Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Matek zsenik help-et pls:) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=417)

Xeper 03-08-2008 02:16

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 163962)
Gondolom főleg, mert ahhoz még számolni se kell :)

Számokkal is alá tudnám támasztni, csak úgy hosszabb picit :) (hihetetlen, de tanultam valszámot :D)
Külön örülök hogy ebben a topicban van, akinek tetszett a megoldásom :)

Valezius 03-08-2008 09:28

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 164032)
Számokkal is alá tudnám támasztni, csak úgy hosszabb picit :) (hihetetlen, de tanultam valszámot :D)
Külön örülök hogy ebben a topicban van, akinek tetszett a megoldásom :)

De számok nélkül akkor is szebb. ;)

Itt egy másik:

Van 100ember, mindegyiknek van 1-1bögréja, ami ki van rakva egy asztalra.
A 100ember egyesével megy be a szobába, ahol a bögrék vannak, majd egy másik ajtón távozik.
Az első ember véletlenszerűen kiválaszt egy bögrét.
A második embertől kezdve, ha ott van a sajátja azt veszi el, ha nincs, akkor véletlenszerűen választ egyet a megmaradtak közül.

Mi a valószínsége, hogy az utolsó a sajátját találja ott?

Kutyuleee 03-08-2008 11:55

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 164074)

Itt egy másik:

A 100ember egyesével megy be a szobába, ahol a bögrék vannak, majd egy másik ajtón távozik.
A második embertől kezdve, ha ott van a sajátja azt veszi el, ha nincs, akkor véletlenszerűen választ egyet a megmaradtak közül.

pont annyi,minthogy az első a sajátját veszi el:D 0,01 (1%)

Valezius 03-08-2008 12:07

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 164109)
pont annyi,minthogy az első a sajátját veszi el:D 0,01 (1%)

Akkor lenne annyi, ha mindenki véletlenszerűen választana, de mivel van rendszer a dologban, így ennél azért több lesz ;)

Xeper 03-09-2008 19:01

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 164074)

Itt egy másik:

50%
Vagy igen, vagy nem :D

Amúgy talán 99% esély, hogy a sajátját találja ott.

Valezius 03-09-2008 19:05

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 164435)
50%
Vagy igen, vagy nem :D

"Bolond beszéd, de van benne rendszer" ;)

Kutyuleee 03-09-2008 23:47

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 164111)
Akkor lenne annyi, ha mindenki véletlenszerűen választana, de mivel van rendszer a dologban, így ennél azért több lesz ;)

ha mindenki véletlenszerüen választana, akkor jóval kisebb esélye lenne sztem, (ránézésre olyan 100!/vmi) de nem számolgatok így este, ahogy eddig sem számolgattam semmit de józan paraszti ésszel gondolkodtam, ha az első a sajátját veszi el triviális hogy az utolsónak a sajátja marad, mert mindenki a sajátját veszi el utána... ennek az esélye 0,01 (1%)
ha nem, akkor már borul a rendszer, mert a 100emberből mindenkié maradhat az utsónak(remélem ez is belátható). így ebben a szituációban is maximum ~0,01 (1%) az esélye hogy az ővé marad ott. vagyis sztem közel nem lesz jóval nagyobb. de ha te máshogy látod fejtsd ki, mert érdekel hol téved a gondolatmenetem.

Valezius 03-10-2008 01:00

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 164496)
ha mindenki véletlenszerüen választana, akkor jóval kisebb esélye lenne sztem, (ránézésre olyan 100!/vmi) de nem számolgatok így este, ahogy eddig sem számolgattam semmit de józan paraszti ésszel gondolkodtam, ha az első a sajátját veszi el triviális hogy az utolsónak a sajátja marad, mert mindenki a sajátját veszi el utána... ennek az esélye 0,01 (1%)
ha nem, akkor már borul a rendszer, mert a 100emberből mindenkié maradhat az utsónak(remélem ez is belátható). így ebben a szituációban is maximum ~0,01 (1%) az esélye hogy az ővé marad ott. vagyis sztem közel nem lesz jóval nagyobb. de ha te máshogy látod fejtsd ki, mert érdekel hol téved a gondolatmenetem.

Ha mindenki véletlenszerűen választ, akkor egyenletes lesz az eloszlás minden tekintetben. Így utolsónak bármely bögre 1/100 eséllyel marad.
Úgy is mondhatnám, hogy teljesen mindegy, hogy először az első választ vagy az utolsó, ha mindenki csukott szemmel vesz fel egyet (azaz véletlenszerűen)

Számold át mondjuk 3-ra 1/3 fog kijönni ;)

A második felét csak magával a megoldással tudnám cáfolni.
De annyit mondok, hogy ha az első a sajátját veszi el, akkor mindenki, az utolsó is. 1/100. Az összes többi esetet ehez kell hozzáadni. És az eredmény jóval nagyobb lesz 1/100-nál.

