![]() |
Lenne most nekem is 1 feladat amiben segitseget kernek :
(a*a*a)+(b*b*b) _______________ = primszam 2 hat ez a felsö resze nem tul atlathato tehat leirom szavakkal is: ("a"a köbön+"b" a köbön)/2=primszam 3(a*a)-6a+4=ugyszint primszam legyen 3(b*b)-6b+4= megint csak primszam legyen Ezt kellene valahogy bebizonyitani ha az elsö szam primszam akkor a következö kettö is mindig primszam lesz. Remelem valaki tud segiteni. Elöre is kösz:) |
Ez egy egyszerű feladat. Használd fel ezt a képletet:
(a^3 + b^3) = (a + b) * (a^2 - a*b + b^2) (a^3 + b^3) / 2 akkor lehet prímszám, ha (a+b) vagy (a^2-a*b+b^2) pontosan 2, és a másik tag egy prímszám. Ellenkező esetben két akármilyen szám szorzata lenne a nevező, ami nem lehet prímszám. Majd kifejezed a-t b függvényében vagy fordítva, behelyettesítesz mindenhova, levezetsz mindent, és voilá. ;) Van még egy lehetőség... (a+b) vagy (a^2 - a*b + b^2) 1-gyel egyenlő, és a másik tag 2*prímszám. De ha levezeted, valszeg ki fog derülni, hogy ezt a lehetőséget el lehet dobni. |
Az persze trivi, hogy a+b nem 1, mivel a köbösszegük 2p alakú.
De az a+b=2p eset kizárása nem kis fejtörést okozott, a másodfokú egyenlet megoldóképletének használata nélkül. Másik kérdés, szerinted a bizonyításhoz hozzátartozik, hogy mutassunk egy példát, mert szerintem akkor is igaz lenne, ha nincs is olyan prím, aminek a kétszerese szétbontható 2köb összegére. |
Quote:
a^2-a*b+b^2 = 1 a^2+b^2 = 1 + a*b Feltételezhetjük, hogy a>=b. Ekkor: b^2 >= 1 a^2 >= a * b Az a=b=1 eset nem lehet jó megoldás, éppen ezért szigorú lesz az egyenlőtlenség. |
a tanár a hülye és kész :D
|
Quote:
|
Quote:
a^3+b^3=2p és a feltétel szerint a+b=2p Azaz (a-1)a(a+1)=-(b-1)b(b+1) Ami vagy úgy teljesül, hogy a=-b, ami nem lehet, mert akkor p=0. Vagy mindkét oldalon az egyik tag 0, azaz a és b {-1,0,1}lehet, márpedig 2*p az minimum 4. |
Quote:
|
Nos nekem meggyűlt a bajom a mínuszos bináris számokkal.LEhet hülyeséget mondok elsőre, de légyszi javítsatok ki.
Van egy 8 bites szám, aminek az első bitje S előjegyzés.ha S=0, akkor a szám decimális alakja egynlő vagy nagyobb mint 0.Ha S=1 akkor a decimális alak 0-nál kisebb. Mi tanultunk valami 1. meg 2. komplemensről.Első amikor ?megáljuk? (kicseréljük az 1-eseket 0-raé s fordítva).A másodiknál pedig ohhzá adunk egyet.Ekkor megkapjuk a szám ellentettjét.Tahát akkor vegy a Bináris 8 bites 00001110 számot.Kicseréljük a számjegyeket, 11110001.Hozzáadunk egyet: 11110001 + 1 11110010 Tehát akkor 11110010 az ellentettje a 00001110-nak? 00001110=14 decimálisan, akkor 11110010=-14 decimálisan? Valaki magyarázza el ha kérhetném :) köszönöm |
Quote:
A második komlemens az az eredeti szám belső ábrázolású ellentettje...Azaz, ahogy Te is írtad, ez az ellentett csak akkor van így, ha bitekről beszélünk, nem sima bináris számokról :) Viszont, biteket, meg csak úgy nem számolhatsz át decimálisba...A bitek ugyan bináris számokkal vannak ábrázolva, de valójában bitek, nem egy bináris számkód... Azaz nem mondhatod, hogy ez a bitkód ezzel és ezzel a decimális számmal egyenlő... (Ha nagy hülyeséget beszélek, valaki sikítson, de én így értelmeztem a könyvet...) |
All times are GMT +1. The time now is 23:21. |