunk minden kihívás elé, hisz biztosak vagyunk igazunkban. -mondta az üggyel kapcsolatban Kari Attila, az FTC Pártolói Egyesület elnöke. |
Újra zöld-fehérbe öltözött Marek Penksa, aki korábban nagy népszerűségnek örvendett az Üllői úton. A szlovák csatár németországi légióskodás után tért haza Szlovákiába és a Tatran Presov labdarúgója lett. Épp Magyarországon, a Diósgyőr otthonában lejátszott edzőmeccsen mutatkozott be új egyesületében.
Penksa az utóbbi időben remek teljesítménye ellenére rendre csak a kispadot koptatta Drezdában, a német harmadik vonalban, és a vezetők nem is különösebben marasztalták, így úgy döntött, vált. A Tatran Presov zöld-fehér mezében futballozik a következő szezontól. Választásában leginkább az játszott szerepet, hogy a felvidékiek két éves szerződést kínáltak neki. – A pályafutásomat Szlovákiában kezdtem, szeretném itthon befejezni. Furcsa lesz ennyi idő után újra a saját hazámban játszani, de már nagyon várom – mondta a korábbi ferencvárosi kedvenc. Penksa már be is mutatkozott új együttesében, éppen Magyarországon debütált, csapata Diósgyőr otthonában 2-1-re megnyert meccsén állt be csereként az 55. percben. A 17-szeres válogatott a besztercebányai Duklában kezdett focizni, 1992-ben került az Eintracht Frankfurthoz. Utána sorrendben a Dynamo Dresden, a Stuttgarter Kickers, a Grazer AK, a Leoben, a Dunaferr, a Ferencváros, a Wisla Krakov, majd újra a Dynamo Dresden alkalmazottja volt. |
Még el sem adta első számú kapusát a DVTK, máris megvan Köteles László leendő utódja, az egykori ferencvárosi Somodi Bence személyében. A fiatal hálóőr az Üllői úton nevelkedett, majd Angliában is légióskodott. Azt egyelőre nem tudni, hogy hányadik számú portásként számítanak rá Miskolcon.
|
Az NB II Dél-nyugati csoportjának 100%-os megnyerése után, sokáig volt rá esély, hogy férfi kéziseink az NB I-ben indulhassanak, de hosszas bizonytalanság és adminisztrációs problémák után eldőlt: Kiss György vezetőedző irányításával az NB I/B-re készülünk majd az alapozáson - egy alaposan megerősített csapattal.
|
Egy internetes felmérés eredményeképpen az olvasók 84%-a voksolt arra, hogy a Fradi induljon a Liga Kupában, és mindössze 16% szavazott ez ellen.
|
Szkukalek Igor év elején került hozzánk, de adminisztrációs problémák miatt tavasszal nem játszhatott csapatunkban. Ősszel azonban újra magára húzhatja a zöld-fehér címeres mezt.
Nagyon készülök már az őszi szezonra, tavasszal csalódott voltam, hogy nem játszhattam, de egy ideje már csak a visszatérésre koncentrálok. Rengeteget jelentett, hogy végig éreztem Bobby Davison bizalmát, sokat beszélgettünk az elmúlt hónapokban, a szavaiból egyértelműen úgy tűnt, hogy számít rám. Természetesen az a célom, hogy a kezdő csapatban kapjak lehetőséget, a nyári felkészülés során mindent elkövetek, hogy az edzőm elégedett legyen velem. Az elmúlt évek nem úgy sikerültek, ahogy vártam, de most újra itt vagyok a Fradiban, és szeretnék még NB I-es meccseken pályára lépni a csapat színeiben. |
Vasárnap, azaz ma ünnepli 87. születésnapját Rudas Ferenc, csapatunk egykori kiváló védője.