Érdemes 3-ra vagy 4-re végigszámolni, és utána elgondolkozni, hogy mivan 100-nál. Legalábbis én így csináltam.

Valezius 03-11-2008 10:49

Az elsőt asszem értem, a második biztos rossz, mert eltér az eredmény, a harmadiknál már eredmény sincs, de amúgyis túl hosszú, hogy érdekeljen.

Márcsak egy szöveges indoklás kéne, hogy miért annyi az annyi ;)

tulip 03-11-2008 12:20

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 164841)
Az elsőt asszem értem, a második biztos rossz, mert eltér az eredmény, a harmadiknál már eredmény sincs, de amúgyis túl hosszú, hogy érdekeljen.

Márcsak egy szöveges indoklás kéne, hogy miért annyi az annyi ;)

A második végéhez valóban rossz eredmény lett bigysztve, de a felirt műveletek kiszámolva 1/2-et adtak.

A harmadiknál azért nem volt eredmény, mert úgy véltem, hogy a felírt műveletek mutatják, hogyan lehet kiszámolni.

Ha túl hosszú, hogy érdekeljen, akkor gondolom mást sem érdekel, így letöröltem és csak annyit írok, hogy bármely 2 <= n személy esetén n-től függetlenül konstans 1/2 az eredmény.

Valezius 03-11-2008 12:30

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 164870)
A második végéhez valóban rossz eredmény lett bigysztve, de a felirt műveletek kiszámolva 1/2-et adtak.

A harmadiknál azért nem volt eredmény, mert úgy véltem, hogy a felírt műveletek mutatják, hogyan lehet kiszámolni.

Ha túl hosszú, hogy érdekeljen, akkor gondolom mást sem érdekel, így letöröltem és csak annyit írok, hogy bármely 2 <= n személy esetén n-től függetlenül konstans 1/2 az eredmény.

Remek, akkor már csak pár szóban meg kell magyarázni, hogy mirt 1/2 minden esetben :)

tulip 03-11-2008 13:06

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 164872)
Remek, akkor már csak pár szóban meg kell magyarázni, hogy mirt 1/2 minden esetben :)

n=2 esetén 1/2, ez triviális.
n > 2 esetében:
p_n=1/n+1/n*p_(n-1)+...+1/n*p_(n-1)+1/n*0 a keresett valószínűség.
Összevonva: p_n=1/n+(n-2)/n*p_(n-1).
Ha n = 2, akkor p_n=1/2. Ezért n = 3 esetében:
p_n=1/n+(n-2)/n*1/2=1/2.
Rekurziót alkalmazva p_n = 1/2 bármely n>=2 esetén.

Redback 03-27-2008 14:56

Nekem az inverz függvényt kéne elmagyarázni, mert nem értem.
Link itt!

Valezius 03-27-2008 15:08

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 167093)
Nekem az inverz függvényt kéne elmagyarázni, mert nem értem.
Link itt!

Elmagyarázni? Hát nehéz ügy...

Mondjuk keressük a 2*x inverzét.

y=2*x (x a változó, y az eredmény) Az inverznél azt akarjuk, hogy y legyen a változó! (és x az eredmény), azaz x=1/2*y (*) Ez az inverz.

Arra a kérdésre keressük a választ, hogy a függvény hol vesz fel valami z értéket?

Például Ha a függvény 2*x, akkor hol vesz fel 4-et? Ekkor egy egyenletet kell megoldani: 2*x=4 . De mi nem egyenletet akarunk megoldani, hanem egy képletet akarunk. Azaz behelyettessíteni (*)-ba: x=1/2*4=2.

Ugyanez mondjuk 2^x-el. Azt akarjuk megtudni, hogy melyik kettő hatvány lesz egyenlő 5-tel:
2^x=5 :confused:. 2^x inverz függvénye: log 2 (y.) (2-es alapú logaritmus y)
Tehát Az előbbi egyenlet megoldása x= log2 (5)

Redback 03-27-2008 15:12

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 167094)
Elmagyarázni? Hát nehéz ügy...

Mondjuk keressük a 2*x inverzét.

y=2*x (x a változó, y az eredmény) Az inverznél azt akarjuk, hogy y legyen a változó! (és x az eredmény), azaz x=1/2*y (*) Ez az inverz.

Arra a kérdésre keressük a választ, hogy a függvény hol vesz fel valami z értéket?

