Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Találós Kérdések :) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=3259)

Chewbacca 11-21-2008 11:09

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 197365)
Ps: amugy nemtom hogy jott ki ez a %, de siman megeshet, hogy az orok olyan gonoszok, hogy az elso 150 napban ugyanazt az egy fogolyt hozzak ki setalni, mert az a kedvencuk... Es ez esetben mar nincs is igazad :)

Ugy szamoltam hogy minden fogolynak egyforma valoszinusege van setara menni (annak valoszinusege legyen egy fogoly aki egyszer se volt, 100*(99/100)^300 = 5%)
Meg ugye az mindig igaz lesz hogy ha Xet senki nem akarja setalni vinni, akkor mindenki eletfogytiglanos :D
A 'biztos' modszerrel meg mint mondtam az a baj hogy nem tul hatekony.. A fonok kb minden szazadik alkalommal kerulne sorra, ezen szazszor kell vegigmenjen, ergo atlagosan kb 27 evbe telne mig vegigmenne a dolog. Igy mar azert en meggondolnam hogy 1 ev utan 95+% valoszinusegnel megkockaztassam a kiszabadulast :)

Valezius 11-21-2008 12:03

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 197365)
Igen, ez jo megoldas, en is ezt talaltam ki. Marmint az elso, a masodik az nem jo. :)

Akkor vagy a feladatot írtad ki rosszul, vagy elrontottad, mert ez a megoldás nem teljes.

Quote:

Fonok mikor setara kerul, meggyujta a kapcsolot, mikor pedig egy olyan fogoly megy setara aki meg nem latta egve a kapcsolot, leoltja.
Fonok mikor sorra kerul, ismet felgyujtja, ismetlodik 99szer. Mikor szazadjara is fel kene gyujtsa a kapcsolot, mar minden fogoly sorra kerult ('bejelentkezett').
Mivel ha eleve le volt kapcsolva, amikor odaértek, akkor lehet, hogy 99. felgyújtásra mégcsak 98-an voltak kinn.

Betelgeuse 11-21-2008 12:06

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 197371)
Akkor vagy a feladatot írtad ki rosszul, vagy elrontottad, mert ez a megoldás nem teljes.

Mivel ha eleve le volt kapcsolva, amikor odaértek, akkor lehet, hogy 100. felgyújtásra mégcsak 98-an voltak kinn.

ha a főnök 99x felgyútja akkor miért ne lenne helyes???

Valezius 11-21-2008 12:14

Quote:

Originally Posted by Betelgeuse (Post 197372)
ha a főnök 99x felgyútja akkor miért ne lenne helyes???

Szóval amikor a főnök először felkapcsolja, akkor nem tudhatja, hogy 0 vagy 1 ember volt-e kinn.
...
Amikor 98-szorra felkapcsolja, akkor nem tudhatja, hogy 98 vagy 99 ember volt már kinn.

A gond ott van, hogy semmit nem tudunk az eloszlásfüggvényekről. Így előfordulhat, hogy 1évig vár a 99. lekapcsolásra, és utána betippeli, hogy mindenki volt kinn.

Aki meg ért egy szemernyit a matematikához, az tudja, hogy csak az olyan válasz elfogadható, ahol biztosra lehet mondani, hogy már volt kinn mindenki.
A 99,9% korántsem elég.

Egyébként meg lásd Remy hozzászólását.
Quote:

Ps: amugy nemtom hogy jott ki ez a %, de siman megeshet, hogy az orok olyan gonoszok, hogy az elso 150 napban ugyanazt az egy fogolyt hozzak ki setalni, mert az a kedvencuk... Es ez esetben mar nincs is igazad

Betelgeuse 11-21-2008 12:47

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 197373)
Szóval amikor a főnök először felkapcsolja, akkor nem tudhatja, hogy 0 vagy 1 ember volt-e kinn.
...
Amikor 98-szorra felkapcsolja, akkor nem tudhatja, hogy 98 vagy 99 ember volt már kinn.

