![]() |
mivel alapvetően beefsteaket akartam csinálni, annál egy pöppet olcsóbb :) marhát nem is tudom mikor látok, az nekem megtiszteltetés :)
|
kérésedre nyílvánosan válaszolok: én magam csak sütni szoktam szinte, talikra meg húst nem fogok elvinni, de egézséges édességet viszont lehet...
kövi talin- ami nem az ovis lesz az tuti- kéretik engem zaklatni h hozzak vmi finom ehetőt. |
SÖRBEN PÁCOLT SERTÉSOLDALAS
[u]Hozzávalók 4 személyre:[/U] 1.6 kg sertésoldalas, 75 dkg póréhagyma, 5 dkg sárgarépa, 2.5 dl sör, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál mustármag, 1 rozmaringág, só, bors, köménymag Elkészítés: A húst megmossuk, és 8 darabra vágjuk. Megtöröljük, és mustárral bekenjük. Ezután mély tálba fektetjük, és leöntjük sörrel. Legalább 1órát pácoljuk, közben egyszer megfordítjuk. A húst a pácból kivesszük, sózzuk, borsózzuk. Tepsibe helyezzük, és előme-legített sütőbe toljuk. 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 40 percig sütjük. Közben a páccal és kb. fél pohár vízzel apránként meglocsoljuk. A rozmaringot megmossuk, a leveleket lecsipkedjük. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és vastagabb karikákra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, és kockára vágjuk. A pórét és a sárgarépát a hús mellé dobjuk. Megsózzuk, és további 20 percig sütjük. Ha szükséges, az elpárolgott nedvességet pótoljuk. Meghintjük a rozmaring levelekkel, a mustármaggal és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe. A párolt zöldségeket a sült oldalas mellé kínáljuk. Rozskenyér és hideg sör illik hozzá. Kiadósabb egytálételt kapunk, ha a póré és a sárgarépa mellé megtisztított, apró szemű burgonyát is dobunk.:) |
Quote:
Nem lesz kevés az a sör? azt még megértem, hogy locsolgatjuk a húst... De a torkunkat mivel locsoljuk? hideg vízzel?;) Na meg a húsleöntés sörrel... egy kortyot kap a hús, kettőt mi. Na ez a 2,5 dl elég kevés ehhez a manőverhez.:D |
Quote:
|
Gyors és laza túrógombóc
Hozzávalók: 1 l tej kb. 20-25 dkg búzadara 5 dkg cukor 2 csomag vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja 1 kg túró pirított zsemlemorzsa cukor fahéj Elkészítés: A tejet felforraljuk és beleszórjuk a búzadarát, cukrot, vaníliás cukrot. Folyamatosan keverve nagyon-nagyon sűrű tejbegrízt készítünk, olyat, amit lehet majd formázni. Ha kész, hozzákeverjük a túrót, citromhéjat, és hagyjuk annyira kihűlni, hogy kézzel gombócokat formázhassunk belőle. Akár előző nap is el lehet készíteni. A zsemlemorzsát olajon vagy vajon megpirítjuk, cukrot, fahéjat keverünk hozzá, és megforgatjuk benne a túrógombócokat. Meleg cukros tejföllel, porcukorral tálaljuk. Jó étvágyat!! Megjegyzés: a hozzávalók mennyiségét arányosan csökkenthetjük, de sztem elfogy az a "pár" gombóc! :D |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
De ízlések, és pofonok.... :) |
Almás-fahéjas finomság
Hozzávalók: 3 db alma, 2 db egész tojás, 10 dkg porcukor, 15 dkg liszt, őrölt fahéj ízlés szerint, 1/2 citrom leve, 1 csomag vaníliás cukor Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. kicsit állni hagyjuk, a levétől kifacsarjuk. A reszelt almához keverjük a többi hozzávalót. Serpenyőben kevés olajat melegítünk, és mint a tócsit kisütjük. A kisült finomságot vaníliás porcukorral vagy lekvárral tálaljuk. Jóétvágyat! :) |
Quote:
|
:)
Quote:
Legfőbb erénye, hogy villámgyorsan lehet finom és kiadós vacsit remekelni.:D:D |
hm, most megéheztem :-)
kellett nekem ide benézni :-)) |
Quote:
Ma nem írok finomságot, nincs kedvem! :p:) |
Sajttal és baconnel göngyölt hús
