Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   PC (hardver, szoftver, játékok stb.) (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Linux (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=194)

Dew 05-18-2011 18:24

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 287404)
[...]

köszönöm a tippeket! :)

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 287404)
Arra vigyázz majd, hogy ha vindózt telepítesz linux után, az megeszi a Grubs-ot, így csak a win-t lehet majd indítani - illetve utána szenvedni kell majd, hogy visszajöjjön a linux...

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 287406)
Dehogy kell szenvedni, bebootolsz livecdrol es egy parancsot kell kiadni. :)

közben kicsit kiakadtam erre a Kubuntu 11.04re is, szóval gondoltam már melózni kéne, mert a főnök leszedi a fejem, és gyorsan felrakok egy win7et... no hát egyszerűen nem engedte. Hiába volt még 100 giga allokálatlan terület, amit formáztam, meg létrehoztam partíciót, meg töröltem, meg minden, sehogy sem hagyta... szóval most úgy néz ki, hogy leformáztam az egészet, és fenn van a win7. majd holnapután (holnap vizsga) felrakok rá egy régebbi kubuntut, aztán ha az sem tetszik, akkor megnézek egy debian-t... valahogy sehogy sem sikerült úgy beállítani ezt a 11.04est, mint amilyen az egyik ismerősömnek a 10.10es... :S de most erre már nincs több időm (tegnap délután óta birizgálom).

De nem adom fel! :p

Andrew: Debian-ból melyik verzió van fenn Nálad?

Ati 05-18-2011 18:28

Quote:

Originally Posted by Dew (Post 287412)
közben kicsit kiakadtam erre a Kubuntu 11.04re is, szóval gondoltam már melózni kéne, mert a főnök leszedi a fejem, és gyorsan felrakok egy win7et... no hát egyszerűen nem engedte. Hiába volt még 100 giga allokálatlan terület, amit formáztam, meg létrehoztam partíciót, meg töröltem, meg minden, sehogy sem hagyta... szóval most úgy néz ki, hogy leformáztam az egészet, és fenn van a win7.

Ezt nem a Linux nem engedi. Ha ez történt, akkor max a Win volt képtelen találni magának megfelelő üres particiót. Ez nem a linux hibája, maximum a Windows-é. :)

A Windows-nak talán nagyobb igényei vannak azzal kapcsolatban, hogy hova telepszik, szerintem célszerűbb először azt feltenni, és utána a linuxot.

Dew 05-18-2011 18:32

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 287413)
Ezt nem a Linux nem engedi. Ha ez történt, akkor max a Win volt képtelen találni magának megfelelő üres particiót. Ez nem a linux hibája, maximum a Windows-é. :)

A Windows-nak talán nagyobb igényei vannak azzal kapcsolatban, hogy hova telepszik, szerintem célszerűbb először azt feltenni, és utána a linuxot.

igen. lehet rosszul fogalmaztam... :p nem ezért akadtam ki a kubuntura, hanem meglepődtem amikor telepíteni akartam a win7-et, hogy nem engedi... közben unokabátyámmal beszéltem, és ő is ezt mondta, mint Te, hogy a win-t kell hamarabb... :)

Andrew 05-18-2011 18:44

Quote:

Originally Posted by Dew (Post 287412)
Andrew: Debian-ból melyik verzió van fenn Nálad?

6.valahányas... a legújabb amit le lehetett tölteni - én kapsából a KDE-s változatot töltöttem le, mert az tetszik.
Mi volt a gond amúgy a Kubuntu-val? Az Ubuntu 11.04 az biztos, hogy máshogy néz ki, mint az előzőek, mert átesett egy reformon a kezelő felület.

Viszont az első nap az esélyes, hogy tökölős lesz vele, mire mindet fölteszel ami kell + beállítgatod a dolgaidat :D

Dew 05-18-2011 19:19

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 287415)
6.valahányas... a legújabb amit le lehetett tölteni - én kapsából a KDE-s változatot töltöttem le, mert az tetszik.
Mi volt a gond amúgy a Kubuntu-val? Az Ubuntu 11.04 az biztos, hogy máshogy néz ki, mint az előzőek, mert átesett egy reformon a kezelő felület.