A gond ott van, hogy semmit nem tudunk az eloszlásfüggvényekről. Így előfordulhat, hogy 1évig vár a 99. lekapcsolásra, és utána betippeli, hogy mindenki volt kinn.

Aki meg ért egy szemernyit a matematikához, az tudja, hogy csak az olyan válasz elfogadható, ahol biztosra lehet mondani, hogy már volt kinn mindenki.
A 99,9% korántsem elég.

Egyébként meg lásd Remy hozzászólását.

Még mindig nem értem...
A főnök onnantól kezdi el számolni mikor őt először kiviszik és felkapcsolja lényegtelen, hogy előtte hányan voltak kinn. Utána elszámol 99-ig és megvan a 100, nem?

Valezius 11-21-2008 12:57

Quote:

Originally Posted by Betelgeuse (Post 197379)
Még mindig nem értem...
A főnök onnantól kezdi el számolni mikor őt először kiviszik és felkapcsolja lényegtelen, hogy előtte hányan voltak kinn. Utána elszámol 99-ig és megvan a 100, nem?

olvasd el az elejét, amikor elszámol 99-ig, akkor nem tudhatja, hogy 99-en voltak-e kinn, vagy eleve fel volt nyomva a kapcsoló, amikor odaértek a szigetre.
Ha eleve fel volt kapcsolva, akkor 1-szer lekapcsolja, és még 1-szer mind a 99 rab után, tehát összesen 100-szor.
Ha le volt kapcsolva, akkor összesen 99-szer kapcsolja le.

Mi van, ha már 99-szer lekapcsolta?
Várhat ítéletnapig, ha nem jön a 100. kapcsolás, akkor se lesz biztos, hogy mindenki volt már kinn.

Betelgeuse 11-21-2008 13:04

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 197380)
olvasd el az elejét, amikor elszámol 99-ig, akkor nem tudhatja, hogy 99-en voltak-e kinn, vagy eleve fel volt nyomva a kapcsoló, amikor odaértek a szigetre.
Ha eleve fel volt kapcsolva, akkor 1-szer lekapcsolja, és még 1-szer mind a 99 rab után, tehát összesen 100-szor.
Ha le volt kapcsolva, akkor összesen 99-szer kapcsolja le.

Mi van, ha már 99-szer lekapcsolta?
Várhat ítéletnapig, ha nem jön a 100. kapcsolás, akkor se lesz biztos, hogy mindenki volt már kinn.

jah
úgy értelmeztem, hogy alapból LE volt kapcsolva
így viszont szerintem nincs megoldás...

Valezius 11-21-2008 13:30

Quote:

Originally Posted by Betelgeuse (Post 197381)
jah

De van :)

Betelgeuse 11-21-2008 13:48

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 197383)
De van :)

börtönlázadás?:)
mond:)

Chewbacca 11-21-2008 13:52

Nem idezek be senkit, hosszadalmas lenne :)
Az egyetlen plussz feltetel amit Valezius be akar vezetni hogy nem tudni mi a kapcsolo eredeti allasa. Egy kiegeszitessel tovabbra is helyes a megoldas : az elso fogoly ha meggyujtva leli a kapcsolot, es o NEM a fonok, leoltja. Ha o a fonok, kezdodik a szamlalas. Ha alapbol le van oltva, az eredeti problema van feladva :)
Valinak pedig kis bonyolitas: ha tudjuk hogy minden or kethetente vasarnap egyszer valtoztat a kapcsolo allasan, es hogy Punkosdkor aramszunet van, Karacsonykor meg jelmezbal, mi az uj optimalis strategia? :rolleyes:

Valezius 11-21-2008 14:17

Quote:

Originally Posted by Betelgeuse (Post 197385)
börtönlázadás?:)
mond:)

Sajnálom, nem mondok el olyat, amit már ismertem, mondjuk nem sokun múlott, mert 2hete hallottam először, azóta meg már harmadszor látom :)

Betelgeuse 11-21-2008 14:27

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 197392)
Sajnálom, nem mondok el olyat, amit már ismertem, mondjuk nem sokun múlott, mert 2hete hallottam először, azóta meg már harmadszor látom :)

jah
2x kapcsol mindenki?:)

Valezius 11-21-2008 14:45

Quote:

Originally Posted by Betelgeuse (Post 197393)
jah
2x kapcsol mindenki?:)

Pontosan.
Itt egy egyszerű:

A favágó bátyja meghalt, és minden vagyonát (1millió dollárt) az egyetlen öccsére hagyta.
A pénzt rendesen ki is fizették, a favágó mégse kapott 1centet se.
Hogy lehet ez?

