Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Matek zsenik help-et pls:) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=417)

Redback 01-04-2009 00:12

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 200992)
Nem egyszerűsíthetsz 0-val, és az egyenleted odáig jó, hogy mindkét oldalon 0 van.

Ezt sem tudtam hogy nullával nem lehet egyszerűsíteni :)

Xeper 01-04-2009 00:54

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 200996)
Ezt sem tudtam hogy nullával nem lehet egyszerűsíteni :)

Szerinted mi az egyszerűsítés? :)

Súgok: osztás. A fekete lyukak pedig úgy jöttek létre, hogy Isten nullával osztott. :D

Redback 01-04-2009 00:57

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 201001)
Szerinted mi az egyszerűsítés? :)

Súgok: osztás. A fekete lyukak pedig úgy jöttek létre, hogy Isten nullával osztott. :D

Mostmár értem :)

Redback 01-17-2009 14:35

Ha tudnátok valami jó feladatot, ami nem szorosan kapcsolódik a középsuli 1 osztályos tanyagaához, de azért meg tudnám csinálni, akkor légyszi másoljatok be ilyeneket.LEginkább olyanokra gondolok, amikhez igazán sokat kell gondolkozni.Ezt mind azért kérem tőletek, mert matek versenyre megyek, és bizony a suliban van egy nagy rivális, eddig körülbelül egában állunk, de szeretnék gyakorolni egy kicsit.Köszi

Valezius 01-17-2009 15:38

Remélem megfelelnek, de biztos nem vagyok benne.

1.Legyen a és b pozitív egész szám. Lehet-e a^2+4b és b^2+4a egyszerre négyzetszám?

2.(Szerintem ehhez se kell tudni szinte semmit, csak gondolkodni, próbálkozni, de attól még nehéz feladat)

Igazoljuk, hogy

(gyök{2}+1)^{1/100}+ (gyök{2}-1)^{1/100}

irracionális szám.

3. Ki lehet-e színezni a pozitív racionális számokat pirossal és kékkel úgy, hogy piros és kék szám is keletkezzen, és

(a) a piros számok összege piros, a kék számok összege kék legyen;

(b) a piros számok szorzata piros, a kék számok szorzata kék legyen?

4. Oldjuk meg az x6-6x+5=0 egyenletet.

5. Igazoljuk, hogy ha egy konvex négyszög területét mindkét középvonala felezi, akkor az paralelogramma.

Redback 01-17-2009 20:03

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 202060)
Remélem megfelelnek, de biztos nem vagyok benne.

1.Legyen a és b pozitív egész szám. Lehet-e a^2+4b és b^2+4a egyszerre négyzetszám?

2.(Szerintem ehhez se kell tudni szinte semmit, csak gondolkodni, próbálkozni, de attól még nehéz feladat)

Igazoljuk, hogy

(gyök{2}+1)^{1/100}+ (gyök{2}-1)^{1/100}

irracionális szám.

3. Ki lehet-e színezni a pozitív racionális számokat pirossal és kékkel úgy, hogy piros és kék szám is keletkezzen, és

(a) a piros számok összege piros, a kék számok összege kék legyen;

(b) a piros számok szorzata piros, a kék számok szorzata kék legyen?

4. Oldjuk meg az x6-6x+5=0 egyenletet.

5. Igazoljuk, hogy ha egy konvex négyszög területét mindkét középvonala felezi, akkor az paralelogramma.

Nos most nem sok időm van rá gondolkodni, ezért majd éjjel megpróbálom őket megoldani.A gyökös dolog nem fog sikerülni, látom de azért azzal is megpróbálkozom.