Viszont az első nap az esélyes, hogy tökölős lesz vele, mire mindet fölteszel ami kell + beállítgatod a dolgaidat :D

az Ubuntuval a legnagyobb nem tetszést az váltotta ki, hogy a "start menü" megnyomására egy sajátgépszerű izében találtam magam, ahol ikonokként megjelentek az alkalmazások, meg minden menüpont (pl: képernyőbeállítás, meg az ilyenek is). nem szeretem a sajátgépet, jobban szeretem a listákat, mint az ömlesztett ikonokat, és sehogy sem tudtam megváltoztatni. Második dolog, hogy a gyorsindító ikonok nem a tálcán vannak, hanem bal oldalon, mintha egy automata elrejtésű startmenü lenne, és néha gond volt, hogy odavittem az egeret, de sehogy sem akart előjönni... :p Valamint az éppen futó alkalmazások is erre e gyorsindítós cuccra kerülnek rá. Így bosszantó volt, ha nem tudtam előhozni.

Viszont az asztalok kezelése az tetszett, a KDE-ben hiányoltam, hogy ha csúsztatok jobbra egyet, akkor "nem mutatja a váltást", csak átvált (de lehet ez beállítás, láttam menüpontot, de nem bújtam úgy bele, mint az ubuntu-ba).

A 11.04es Kubuntunál ami nem tetszett, az a több asztal kezelése, illetve itt sem sikerült "start menüs" listát csinálni. itt egy címoldal van, amin csoportosítás látható (pl internet) ha ráklikkelsz akkor pár másodpercnyi effekt után bejön egy új ikonhalmaz, amiben maguk a programok vannak (pl mozilla). nem volt annyira bosszantó, mint az Ubuntunál a teljesen ömlesztett, kinézetre is tetszetős, de még mindig nem az igazi... :)

Egyik ismerősömnek nagyon szép, letisztult Ubuntuja van, Start menü jellegű menüvel, a futó alkalmazások is egymás mellett vannak a tálcán, mint windowsban, és az óra mellett még egy munkaablak váltó is van. Nagyon praktikusan oldotta meg a dolgokat. Egy hasonlót szeretnék végsősoron én is. Aztán majd ha jobban elmélyedek a linuxban akkor lehet elszakadok jobban a windows-szerű jellegtől is.

Az enyémeken meg egy picit mindent zavarosnak éreztem... node még tesztelgetek... :) Remélem a vinyó nem adja be a kulcsot!

Andrew 05-18-2011 23:03

Nekem az tetszik a KDE-ben, hogy szép, egyszerű, letisztult.
Betettem egy panelt a képernyő bal oldalára, ott úgy sem zavar semmit, ezen tartom a gyakran használt programok gyorsindítóját, egy órát, az asztal megjelenítése gombot, illetve a processzorok kihasználtságát jelző kis widgetet.
Egy ideig felül is volt egy panel, de a Chrome miatt nem optimális, mert a [most volt egy áramszünet, gép lekapcs, és újraindulás után megmaradt minden, nem tűnt el a szöveg amit eddig gépeltem o.O WIN] lapfülekre rálógott - így kitettem jobb oldalra, de ott meg bezavarta gördítősávnak, úgyhogy a rajta lévő elemeket átcsoportosítottam bal oldalra, a panelt meg töröltem.

Dew 05-19-2011 22:27

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 287422)
Nekem az tetszik a KDE-ben, hogy szép, egyszerű, letisztult.
Betettem egy panelt a képernyő bal oldalára, ott úgy sem zavar semmit, ezen tartom a gyakran használt programok gyorsindítóját, egy órát, az asztal megjelenítése gombot, illetve a processzorok kihasználtságát jelző kis widgetet.
Egy ideig felül is volt egy panel, de a Chrome miatt nem optimális, mert a [most volt egy áramszünet, gép lekapcs, és újraindulás után megmaradt minden, nem tűnt el a szöveg amit eddig gépeltem o.O WIN] lapfülekre rálógott - így kitettem jobb oldalra, de ott meg bezavarta gördítősávnak, úgyhogy a rajta lévő elemeket átcsoportosítottam bal oldalra, a panelt meg töröltem.