Betelgeuse 11-21-2008 14:48

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 197399)
Pontosan.
Itt egy egyszerű:

A favágó bátyja meghalt, és minden vagyonát (1millió dollárt) az egyetlen öccsére hagyta.
A pénzt rendesen ki is fizették, a favágó mégse kapott 1centet se.
Hogy lehet ez?

hugica;)
*rövid*

Valezius 11-21-2008 15:09

Quote:

Originally Posted by Betelgeuse (Post 197401)
hugica;)
*rövid*

igen, természetesen

Xeper 11-21-2008 16:19

Adott 12 golyó, melyek közül 11 azonos tömegű, a 12. pedig különbözik tőlük, de nem tudjuk hogy könnyebb, vagy nehezebb.
Hogyan szűröd ki 3 méréssel ezt az eltérő golyót egy karos mérleggel, melynek 3 állapota van (egyensúly, illetve a megfelelő oldalra kitérés súlykülönbség esetén)?

Aki ismeri, kérem ne írja be a megoldást!

Valezius 11-21-2008 16:20

Az alábbi jól ismert feladat, van egy egyszerű és egy trükkös változata, mivel ti olyan jók vagytok, én meg olyan aljas, hogy a trükköset adom fel.

Egy vadász 1km-t ment északnak, ahol medve lábnyomokat vett észre, melyeket 1km-t követett kelet felé, ott sikerült lepuffantania a medvét.
1km-t húzta a szánján dél felé, és visszaért a kiindulópontra.

Milyen színű volt a medve, és miért?

Ha valaki ismer(n)i (véli) a feladatot, rábízom, hogy bemondja-e vagy sem.

Kutyuleee 11-21-2008 16:36

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 197411)
Az alábbi jól ismert feladat, van egy egyszerű és egy trükkös változata, mivel ti olyan jók vagytok, én meg olyan aljas, hogy a trükköset adom fel.

Egy vadász 1km-t ment északnak, ahol medve lábnyomokat vett észre, melyeket 1km-t követett kelet felé, ott sikerült lepuffantania a medvét.
1km-t húzta a szánján dél felé, és visszaért a kiindulópontra.

Milyen színű volt a medve, és miért?

Ha valaki ismer(n)i (véli) a feladatot, rábízom, hogy bemondja-e vagy sem.

nem ismerem de rosszul tetted fel sztem, vagy ez benne a trükk:) szal a medve bármilyen szinű lehet, mert ott nem él:)
De ha jól sejtem a déli sarokpontról indultunk el és ezért jutunk dél fele ugyanoda vissza. viszont ha fehér szinüre gondoltál akkor közlöm hogy a jegesmedve az északisarkon él:)

Valezius 11-21-2008 17:23

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 197414)
nem ismerem de rosszul tetted fel sztem, vagy ez benne a trükk:) szal a medve bármilyen szinű lehet, mert ott nem él:)
De ha jól sejtem a déli sarokpontról indultunk el és ezért jutunk dél fele ugyanoda vissza. viszont ha fehér szinüre gondoltál akkor közlöm hogy a jegesmedve az északisarkon él:)

Általában valóban máshogy teszik fel, az az egyszerű változat.
De ez is jól van téve (tehát valóban tud így menni, és medvét is lőni, de hogy?), és jól mondod, nem a déli sarkon vagyunk, mert ott "csak" pingvinek laknak.