Például Ha a függvény 2*x, akkor hol vesz fel 4-et? Ekkor egy egyenletet kell megoldani: 2*x=4 . De mi nem egyenletet akarunk megoldani, hanem egy képletet akarunk. Azaz behelyettessíteni (*)-ba: x=1/2*4=2.

Ugyanez mondjuk 2^x-el. Azt akarjuk megtudni, hogy melyik kettő hatvány lesz egyenlő 5-tel:

Már kezdem kapisgálni...De hogy hogy magyarázom el a többieknek...

Redback 03-27-2008 15:13

am 3*x-nek mi az inverze?
x=1/3*y?

Valezius 03-27-2008 15:23

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 167100)
am 3*x-nek mi az inverze?
x=1/3*y?

pontosan.

Ha inverz függvényről van szó, akkor az inverz nem más, mint a függvény tükrözése az x=y egyenesre.
(Mondjuk kézeld el az x^2-et és a gyök(x)-et. Egymás tükörképei.)

Xeper 03-27-2008 16:19

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 167098)
Már kezdem kapisgálni...De hogy hogy magyarázom el a többieknek...

Y=valami*X függvényt rendezd át X=valamimás*Y alakra, aztán cseréld ki X és Y betűket -voila :)

pl:
Y=X^2 --> (átrendezés) --> Y^0.5=X -->(betű csere)--> X^0.5=Y <-- itt Y már az eredeti Y inverze, tehát Xnégyzet inverze Xgyök.

A Te példádban:
Y=3*X -->1/3*Y=X -->1/3*X=Y

Redback 03-27-2008 16:30

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 167107)
Y=valami*X függvényt rendezd át X=valamimás*Y alakra, aztán cseréld ki X és Y betűket -voila :)

pl:
Y=X^2 --> (átrendezés) --> Y^0.5=X -->(betű csere)--> X^0.5=Y <-- itt Y már az eredeti Y inverze, tehát Xnégyzet inverze Xgyök.

A Te példádban:
Y=3*X -->1/3*Y=X -->1/3*X=Y

Tehát 3*x-nek 2 inverze is van vagy én rontottam el vmit?

Valezius 03-27-2008 16:32

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 167110)
Tehát 3*x-nek 2 inverze is van vagy én rontottam el vmit?

1inverze van természetesen.

Annyi a különbség, hogy Én nem cserélem fel utána a betűket, míg Xepi igen :)

Quote:

aztán cseréld ki X és Y betűket -voila
Mivel inverzfüggvényt keresünk, így továbbra is azt szeretjük ha nem Y-nak hívju ka változót, hanem X-nek. Ezért kell utána felcserélni a betűket.

Redback 03-27-2008 16:37

Itt van egy kép amit én csináltam.Két kis négyzet egy egység, tehát egy fél nagynégyzet.Megkukkantanátok hogy jó-e?

Valezius 03-27-2008 16:41

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 167113)
Itt van egy kép amit én csináltam.Két kis négyzet egy egység, tehát egy fél nagynégyzet.Megkukkantanátok hogy jó-e?

Ez jó.

Tehát valóban csak tükrözni kell, de azért jó ha az ember tudja, hogy mi van a háttérben :)

Redback 03-27-2008 16:44

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 167094)

Tehát egy másodfokú függvény inverzétt csak logaritmussal(vagymivel) lehet felírni?

Valezius 03-27-2008 16:50

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 167116)
Tehát egy másodfokú függvény inverzétt csak logaritmussal(vagymivel) lehet felírni?

Ez nem másodfokú hanem exponenciális (hatvány) függvény. Annak az inverze logaritmikus.

Az n. fokú függvény inverze gyökös.

Redback 03-27-2008 17:00

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 167117)
Ez nem másodfokú hanem exponenciális (hatvány) függvény. Annak az inverze logaritmikus.

Az n. fokú függvény inverze gyökös.

Bocsi.Közben rájöttem hogy az x^2 lenne a másodfokú függvény nem?
Az inverze pedig talán:
x^2=y --> y gyökalatt=x(Nemtudom hogy kell jelölni azt hogy gyökalatt)-->
x gyökalatt=y <--Ez tehát az inverze.

Valezius 03-27-2008 17:27

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 167118)
Bocsi.Közben rájöttem hogy az x^2 lenne a másodfokú függvény nem?
Az inverze pedig talán:
x^2=y --> y gyökalatt=x(Nemtudom hogy kell jelölni azt hogy gyökalatt)-->
x gyökalatt=y <--Ez tehát az inverze.

Alapvetően igen, csak ugye az a baj, hogy nem injektív.