Hozzávalók: csont nélküli hús sajt bacon tejföl újhagyma só bors Elkészítés: A húst kiklopfolom, sózom-borsozom. A sajtból vékony szeleteket vágok, a hús egyik végébe teszem, feltekerem úgy hogy a bacon már a hús alatt van, és így a hússal és a sajttal váltogatják egymást. Sütőben félkészre sütöm, majd leöntöm a tejföllel elkevert újhagymával. és készre sütöm. Sajtot lehet szórni rá. Másik lehetőség, hogy paradicsomszósszal öntöm le, úgyis nagyon finom. :) |
Túrógombóc ( kicsit macerásabb, mint az előző)
50 dkg tehéntúró, 7,5 dkg búzadara,2 tojás,egy csipet só, 1dl olaj, 25 dkg zsemlemorzsa, 2,5 dl tejfől A túrót szitán áttörjük, gyengén megsózzuk, a buzadarát és a tojások sárgáját hozzáadjuk, eldolgozzuk. Végül a tojásfehérjéket felverjük és ovatosan hozzákeverjük. Legalább félórát kell pihentetni ( én este szoktam összeállíani és másnap főzöm ki :) ). Vizes kézzel közepes gombócokat formázunk, enyhén sós vízben kifőzzük. Kb 15 percig kell főzni. Olajban megpirítjuk a zsemlemorzsát és meghempergetjük benne. tejföllel meglocsoljuk. egyéni tapasztalat, hogy kecsketúróból még finomabb. :) Jó étvágyat! |
Mexikói-chilis pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt 25 dkg margarin 2 tojássárgája 3 dkg élesztő 1 dl tej 2 dkg cukor 1 dl tejföl 1 kis konzerv sűrített paradicsom 1 konzerv csemegekukorica 1 konzerv vörösbab 15 dkg bacon 15 dkg füstölt sajt só bazsalikom kb. 1-2 teáskanál chilipor Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk. A szalonnát apróra vágjuk, és saját zsírjában megpirítjuk, félretesszük. A tejfölt a bazsalikommal és a chiliporral fűszerezzük, majd hozzáadjuk az egy evőkanál cukorral elkevert paradicsompürét. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd az élesztős tejjel, a tojások sárgájával és a paradicsomos tejföllel összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, amit 1-2 órán át pihentetünk, majd nyújtjuk és háromba hajtjuk. A hajtogatást még kétszer ismételjük, újabb 20-20 perces pihentetést követően. Az utolsó hajtogatásnál kerül a tésztába a pogácsa ’java’ a következőképpen: a tésztát téglalap-alakúra nyújtjuk, és gondolatban ismét háromfelé osztjuk. A középső részt bőven megszórjuk a kukoricával és a babbal, majd az egyik harmadát ráhajtjuk. Ezután kerül rá a bacon, majd erre hajtjuk a másik oldalt. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejét reszelt füstölt sajttal szórjuk, majd közepes lángon 30 percig sütjük. Megjegyzés: kissé macerás, de megéri kipróbálni, ISTENI!!! :);) |
Pacalpörkölt
Hozzávalók: 60 dkg marhapacal, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, (vagy 3 evőkanál konzerv lecsó, esetleg mirelit zöldpaprika és paradicsom), 4 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 szál zellerzöld, 2 evőkanál ecet, 1 teáskanál liszt, ízlés szerint só, kevés törött fekete bors. Az előfőzött pacalt vékony, hosszú csíkokra vágom. A megtisztított és finomra metélt vöröshagymát a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és ráöntök 2 evőkanál vizet. A tűzre visszatéve beleteszem a pacalt, és állandó keverés közben megpirítom. Ezután annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi. Megsózom és megborsozom. Fedő alatt majdnem puhára főzöm. Ekkor hozzáadom a felszeletelt zöldpaprikát, a felkarikázott paradicsomot és a finomra vágott zellerzöldet. Liszttel elkevert fél dl vízzel besűrítem, és jól kiforralom, közben folytonosan kevergetem. Aki szereti a csípős ízeket, az fűszerezze cseresznyepaprikával vagy paprikakrémmel. Ezt egy szakácskönyvben találtam és a párom nagyon szereti. Aki szereti a pacalt annak ajánlom, próbálja ki.:) |
kérdés
Quote:
|
Quote:
Igaz szaggatás után csinosítgattam kicsit őket :) ujjbeggyel picit összecsíptem, ahol kikandikáltak a töltelékek:D |
