![]() |
5/b -nél eléggé adja magát, hogy nem közös nevező kell, hanem az a rész felhasználása valahogy.
Ha megvan hogyan, majd szólok. |
Quote:
|
1. feladat:
Az 5 szám a-2p, a-p, a, a+p, a+2p Általában ez jobb felírás, mint az a, a+p, a+2p stb. A két egyenlet: (a-2p)^3+...+(a+p)^3=150*2a (a-p)^3+...+(a+2p)^3=224*3a Kivonjuk egymásból 12a^2*p+16*p^3=372a Mivel a 12 és a 372 is 3-mal osztható és a és p egész számok, így p csak 3 lehet, amit ha beírunk ez egy másodfokú egyenlet a-ra. a=9 jön ki. A számok 3,6,9,12,15 Visszahelyettesítéssel látható, hogy ez tényleg jó. |
Quote:
1es sem tűnik vészesnek, megnézem, ahhoz papír is kell mod: mégsem kell :D |
Quote:
De ez így túl egyszerűnek tűnik, csak nem látom, mi a hiba benne :) |
Quote:
Komolyan mondom, nem hiszem el! megint rosszul értelmeztem a feladatot, pedig jófele tapogatóztam, csak én az összegének a köbét vettem, nem a köbének az összegét... :mad::mad::mad: |
Quote:
|
Ilyen "hibát" még nem láttam OKTV-n :)
|
Quote:
|
Kitaláltam egy logikai feladatot, és kíváncsi vagyok, hogy megoldható-e :)
Némi fizikai ismeretet azért igényel, de ez logikai és nem műveltségi feladat, szerintem minden szükséges információt tartalmaz a feladat szüvege. Holdraszállás Ahhoz, hogy eljussunk a Holdra le kell győzni a Föld gravitációs terét. A szökési sebesség 40.000km/h. A fogalom bővebb magyarázata itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B..._sebess%C3%A9g Tehát ha az átlagsebességünk a szökési sebesség fele*, akkor a Föld-Hold távot kb 1 nap alatt kellene megtennünk. (384000km osztva 20000km/h-val) Ezzel szemben az Apollo űrhajóknak ez az út 3napjába telt. A kérdés, hogy miért voltak ilyen "lassúak". Azaz mi a baj a fenti becsléssel. *Egyenletes lassulás mellett az átlagsebességünk a kezdősebesség fele lesz. Nézzünk egy példát erre: 100km/h-val indulunk és óránként 10km-t lassítunk, akkor 11óra alatt 100+90+80+...+10=550km-t tettünk meg, az átlagsebesség 55km/h. Azért nem lett éppen a fele, mert nem egyenletesen, hanem szakaszosan lassultunk. De ebben az esetben is nagyjából kijött. |
All times are GMT +1. The time now is 04:17. |