A fiatal Rudas már 21 évesen profi szerződést kapott a Ferencvárostól, debütálására azonban még amatőrként került sor 1941. novemberében a SBTC ellen. Ezt követően összesen 363 mérkőzésen lépett pályára a Fradiban, 1949-ben bajnoki címet ünnepelhetett, három évvel korában pedig az év játékosának választották. A magyar válogatottban 23 mérkőzésen háromszor volt eredményes. Utolsó Fradi-meccsére 1954. szeptember 26-án került sor, a mieink a Kínai főiskolai válogatottat győzték le 6-4-re. Pályafutása befejezése után az öregfiúk csapat vezetője volt, jelenleg pedig az FTC Baráti Kör elnöke. Mindemellett tagja annak a Kuratóriumnak, mely minden év elején odaítéli az arra rászolgáló Fradi-játékosnak, edzőnek vagy vezetőnek a 100% Fradi által létrehozott Dalnoki-díjat. |
Bár még igazából meg sem csillantotta tudását a Fulham szurkolói előtt, Gera Zoltán máris a klub hivatalos honlapjának címlapjára került. A londoni klub weboldala hosszabb terjedelmű cikket közöl a klub friss nyári szerzeményeiről, köztük Geráról is, akinek eddigi pályafutásáról átfogó ismertetőt kaphatnak a Falusiak szurkolói.
|
Bár duplán is lett volna rá lehetőség, úgy tűnik, Gera Zoltán és a korábban már az angol válogatottban is szerephez jutó Everton-csatár, Andy Johnson egyelőre nem lesznek csapattársak. A magyar válogatott kapitánya a hírek szerint többek között a liverpooli kékeket kosarazta ki a Fulham kedvéért, most pedig a kopasz támadó nem költözik Londonba.
|
Tímár Krisztián felépülése a lehető legjobb ütemben halad. A Plymouth középső védője nagy elánnal látott munkához és feltett szándéka, hogy már a rajton ott legyen az Argyel csapatában. Kiválóan érzi magát, és azt is elárulta, egyáltalán nem tart az angol másodosztályban rá váró szikrázó fejpárbajoktól sem.
|
Gera beszámolt új helyéről:
Túl vagyok az első héten, és azt kell mondjam, nem volt annyira kemény a dolog, mint számítottam. Napi kettőket edzettünk, és sok „száraz” futás volt, azaz labdát nem nagyon láttunk, de ki lehetett bírni, pedig én labda nélkül tényleg olyan vagyok, mint a hal víz nélkül. Sok furcsa és szokatlan dolog volt azért, legalábbis számomra. Amin leginkább meglepődtem, hogy semmiféle teszt, vagy felmérés nem volt, ami pedig a világon mindenhol szokásos, különösen Angliában. Annyira nem volt, hogy még a súlyunkat sem mérték meg. Úgy tűnik az sem érdekes, hogy hány kiló vagyok. Mondjuk, ha valaki rám néz, akkor nem ír elő diétát, úgyhogy az én esetemben tényleg nem lett volna olyan fontos a mérlegelés. A másik furcsa dolog a masszírozás volt. Van a csapat mellett egy ázsiai fizikoterapeuta, aki olyan masszázst mutatott be tegnap, amilyenben még nem volt részem. A kézfejemet, a lábujjaimat is megmasszírozta, és nagyon hosszasan dolgozott rajtam. Számomra újszerű volt a dolog, de nagyon jót tett, mert felfrissültem. A hétvége most szabad lesz, a jövő héten meg megyünk edzőtáborba. Addig a feleségemet és a babát visszaviszem Birminghamba, mert egyelőre nem sikerült még lakást találnunk, és nekik jobb a régi lakásban, mint itt egy szállodában. Naponta nézünk lakásokat, de eddig az ingatlanosok csupa olyat mutattak, ami túl nagy. Mondtam nekik, hogy beérem öt szobásnál kisebbel is, és nem muszáj kastélynak lennie, mert az nem az én stílusom, de ezt erőltették. Azt hiszem, lassan azért szót értünk majd és meg tudok nézni pár olyat is, amit testhez állóbb, és talán az edzőtábor után meg lesz az új otthon is. |
A napokban szerződtette a korábban Gera Zoltánt foglalkoztató West Bromwich Albion a holland futball egyik legnagyobb tehetségének tartott Gianni Zuiverloont. A 21 éves védő az előző szezonban a Heerenveen együttesében brillírozott, és mint kiderült, Birminghambe szerződése előtt kikérte jó barátja, a Liverpoolban játszó Ryan Babel véleményét is.
