Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Matek zsenik help-et pls:) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=417)

Xeper 01-10-2010 17:53

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 236121)
Egyébként úgy rémlik a sinx/x nevezetes határérték L'Hopital szabály nélkül is kijön. Úgyhogy a feladathoz nem is kell annak az alkalmazása :)

Biztosan van rá másik alkalmazható szabály is, de a legkézenfekvőbb a L'Hospital.

Alg 01-10-2010 18:09

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 236120)
Vicces a szabály alapján kiszámolt gyakran használt határértékből levezetni, hogy a kérdésre mennyi a válasz, mikor a L'Hospital alapján azonnal számolható :)

Hozáállás kérdése, nekem a képletre ránézve rögtön a sin fv. jutott eszembe, aztán a sinx/x meg már kapásból jön, L'Hospital csak később ugrott be, mikor már továbbolvastam:)

vityu 01-10-2010 23:53

Quote:

Originally Posted by Alg (Post 236123)
Hozáállás kérdése, nekem a képletre ránézve rögtön a sin fv. jutott eszembe, aztán a sinx/x meg már kapásból jön, L'Hospital csak később ugrott be, mikor már továbbolvastam:)

Nekem a képletre tekintve rögtön az jutott eszembe, hogy mi a fenének kell betűket betűkkel osztani, szorozni, kivonni egymásból... :D Félelmetesen hülye vagyok matekból! :D Nem véletlenül vagyok én bioszos! :)

BimmBimm 01-12-2010 13:54

Látom azért vannak itt, akik sokkal jobban értenek ehhez mint én. Így van ismét egy kérdésem.
Nem tűnik nehéznek, de nem tudok rájönni mit kell alkalmazni hogy megoldjam, ill hogy hogy jön ki a 4...
http://www.numberempire.com/cgi-bin/...%2Cn%20%3D%204

Alg 01-12-2010 14:00

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 236333)
Látom azért vannak itt, akik sokkal jobban értenek ehhez mint én. Így van ismét egy kérdésem.
Nem tűnik nehéznek, de nem tudok rájönni mit kell alkalmazni hogy megoldjam, ill hogy hogy jön ki a 4...
http://www.numberempire.com/cgi-bin/...%2Cn%20%3D%204

Áttranszformálható: 4/n legyen x, ekkor a keresett határérték: lim 4(sin(x)/x) és x tart 0hoz pozitív irányból

BimmBimm 01-12-2010 14:05

Quote:

Originally Posted by Alg (Post 236334)
Áttranszformálható: 4/n legyen x, ekkor a keresett határérték: lim 4(sin(x)/x) és x tart 0hoz pozitív irányból

Hát nem mondom hogy megértettem:D

Alg 01-12-2010 14:15

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 236336)

Na akkor mégegyszer:)

x legyen 4/n, ekkor n=4/x
Ha n tart végtelenhez, akkor x=4/n tart 0-hoz, pozitív itányból

n helyett 4/x-et, 4/n helyett x-et helyettesítve: 4sin(x)/x határértéke kell, ahol x tart 0hoz (poz. irányból, de ez itt most mindegy)

Sin(x)/x határértéke 0-ban 1 (L'Hospital, vagy nevezetes határértékként fejből:) )

4sin(x)/x határértéke 0-ban ezért 4.

Xeper 01-12-2010 14:18

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 236336)

X=4/n behelyettesítés --> ha n tart végtelenbe, akkor 4/n=X -->0
Minden más egyszerű behelyettesítéssel kijön.

De megint egy megoldott példára vezettük vissza, mikor ezekkel a feltételekkel meg kellene tudni oldani egyszerűbben, tisztábban, kb átalakítás nélkül. (hiszen a sin(x)/x --> 1 az nem egy tétel, hanem egy eredmény) Ha este lesz időm, megnézem a feltételeket.

szerk: Alg gyorsabb volt :)

BimmBimm 01-12-2010 14:18

Quote:

Originally Posted by Alg (Post 236338)
Na akkor mégegyszer:)

x legyen 4/n, ekkor n=4/x
Ha n tart végtelenhez, akkor x=4/n tart 0-hoz, pozitív itányból

n helyett 4/x-et, 4/n helyett x-et helyettesítve: 4sin(x)/x határértéke kell, ahol x tart 0hoz (poz. irányból, de ez itt most mindegy)

Sin(x)/x határértéke 0-ban 1 (L'Hospital, vagy nevezetes határértékként fejből:) )

4sin(x)/x határértéke 0-ban ezért 4.

Ühüm:) Köszi, így már értem. Csak érdekes mert gyakon ilyen nem jött elő... nah mind1, fene a száját az ilyen feladatokért, hogy helyetesítgetni kell:)

BimmBimm 01-12-2010 14:20

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 236341)
X=4/n behelyettesítés --> ha n tart végtelenbe, akkor 4/n=X -->0
Minden más egyszerű behelyettesítéssel kijön.

De megint egy megoldott példára vezettük vissza, mikor ezekkel a feltételekkel meg kellene tudni oldani egyszerűbben, tisztábban, kb átalakítás nélkül. (hiszen a sin(x)/x --> 1 az nem egy tétel, hanem egy eredmény) Ha este lesz időm, megnézem a feltételeket.

szerk: Alg gyorsabb volt :)

Nekem eredetileg csak egy feladatom van, aminek egy programmal kiszámolom a határétékét, jobb esetben csak ellenőríni, hogy jól csináltam e, roszabb esetben meg valahogy próbálom visszavezetni.

szerk: közben felfogtam hogy mit akartál mondani:) és igazad van, valahogy biztos meg lehet oldani szebben, de én csak passzolni tudok:)

All times are GMT +1. The time now is 13:58.