![]() |
Quote:
Nálunk legalábbis így van. Mondjuk én ennek ellenére szeretnék majd tanulni valamit az angol mellé :) |
Quote:
|
számológép nélkül, és középsulis fejjel gondolkodva, van 3 feladatom. (OKTV első forduló):
4. feladat: Mely pozitív prímszámokra teljesül, hogy 360 osztója a p^4-5p^2+4 kifejezésnek. 5. feladat: Határozza meg az a számjegyet úgy, hogy a tízes számrendszerbeli N= 999...9a000...09 (100 darab kilences az elején, "a" számjegy, majd 100 darab 0 és egy kilences) alakú szám egy egész szám négyzete legyen! 6. Igazolja, hogy ha valamely háromszög területe 1/2 területegység, akkor kerülete 3 hosszúságegységnél nagyobb! Az 5 órából legalább 4-et ezen a három feladaton gondolkoztam. az utolsóra sikerült írnom valami érdemlegeset, a 4.nél nem akartam elkezdeni behelyettesítgetni, ezért oda semmit nem tudtam :S |
Quote:
360=2^3*3^2*5 p^4-5p^2+4=(p^2+p-2)*(p^2-p-2) Behelyettesítünk 2-re, az jó. 2 fölött csak páratlan prímek vannak, amire kijön, hogy a szorzat mindig osztható 8-al. 5 fölött a prímek 5k+1,5k+2,5k+3,5k+4 alakúak lehetnek, ekkor vagy az első vagy a második tag osztható 5-el. 3 fölött a prímek 9k+1,9k+2,9k+4,9k+5,9k+7,9k+8 alakúak lehetnek, bármelyiket helyettesítjük be kijön, hogy vagy az első vagy a második tag osztható 9-el. |
Quote:
|
Quote:
|
Ha már van ilyen topic... :)
Valaki képben van a Parciális deriválás,Lineáris közelítés és a szélsőérték számításban?!?! jah és a Definitség megállapításában ?:D Amiket eddig vettünk,azokat értem...nem egy nagy kaland,de adtak pár házi feladatot ahol nem keveset kell számolni és enyhén megkavar :S |
Quote:
|
Quote:
Egyrészt igaz, hogy a+b+c>2*a másrészt a+b+c>a+2*m Ebből az jön, hogy csak az az eset érdekes, amikor a 1 és 1,5 közötti. (A második egyenlőtlenségből számtani-mértani középpel 2*gyök(2) alsó korlátot kapunk, amin úgy tűnik már nem kell sokat javítani.) Igazából ez a rész nem is fog majd kelleni. Vegyük fel az a hosszúságú szakaszt, 1/a távolságra húzzunk párhuzamost. A 3. csúcs ezen az egyenesen lesz. Ráadásul a minimális kerületet biztos, hogy nem konkáv háromszög veszi fel. Azt kéne valahogy belátni, hogy az egyenlőszárú háromszög kerülete a minimális, ha az a oldal és a magasság adott. Egyelőre ez úgy sikerült, hogy ha a két oldal vetülete a-ra x és a-x, akkor b+c=gyök(x^2+1/(4*a^2)+gyök[(x-a)^2+1/(4*a^2)) Megsejtjük, hogy a/2-nél szélsőérték van, megnézzük a deriváltat a/2-nél jé éppen 0. Most még az is kéne, hogy a szélsőérték minimum, mondjuk meg lehet nézni a második deriváltat. Ezután már csak azt kell megmutatni, hogy K=a+2*gyök(a^2/4+1/a^2)>3 számtani-mértani középpel kijön. nem szépségdíjas, de szerintem megadnák rá a pontot. |
Találtam egy egyszerűbbet, de túl könnyen kijött, lehet, hogy hiba van benne.
Heron képletből: s(s-a)(s-b)(s-c)=1/4 ((s-a)+(s-b)+(s-c))/3>=köbgyök(s-a)(s-b)(s-c)) A bal oldal s/3 a jobb oldal köbgyök(1/4s) s/3>=köbgyök(1/4s) köbre emelve: s^3>=27/4s Azaz s>=gyök4(27/4) K=2*s>=gyök4(4*27)=gyök4(108)>3 |
All times are GMT +1. The time now is 02:15. |