A fiatal bekk 3,2 millió fontért igazolt a WBA-hoz, korábban pedig a holland bajnokságban többször is játszhatott egyik legjobb barátja, Ryan Babel ellen. Zuiverloon az Albion honlapján elmondta, mielőtt rábólintott volna Gera Zoltán korábbi klubjának ajánlatára, megkérdezte Babelt is. - Sokat beszélgettem Ryannel és ő azt mondta, hogy ez egy óriási lépés a karrieremben és jól döntöttem. A holland bajnokságban sokat játszottunk egymás ellen és miután Liverpoolba szerződött, sokat mondtam neki, hogy egyszer majd a Premier League-ben is találkozunk a pályán. most végre itt vagyok és ez egy óriási esély számomra - mondta boldogan Zuiverloon a WBA honlapján. Babel és Zuiverloon egyébként játszott a 2007-es U21-es Európa-bajnokság döntőjében is, ahol a hollandok épp Angliát verték maratoni büntetőpárbaj végén, a győztes gólt pedig épp a Heerenveent otthagyó védő szerezte. |
Mint már hallani lehetett, a Skót Premier League-ben szereplő Hearts együttese a korábban a Ferencvárost irányító László Csabát szemelte ki a csapat kispadjára. A szakember jelenleg az ugandai válogatottnál dolgozik, és a helyzetet bonyolítja, hogy az afrikaiak csak kártérítés fejében hajlandóak lemondani róla, ennek mértéke azonban európai mércével nevetségesen kicsi.
A Fradi ex-edzője korábban kijelentette, szívesen maradna Uganda nemzeti csapatának kispadján, bár természetesen hízelgőnek tartja az ajánlatot. Úgy fest, az afrikai ország futballvezetése nem szívesen mondana le a helyiek által csak „Csodatévőnek” becézett mesterről, viszont egy ottani viszonyok között nagyobbnak számító pénzösszeg fejében hajlandó lenne megtenni mindezt. – Csabának érvényes szerződése van, és ha el akar menni, azt csak pénz ellenében teheti meg – nyilatkozta Richard Barigye, az ugandai szövetség alelnöke az egyik skót lapnak. A szövetségi kapitány szerződése 2010-ig szól, évente 48 ezer fontnak megfelelő összeget keres, ehhez igazodna a kártérítés mértéke is: az afrikaiak 120 ezer font ellenében készek elengedni. – 4000 fontot kap havonta, és vannak egyéb tételek, mint az ingyenes orvosi ellátás és az iskolai költségek, amiket figyelembe kell venni – indokolta a summa nagyságát Barigye. Ez az összeg európai mércével mérve szinte jelentéktelennek számít, pláne nem okoz gondot a gárda dúsgazdag tulajdonosának, Vlagyimir Romanovnak, így ha a skótok valóban akarják a magyar trénert, a zsebükbe nyúlnak majd. Ha erre sor kerül, a skót újságok is vélhetően megtanulják majd az edző vezetéknevét, akit ma még csak „Csabaként” emlegetnek. |
A korábbi tervekkel ellentétben nem szerdán, hanem csütörtökön kerül sor idei első edzőmeccsünkre.
Véglegessé vált, hogy a Szigetszentmiklós elleni találkozó 11 órakor kezdődik az Albert-stadion centerpályáján. Mint ismert, a Sheffield ellen hétfőn játszunk, az a találkozó 19 órakor kezdődik. Jövő szombaton a Pénzügyőrt fogadjuk 11 órakor szintén az Üllői úton. Július 25-én (péntek) 18 órakor játszunk a bolgár Levszkivel az ausztriai Lindabrunnban, majd négy nappal később, kedden az ESMTK-val meccselünk (időpont és helyszín egyeztetés alatt). |
Az NB II Keleti és Nyugati csoportjának menetrendjét csütörtökön 13 órakor sorsolják az MLSZ székházának konferenciatermében.
Amennyiben csapatunknak bármilyen kérése van ezzel kapcsolatosan, a többi együtteshez hasonlóan szerdán 16 óráig tudathatjuk mindezt az MLSZ-el. A mezőny teljes, az élvonalból a télen kizárt Sopron - amely a másodosztályban sem indulhat - és az NB II-ben való szereplést nem vállaló Szentlőrinc helyett az erősorrend alapján a Győr második csapata, valamint a Baja vesz részt a bajnokságában. (mlsz.hu) |
Az NB II Keleti és Nyugati csoportjának menetrendjét csütörtökön 13 órakor sorsolják az MLSZ székházának konferenciatermében.