én még paneleket azért nem rakosgattam.... :D most egyenlőre megint elhavaztam magam, úgyhogy valószínű pár hetet várat magára az ubuntu próbálás... :) de már megvan a Kubuntu 10.10es telepítő pendrive... :p

Redback 06-15-2011 14:31

Van lehetőség Linux alól a windowsos partíciómon vírusok keresésére? Természetesen olyanokat szeretnék megtalálni, amik windows-os vírusok :)

Redback 06-19-2011 23:50

Ma alkothatnékom volt, hát alkottam. Cron-nal minden nap átmásoltatom a linuxos msnes beszélgetéseimet az adat winyómra. Először is elindít egy terminált, és abban írja hogy pontosan mit csinált. Ez eddig szép és jó, de a karakterkódolása nem jó, valami Current Locale(ANSIX3.4-1968). Hiába állítom át, legközelebb ugyan ezzel a kódolással indul. Viszont, ha éppen fut egy terminál, és úgy indul ez a terminál, akkor jó a karakterkódolása. Valami ötlet?

Ati 06-20-2011 07:14

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 289138)
Ma alkothatnékom volt, hát alkottam. Cron-nal minden nap átmásoltatom a linuxos msnes beszélgetéseimet az adat winyómra. Először is elindít egy terminált, és abban írja hogy pontosan mit csinált. Ez eddig szép és jó, de a karakterkódolása nem jó, valami Current Locale(ANSIX3.4-1968). Hiába állítom át, legközelebb ugyan ezzel a kódolással indul. Viszont, ha éppen fut egy terminál, és úgy indul ez a terminál, akkor jó a karakterkódolása. Valami ötlet?

A crontab file elejére írd be a környezeti változókat, amiket használni akarsz, köztük a kódolást is.

Bár ez most csak általános tipp, mert a problémát nem teljesen értem. Egy "cp x y"-hoz nem számít a kódolás.

kistigris 06-20-2011 07:28

Csatlakozom Atihoz!A problémát én sem értem:)

Redback 06-20-2011 09:13

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 289142)
A crontab file elejére írd be a környezeti változókat, amiket használni akarsz, köztük a kódolást is.

Bár ez most csak általános tipp, mert a problémát nem teljesen értem. Egy "cp x y"-hoz nem számít a kódolás.

De szöveget szeretnék kiíratni, és ott számít. Próbáltam keresni, de nem leltem meg melyik környezeti változó tartja számon a kódolást. Google-ben találtam egy LC_ nemtudom pontosan milyen változót, azt beállítottam, de nem haszált.

Redback 06-20-2011 21:50

Közben rátaláltam LANG és GDM_LANG-re, mindkettőre beállítom hu_HU.UTF-8, de nem működik :/

Szerk.: /etc/enviroment -be két sort kellett beírni, LC_ALL=hu_HU.UTF-8 és LANG=hu_HU.UTF-8 . szépen működik :)

Redback 06-21-2011 00:49

Inkább törlöm, nagy baromság volt.

Merengő 06-21-2011 04:09

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 289209)
Inkább törlöm, nagy baromság volt.

hát az volt :)

Redback 06-21-2011 10:32

Quote:

Originally Posted by Merengő (Post 289211)
hát az volt :)

De ezekből tanul az ember :D eddig még életemben nem léptem be recovery modban, mostmár legalább tudom miket lehet ott csinálni :)

Redback 07-11-2011 18:23

Linux Mint 11, Katya

Megmondom őszintén nagyon nem tetszett ahogy felraktam, a rengeteg angol-magyar keveredésről nem is beszélve. Aztán régi emesene-t sem tudtam rá varázsolni. De amikor mp3 lejátszáshoz nem volt megfelelő plugin, akkor azt mondtam hogy jövök vissza 9-re. I (L) Isadora.

Andrew 07-11-2011 18:47

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 290106)
Linux Mint 11, Katya

Megmondom őszintén nagyon nem tetszett ahogy felraktam, a rengeteg angol-magyar keveredésről nem is beszélve. Aztán régi emesene-t sem tudtam rá varázsolni. De amikor mp3 lejátszáshoz nem volt megfelelő plugin, akkor azt mondtam hogy jövök vissza 9-re. I (L) Isadora.

Szerintem mondjuk nem is érdemes bármilyen oprendszert magyarul használni. Most vettem laptopot, ami indításnál felajánlotta, hogy magyar vagy angol legyen... Na én az angolt választottam.
Nincsenek fordítási hibák (:D), és sokkal könnyebb segítséget találni, ha valami nem megy.

Ati 07-11-2011 18:57

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 290107)
Szerintem mondjuk nem is érdemes bármilyen oprendszert magyarul használni. Most vettem laptopot, ami indításnál felajánlotta, hogy magyar vagy angol legyen... Na én az angolt választottam.
Nincsenek fordítási hibák (:D), és sokkal könnyebb segítséget találni, ha valami nem megy.