Remedy 11-21-2008 17:44

Quote:

Originally Posted by Betelgeuse (Post 197381)
jah

Jol ertelmezted, csak Valezius szokas szerint feleslegesen kotozkodik :)

Teljesen termeszetes, hogy azt lehet feltetelezni hogy eleve le (vagy fel) volt kapcsolva a villany. :)

Ha meg nem kotozkodni akart, akkor az o fajta feladat mar bonyolitott. :)

Valezius 11-21-2008 17:52

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 197428)
Jol ertelmezted, csak Valezius szokas szerint feleslegesen kotozkodik :)

Teljesen termeszetes, hogy azt lehet feltetelezni hogy eleve le volt kapcsolva a villany. :)

Késő Betelgeuse már megértette, miért nem lehet úgy értelmezni.

Veled meg úgyis képtelenség megértetni.

Remedy 11-21-2008 17:57

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 197429)
Késő Betelgeuse már megértette, miért nem lehet úgy értelmezni.

Veled meg úgyis képtelenség megértetni.

Hat akkor mondd meg neki, hogy maskor ne kessen. :)

Szoval csak feleslegesen kotozkodsz, ertem. :) Sebaj, toled mar megszoktam. :)

Kutyuleee 11-21-2008 17:59

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 197425)
Általában valóban máshogy teszik fel, az az egyszerű változat.
De ez is jól van téve (tehát valóban tud így menni, és medvét is lőni, de hogy?), és jól mondod, nem a déli sarkon vagyunk, mert ott "csak" pingvinek laknak.

igaz igaz, de már a másik megoldás is megvan, de azt csak priviben küldöm el had szenvedjenek a népek:D:D

Valezius 11-21-2008 18:08

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 197430)
Hat akkor mondd meg neki, hogy maskor ne kessen. :)

Szoval csak feleslegesen kotozkodsz, ertem. :) Sebaj, toled mar megszoktam. :)

Nem kötözködnöd kéne, hanem beismerni, hogy a, kihagytál egy fontos infót vagy b, eleve tévedtél :p
Dehát te ilyen cselekvésre képtelen vagy.

Tipp írd be googlebe, hogy rab és kapcsoló, aztán nézd meg, hogy szokták feladni, és mit szoktak kiírni helyes válasznak.

http://www.heatwave.hu/riddle.html
pl. itt is azért van külön kiemelve, hogy
Quote:

Ja, és még csak azt sem tudjuk, hogy a kapcsoló kezdetben melyik állásban van... ;-)
mert,
Quote:

Teljesen termeszetes, hogy azt lehet feltetelezni hogy eleve le (vagy fel) volt kapcsolva a villany.

Remedy 11-21-2008 18:18

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 197433)
Nem kötözködnöd kéne, hanem beismerni, hogy a, kihagytál egy fontos infót vagy b, eleve tévedtél :p
Dehát te ilyen cselekvésre képtelen vagy.

Tipp írd be googlebe, hogy rab és kapcsoló, aztán nézd meg, hogy szokták feladni, és mit szoktak kiírni helyes válasznak.

http://www.heatwave.hu/riddle.html
pl. itt is azért van külön kiemelve, hogy

mert,

En nem googleztam, igy hallottam eloszoban es igy adtam tovabb, ennyi. Tokre nem erdekel ki hogy szokta feladni. :)
A szurkalodasod meg vegkepp nem tud erdekelni, sajnalom...

De vegyuk ugy, hogy a bonyolitas mar a Te feladatod volt. Ha barki szamara nem lett volna egyertelmu a feladat, kerdez, akar Te is megtehetted volna, es nem utolag kotozkodik. Szoval akkor ki is nem kepes mire?

Xeper 11-21-2008 18:29

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 197434)
En nem googleztam, igy hallottam eloszoban es igy adtam tovabb, ennyi. Tokre nem erdekel ki hogy szokta feladni. :)
A szurkalodasod meg vegkepp nem tud erdekelni, sajnalom...