Amennyiben csapatunknak bármilyen kérése van ezzel kapcsolatosan, a többi együtteshez hasonlóan szerdán 16 óráig tudathatjuk mindezt az MLSZ-el. A mezőny teljes, az élvonalból a télen kizárt Sopron - amely a másodosztályban sem indulhat - és az NB II-ben való szereplést nem vállaló Szentlőrinc helyett az erősorrend alapján a Győr második csapata, valamint a Baja vesz részt a bajnokságában. (mlsz.hu) |
A harmadik NB II-es szezonjára készülő Ferencváros egyik legígéretesebb szerzeménye lehet a Szomáliában született csatár, Liban Abdi, aki márciusban a Sheffield United színeiben gólt szerzett a zöld-fehérek ellen. Abdi a 100% Fradinak nyilatkozva elmondta: nagy részben a szurkolók győzték meg arról, hogy érdemes a IX. kerületbe igazolnia.
|
Paksi csatárral, ráadásul korábbi NB I-es gólkirállyal erősíthet a Ferencváros, de mégsem Tököli Attila tér vissza az Üllői útra. Úgy tudjuk immár csak formalitás, hogy a korábbi NB II-es gólkirály, Márkus Tibor az Üllői útra költözzön. A játékost az elmúlt héten megnézte felkészülési mérkőzésen Bobby Davison vezetőedző, és Berki Krisztián klubigazgató is, majd azt követően felgyorsultak a tárgyalások a felek között.
árkus érvényes szerződéssel rendelkezik a Paksnál, így ki kell vásárolni őt, valamint nyilván meg kell egyezni a labdarúgó fizetését illetően is, de úgy tudjuk immár nagyon közel áll a felek álláspontja. Korábban úgy hírlett, hogy a Haladás, és a Pécs is vevő lenne Márkusra, és különösen utóbbi klub volt kitartó a tárgyalások során. A jelek szerint azonban a versenyfutást végül a Fradi nyeri. Márkusnak az elmúlt két éve borzasztóan sikerült, hogy ciprusi légióskodása is balul sült el, majd Pakson is csak epizódszerep jutott neki, korábban azonban félelmetes mutatói voltak. 2006-ban a Tatabánya játékosaként 18 góllal második helyen végzett az NB I-es góllövőlistán Rajczi Péter mögött, míg 2005-ben 37 góllal volt gólkirály az NB I B-ben. |
Paksi csatárral, ráadásul korábbi NB I-es gólkirállyal erősíthet a Ferencváros, de mégsem Tököli Attila tér vissza az Üllői útra. Úgy tudjuk immár csak formalitás, hogy a korábbi NB II-es gólkirály, Márkus Tibor az Üllői útra költözzön. A játékost az elmúlt héten megnézte felkészülési mérkőzésen Bobby Davison vezetőedző, és Berki Krisztián klubigazgató is, majd azt követően felgyorsultak a tárgyalások a felek között.
árkus érvényes szerződéssel rendelkezik a Paksnál, így ki kell vásárolni őt, valamint nyilván meg kell egyezni a labdarúgó fizetését illetően is, de úgy tudjuk immár nagyon közel áll a felek álláspontja. Korábban úgy hírlett, hogy a Haladás, és a Pécs is vevő lenne Márkusra, és különösen utóbbi klub volt kitartó a tárgyalások során. A jelek szerint azonban a versenyfutást végül a Fradi nyeri. Márkusnak az elmúlt két éve borzasztóan sikerült, hogy ciprusi légióskodása is balul sült el, majd Pakson is csak epizódszerep jutott neki, korábban azonban félelmetes mutatói voltak. 2006-ban a Tatabánya játékosaként 18 góllal második helyen végzett az NB I-es góllövőlistán Rajczi Péter mögött, míg 2005-ben 37 góllal volt gólkirály az NB I B-ben. |
Meg sem fordul Lipcsei Péter (36) fejében, hogy otthagyja a Ferencváros labdarúgócsapatát. A zöld-fehérek csapatkapitánya ugyanúgy nem tud a Fradi nélkül élni, ahogy nélküle is nehezen képzelhető el az FTC összeállítása. A rutinos játékos harmadik NB II-es szezonjára készül a Fradival, s mindent megtesz azért, hogy végre sikerüljön a feljutás.