Már azt hittem én vagyok az egyetlen, aki nem szereti a félrefordítások miatti teljesen érthetetlen helyzeteket. :D

Redback 07-11-2011 19:39

Ha tehetném, én is angolul használnám, de félek attól, hogy sokmindent nem értenék meg még sajnos.

Ati 07-11-2011 19:41

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 290109)
Ha tehetném, én is angolul használnám, de félek attól, hogy sokmindent nem értenék meg még sajnos.

Én a magyar linux-szal vagyok így... ;)

Andrew 07-11-2011 20:08

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 290109)

Google translate :D :D :D
Amúgy kitűnő lehetőség a nyelvtanulásra - legalábbis számtech téren.

Redback 09-15-2011 21:50

Ubuntu 11.04-ről valakinek valami tapasztalat, vélemény? Én ~1hete raktam fel, "tesztdisztró" ként, de ma office-ozáson kívül ezt használtam csak, szépen beállítottam mindent rajta, hasít és szép is. Eddig bejövős, lehet lecserélem a linux mint 9-emet :)

Andrew 09-19-2011 19:30

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 292590)
Ubuntu 11.04-ről valakinek valami tapasztalat, vélemény? Én ~1hete raktam fel, "tesztdisztró" ként, de ma office-ozáson kívül ezt használtam csak, szépen beállítottam mindent rajta, hasít és szép is. Eddig bejövős, lehet lecserélem a linux mint 9-emet :)

Én egy SUSE kipróbálásán gondolkozom... Tudtok róla valamit? :)
Előző gépemen volt egy napig Ubuntu 11.04 mert azzal adtam el - nem volt rossz.

tulip 09-26-2011 18:05

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 292590)

11.04:
Nekem a Geeforce videokártyát rosszul kezelte, iszonyatosan szagattak rajta a HD filmek. Kipróbáltam minden lehetőséget, amit javasoltak. Javított rajta, de rossz maradt a Windows-hoz képest. Lecseréltem a Geeforce-t Radeonra, azzal pedig már a telepítés után a javítómenü sem látszott, vakon kellett elvégeznem némi beállítást. Majd ezzel is szagatott a film, bár jobb lett, mint a Geeforce-al, bár a két videokártya nem azonos kategória. Szóval inkább Geeforce kell hozzá szerintem, de jó nem lesz.

Másik problémám, hogy a GBLAN-ra r8169-as drivert telepített r8168-es chipset-re, ami miatt nem volt hálózatom. Le kellett tiltani a driver automatikus frissítését és fel kellett tenni a megfelelőt.

A MySQL egyszer tönkre ment alatta egy kernelfrissítés után. Újratelepítés után működött és azóta is jó.

Szóval én a 11.04-el ennyit szívtam, de ugyanúgy szívtam a korábbi változatokkal is, csak mindig más volt a gond. Ennek ellenére szeretem az Ubuntut és nem szeretem piszkálni, de muszáj.

Redback 09-26-2011 21:20

Én is megszerettem az ubuntut, ubuntu alapú linuxokat. Végre (elvileg) nem kell a windows-zal szórakozni, ami állandóan belassult, akármit csináltam. Kicsit vállalkozó szellemű vagyok, szívesen fabrikálok :D Állandóan alakítgatom a felhasználói felületet. Sajnos a utility-sima ubuntu kezelőfelület átjárhatósága egy kicsit macerás, de megoldható. Egyszer-egyszer sikerült megölnöm egy picit, legutóbb grubbal szórakoztam, kinyírtam a teljes mbr-t, de meg tudtam csinálni :)

Lord Belward 05-09-2012 11:12

Sziasztok!

Kellene egy kis help, arra lennék kíváncsi hogy jól írtam-e a parancsokat.
Van egy adatbázisom (mysql), és ezt szeretném kimenteni file-ba.
Erre a következő rutint gondoltam:

mysqldump -uUSER -pPASSWORD --opt w_wpmonit -c | gzip -9 >
/egyeb_domainek/weblap.hu/backups/mysql Sql_wpmonit.sql.gz

Ezt be szeretném tenni crontab-ba, az időzítés miatt. Ezt már a Cpanel-en meg tudom ejteni.
De, hogy pikantériája is legyen a dolognak, a "feladat" második része, az, hogy a korábbi mentéseket eltöröljem.
A következőre gondoltam:

Ezket betszem egy backup.sh-ba, (majd futtathatóvá is teszem chmod 755 backup.sh):

rm -rf /egyeb_domainek/weblap.hu/backups/mysql/

Ezt teszem be a crontab alá, és beütemezen szépen, és a cron végrehajtja a parancsokat.