De vegyuk ugy, hogy a bonyolitas mar a Te feladatod volt. Ha barki szamara nem lett volna egyertelmu a feladat, kerdez, akar Te is megtehetted volna, es nem utolag kotozkodik. Szoval akkor ki is nem kepes mire?

Ha a pontatlan feladatkiírásból fakadóan egy alternatív megoldás alakul ki, akkor már nem kötözködés a pontosítás.
Nem mindenki kötözködik, aki hozzátesz a te verziódhoz.

Hex 11-21-2008 18:36

légyszives ne veszekedjetek itt, ez a fórum a találós kérdések miatt jött létre. :) köszönöm mindegyikőtöknek, aki már hozzá szólt eddig a topichoz. :)

Remedy 11-21-2008 18:47

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 197436)
Ha a pontatlan feladatkiírásból fakadóan egy alternatív megoldás alakul ki, akkor már nem kötözködés a pontosítás.

Szerintem ebben a feladatban a lenyeg, hogy az elobb irt megoldasra rajojjon vki. Az, hogy egyszer, vagy ketszer kapcsoljon vki, az mar csak reszletkerdes.
Legalabbis szerintem. Raadasul mindezt normalis hangnemben is el lehetett volna mondani.

Kutyuleee 11-22-2008 01:13

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 197436)

De,és ez itt a lényeg. Remy feladott egy feladványt,amit lehet hogy mások másképpen szoktak, viszont a választ erre vártuk és nem egy máshol,máshogy feltett feladványra. lásd Vale sem az eredeti verziót adta fel, hanem egy tovább bonyolitott trükkösebbet:)
Ez kb olyan mintha a matektanárral vitatkoznál, hogy a dolgozatban miért 3+2=x a példa,holott házinak azt adta fel, hogy 2+2=y és ezt is oldottátok meg órán...

Kutyuleee 11-22-2008 01:35

és amúgy egy fejtörő:

3 ember bemegy egy motelba. A recepciós mondja, hogy 30 dollár egy szoba, így mindegyik fizetett 10 dollárt és elment a szobába. Kicsit késobb a recepciós rájött, hogy a szoba csak 25 dollár, ezért elküldte a hordárt a 3 férfihoz az 5 dollárral. Útközben a hordár nem tudta kitalálni, hogyan ossza el egyenloen az 5 dollárt a 3 férfi közt, így mindegyiknek adott egyet és kettot pedig megtartott. Eszerint a három férfi 9 dollárt fizetett, ami 27-et tesz ki. Ha ehhez hozzáadjuk a hordár által megtartott 2-t, az összesen 29 dollár. Hol van az egy dollár?

Remedy 11-22-2008 01:46

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 197489)
és amúgy egy fejtörő:

3 ember bemegy egy motelba. A recepciós mondja, hogy 30 dollár egy szoba, így mindegyik fizetett 10 dollárt és elment a szobába. Kicsit késobb a recepciós rájött, hogy a szoba csak 25 dollár, ezért elküldte a hordárt a 3 férfihoz az 5 dollárral. Útközben a hordár nem tudta kitalálni, hogyan ossza el egyenloen az 5 dollárt a 3 férfi közt, így mindegyiknek adott egyet és kettot pedig megtartott. Eszerint a három férfi 9 dollárt fizetett, ami 27-et tesz ki. Ha ehhez hozzáadjuk a hordár által megtartott 2-t, az összesen 29 dollár. Hol van az egy dollár?

Ez aranyos, egyik kedvencem. Nem lonem le... :)

Xeper 11-22-2008 05:15

Mivel Remy egy nem helyes megoldásra bólintott rá, Vale hozzászólása kiegészítésnek tekinthető, nem kötözködésnek. A hangnem külön kérdés :)

A moteles tényleg jó, én sem szeretném lelőni :)

Mellesleg nekem is volt egy kérdésem:
Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 197410)
Adott 12 golyó, melyek közül 11 azonos tömegű, a 12. pedig különbözik tőlük, de nem tudjuk hogy könnyebb, vagy nehezebb.
Hogyan szűröd ki 3 méréssel ezt az eltérő golyót egy karos mérleggel, melynek 3 állapota van (egyensúly, illetve a megfelelő oldalra kitérés súlykülönbség esetén)?