- Nem tudom elképzelni az életemet a Fradi nélkül - jelentette ki Lipcsei, s ezzel véget vetett a vele kapcsolatos találgatásoknak. Az FTC csapatkapitánya a mai napig baráti viszonyban van korábbi edzőjével, Gellei Imrével, aki nem titkolja, hogy szívesen látná a középpályást az élvonalbeli Paks együttesében. - Nem kaptam ajánlatot a paksiaktól. Annyi történt, hogy Gellei Imre nemrég az Üllői úton járt, s azt mondta, hogy még mindig NB I-es futballistának tart, akár játszhatnék is a csapatában. Ez nagyon jólesett, de Imre bácsi is tudja s megérti, hogy nekem a Fradi a mindenem - mondta Lipcsei. Amikor az FTC vezetősége megvált öt idősebb játékosától, Vincze Ottótól (33), Vasas Zoltántól (30), Lisztes Krisztiántól (32), Mátyus Jánostól (33) és Bojan Lazicstól (33), Lipcsei leült beszélgetni Berki Krisztián vezérigazgatóval, hogy megtudja, rá számítanak-e. Berki biztosította arról, hogy vele elégedettek. - Most úgy érzem, még legalább két évem van. Amikor 2006 nyarán kizárták a csapatot az NB I-ből, azt mondtam, úgy szeretnék visszavonulni, hogy nyerjek még a Fradival aranyérmet az élvonalban. Nagyon bízom benne, hogy a vezetők minőségi játékosokat igazolnak, s végre sikerül az NB I-be kerülni. Szeretnék még a Fradival az élvonalban focizni, de ez nem csak rajtam múlik majd - közölte Lipcsei. Márkus a Fradival tárgyal Lipcsei nem megy Paksra, de elképzelhető, hogy egy paksi játékos hamarosan csatlakozik a Fradihoz. A korábbi NB II-es gólkirály Márkus Tibor (29), aki a ferencvárosiaknál nevelkedett, egyre közelebb van ahhoz, hogy visszatérjen az Üllői útra. |
Csapatunk 5-0-ra győzött első felkészülési meccsén a Szigetszentmiklós ellen. Első gólunkat Souare fejelte Lipcsei szöglete után, majd a második harmadban Shaw duplázott, de Abdi is betalált, a végeredményt Tóth Bence állította be.
|
Mint ismert, csütörtökön elkészítették az NB II-es bajnokság menetrendjét. Az idényt a Tökül ellen kezdjük augusztus 9-én, az idényzárót pedig a Vecsés ellen játsszuk november 15-én.
|
ŐSZI MENETREND
FTC-Tököl (08.09., 19.00) Bőcs-FTC (08.17., 17.30) FTC-Békéscsaba (08.23., 18.00) BKV Előre-FTC (08.31., 17.30) FTC-Jászberény (09.07., 18.00) FTC-Szolnok (09.13., 18.00) Vác-FTC (09.20., 16.00) FTC-ESMTK (09.27., 17.00) Cegléd-FTC (10.04., 15.00) FTC-MTK II (10.12., 16.00) Kazincbarcika-FTC (10.18., 14.30) FTC-Baktalórántháza (10.25., 16.00) DVSC DEAC-FTC (11.02., 13.30) FTC-Makó (11.08., 16.00) Vecsés-FTC (11.15., 13.30) |
Mint arról beszámoltam, csapatunk csütörtökön az első edzőmeccsen 5-0-ra verte a Szigetszentmiklóst. Több új játékos is ezen a találkozón debütált az FTC-ben. A mérkőzés zárt kapus volt, ezért a drukkerek nem láthatták a csapat győzelmét. Alábbi képgaléra a felkészülési meccs képeit tartalmazza: http://www.ftc.hu/index.php?action=pictures&p_id=1358
|
A skót Hearts együttese régóta tárgyalt a Ferencváros korábbi edzőjével, László Csabával. Az egyeztetések a jelek szerint sikerrel zárultak, hiszen a bordó-fehér klub hivatalos honlapja szerint a 44 éves szakember a mai napon három éves szerződét kötött a Hearts együttesével, így 2011-ig az eddig Uganda válogatottját irányító ex-Fradi tréner lesz a skót klub menedzsere.
|
Bár már korábban bejelentették, Ryan Cresswell a Ferencváros játékosa lesz, a Sheffield United középpályása mégsem szerződik az Üllői útra. A fiatal futballista, aki a Fradi egyik legnagyobb erősítése lehetett volna, az angol negyedik vonalban szereplő Bury együtteséhez írt alá, így biztosan nem szerepel majd a zöld-fehéreknél a következő idényben.