chilis pogi
Köszi a választ :)
Valamelyik nap megsütöm és írom is a kritikát:D |
Szárnyas frikasszé
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkemellfilé 1 fej hagyma 20 dkg sampinyon 25 dkg rizs és vadrizs keverék 2 evőkanál olaj 1 húsleveskocka 2 dl tejszín 3 evőkanál ételsűrítő A csirkemellfilét leöblítjük, és apró darabokra vágjuk. Megszórjuk sóval, borssal. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, és négyfelé vágjuk. Az olajat felforrósítjuk. Megpirítjuk benne a húst, a hagymát és a gombát. Ráöntünk 3 dl vizet, felforraljuk, és beledobjuk a húsleveskockát. Fedő alatt, közepes tűzön kb. 5 percig főzzük. Gyakran megkeverjük. Ráöntjük a tejszínt, belekeverjük az ételsűrítőt és felforraljuk. A vadrizzsel körítve tálaljuk . Frikasszé: vagdalt húsokból párolás útján készült sűrű mártásos étel . :) |
Cheese cake
Hozzávalók: A tésztához: 11 dkg puha vaj 1,5 dl cukor 1 teáskanál vanília 1 tojás 2,5 dl liszt 1 teáskanál sütöpor só A krémhez: 25 dkg krémtúró 12,5 dkg mascarpone 1,5 dl cukor 2 dl tejföl 1 teáskanál vanília mazsola 3 egész tojás Elkészítés: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, vizes kézzel egy (kivajazott) kis tepsiben vagy üvegtálban szétterítjük. A krémhez a túrót áttörjük, a többi hozzávalót hozzáadjuk,a tojások fehérjét felverjük, majd ezt is a krémbe keverjük óvatosan , majd a tészta tetejére öntjük. Közepes sütőben 35-40 percig sütjük . Jóétvágyat! :) |
Sportszelet
Kezdők is nyugodtan hozzáfoghatnak! :);)
Hozzávalók: • 25 dkg porcukor • 20 dkg margarin • 2 dl tej • 3 evőkanál kakaó • 1 dl rum vagy 1,5 rumaroma • 50 dkg darált keksz Elkészítés: A cukrot, a margarint, a tejet és a kakaót összefőzzűk a margarin olvadásáig, majd belekeverjük a rumot és a darált kekszet. Folpack-kal kibélelünk egy A/4-es nagyságú tepsit, és belesimítjuk a masszát. A tetejére csokimázt kenünk. Ha kihűlt, szeletekre vágjuk. |
Betehetnél néha képeket is a recept mellé:D
|
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Tepsis karfiol
Hozzávalók:
kb. 80 dkg karfiol (tisztán mérve), • 2 tojás, • 2-2 dl tejföl és tej, • 10 dkg reszelt füstölt sajt, • 5 dkg vaj vagy margarin, • 2 evőkanál liszt, • 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, • 1 csokor petrezselyemzöld, • 1-1 teáskanál piros fűszerpaprika és só, • 1 mokkáskanál törött fehér bors, Előkészítése: a karfiolt gondosan megtisztítom és kis rózsáira szedem. A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd a melegített tejjel felöntve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ezután belekeverem a pirospaprikát és az összes fűszert, valamint a megtisztított, nagyon vékony karikákra vágott zöldhagymát zöldjével együtt, valamint a reszelt sajtot. Hagyom langyosra hűlni, végül simára keverem a nyers tojásokkal. Elkészítése: a nyers karfiolrózsákat sós vízben félig megfőzöm, majd lecsöpögtetem, és lapos tűzálló tálba vagy tepsibe terítem, és a sajtos-tojásos keveréket úgy öntöm rá, hogy az lehetőleg elfedje az összes karfiolt. Az edényt beborítom alufóliával, a karfiolt az előmelegített forró sütőben 15-20 percig párolom, végül a fedelét levéve, pirosra pirítom. Kockákra vágva tálalom. Jóétvágyat! :) |
Rozi, megcsináltam a mehikoi pogit, és tényleg isteni :) Köszi!!
|
Quote:
Különben sztem az sem baj, ha szaggatáskor kikandikálnak belőle a töltelékek, a gasztronómiai értékén nem ront semmit, és nem is kezelhető nehezebben. Előfordult olyan is, hogy nem volt paradicsompüré, azt vígan lehet " kecsöppel" helyettesíteni, a chilipor helyett a múltkor erőspistát tettem bele :) |
Tejföl alatt sült gombás-sonkás csirkemell
7végére egy kis könnyed ebédnekvaló!
