Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Elvetett javaslatok (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Államszervezetek lehetősége (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=259)

bpeet 02-25-2006 13:29

Hiba kijavítva. Bürokrácia tekilopás eredménytelenebb 10%-al. :)

Zyzy 02-25-2006 18:47

Katmorál kérdése

Sziasztok!

Én tennék egy olyan javaslatot, hogy egy varis országnál, mivel nem megy harcolni elöbb utóbb a katonai morálja lefelé megy.
Na már most ha pl belép egy szövibe, és elviszik csatába akkor ha a csata kimentele pozítiv akkor ne csak a harcba induló ország kat.morálja emelkedjen hanem szövitagoké is akiket vitt magával.
Viszont ha vesztes a csata akkor az ő katmorálja is csökkenjen.
Sőt tovább fejlesztve védelem bekérése esetén is ugyanez lenne a helyzet.:)
Üdv
Zyzy

Ati 02-25-2006 18:52

Quote:

Originally Posted by Zyzy
Sziasztok!

Én tennék egy olyan javaslatot, hogy egy varis országnál, mivel nem megy harcolni elöbb utóbb a katonai morálja lefelé megy.
Na már most ha pl belép egy szövibe, és elviszik csatába akkor ha a csata kimentele pozítiv akkor ne csak a harcba induló ország kat.morálja emelkedjen hanem szövitagoké is akiket vitt magával.
Viszont ha vesztes a csata akkor az ő katmorálja is csökkenjen.
Sőt tovább fejlesztve védelem bekérése esetén is ugyanez lenne a helyzet.:)
Üdv
Zyzy

Ennek pontosan mi köze az államszervezetekhez?

director 02-25-2006 23:53

Quote:

Originally Posted by Ati
Ennek pontosan mi köze az államszervezetekhez?

jó kérdés. amúgy az ötlet sem az igazi, ráadásul már volt róla szó párszor:)

Wanax 02-28-2006 00:46

Quote:

Originally Posted by Davalon
Tehát legyen (némelyik egy-egy nagyobb rendszernek emészthetőbb része, vannak itt átfedések, semmiképpen sem tekinthető szakértőinek, de a játék szempontjából talán izgalmas lehet):

despotizmus (istenkirályság)
diktatúra
monarchia
köztársaság
teokrácia (papi hatalom vagy vallási szent könyv elvei alapján működő)
technokrácia (szakértői, gazdasági mindenhatóságot elfogadó)
bürokrácia (közhivatalnoki vezetés. gondoljunk például a mandarinokra Kínában)

Jöjjenek még javaslatok

Hehe! :D

Teccik!!! a despotizmus allamformaban en vagyok az uralkodo!!!
wanax=istenkiraly

drhb 02-28-2006 06:34

Quote:

ööö, nem én találtam ki, hogy legyenek államformák:)
És mi az hogy közvetve adhatsz parancsokat? Miért, eddig volt közvetlenül egy személy az országodban kijelölve aki irányított?;) nem... Ez abszolút nem zavaró.
A despotizmusban az uralkodó isteni hatalommal felruházott személynek számít, az alattvalók feltétlen engedelmességével. A diktatúra ugyanakkor szerintem nem jelent feltétlenül egyszemélyes hatalmat, és irányulhat csak bizonyos társadalmi csoport ellen. Azaz lehetnek a rendszernek kedvezményezettjei, és elszenvedői. Szerintem. De ha nem tetszik, akkor nem tetszik, lehet javasolni bátran.
Akkor legyen így?:
anarchia (director ötlete a plusz és negatív vonzatára nekem tetszik)
despotizmus
monarchia (vagy hívjuk pl. királyságnak?)
köztársaság
teokrácia
bürokrácia
technokrácia

és nincs külön diktatúra, de lett anarchia, maradt a 7-es felosztás

Igen, eddig közvetlen egy személy volt kijelölve az országodban, aki irányított: te. Mert a hatalmad korlátlan, viszont egy köztársaságban nem így lenne. Pont ezért érdemi változtatás az lenne, ha ténylegesen megváltozna az irányítás módja, ha köztársaság lenne, mondjuk nem csinálhatnál olyat, amit az emberek nagyon nem akarnak, előbb meg kell győznöd őket, vagy az embereid intéznék a különböző dolgokat, és néha elcsesznék, néha meg jól csinálnák, de a termelés meg a tudomány jobb lenne, mint a despotizmusnál. Ám ez persze hülyeség amit írkálok, sok értelme nem lenne. Viszont annak sem, hogy kiválasztod, hogy köztársaság, vagy bürokráció, megkapod a jó és rossz bónuszokat, és despotaként uralkodsz. Szóval ez csak egy újabb dimenzió lenne a faj/személyiség után, de semmi több, szóval nem érdemes bevezetni.