Harcosok 02-11-2009 19:39

Hát akkor egy kis segítséget újra:
Hogyan lehet csak körző segítségével négyzetet szerkeszteni?(jobban mondva kijelölni 4pontot ami egy négyzetet határoz meg)

Hát itt vannak elképzeléseim de nem igazán sikeresek.
Itt kb azt szeretném tudni,hogy lehet valaminek a gyök2szeresét megszerkeszteni:)

Hogyan lehet csak vonalzó segítségével 2 párhuzamos középpárhuzamosát megszerkeszteni ha a vonalzón nincs számozás tehát mérésre nem használható.

Hát itt én gondolom kb de ott: A vonalzóval kell derékszöget huzni ami hát ... Vagy csúsztatni de az megint érdekes lenne 1 vonalzóval...(bár nincs írva sehol,hogy 1...)
Tehát ha van másfajta mód azt szivesen fogadom ide is

Rynok 02-11-2009 20:07

Quote:

Originally Posted by Harcosok (Post 203572)
Hát akkor egy kis segítséget újra:
Hogyan lehet csak körző segítségével négyzetet szerkeszteni?(jobban mondva kijelölni 4pontot ami egy négyzetet határoz meg)

Hát itt vannak elképzeléseim de nem igazán sikeresek.
Itt kb azt szeretném tudni,hogy lehet valaminek a gyök2szeresét megszerkeszteni:)

Kijelölsz egy tetszőleges pontot (P), és egy tetszőleges egyenest (e) húzol rajta keresztül. A P pontra és az e egyenesre 90 fokos szöget szerkesztesz (60+30 fok), és meghúzod az újabb egyenest (f). A négyzet oldalának nagyságára kinyitod a körzőt, és elmetszed az e és az f egyenest is, kijön a négyzet másik két csúcsa is (Q és S). Valamelyik pontból ezek közül egy újabb 90 fokos szerkesztéssel meg tudod szerkeszteni az utolsó oldalt és csúcsot is.

Quote:

Originally Posted by Harcosok (Post 203572)
Hogyan lehet csak vonalzó segítségével 2 párhuzamos középpárhuzamosát megszerkeszteni ha a vonalzón nincs számozás tehát mérésre nem használható.

Hát itt én gondolom kb de ott: A vonalzóval kell derékszöget huzni ami hát ... Vagy csúsztatni de az megint érdekes lenne 1 vonalzóval...(bár nincs írva sehol,hogy 1...)
Tehát ha van másfajta mód azt szivesen fogadom ide is

Kijelölsz 2 tetszőleges pontot az egyik egyenesen, és felező merőlegest állítasz rá (f). Majd ennek az egyenesnek a két eredeti egyenes közé eső szakaszára állítasz egy újabb felező merőlegest.

Rynok 02-11-2009 20:16

Quote:

Originally Posted by Rynok (Post 203574)
Kijelölsz 2 tetszőleges pontot az egyik egyenesen, és felező merőlegest állítasz rá (f). Majd ennek az egyenesnek a két eredeti egyenes közé eső szakaszára állítasz egy újabb felező merőlegest.

Most nézem, hogy csak vonalzóval... Akkor ez mégsem jó!:o

Remedy 02-11-2009 20:17

Quote:

Originally Posted by Rynok (Post 203574)
Kijelölsz egy tetszőleges pontot (P), és egy tetszőleges egyenest (e) húzol rajta keresztül. A P pontra és az e egyenesre 90 fokos szöget szerkesztesz (60+30 fok), és meghúzod az újabb egyenest (f). A négyzet oldalának nagyságára kinyitod a körzőt, és elmetszed az e és az f egyenest is, kijön a négyzet másik két csúcsa is (Q és S). Valamelyik pontból ezek közül egy újabb 90 fokos szerkesztéssel meg tudod szerkeszteni az utolsó oldalt és csúcsot is.

Nekem csak ket eszrevetelem lenne, bar a szerkesztesekhez sosem ertettem.

1. eleg nehez lehet csak korzovel egyenest huzni... :)

2. Tudtommal a felezomerolegeshez pedig kell korzo is, ez nem adott a masodik feladatban. :)

All times are GMT +1. The time now is 13:46.