Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Chat (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Ne OFF-oljunk máshol II. (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=4261)

Sami 11-23-2010 06:45

Ti miről beszéltek?

Princ 11-23-2010 07:53

Quote:

Originally Posted by Sami (Post 271426)
Ti miről beszéltek?

a Valezius-sejtésről :):)

Dew 11-23-2010 11:11

Quote:

Originally Posted by Sami (Post 271426)
Ti miről beszéltek?

prím számok lilstázásához keresik a legjobb algoritmust... :)

Quote:

Originally Posted by Princ (Post 271427)

:D :D

Valezius 11-23-2010 13:56

Quote:

Originally Posted by Princ (Post 271427)

Na akkor vettem a fáradtságot és beírtam googlebe, hogy prímtesztelés.

Az alapvető módszer az osztók keresése gyök n-ig, de ez iszonyat lassú. De szerencsére pár számelméleti eredmény felhasználásával lehet jobbat gyártani.

Ez nem sejtés, hanem tény :)

Quote:

A számok prímségének tesztelésére valószínűségi és determinisztikus tesztek állnak a rendelkezésünkre.

A valószínűségi tesztek (pl. Miller-Rabin teszt, Lucas prímteszt, Solovay-Strassen prímteszt) gyorsak, de nem döntik el teljes biztonsággal, hogy az input prím-e. Azonban a tévedés valószínűsége a teszt többszöri végrehajtásával – ha mindig pozitív a válasz – tetszőleges küszöbérték alá csökkenthető. Így ezek a módszerek kriptográfiai célokra – például RSA kulcsgenerálásra – megfelelőek.

A determinisztikus módszerek közül a legegyszerűbb eljárás, ha a számot sorban elosztjuk a gyökénél nem nagyobb természetes számokkal. Így biztos választ kapunk a szám prímségére vonatkozóan, azonban ez a módszer nagy számok esetében nagyon lassú (a szükséges lépésszám a szám hosszának exponenciális függvénye), ezért a gyakoratban nem is alkalmazzák. Léteznek ennél jobb algoritmusok is erre a célra, a jelenleg (2003) ismert legjobb determinisztikus módszer az Atkin-Morain teszt.
Az más kérdés, hogy Red le tudja-e programozni ezeket :) Én biztos, hogy nem tudnám.

Remedy 11-23-2010 14:12

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 271447)

Hogy mit vettel? :)

Andrew 11-23-2010 18:34

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 271447)

Az alapvető módszer az osztók keresése gyök n-ig, de ez iszonyat lassú. De szerencsére pár számelméleti eredmény felhasználásával lehet jobbat gyártani.

Ez nem sejtés, hanem tény :)

Az más kérdés, hogy Red le tudja-e programozni ezeket :) Én biztos, hogy nem tudnám.

A determinisztikus módszernél elég csak az addig megismert prímszámainkkal elosztanunk? :o

Ati 11-23-2010 18:42

1. lépés: vegyük fel egy tömbbe az összes ismeret prímszámot.
2. lépés: a kérdéses szám eleme az előző tömbnek? Ha igen, akkor prímszám, egyébként nem.

:D

Dus 11-23-2010 18:44

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 271461)
1. lépés: vegyük fel egy tömbbe az összes ismeret prímszámot.
2. lépés: a kérdéses szám eleme az előző tömbnek? Ha igen, akkor prímszám, egyébként nem.

:D

3. lépés: várjunk pár évet. :)
//Mármint ha nem csak egy fix számról szeretnénk eldönteni, hogy prím-e, hanem keresni új számokat...//

Redback 11-23-2010 20:00

Rájöttem, inkább nem akarok tudni a prímszámokat :D 1mrd-ig futtatom, utána hagyom a fenébe. Majd némileg több matektudással visszatérek rá :)

A következő projekt egy viszonylag feltörhetetlen, de viszonylag gyors txt kódoló. Egyetlen módszer van elvileg, ami az eredeti kulcs nélkül feltörhetetlen, a xor-ozás :) de persze még nem kevés utánajárás kell ehhez :)

Valezius 11-23-2010 20:05

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 271460)
A determinisztikus módszernél elég csak az addig megismert prímszámainkkal elosztanunk? :o

Ja, csak ahhoz tárolni is kell az addig megismert prímszámokat.

All times are GMT +1. The time now is 05:47.