![]() |
Quote:
|
"Az előző pontszám alapján az ellenfelek pontszámával összehasonlítva könnyen kikalkulálható, hogy egy adott játékos hány játszmát nyerhet meg elvárhatóan."
Úgy látszik át lehet váltani valahogy :) |
Quote:
|
Quote:
Judit es Almasi nyert, Leko es Berkes dontetlen. :) |
Quote:
|
Quote:
:D |
Quote:
|
Quote:
Az a cime, hogy a Sakkozo gondolkodasanak titkai. Eleg regi... :) |
A férfi sakkolimpia élcsoportjának állása:
1.Ukrajna 13 meccspont, 153,5 olimpiai Bucholz-pont, 21 pont 2. Oroszország1 12, 164,5, 19 3. Magyarország 12, 142,5, 17,5 4. Azerbajdzsán 12, 139,5, 20,5 5. Lengyelország 11, 160, 20 6. Kína 11, 155, 20 7. Grúzia (11, 148,5, 21 8. Egyesült Államok 11, 147, 19 9. Örményország 11, 142,5, 18,5 10. Fehéroroszország 11, 139, 20 11. Franciaország 11, 129, 17,5 12. Oroszország2 10, 144, 20 13. Kuba 10, 132, 18 14. Oroszország3 10, 129,5, 16,5 15. Izrael 10, 122, 18,5, 16. Hollandia 10, 121,5, 16 Az élcsoportban a 8. forduló párosítása: Oroszország1 (12, 19) - Ukrajna (13, 21) Magyarország (12, 17,5) - Azerbajdzsán (12, 20,5) Grúzia (11, 21) - Fehéroroszország (11, 20) Egyesült Államok (11, 19) - Kína (11, 20) Lengyelország (11, 20) - Örményország (11, 18,5) Franciaország (11, 17,5) - Oroszország2 (10, 20) Szerbia (10, 19) - Szlovákia (10, 17,5) Izrael (10, 18,5) - Hollandia (10, 16) Irán(10, 18) - Kuba (10, 18) Észtország (10, 17,5) - Oroszország3 (10, 16,5) |
Az oroszországi Hanti-Manszijszkban zajló 39. sakkolimpia nyolcadik fordulójában férficsapatunk 2-2-re végzett a kontinensbajnok azeri együttessel. Balogh Csaba gyõzött, Lékó Péter és Polgár Judit remizett, Almási Zoltán vereséget szenvedett. A játéknap nagy rangadója, az orosz-ukrán összecsapás is döntetlent hozott, az ukránok megõrizték vezetõ szerepüket. Az ötödik helyen álló válogatottunk kilencedik meccsét a "külsõ körön" felkapaszkodott izraeli négyessel játssza.
A férfi sakkolimpia élcsoportjának állása: 1.Ukrajna 14 meccspont, 202 olimpiai Bucholz-pont, 23 pont 2. Oroszország 1 13, 202, 21 3. Grúzia 13, 197, 23,5 4. Azerbajdzsán 13, 189, 22,5 5. Magyarország 13, 185,5 19,5 6. Örményország 13, 185, 21 7. Franciaország 13, 183,5, 20 8. Kína 12, 197,5, 22 9. Egyesült Államok 12, 172,5, 21 10. Kuba 12, 168,5, 21 11. Izrael 12, 168,5 21,5 12. Lengyelország 11, 198,5, 21,5 13. Csehország 11, 190, 21,5 14. Spanyolország 11, 174,5, 21 Az élcsoportban a 9. forduló párosítása: Azerbajdzsán (13, 22,5) - Ukrajna (14, 23) Örményország (13, 21) - Oroszország 1 (13, 21) Grúzia (13, 23,5) - Franciaország (13, 20) Izrael (12, 21,5) - Magyarország (13, 19,5) Kuba (12, 21) - Kína (12, 22) Bulgária (11, 21,5) - Egyesült Államok (12, 21) India (11, 20) - Lengyelország (11, 21,5) Csehország (11, 21,5) - Kanada (11, 20) Horvátország (11, 19,5) - Spanyolország (11, 21) Fehéroroszország (11, 21,5) - Szlovákia (11, 19,5) Oroszország 3 (11, 18,5) - Anglia (11, 20) Norvégia (11, 19,5) - Szerbia (11, 21) |
Holnap utolso fordulo a lengyelek ellen. Jo eredmeny, es szerencses eredmenyalakulasok a tobbi meccsen akar bronzeremhez is segithet minket, gyozelem eseten az 5. hely garantalt.