|
A Plymouth Argyle egyik szrukolói honlapja szavazást indított, melyen a klubtörténet legjobb idegenlégiósaira voksolhattak a drukkerek. A TOP10-nek tagja volt Buzsáky Ákos is, Halmosi Péter és Tímár Krisztián viszont még jobban szerepelt, mindketten felállhattak ugyanis a képzeletbeli dobogóra.
|
A Ferencváros februári megszerzése óta sem változott Kevin McCabe álláspontja: az angol tulajdonos legkésőbb 2012-re új, modern stadiont, a lehető legrövidebb időn belül pedig meghatározó élvonalbeli csapatot és nemzetközi kupában szereplő FTC-t ígér, mi több, garantálja a Fradi-drukkereknek. Az üzletember arról álmodik, hogy jövő ilyenkor Sheffieldben rendezi a hétfő esti gálameccs visszavágóját – két élvonalbeli csapat részvételével.
Tudja, hogy még mindig vannak kételkedők? Hadd legyenek, az idő így is, úgy is bennünket igazol – mondta Kevin McCabe. – Amúgy miben kételkednek? Korábban sokan azt is megkérdőjelezték, létezik-e egyáltalán angol befektető, aztán arról szóltak a pletykák, hogy szerepvállalásuk csupán ingatlanspekuláció, most pedig olyan híreket hallani, nem fejleszteni, hanem értékesíteni akarják a felvásárolt területet. Arról nincs információm, milyen rosszindulatú pletykák látnak napvilágot Magyarországon, de tudja, mit, felesleges is foglalkozni a kritikusokkal. Mi sikeres, jól működő, hasznot hozó futballklubot akarunk felépíteni a Ferencvárosnál. Gondolja, felkértem volna például Mike Farnant – aki többek között a Manchester United globalizálásán dolgozott, és elérte, hogy a United Ázsiában is népszerű legyen –, hogy dolgozzon ki marketingstratégiát, amelynek révén idővel európai ismertséget szerezhet az egyesületnek, ha nem szándékozom megtartani az FTC-t? Nyilván nem. Mikor lesznek kézzelfogható jelei az új kampánynak? Július tizennegyedikétől folyamatosan. A "ComeBack" szlogen arra hívja fel a figyelmet, hogy a Fradi visszakerül az élvonalba, s arra szólítja fel a drukkereket, álljanak a csapat mellé, s jöjjenek vissza a lelátóra, valamint kéri a szponzorokat, újra támogassák a klubot. Mike Farnan anyagot állított össze, amelynek segítségével sikerülhet jó nevű külföldi cégeket is megnyerni, hogy Fradibefektetők legyenek. Munkatársunk hatalmas kapcsolatrendszerének köszönhetően joggal reméljük, hogy bár egyelőre a ComeBack felirat díszíti az új, idegenbeli, európai élcsapatok mintáját követve narancssárga színű, valamint a tradicionális zöld-fehér dresszt, hamarosan a gyémánt fokozatú támogatónk neve jelenik meg a mezeken. Ha már a mezszín. Nem tart attól, hogy a megszokottól elütő dresszel, a szinte teljesen kicserélődő, zömében külföldi játékosokkal felálló csapattal képtelen lesz azonosulni a Fradi-tábor? Szurkolóbarát klubot szándékozunk létrehozni, a lehető legmagasabb szintre emeljük a Ferencvárost, márpedig a drukkerek számára szerintem ez a fontos. Amíg én és a társaságom Anglia egyik legtapasztaltabb, legeredményesebben működő ingatlanfejlesztője, a klubigazgatói posztot betöltő Terry Robinson harmincéves sportvezetői rutinját hozza Budapestre. A közvélemény-kutatások szerint több mint hatszázezer Fradiszurkoló él Magyarországon, akiknek sikeres magyar és nemzetközi szereplést és kulturált kikapcsolódási lehetőséget garantálunk. Hogy áll a stadionrekonstrukció? Továbbra is szeretnénk hozzáértő magyarországi partnerrel megállapodni, amellyel közösen valósítanánk meg a fejlesztést. Az már biztos, hogy az év végére letesszük az asztalra a végleges terveket, és legkésőbb kétezertizenkettőre átadjuk az arénát. A jelenlegi stadionon feleslegesnek érezzük az újításokat, csak a kötelező karbantartási munkákat végeztetjük el, hogy az ősztől se roskadozó, piszkos pályán legyenek kénytelenek szurkolni a kilátogatók. Az infrastrukturális előrelépés tehát garantált, de hogyan akarják