A diktatúráról téves elképzeléseid vannak, amit írtál, azok igazak a fasiszta és a kommunista diktatúrákra, de nem azért voltak diktatúrák, mert valakik ellen irányultak. Igen, van olyan, hogy egy csoport kezében van a hatalom és nem egy személy, de akkor csak az a csoport irányít mindent, és ezért nevezzük diktatúrának. Amúgy a diktátor meg a diktatúra szó az ókorból ered, és akkor használják, ha valakinek, vagy valakiknek korlátlan (politikai) hatalma van, és nem azt hogy visszaél vele, ami sokszor megtörtént, de nem feltétlenül. A kommunista diktatúra esetén a proletárdiktatúra kifejezést meg ők maguk találták ki, ami azt jelenti, hogy a proletár osztály irányít(közben meg egy szűk csoport fejes tette ezt).

Davalon 02-28-2006 06:38

Még csak véletlenül sem gondoltam ezekre, amit írsz. Először is, még bőven irányíthatod Te magad az országodat attól, hogy az köztársaság. Ez egy játék, kérem... De ha gondolod, támadás előtt kérd ki a családod véleményét, és minősített többséggel döntsetek, lesz-e akció vagy nem. Szóval komolytalan...
A másik: véletlenül sem fasizmus és kommunizmus... Ide tartozhat számos afrikai, dél-amerikai országban volt vagy lévő katonai diktatúra is. A diktatúra és a despotizmus nem ugyanaz. Azt is mondtam, hogy a diktatúra egy csoport ellen is irányulhat csak. De utána lett módosítva a dolog, a diktatúrát (más megfontolásból) kivettük, anarchia bekerült, ahogy láttad is.

drhb 02-28-2006 13:40

Quote:

Még csak véletlenül sem gondoltam ezekre, amit írsz. Először is, még bőven irányíthatod Te magad az országodat attól, hogy az köztársaság. Ez egy játék, kérem... De ha gondolod, támadás előtt kérd ki a családod véleményét, és minősített többséggel döntsetek, lesz-e akció vagy nem. Szóval komolytalan...
A másik: véletlenül sem fasizmus és kommunizmus... Ide tartozhat számos afrikai, dél-amerikai országban volt vagy lévő katonai diktatúra is. A diktatúra és a despotizmus nem ugyanaz. Azt is mondtam, hogy a diktatúra egy csoport ellen is irányulhat csak. De utána lett módosítva a dolog, a diktatúrát (más megfontolásból) kivettük, anarchia bekerült, ahogy láttad is.

Persze hogy ez csak játék, de a lényeg, hogy ha be lenne vezetve az államszervezet, mint bónusz, akkor az nem adna semmi újat, mert már van a faj és a személyiség, és ez is csak ugyanolyan lenne, igazából csak felesleges bonyolítás. Természetesen vannak játékok, ahol van államszervezet, ilyen pl. a Civilization. Aki játszott vele, az tudja, hogy ott te egy örök vezető vagy, több ezer év tellik el, és mindig leválthatod a rendszert, eszerint lehetsz király, elvtárs, elnök, stb. Ugye, hogy ott is logikátlannak tűnik? Ám az egy egészen más jellegű játék, ott a történelmet kell végigjátszani, itt viszont adott egy világ, egy középkorhoz hasonló fejlettségi szinten. Szóval itt nem érdemes köztársaságban, vagy ilyesmiben gondolkodni, eleve egy fajta államszervezet van, talán fajonként változik, de akkor meg fajjal adott, szóval hülyeség lenne külön opcióként belevinni a játékba.

A diktatúráról annyit, hogy irányulhat egy csoport ellen, de nem attól diktatúra. Elméletileg lehet olyan diktatúra, ami nem pusztít el senkit, csak birka a nép, és nem zavarja, ha egy kis csoport kezében van a hatalom. A despotizmus meg az egy személyes diktatúrához hasonlít, mert mindkettőben egy ember kezépen összpontosul a hatalom.

Davalon 02-28-2006 13:53

Ennek semmi köze már ahhoz, hogy legyenek államformák a játékban vagy nem, főleg, hogy az állításaid nem helyesek. És egyáltalán nem logikátlan, hogy egy köztársaság államformával rendelkező országot te vezess. Mondom újfent, ha téged zavar, hívd össze mindig az otthoni parlamentet... Nincs eleve államszervezet, csak mert én személyesen irányítok egy egész országot. Ilyen alapon azt is mondhatnád, legyen csak egy katona, mert te is egyedül vagy, hogy játszhatnál már több ezer egységgel?
A játékot változatosabbá tenné, és amint látod, elég sokan vannak az ötlet mellett. Már én is, pedig eleinte nem. Azon gondolkozz, milyenek legyenek ezek az államformák a játékban. Ha külön szeretnél vitatkozni a különböző államformákról (melyekről eddig csak hamis képet próbáltál festeni. Minden államforma között van hasonlóság ha itt tartunk, hiszen mind a hatalomról szól), akkor nyiss neki egy külön topicot szerintem, az általános beszélgetős részbe, mert ez itt a Hódítós rész...

BeeLord 02-28-2006 15:44

bpeet már konkrét %okat írogatott. Javaslom ne fulladjon ez a topic is veszekedésbe, az államformák nevei már aránylag stimmelnek, maradjunk inkább a százalékok kitalálásánál, mert így "eljuthatunk 1ről a 2re."

All times are GMT +1. The time now is 16:39.