Hozzávalók: 1 nagy pohár tejföl 50 dkg csirkemell 20 dkg gomba 20 dkg sonka reszelt sajt ( parmezán nagyon tuti hozzá) ételízesítő,olaj , liszt, hagyma Elkészítés: A csirkemelleket közepes szeletekre vágom, és lisztbe forgatva hirtelen átsütöm mindkét oldalán. Kevés hagymával megpirítom a gombát. Egy tepsi aljára kevés olajat öntök, majd ráfektetem a csirkemelleket, mindegyik tetjére egy marék gombát és felszeletelt sonkát halmozok. Tetejére simítom az ételízesítővel elkevert tejfölt, és reszelt sajttal meghintem. Sütőben kb. 35-40 perc alatt átsütöm. Párolt rizzsel, tört, vagy sültkrumplival is nagyon finom. Jóétvágyat! :) |
Sült alma vaníliás túróval
...és hogy a desszert is meglegyen...
Hozzávalók: 4 savanykás alma 1 evőkanál olvasztott vaj 8 teáskanál barnacukor 25 dkg túró 1 pohár joghurt 2 csomag vaníliás cukor 4 teáskanál fenyőmag ( DM-ben, bioboltban kapható, DE! helyettesíthető őrölt díóval, mandulaforgáccsal) Elkészítés: Az almákat kettévágjuk, a magházat kikaparjuk. Vágott felükkel lefelé tűzáló tálba rakosgatjuk, megcsepegtetjük az olvasztott vajjal, és megszórjuk cukorral. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon 15 percig sütjük. A túrót összekeverjük a joghurttal és a vaníliás cukorral. A fenyőmagot zsiradék nélkül gyorsan megpirítjuk. A sült almákat tányérra szedjük, a túrókrémmel meglocsoljuk, rászórjuk a pirított fenyőmagot. Ehhez is jóétvágyat! :) |
mégegy almás.
Öntött almás
Hozzávalók: 3 db tojás 30 dkg kristálycukor 30 dkg finomliszt 1 csomag sütőpor 4-5 db alma durvára darabolt dió fahéj Elkészítés: Az almákat lereszeljük, és megszórjuk egy teáskanál fahéjjal, jól összekeverjük, állni hagyjuk. Ezután a tojásokat jól kikeverjük a cukorral /fehéredésig/. A liszthez hozzáadjuk a sütőport. Mikor ezzel készen vagyunk, a tojásos masszába keverjük a lereszelt almát. Ha túl sok levet eresztene, akkor egy kicsit kinyomkodjuk. Ezután apránként belekeverjük a lisztet is. Jól eldolgozzuk. Ne ijedjünk meg, elég sűrű masszát fogunk kapni. Egy közepes nagyságú tepsit kivajazunk, belisztezünk, belesimítjuk a masszát. A tetejére szórjuk a durvára vágott diót. Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük /tűpróbáig/. Ha megsült és kihűlt, tetszőleges formákra szeletelve tálalható. Jóétvágyat! :) |
egyszerű pizza tészta :)
1 kg liszt
2 csomag élesztő (por) egy marék cukor egy marék só 1/2 langyos (nem meleg) liter víz a lisztet a sóval, cukorral és élesztővel összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet, bőven elég a langyi csapvíz, jól eldolgozzuk, és mikor már megfelelő puha állagú tésztát kapunk, egy tálban lefedve meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát (ez a melegtől is függ, lehet kevesebb és több is). Majd a meglévő tésztát ízlés szerinti vastagságra nyújtjuk, és félig megsütjük. Szósz: 1-2 db konzerv paradicsomsűrítmény bazsalikom oregano fokhagyma granulátum, esetleg nagyon apróra vágott darabok majoranna (ízlés szerint lehet véltoztatni) |
egy marék sóóó? :eek::eek:
ez bizti? |
Quote:
nem lett sós, mert ez rengeteg tészta lesz, azt hiszem 3 nagy tepsi tészta jött ki belőle, és én speciel elég vastagon szeretem a tésztát :) ennek arányában lehet csökkenteni az adagokat :) |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 14:42. |