feléleszteni a futballcsapatot? A Sheffield mintájára építjük fel az akadémiai programot, amely elősegíti, hogy a tehetséges magyar fiatalok tizenéves korban ne külföldre igazoljanak, inkább válasszák a Ferencváros iskoláját, és esetleg rajtunk keresztül jussanak el Európába. Az eredetileg megfogalmazott terveink nem változtak: hamarosan az élvonal meghatározó csapata leszünk, és nemzetközi kupában szereplő együttest akarunk. Persze időbe telik, amire megszokjuk a magyar viszonyokat. Például megdöbbentő, ugyanakkor nevetséges, hogy itt július huszonnegyedikén zárul az átigazolási piac, míg Európa más részein augusztus végéig tart... Megszoksz vagy megszöksz – tartja a magyar mondás. No, azért ilyen apróságokon túltesszük magunkat. De mint mondtam, ezért is fontos, hogy találjunk magyar partnert, aki ismeri az itteni törvényeket, könnyedén tud azonosulni a közeggel. Mi máshoz szoktunk! A Sheffield United a szigetországi futball bölcsője. Soroljam? A Bramall Lane-en játszották az első villanyfényes mérkőzést Angliában, ez az egyetlen stadion, ahol FA-kupa-elődöntőt, döntőt és válogatott találkozót is rendeztek, sőt krikettmeccsnek is otthont adott már. Arról nem beszélve, hogy múzeumunkban található az angol labdarúgás első kiadott szabálykönyve. Tényleg más világ. Mégsem a Sheffield látja vendégül a Ferencvárost, hanem a United látogatott Budapestre – immár másodszor. Lesz visszavágó Angliában? Talán jövőre ilyenkor. Mondanom sem kell, az lenne az igazi ünnep, ha mindkét csapatom feljutna az élvonalba, és első osztályú együttesként mérkőzne meg egymással. Lehet, hogy felelőtlen kijelentés, de ha ez az álmom megvalósul, minden magyar érdeklődőt meghívok Sheffieldbe... Kétszáznyolcvanmillió forintot költöttek eddig a labdarúgókra A Ferencváros a labdarúgó-zrt. eladása után 2.3 milliárd forintot kasszírozott. Az összeg május 9-én a klub számlájára került, s ebből kellett kifizetni a tetemes, megközelítőleg 1.8 milliárd forintnyi adósságot. Mára a tartozások kilencven százalékát megadta a Rieb György vezette elnökség. A kifizetések még most is zajlanak, a napokban jutott hozzá évek óta várt járandóságához a korábbi edző, László Csaba is, és úgy tudni, augusztus 15ig minden hitelezőt kifizetnek. A Ferencváros a pénz beérkezését követő második napon már az APEH és az OTP követelését is kiegyenlítette. A kifizetések után 500 millió forint maradt a klubkasszában, amelyet a vezetőség a szakosztályok támogatására használ fel. A labdarúgócsapatot működtető, angol tulajdonban lévő zrt. tiszta lappal indul tehát. Információink szerint ez ideig csaknem 280 millió forintot fordítottak az együttes működtetésére, illetve játékosvásárlásokra. S még nincs vége, hiszen tovább folyik a keret megerősítése. Terry Robinson ügyvezető elmondta, újabb ajánlatot tettek Ferenczi Istvánért az angol Barnsleynak, s napokon belül eldől, hogy az "erőcsatár" a Fradiban folytatja-e pályafutását, miként az is, hogy Márkus Tibor Paksról visszatér-e az Üllői útra. |
James Ashmore, a Ferencváros nemrégiben igazolt, huszonkét esztendős középpályása szó szerint játssza a focit. Ritka ez egy Angliában nevelkedő labdarúgótól, mégis, a példaképének Zidane-t tartó Ashmore számára a technikás futball a lényeg. Ezért is választotta az FTC-t, ahol már májusban szerepelt pár napos próbajátékon, a múlt héten pedig egy évre szóló megállapodást írt alá.
|
Tíz perc rémálom, nyolcvan percnyi futballcsata - így is összefoglalható az Albert Flórián Stadionban megrendezett FTC-Sheffield United barátságos mérkőzés krónikája. Az ezúttal narancssárgában játszó Fradi az első tíz percben kétgólos hátrányba került, aztán a második félidőben már biztatóbb játékot produkált, aminek 3-2-es vereség lett a vége.
|
All times are GMT +1. The time now is 18:07. |