Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Átlépték a fénysebességet (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=2244)

Nogixer 03-20-2008 06:22

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 166117)
Nem az ólom-arany dologra gondolsz? Mert azt meg tudják csinálni, csak olyan drága, hogy nem éri meg!

Mindegy, csak arany, vagy gyémánt legyen belőle:D:D:D

Valezius 03-20-2008 06:42

Quote:

Originally Posted by Nogixer (Post 166124)
Mindegy, csak arany, vagy gyémánt legyen belőle:D:D:D

Gyémántot lehet csinálni szénből :)

Nogixer 03-20-2008 07:29

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 166126)

Már rájöttem én is, de minek magyarázkodjak, úgysem jövök jól ki belőle:D:D:D

vityu 03-21-2008 00:00

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 166126)

De ha jól tudom, akkor csak és kizárólag sötét, értéktelen gyémántot tudnak csinálni. Vagy rosszul tudom?

Valezius 03-21-2008 03:32

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 166222)
De ha jól tudom, akkor csak és kizárólag sötét, értéktelen gyémántot tudnak csinálni. Vagy rosszul tudom?

Az értéktelen az nem igaz.
Ipari célra gyártanak gyémántot, mert megéri.
Az igaz, hogy koszos, mivel ipari célra teljesen mindegy, hogy átlátszó vagy sem :)

Kutyuleee 03-21-2008 09:15

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 166234)
Az értéktelen az nem igaz.
Ipari célra gyártanak gyémántot, mert megéri.
Az igaz, hogy koszos, mivel ipari célra teljesen mindegy, hogy átlátszó vagy sem :)

tisztát is előtudnak állitani, de pontosan azért nem kell az ékszer kereskedőknek, mert túlzottan hibátlan. a szép csillogását meg a hibája okozza, azon törik meg olyan szépen a fény:D

Xeper 03-21-2008 11:01

Visszakanyarodva a fénysebesség kérdéséhez:
Miért gondolkozik mindenki alap sebességekben? Fénysebességhez közeledve erősödnek a relativisztikus jelenségek, teljesen máshogy viselkedik a világ. A méretek, a tömeg és az idő is változik. Fizikatanárom anno így magyarázta a hosszkontrakció jelenségét (fénysebességhez közel rövidülnek a testek): Képzeljük el, hogy rúdugrók vagyunk. Fogjuk a rudat, és rohanunk 0.9*c (c=fénysebesség) sebességgel. A rúd végén ül egy béka. Mi meg nem a léc felé, hanem egy pajtába sietünk. A pajta hossza 50m, a rúdé pedig 100m. Mit lát a béka? Hogy 0,9c-vel közeledik egy kicsike pajta, jól megijed. Pedig a hosszkontrakció miatt kisebb mint felére csökken ekkora sebességnél a rúd, és ha le tudnánk fékezni 0.9c sebességről 0-ra egy pillanat alatt, akkor tényleg nem kennénk fel a békát a falra, és nem szakítanánk ki a pajta falát.
Ha elérjük a fénysebességet, a kiterjedések és az idő elérik a 0-t, a tömeg pedig a végtelent. Ha átlépjük c-t, akkor a képletek felmondjék a szolgálatot, de ha a természet szimmetriájából indulunk ki, akkor áttérünk a negatív tartományba, azaz időutazunk. Csak az utazás ideje alatt ki kell bírni a negatív kiterjedéseinket, és hatalmas tömegünket (kb fekete lyuk) :D

Pali papa 03-23-2008 11:58

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 166265)
Visszakanyarodva a fénysebesség kérdéséhez:
Miért gondolkozik mindenki alap sebességekben? Fénysebességhez közeledve erősödnek a relativisztikus jelenségek, teljesen máshogy viselkedik a világ. A méretek, a tömeg és az idő is változik. Fizikatanárom anno így magyarázta a hosszkontrakció jelenségét (fénysebességhez közel rövidülnek a testek): Képzeljük el, hogy rúdugrók vagyunk. Fogjuk a rudat, és rohanunk 0.9*c (c=fénysebesség) sebességgel. A rúd végén ül egy béka. Mi meg nem a léc felé, hanem egy pajtába sietünk. A pajta hossza 50m, a rúdé pedig 100m. Mit lát a béka? Hogy 0,9c-vel közeledik egy kicsike pajta, jól megijed. Pedig a hosszkontrakció miatt kisebb mint felére csökken ekkora sebességnél a rúd, és ha le tudnánk fékezni 0.9c sebességről 0-ra egy pillanat alatt, akkor tényleg nem kennénk fel a békát a falra, és nem szakítanánk ki a pajta falát.
Ha elérjük a fénysebességet, a kiterjedések és az idő elérik a 0-t, a tömeg pedig a végtelent. Ha átlépjük c-t, akkor a képletek felmondjék a szolgálatot, de ha a természet szimmetriájából indulunk ki, akkor áttérünk a negatív tartományba, azaz időutazunk. Csak az utazás ideje alatt ki kell bírni a negatív kiterjedéseinket, és hatalmas tömegünket (kb fekete lyuk) :D

Ajaj!
A békát még értettem, de a pajta az már sok volt kicsit...
Lehetne lassabban? :)

Xeper 03-23-2008 13:16

Quote:

Originally Posted by Pali papa (Post 166573)
Ajaj!
A békát még értettem, de a pajta az már sok volt kicsit...
Lehetne lassabban? :)

A pajta rövidebb mint a rúd, amit be akarunk vinni. Tehát ha mi beérünk hagyományos módon, a rúd kiüti a pajta végét, a béka -mivel ott ült- nem fog örülni, és felkenődik a falra.
Viszont ha relativisztikus sebességgel haladunk (azaz sebességünk összemérhető a fény sebességével), akkor fellép egy hosszkontrakció nevű jelenség (minden sebességnél fellép, de nem relativisztikus sebességeknél elhanyagolható), ami azt jelenti, hogy a mozgó test méretei lecsökkennek sqrt(1-(v^2/c^2)) arányban külső szemlélő számára (belülről nézve a környék megnő :) ), tehát a rúd míg halad, befér a pajtába.
Így érthetőbb?

Gyula 03-23-2008 13:20

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 166583)
A pajta rövidebb mint a rúd, amit be akarunk vinni. Tehát ha mi beérünk hagyományos módon, a rúd kiüti a pajta végét, a béka -mivel ott ült- nem fog örülni, és felkenődik a falra.
Viszont ha relativisztikus sebességgel haladunk (azaz sebességünk összemérhető a fény sebességével), akkor fellép egy hosszkontrakció nevű jelenség (minden sebességnél fellép, de nem relativisztikus sebességeknél elhanyagolható), ami azt jelenti, hogy a mozgó test méretei lecsökkennek sqrt(1-(v^2/c^2)) arányban külső szemlélő számára (belülről nézve a környék megnő :) ), tehát a rúd míg halad, befér a pajtába.
Így érthetőbb?

Kösz Xepi, hogy ezt megosztottad velünk :)

All times are GMT +1. The time now is 02:48.