|
Quote:
Bar ugyanannyi csapatpontunk lett mint Izraelnek, de nekik tobb volt meccspontjuk. (Persze ha az utolso forduloban Ukrajna, aki elso lett, nem jatszik szalonremiket veluk, mienk lett volna a bronz.) De hat mit is var az ember egy olyan Izraeli csapattol, ahol honositott oroszok vannak? :) Pl Boris Gelfand az elso tablan... :) Hivatalos szoveg: Ukraine made a draw with Israel and secured the gold; Russians remained a point behind and took the silver. Israel and Hungary shared the 3rd place, however, a better tie-break score gave the bronze to the Israeli sportsmen. |
Csak most találtam meg ezt a topicot sajnos, remélem nem késő.:)
Mondjuk a fics-en 6millió éve nem játszom(már a nickemet sem tudom) de szivesen sakkozom bárkivel. Ha igazolt játékosok is játszhatnak a Remy által szervezett versenyen még ott is.:) Ha valaki játszani szeretne keressetek itt(Hóditón), a Playchess-en, vagy a sakkponthun.(Ez utóbbin ritkán játszom, úgyhogy előbb beszéljük meg.) Általában "Pancserka" néven játszom.:) |
|
Csak hogy itt is legyen vmi, ezt ma jatszottam, elemezni nem er, mivel 3 perces volt az osszido, ellenben rovid es vicces. :)
[Event "FICS rated blitz game"] [Site "FICS, San Jose, California USA"] [Date "2010.10.28"] [Time "11:54:06"] [Round "-"] [White "kapaz"] [Black "InstantPoison"] [WhiteElo "1474"] [BlackElo "1627"] [TimeControl "180+0"] [Mode "ICS"] [Result "0-1"] 1. e4 e5 2. f4 exf4 3. Nf3 g5 4. Bc4 g4 5. Ne5 Qh4+ 6. Kf1 Nh6 7. d4 d6 8. Nxf7 Nxf7 9. Bxf7+ Kxf7 10. Bxf4 Bh6 11. Bxh6 Qxh6 12. Nc3 Rf8 13. Kg1 Qe3+ 14. Kf1 Kg8+ {White resigns} 0-1 (Ami az erdekesseg, es szamomra vicces, hogy a vegen a kiralyommal adom be a "vegzetes" sakkot. :) (nem annyira hozzaertok kedveert: nem effektive a kiralyommal, hiszen az nem lenne szabalyos, hanem ez egy ugynevezett felfedett sakk, a kiralyommal ellepek a sakkot ado bastyam "hataskore" elol) |
A győzelemhez gratulálok!
Ne tudjátok meg, hogy mennyire utálok schnellezni. :) Szerintem semmire sem jó. Az idő rövidsége miatt konzekvensen értékelhetetlen, tehát semmiféle következtetést nem lehet(szabad) egy adott partiból levonni sem játékerőre, sem játékstílusra sem semmire. :) Akkor pedig felesleges.. Na persze ez csak az én véleményem. :) Számomra régóta kérdés, ezért örülnék ha valaki felvilágosítana: miért viszik az éppen csak a sakkal ismerkedő gyerekeket (schenll)versenyre?... |
Quote:
A gyerekeknek is kell a szorakozas, nem lehet szaraz elmeletet magolni naphosszat. Sot, nekik kell csak igazan! Szerintem pl tok jo tandemezni, esetleg schennelezni a haverokkal par sor tarsasagaban. :) |
Valóban, ez is szempont lehet. Ne haragudj nem akartalak megsérteni.
Ami a gyerek-schnellverseny-szórakozás vonalat illeti: nem biztos, hogy szórakozásként fogja fel. Láttam már elvesztett 1.forduló után versenyt végig síró gyereket. Adott esetben a gyerekek túl komolyan veszik. De a legnagyobb baj szerintem ott van, ha a schnell-tempót szokja meg, és adott egy hosszabb parti(pl.CSB.) és lesnellezi... A sör melletti szórakozáshoz én az "alkesz sakk"-ot javaslom. :) Ott vannak csak igazán érdekes dolgok. :D (3-5centes poharakból álló készlet, a leütött poharat az ütő játékos kiissza. Persze lehet korsó sörben is játszani. Aki üt, iszik. :D ) |
Quote:
A tehetseg szerintem ugyis hamar meglatszik, es akkor lehet iranyt szabni a tanulasnak. Bar Polgar papa velemenye ettol eltero persze, de az meg mar a lo tuloldala szerintem) :) Jah, es pl. en vettem mar hasznat idozavarban is a "schnelltudasomnak". (manapsag, hogy van novekmeny, ez persze mar nem olyan eles) :) |
Úgy látom két szemben álló álláspontot képviselünk. Egy biztos: én a magam részéről gyűlölöm ezt a játékformát, és sosem fogom szeretni.: ) A bónusz időt elvileg pont ezért vezették be szerintem, hogy a "snellhiénák" ne játszhassanak direkt a "snelltudásukra".