Amikor gyökjött vonsz: x=+- gyök(y) a helyes megoldás. De ebből mi csak a pozitív szárat vesszük figyelembe-->y=gyök(x), hogy függvényt kapjunk (minden x-het csak egy darab y tartozzon)

Redback 03-27-2008 17:53

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 167122)
Alapvetően igen, csak ugye az a baj, hogy nem injektív.

Amikor gyökjött vonsz: x=+- gyök(y) a helyes megoldás. De ebből mi csak a pozitív szárat vesszük figyelembe-->y=gyök(x), hogy függvényt kapjunk (minden x-het csak egy darab y tartozzon)

Tehát akkor a képen szereplő narancssárga "függvény" sem függvény igaz?Van ha igen akkor a szabályát leírnád?

Kutyuleee 03-27-2008 17:56

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 167123)
Tehát akkor a képen
szereplő narancssárga "függvény" sem függvény igaz?Van ha igen akkor a szabályát leírnád?

sztem adja magát:D
x=|y|/2

Amúgy én azért nem szeretem felcserélni a betüket, mert így könnyebben lehet ábrázolni,hogy melyik tengelyre nézed...

Redback 03-27-2008 17:59

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 167124)
sztem adja magát:D
x=|y|/2

Amúgy én azért nem szeretem felcserélni a betüket, mert így könnyebben lehet ábrázolni,hogy melyik tengelyre nézed...

De én azt tanultam, amit Vale elevenített fel bennem, hogy az x tengely bármely pontjához csak egy értéket lehet rendelni, különben nem függvény.

Kutyuleee 03-27-2008 18:02

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 167125)
De én azt tanultam, amit Vale elevenített fel bennem, hogy az x tengely bármely pontjához csak egy értéket lehet rendelni, különben nem függvény.

de az, csak itt kivételesen nem az x a változó, hanem az Y, és így máris egyértelmü a hozzárendelés az Y-ra nézve

Redback 03-27-2008 18:03

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 167126)
de az, csak itt kivételesen nem az x a változó, hanem az Y, és így máris egyértelmü a hozzárendelés az Y-ra nézve

bazz ha ezt elmagyarázom a hülye osztálytársaimnak....

Valezius 03-27-2008 18:14

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 167125)

Quote:

Ha az X a változó, akkor nem függvény. Mert adott x-hez csak egy f(x) tartozhat.

ha az y a változó, akkor egyértelmű, hogy függvény, mivel egy függvény tükörképe ;)

Bogár 03-27-2008 22:37

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 167127)
Quote:

bazz ha ezt elmagyarázom a hülye osztálytársaimnak....

biztos megérti, ha úgy magyarázod, hogy x helyett sör van, és y helyett vodka. :D

Tsobi 03-28-2008 09:11

Quote:

Originally Posted by csunyabogar (Post 167180)
biztos megérti, ha úgy magyarázod, hogy x helyett sör van, és y helyett vodka. :D

Mindenki magából indul ki :D

Valezius 04-18-2008 16:43

Nem akarom, hogy feladat nelkul tengodjetek.
Mindkettonek tobb megoldasa lesz, de igazi csak egy:

Hogy lehet 1,1,4,4 szamokbol es a 4alapmuveletbol+zarojelek kihozni az 5-ot vegeredmenyul?

Egy szam elmozgatasaval tedd igazza: (- es = marad!)

101-1=102

Redback 04-18-2008 18:34

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 170448)
Nem akarom, hogy feladat nelkul tengodjetek.
Mindkettonek tobb megoldasa lesz, de igazi csak egy:

Hogy lehet 1,1,4,4 szamokbol es a 4alapmuveletbol+zarojelek kihozni az 5-ot vegeredmenyul?

101-1=102

Vale benned nem csalódtam.... :D
Am a piros résszel mit akartál közölni, mert én nem értem

BeeLord 04-18-2008 21:34

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 170471)
Vale benned nem csalódtam.... :D
Am a piros résszel mit akartál közölni, mert én nem értem

Azt, hogy csak a számok mozgathatók, a kivonás és az egyenlőségjel a helyén marad. Vagy nem?

BeeLord 04-18-2008 21:40

Az első még sima ügy, de ez a második sokkoló.

Fefe013 04-18-2008 21:41

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 170448)

101-1=102

101-1=10 a négyzeten

Fentebb tolom a kettest, amit nem tudok szemléltetni:(

BeeLord 04-18-2008 21:50

Quote:

Originally Posted by fefe013 (Post 170499)
101-1=10 a négyzeten

Fentebb tolom a kettest, amit nem tudok szemléltetni:(

Ez biztos nem az igazi megoldás, azért nem jöttem rá.

All times are GMT +1. The time now is 08:51.