![]() |
Quote:
|
Quote:
Nincs szükség space-re, a kód egyetlen növekvő nulla-sor |
Megvan a sorrend is szerintem:)
Az egymás után jövő számokat leírjuk 9es számrendszerben(0-8 helyett 1el eltolva, 1-9 számjegyekkel) és elválasztjuk egy 0val. Ezzel kapunk egy számot, ennyi nullát írunk a szalagra. Ha új kódolandó szám jön, a nulla-sor itt is csak növekszik. eltolni azért kell, hogy ne kaphassunk 0val kezdődő számot (a prímes mondjuk nekem jobban tetszett:p) |
Quote:
Kicsit gondolkodtam rajta az ismert megoldások segítségével be is tudtam fejezni a gondolatot, de nem jött ki olyan megoldás, ami nem igényelne sokkal több 0-t, mint amiket ismerek. Ez szerintem az a feladat, aminél minden megoldás magában is érdekes. Egyébként csak annyi, hogy nem kell tologatni: számjegyek 0-tól 8-ig 9-es a space. És az így kapott egyetlen hosszú szám lesz a 0-k száma. |
Quote:
|
hát nem tudom lehet hülye vagyok, és nem értek hozzá, de ha csak nullát fogok írni az folyamatos 0-ák sorozata lesz :) én nem látok külömbséget akármilyen prím számok szorzatát veszem :) max úgy tud jelet megkülömböztetni 0ával, hogy elforgatja a papírt és oldalas nulla lesz az egyes helyén :D
aztán lehet nagy hülyeségeket hordok itt össze :) |
meg aztán az írógépen vannak betük is és azt nem írta, hogy elromlott volna :)
|
Quote:
De rendben ezt leírhattam volna. 0-kat nem kell könyvelnünk, de ha kellene az se változtatna sok mindenen, úgyhogy az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy nem kell. |
Quote:
|
Azt hiszem két megoldás van. Az egyik, amit tisztelet63 irt, hogy elforgatjuk a papirt, és az oldalas 0 a szóköz :)
A másik pedig Alg módszere, kiegészitve a sorrend megkapásával. Minden 'n' számot helyettesitünk az 'n'-dik primmel, és arra a hatványra emeljük, ahányadik a sorban, és ezeket összeszorozzuk. Például ha a kódolandó szám 4, 10, 2, akkor ennyi 0-t irunk: 4. prim az elsőn (7) * 10.prim a másodikon (841) * 2.prim a harmadikon (8) = 47096 Az igy kapott 0-kból vissza lehet fejteni az eredeti számokat, ha vesszük a primtényezős felbontását, ami: 2^3 * 7^1 * 29^2 ==> a sorrend 7,29,2, ezek pedig a 4., a 10. és a 2. primek, szóval a 4,10,2 számokat kellett könyvelni. |
All times are GMT +1. The time now is 23:25. |