Szerintem egy snellparti eredménye 99,9% gyorsaság, 0,1% mázli.:) A "sakktudásnak" semmi köze hozzá. A tudásnak nincs ideje kijönni. :) Az meg, hogy esetleg hasznát veszed a "snelltudásodnak" egy hosszabb partiban nem sokat jelent. Jelentheti azt is, hogy az ellenfélnek sok idejébe került a nyerés megtalálása, csak épp nem maradt ideje megcsinálni. Én is vesztettem már így, hogy az "50lépéses szabály" 48.lépésében "leestem". Pokoli sz*r érzés. :( Fél pontot vesztett a csapat is, én is... |
Quote:
Hidd el, kell hozza tudas, sot! Leginkabb magas szinten szerintem intuicio kell hozza, es erezni kell a sakkot. :) Szamomra sokkal nagyobb erteket kepvisel az a GM, aki tud szep, kombinativ jatekot jatszani (Lasd pl. Morozevich, mint aki "vegigseggeli" a valtozatokat. (lasd pl. a Leko) Ahogy egyszer hallottam: "Time is part of the game". Nem kell ezt ennyire komolyan venni. :) (Amugy valoban, nekem inkabb szorakozas es hobbi a sakk, mint munka, esetleg muveszet) :) |
Quote:
Érdemes a BlitzVB-k bulletinjeit is letölteni végig böngészni..Ott is vannak "ütésben felejtett" tisztek. :) Másrészről viszont már a topjátékosok is bónusz idővel játsszák a blitzet is. (Általában 4p +2mp/lépés) |
Quote:
Az utesben felejtett tisztektol pedig: "Schnell jatszmat nem elemzunk" :) |
Quote:
Ne keverd a dolgokat.:) Anandék "szintje" sokszáz klasszissal a mieink felett van.:) A TopGM-ek sok szempontból "más tészta" mint a mi sakktudásunk.Tudásban nem biztos, hogy többet tudnak Anand és Carlsen a top20nál. Itt egy kicsit rosszul fogalmaztam ezt lovagolod meg. :) Lásd évekkel ezelőtt Lékó is nyert Blitz VB-t, ma pedig már "sehol" nincs. Legalábbis jócskán kívül a top10-en. A " mi szintünkön" igenis jóval nagyobb szerepe van az időnek mint ott. Emlékezz amikor először próbaképpen játszottak GM-versenyt "Szófiai-szabály" szerint(azt hiszem Bilbaoban):Ivancsuk elfelejtette, hogy nincs bónuszidő. Anand annak ellenére elfogadta Ivancsuk remiajánlatát egyébként remiállás környékén, hogy ha akarja simán leejthette volna.. Ennyire nincs jelentősége az időnek az ő szintjükön. A pillanatnyi forma számít. A mi szintünkön meg boldogan verik az órát egyesek, mert van 4-5mp előnyük, és az ellenfél le fog esni. A blitz a topGM-eknél is az időről szól(:D), de más játszma nem dől el idővel(vagy csak ritkán)akár része az idő a játéknak akár nem. :) Quote:
|
Szoval....
Ha nem jatszana az ember 3 perces partikat, nem szuletnenek ilyen viccesek sem. (Ellenfelem utana csomo ideig probalt szitkozodni, de csak meg viccesebbe tette a dolgokat) [Event "FICS rated blitz game"] [Site "FICS, San Jose, California USA"] [Date "2010.11.03"] [Time "12:43:10"] [Round "-"] [White "puzzlemethis"] [Black "InstantPoison"] [WhiteElo "1454"] [BlackElo "1643"] [TimeControl "180+0"] [Mode "ICS"] [Result "0-1"] 1. e4 e5 2. d3 Nf6 3. Ne2 Bc5 4. Bg5 h6 5. Bxf6 Qxf6 6. Nbc3 Qxf2+ 7. Kd2 Be3# {White checkmated} 0-1 Uj sakkjegyzest bevezetve vhogy igy irnam le a 6. lepest amikor meglattam 6. Nbc3(wtflol) |
Egy klasszikus miniatűr.:) Grat!:)
Itt még az időzavar sem fenyegetett.(Gondolom) :D |
Quote:
Move puzzlemethis InstantPoison ---- --------------------- --------------------- 1. e4 (0:00.000) e5 (0:00.000) 2. d3 (0:00.812) Nf6 (0:00.421) 3. Ne2 (0:00.472) Bc5 (0:00.469) 4. Bg5 (0:00.730) h6 (0:01.141) 5. Bxf6 (0:00.442) Qxf6 (0:01.110) 6. Nbc3 (0:00.260) Qxf2+ (0:00.937) 7. Kd2 (0:00.840) Be3# (0:02.610) {White checkmated} 0-1 Sok idot nem hasznaltunk fel. :) |
