![]() |
Quote:
|
Quote:
|
Egy hasonló hosszúságú 0-sorozatot adó megoldás, ami eléggé hasonló a 9-es számrendszereshez, csak programozói megközelítés:
a felírandó számokat átírjuk 2-es számrendszerbelivé, és szóköz helyett egy elválasztó bitmintát használunk. Legyen a bitminta pl. 01110. Ahol a számok 2-es számrendszerbeli alakjában két darab 1-es van egymás mellett, ott írunk utána egy 0-t. Tehát adottak a számok: 19, 5, 9 Kettes számrendszerben: 10011 101 1001 Beszúrva a két egyes után egy 0-t, majd szóköz helyére a bitmintát írva ez jön ki: 10011001110101011101001 Ami átváltva 10-es számrendszerbe kicsit több, mint 4 millió. Annyi darab 0-t kell tehát írnunk. A visszafejtésben először törlünk minden olyan 0-t, ami pontosan kettő darab 1-es után következik, majd az elválasztó bitminták helyére szóközt írunk. Ez egyes esetekben képes rövidebb megoldást adni, mint a 9-es számrendszerbeli átváltás. Pl. ha a 8-t és a 9-t kell leírnunk, akkor az eredeti megoldással ehhez 8910 db nullát kell írnunk, míg ezzel a megoldással 1141-t. |
Quote:
|
Megint itt vagyok. Csak ez most épp predikátumkalkulus lesz. Remélem más nem útálja annyira mint én:)
Szóval a feladat mondhatni egyszerű, és elvileg tanultuk: Volt egy formula, azt DNF-re hoztam, de nekem KNF-re kéne (későbbiekben Horn-algoritmushoz fontos), de valahogy nem tudom kihozni ami a példában van: | vagy & és ~ tagadás DNF-ben: ((p & ~q) | (q & ~p)) | r | s van ugye az az összefüggés hogy: (F & G) | H ≡ (F | H) & (G | H) Csak nem tudom hogy mit hova kéne helyettesítenem hogy jó legyen. Egyébként megoldásnak ez van: ((p | q) & (~q | ~p)) | r | s ≡ (p | q | r | s) & (~p | ~q | r | s) Szóval izé. Hogy?:) |
Quote:
((p & ~q) | (q & ~p)) | r | s >> ((p + ~q) * (q + ~p)) * r * s (így jobban átlátom:)) beszorzod a zárójelet: (p*q + q*~q + p*~p + ~q*~p) ebből q*~q=1, p*~p=1 mert önmaga ellentetjével vagy-olod így tuti bekövetkezik:) így kapod ezt: ((p | q) & (~q | ~p)) | r | s >> ( ((p * q) + (~q * ~p)) * r * s megint beszorzol: (p*q*r*s)+(~q*~p*r*s)>> (p | q | r | s) & (~p | ~q | r | s) ) szerintem..:) |
Quote:
|
Kiválasztottunk 21 szomszédos természetes számot és összeadtuk őket, de egyet kifelejtettünk az összeadásból, így az összeg 1999 lett. Melyik számot felejtettük ki?
Próbáltam kétismeretlenes egyenletrendszert összehozni, de csak egy egyenletet sikerült felírnom: (n-10)+(n-9)....+(n-1)+n+(n+1)....+(n+9)+(n+10)=1999+x. Tippelgetésből kijött, hogy a sorozat 90...110, és a "kifelejtett" szám a 101, de levezetni még így sem tudom. Valaki esetleg? megj: Középsuli 2. osztály |
Mivel a megoldás csak egész szám lehet, így az egyetlen egyenletből nem tud kihullani az egyetlen jó megoldás. Így szükséges a "próbálgatás".
Tehát 21n=1999+x n legalább 96 kell legyen, és akkor egyesével meg kell nézni Hogy a kapott x az vajon benne van-e az n-10,n+10 intervallumban. Ez csak egyszer fordul elő, ha n=100, x=101. Illetve azt már nem nehéz belátni, hogy n>100-ra biztos, hogy nem lesz megoldás. |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 17:04. |