Esetleg mindenki ismeri? :)

Dus 11-22-2008 09:17

Quote:

és amúgy egy fejtörő:

Ez nagyon jó :D

Elküldöm priviben a megoldást

Kutyuleee 11-22-2008 09:33

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 197491)
Esetleg mindenki ismeri? :)

Én filozgattam rajta, de bárhogy futottam neki, mindig volt 1 eset amikor 4 mérés kellett legalább:(

Druida 11-22-2008 11:38

Quote:

és amúgy egy fejtörő:

ezt nem értem. mért hozzáadni kell a maradék két dollárt? vagy ez benne a trükk? nem tűnt el semmiféle dollár szerintem, mert a végén 25 azaz az új ár jöön ki eredményként, ha kivonjuk, ami jó is. (tudom elég hülyén fogalmaztam meg de még reggel van :p)

rak_loo 11-22-2008 11:42

Látom nagyon beleéltétek magatokat a témába emberek :) csak sajnos beteg vagyok :( egész este aludtam 2órát és semmihez sincs erőm :(

Bogár 11-22-2008 11:50

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 197410)

Csinálsz 2 ötös csoportot. Összehasonlítod.
  1. Ha egyenlő, akkor a maradék 2 golyó között van az eltérő. Az egyiket összehasonlítod vmelyik golyóval vmelyik 5-ös csoportból, így megkapod, hogy melyik az eltérő.
  2. Ha nem egyenlő, akkor kicserélsz 2 golyót az 5-ös csoportokban (és megjegyzed, hogy melyik 2 volt az).
  • Ha a mérleg ugyanarra az oldalra billen, mint az ötös csoportoknál, akkor 3 golyóra szűkült a kör. Ebből 2-t összehasonlítasz, és így megkapod az eltérőt.
  • Ha a mérleg a másik oldalra billen, akkor 2 golyóra szűkül a kör. Ez a 2 golyó közül vmelyiket összehasonlítod egy másik golyóval, és megvan az eltérő. :)

Bogár 11-22-2008 11:53

Quote:

és amúgy egy fejtörő:

A megoldás: 27+5-2. :)

Kutyuleee 11-22-2008 14:26

Quote:

Originally Posted by Bogár (Post 197511)
Csinálsz 2 ötös csoportot. Összehasonlítod.
  1. Ha egyenlő, akkor a maradék 2 golyó között van az eltérő. Az egyiket összehasonlítod vmelyik golyóval vmelyik 5-ös csoportból, így megkapod, hogy melyik az eltérő.
  2. Ha nem egyenlő, akkor kicserélsz 2 golyót az 5-ös csoportokban (és megjegyzed, hogy melyik 2 volt az).
  • Ha a mérleg ugyanarra az oldalra billen, mint az ötös csoportoknál, akkor 3 golyóra szűkült a kör. Ebből 2-t összehasonlítasz, és így megkapod az eltérőt.
  • Ha a mérleg a másik oldalra billen, akkor 2 golyóra szűkül a kör. Ez a 2 golyó közül vmelyiket összehasonlítod egy másik golyóval, és megvan az eltérő. :)

itt is van egy hiba sztem, én is ilyenekig jutottam:) ha kicseréled a golyókat akkor nem 3golyóra és 2golyóra szükül, hanem 2x3-ra és 2x2-re mert nem tudjuk hogy nehezebb-e vagy könnyebb. tehát vagy a könnyebb oldal 3-asa vagy a nehezebb oldal 3-asa, a másik esetben a 2-2golyóra ugyanez.

Hex 11-22-2008 14:33

12
/ l \ 1. mérés
4 4 4
/ \ / \ / \ 2. mérés
2 2 2 2 2 2
/ \ / \ / \ / \ / \ / \ 3. mérés
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

remélem a lényeg lejön belőle :)

All times are GMT +1. The time now is 06:52.