2mp+ a mattlépés. Gondolom egy csöppet elcsodálkoztál. :D
|
Quote:
|
Valami oldal ahol az alapján a csúnya szöveg alapján, amit Ti a lépések leírására használtok, meg lehet nézni, hogyan néz ki a tábla? mert nekem nem sokat mondanak azok a dolgok, amiket Remy írt :(
|
Quote:
Q = Queen = Vezér/királynő N = Knight = Huszár (gondolom azért nem K, mert az King = Király) Asszem, bár még soha nem használtam ezeket a jelöléseket. :) |
Quote:
A lépések lejegyzésénél először a báb betűjelét írjuk le, majd az érkezési mező koordinátáit. Gyaloglépésnél csak az érkezési mezőt tüntetjük fel. Pl.: Kh7 – király lép h7-re Ve8 – vezér lép e8-ra Bd4 – bástya lép d4-re Fc2 – futó lép c2-re Hf3 – huszár lép f3-ra e4 – gyalog lép e4-re (Kiegeszitve Dus lejegyzeseivel, ugyanis amit irtam, angol) http://www.chesslab.com/PositionSearch.html |
Köszönöm szépen :)
|
Quote:
|
Mit jelent az, hogy "P-K4"? Állítólag valami híres sakklépés, de a nem-sakkosok ennél többet nem tudtak nekem mondani róla... :)
|
Quote:
Kozben megtalaltam, ugy tunik, egy regebbi sakkjegyzes. http://en.wikipedia.org/wiki/Descriptive_chess_notation Ha jol ertelmezem, ez az e2-24 (roviden e4) lepesnek felel meg vilagossal, es e7-e5(e5)-nek sotettel. Azert hires lepesnek nem mondanam ezek utan. :) Talan igy forditanam: gyalog(pawn) a kiraly elotti 4. mezore lep. |
Jahogyénazthittem, hogy csak az angol jelölésekkel van gondja Rednek. :)
Bocsi, kicsit szűkszavúra sikeredett így. :D És akkor csak hogy én is kiegészítgessem Remyt... :D Ha x vagy : pont van a lépésben az ütést jelent (általában x). Pl.: exf4 - e (soron lévő) gyalog üti az f4-en állót Vxc6 - Vezér üti a c6 mezőn álló figurát Plusz vannak olyan esetek, amikor két ugyan olyan figura is tud egy helyre lépni. Pl ha van egy huszár az a1-en, és a c1-en, és az én lépésem az, hogy Hb3. Ugye akkor mindkettő tud odalépni, ezért ezt is megkülönböztetjük azzal, hogy beleírjuk a lépésbe, hogy melyik vonalon/soron lévő huszárral lépünk. Pl.: Hac3 - az a vonalon lévő huszárral megyünk b3-ra, vagy Hcb3, a c vonalon lévővel. És akkor még egy lépés: sáncolás. 0-0 rövidsánc; 0-0-0 hosszúsánc. Még egyéb jelölések, ha már itt tartunk: + az a sakk (pl.: Ve2+) # az a matt ! jó lépés (pl.: Ve2!) !! nagyon jó (nyerő) lépés ? rossz lépés ?? nagyon rossz (vesztő) lépés Még vannak mindenféle jelölések, pl. amivel azt jelölik, hogy áll egymáshoz képest a két ellenfél, stb., de ezek azt hiszem már egyáltalán nem lényegesek (meg nem is tudom fejből az összeset). :) |
Quote:
Utolso bekezdeshez = egyenlo allas += vilagos kicsit jobban all +- vilagos sokkal jobban all. (ertelemszeruen sotetre ez =+ es -+). A vegtelen jel pedig bonyolult allast jelent. |
Köszi mégegyszer :)
|
{Game 104 (InstantPoison vs. bodocsmihaly) bodocsmihaly checkmated} 1-0
Tell bodocsmihaly Bodocs Misi mattot kapott! (told bodocsmihaly) bodocsmihaly says: idióta Miert nem vevok az ellenfelek a humoromra? :D Pedig Moricz Zsigmond konyvere probaltam utalni viccesen... :D Volt egy hasonlo, ahol a srac neve az volt, hogy WolfgangAMozart. Miutan megvertem, attol is megkerdeztem, hogy Wolfgang Amateur Mozart? Na az se nevetett.... Nem ertem en ezeket. :) |
All times are GMT +1. The time now is 01:09. |