Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Matek zsenik help-et pls:) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=417)

Remedy 11-18-2008 14:39

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 196713)
Ha egyes komplemenst használok a számok ábrázolására, akkor egyértelmű, hogy az eredményemet is egyes komplemensben nézem.

Xepi, ne kotozkodj. Egyes komplemenst hasznalsz a _negativ_ szamok abrazolasara.... A 0 meg nem egyertelmuen negativ nekem, ne haragudj. :)

Redback 12-07-2008 15:07

No megint 2-es számrendszer, lebegőpontos számábrázolás.

Semmit nem tudok belőle, valaki elmagyarázhatná ha nem esik terhére.Neten kerestgéltem, de nekem túl bonyolult módon írja le :(

Redback 12-07-2008 16:30

No annyira rájöttem, hogy az ábrázolási kép az úgy fog kinézni hogy S m e, tehát előjelbit|karakterszitika|mantissza.

Legyen a számunk 7,2.Ezt 20 biten kell tárolni, amiből 1 biit az S, 11bit az m, és 8 bit az e.

először átírom a 7,2-őt kettes számrendszerbe:
111,001100110011...

Ezután a kettedesvesszőt eltolom balra kettővel:
1,1100110011001100...
A mantissza=10
A kettedes vessző előtti számot nem ábrázolom.
S=0
Ezután valamihez hozzá kell adni vagy elvenni a 127-et az IEEE-754 szerint?

vityu 12-07-2008 18:57

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 198907)
No megint 2-es számrendszer, lebegőpontos számábrázolás.

Semmit nem tudok belőle, valaki elmagyarázhatná ha nem esik terhére.Neten kerestgéltem, de nekem túl bonyolult módon írja le :(

Én erről 7éve tanultam valamit, sde fogalmam sincs róla, hogy mi lehet ez! :o

Redback 12-07-2008 19:16

Talán sikerült megoldani, de azért ha valaki leírná nekem azt megköszönném :)

MókaMester 12-17-2008 16:37

Ebben a kettő feladatban szükségem lenne némi segítségre, mivel magamtól nem tudtam rájönni.

Egy háromszögbe kellene egy olyan négyzetet szerkeszteni, melynek egyik oldala a háromszög oldalára, a másik kettő csúcsa pedig, a háromszög másik két oldalát érintse.

+Ha csak a három súlyvonal van megadva, hogy lehet megszerkeszteni a háromszöget?

(remélem jól írtam le, ha nem világos valami, szóljatok)

Valezius 12-17-2008 20:25

Biztos van jobb módszer is:
Ha a c oldalra rakjuk a négyzete, akkor a négyzet oldala: c/(1+c/mc)
Párhuzamos szelők tételének többszöri alkalmazásával ez megszerkeszthető.
A c oldaltól a távolságra párhuzamost húzva és levetítve a két metszéspontot megvan a négyzet.

Másikon még gondolkodnom kell.

Xeper 12-17-2008 20:27

Quote:

Originally Posted by MókaMester (Post 199643)
Ebben a kettő feladatban szükségem lenne némi segítségre, mivel magamtól nem tudtam rájönni.

Egy háromszögbe kellene egy olyan négyzetet szerkeszteni, melynek egyik oldala a háromszög oldalára, a másik kettő csúcsa pedig, a háromszög másik két oldalát érintse.

+Ha csak a három súlyvonal van megadva, hogy lehet megszerkeszteni a háromszöget?

(remélem jól írtam le, ha nem világos valami, szóljatok)

Az első:
Kiválasztod azt az oldalt, amelyiken az él lesz (ez nem lehet olyan oldal, amelyiken tompaszög van). Az oldal egyik végpontjába felmérsz 45 fokot, és megnézed, hogy ez a 45 fokos egyenes hol metszi a másik végpontra illeszkedő oldalt (vagy annak meghosszabbítottját). Az így kialakuló, az alappal 45 fokot bezáró szakasz felezőpontját összekötöd a szemközti csúccsal.
Ugyanezeket a lépéseket eljátszod az alap másik végpontjával is.
Az így meghúzott két egyenes metszéspontja lesz a négyzet középpontja. Ezen a ponton keresztül párhuzamost húzol az egyik, alappal 45 fokot bezáró egyenessel. Ahol ez metszi az alapot, az az egyik csúcsa a négyzetnek. A középpontból ennek a csúcsnak a távolságával kört rajzolva a metszéspontok megadják a másik három csúcsot.

A másodiknak végtelen sok megoldása van.

Xeper 12-17-2008 23:55

No most van időm a másodikra is:

Tehát végtelen megoldása van, melyek hasonló háromszögek.
Adottak a súlyvonalak, melyek egyikére rámérünk a súlyponttól X illetve 2*X távolságokat ellenkező irányban. (súlypont 2:1 arányban osztja a súlyvonalakat). A súlyponttól 2*X távolságra levő pont az egyik csúcs, míg az egyik súlyvonal talppontja a másik pont. Erre a talppontra középpontosan tükrözzük a másik két súlyvonalat, így két metszéspont alakul ki (a súlypont tükörképét nem számítva), melyek a háromszög maradék két csúcsát határozzák meg. X értékét tetszőlegesen változtatva megkapjuk a hasonló háromszögeket.

MókaMester 12-18-2008 20:08

Köszönöm szépen mindkettőtöknek, tulajdonképpen nem nekem, hanem az öcséimnek kellett suliba. Az Ő nevükben is köszi!

All times are GMT +1. The time now is 13:44.