Köszönöm előre is.

Ati 05-09-2012 11:33

Quote:

Originally Posted by Lord Belward (Post 297167)
Sziasztok!

Kellene egy kis help, arra lennék kíváncsi hogy jól írtam-e a parancsokat.
Van egy adatbázisom (mysql), és ezt szeretném kimenteni file-ba.
Erre a következő rutint gondoltam:

Ezt be szeretném tenni crontab-ba, az időzítés miatt. Ezt már a Cpanel-en meg tudom ejteni.
De, hogy pikantériája is legyen a dolognak, a "feladat" második része, az, hogy a korábbi mentéseket eltöröljem.
A következőre gondoltam:

Ezket betszem egy backup.sh-ba, (majd futtathatóvá is teszem chmod 755 backup.sh):

rm -rf /egyeb_domainek/weblap.hu/backups/mysql/

Ezt teszem be a crontab alá, és beütemezen szépen, és a cron végrehajtja a parancsokat.

Köszönöm előre is.

Érdemes a mysqldump teljes elérési útját beírni, hátha nincs path-ban, vagy valaki vicces kedvű berak a path-ba egy másikat.

A törlést biztos, hogy nem így csinálnám. Így bármikor előfordulhat, hogy a régit törlöd, az újat meg nem tudja megcsinálni akármiért. Pl nem megy épp a mysql. És ott vagy mentés nélkül.

Én így csinálnám: Filenévbe tegyél dátumot, és az X napnál régebbieket töröld. Így biztos, hogy mindig lesz X napnyi backupod kéznél.

Lord Belward 05-09-2012 11:45

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 297168)
Érdemes a mysqldump teljes elérési útját beírni, hátha nincs path-ban, vagy valaki vicces kedvű berak a path-ba egy másikat.

A törlést biztos, hogy nem így csinálnám. Így bármikor előfordulhat, hogy a régit törlöd, az újat meg nem tudja megcsinálni akármiért. Pl nem megy épp a mysql. És ott vagy mentés nélkül.

Én így csinálnám: Filenévbe tegyél dátumot, és az X napnál régebbieket töröld. Így biztos, hogy mindig lesz X napnyi backupod kéznél.

Oké, a teljes path, az jogos. Köszönöm.

A törlésnél azért nem lenne nekem az jó, hogy törölje a 30napnál régebbiket, mert a WordPress WPBackupja kiemeli az összes zip file-t ami a mysql könyvtárban van. Ha nem törli el 30 napig, akkor naponta +29 mentést is beletesz a zipbe, ami igy viszonylag nagy méretű lesz. :(

Ati 05-09-2012 11:47

Quote:

Originally Posted by Lord Belward (Post 297169)
Oké, a teljes path, az jogos. Köszönöm.

A törlésnél azért nem lenne nekem az jó, hogy törölje a 30napnál régebbiket, mert a WordPress WPBackupja kiemeli az összes zip file-t ami a mysql könyvtárban van. Ha nem törli el 30 napig, akkor naponta +29 mentést is beletesz a zipbe, ami igy viszonylag nagy méretű lesz. :(

Ne zip-be tedd; vagy ne 30 nap legyen, csak kevesebb; vagy miért baj az, ha kétszer is megvan?

Lord Belward 05-09-2012 11:53

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 297170)
Ne zip-be tedd; vagy ne 30 nap legyen, csak kevesebb; vagy miért baj az, ha kétszer is megvan?

Csak azért, mert helyet foglal. Egy backup szöröstűl-böröstűl 100 mega. De akkor backupolok dropboxba, ott 500 mega helye van jelenleg.

Ati 05-09-2012 12:53

Quote:

Originally Posted by Lord Belward (Post 297171)
Csak azért, mert helyet foglal. Egy backup szöröstűl-böröstűl 100 mega. De akkor backupolok dropboxba, ott 500 mega helye van jelenleg.

Vagy ott a GoogleDrive, ott van 5 gigád alapból. :)

Lord Belward 05-09-2012 14:49

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 297172)
Vagy ott a GoogleDrive, ott van 5 gigád alapból. :)

Tudod, hogy utálom a guglit. :)
Köszönöm a helpet, másképp, de megoldódott.

All times are GMT +1. The time now is 02:07.