Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Matek zsenik help-et pls:) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=417)

Steve 08-29-2008 15:16

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 188634)
5csapda esetén, mikor a legnehezebb bejutni a célba?

ha 2-6 ig vagy 95-99ig van csapda. De szerintem ehhez nem kell sokat szorozgatni :)

Valezius 08-29-2008 15:19

Quote:

Originally Posted by Steve (Post 188637)
ha 2-6 ig vagy 95-99ig van csapda. De szerintem ehhez nem kell sokat szorozgatni :)

Tényleg nem kell, mert mint mondtam szorozgatással nem jött ki :D

Steve 08-29-2008 15:20

szorozgatással neked az előző sem jött ki mert túlbonyolítottad ;)

Steve 08-29-2008 15:23

Amúgy biztos kijönne, és mindössze 3 esetet kell nézni: 1-6, 95-99, mindenmás. Azért mindenmás, mivel nem dobásszámra megy hanem lépésszámra, így az addigi megtett út teljesen lényegtelen. Szerintem :)

Valezius 08-29-2008 16:31

Quote:

Originally Posted by Steve (Post 188639)
szorozgatással neked az előző sem jött ki mert túlbonyolítottad ;)

Az nem túlbonyolítás volt, egyszerűen ellenőrizni akartam, hogy az jön-e ki, amit akartam. Aztán rájöttem, hogy en mtudom ellenőrizni :)

tulip 09-01-2008 09:55

Nincs valami ötletetek, hogyan lehetne elmagyarázni egy, az idén októberben pótérettségiző lánynak, hogy ha 40 pontból valaki 40-et ér el, akkor hány %-ra teljesített, valamint ha nem különbözően súlyozott pontszámokat veszünk, akkor 50 pontból 28-at elérve nem 22%-ra teljesített az illető?
Próbáltam kördiagrammot, oszlopdiagrammot rajzolni, próbáltam felírni arány párral, próbáltam felírni képlettel, hoztam több egyszerű példát egészen addig, mire azt mondta, hogy megértette. Kb. 1 órát ezzel kinlódtam. Ekkor a biztonság kedvéért még megkérdeztem, hogy és akkor 60 pontból 14-et ha elért valaki, akkor hány százalékra teljesített, erre megadta a válaszát: 28%, mert hát az előbb számolás közben szoroztam kettővel...
Egyébként főiskolára készül, szocálpedagógus szakra, szóval nem hülye. Segítsetek, hogy kell a % számítást elmagyarázni, hogy meg is értse?

Valezius 09-01-2008 13:41

Hát ez fogas kérdés, asszam öcsémmel is kínlódnom kellett, mire egy-két dolgot a fejébe vertem, és akkor se biztos, hogy úgy került bele, ahogy akartam :)

Ami eszembe jutott, hogy add meg neki a képletet, bár ezt már próbáltad...

kisebb szám/nagyobb szám *100. Mindig ebbe helyettesítsen be, és akkor kijön.
Talán 1képlet megjegyzése menni fog :)

Persze nem mindig a kisebb szám van a nevezőben, de ha ezt tudja még mindig jobban jár, mintha nem tudna semmit...

Quote:

50 pontból 28-at elérve nem 22%-ra teljesített az illető?
Mondjuk erre kíváncsi vagyok, hogy jött ki. :)

tulip 09-01-2008 13:56

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 188976)
50 pontból 28-at elérve nem 22%-ra teljesített az illető?

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 189003)
Mondjuk erre kíváncsi vagyok, hogy jött ki. :)

Az illető hölgy szerint a megoldás kulcsa benne van a feladat szövegében:

50 pontból 28, azaz 50-28 = 22, tehát 22%.

Valezius 09-01-2008 14:29

Hmm.
Na ami még eszembe jutott, arra nem hiszem, hogy esélyed van, hogy megértse, úgy ahogy te érted vagy mondjuk én :) Arra ott volt 4éve, ha az alatt nem állt össze, akkor neked 1-2óra nem lesz elég...

Amit tehetsz, hogy gyakorlatban hasznosítható dolgot adsz a kezébe.
Ilyen az általam vázolt képlet mondjuk.
Esetleg mozgosítani kell a józan eszét, hétköznapi ismereteit.
50%-a valaminek a fele. 25%-a a negyede.
Tehát mondjuk 22 a 40-nek, az több, mint a fele, így olyasminek kell kijönnie, ami 50%-nál nagyobb.
Ha nem is emlékszik pontosan a képletre, talán meg tudja jegyezni, hogy 3szám van benne, és tudja addig csavargatni, míg kijöjjön az 55%.

Én így csináltam eddig, nem merném állítani, hogy nincs jobb mód, de én eddig jutottam :)

Steve 09-01-2008 15:38

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 188976)
Egyébként főiskolára készül, szocálpedagógus szakra, szóval nem hülye.

Hát ezt a mondatot kiemelném. De az sajnos :( HA pedagógus lesz az nagygáz :S a szociológus közeli szakokon pedig dögivel van statisztika, szal sok sikert!

All times are GMT +1. The time now is 14:02.