![]() |
Quote:
|
Quote:
|
szorozgatással neked az előző sem jött ki mert túlbonyolítottad ;)
|
Amúgy biztos kijönne, és mindössze 3 esetet kell nézni: 1-6, 95-99, mindenmás. Azért mindenmás, mivel nem dobásszámra megy hanem lépésszámra, így az addigi megtett út teljesen lényegtelen. Szerintem :)
|
Quote:
|
Nincs valami ötletetek, hogyan lehetne elmagyarázni egy, az idén októberben pótérettségiző lánynak, hogy ha 40 pontból valaki 40-et ér el, akkor hány %-ra teljesített, valamint ha nem különbözően súlyozott pontszámokat veszünk, akkor 50 pontból 28-at elérve nem 22%-ra teljesített az illető?
Próbáltam kördiagrammot, oszlopdiagrammot rajzolni, próbáltam felírni arány párral, próbáltam felírni képlettel, hoztam több egyszerű példát egészen addig, mire azt mondta, hogy megértette. Kb. 1 órát ezzel kinlódtam. Ekkor a biztonság kedvéért még megkérdeztem, hogy és akkor 60 pontból 14-et ha elért valaki, akkor hány százalékra teljesített, erre megadta a válaszát: 28%, mert hát az előbb számolás közben szoroztam kettővel... Egyébként főiskolára készül, szocálpedagógus szakra, szóval nem hülye. Segítsetek, hogy kell a % számítást elmagyarázni, hogy meg is értse? |
Hát ez fogas kérdés, asszam öcsémmel is kínlódnom kellett, mire egy-két dolgot a fejébe vertem, és akkor se biztos, hogy úgy került bele, ahogy akartam :)
Ami eszembe jutott, hogy add meg neki a képletet, bár ezt már próbáltad... kisebb szám/nagyobb szám *100. Mindig ebbe helyettesítsen be, és akkor kijön. Talán 1képlet megjegyzése menni fog :) Persze nem mindig a kisebb szám van a nevezőben, de ha ezt tudja még mindig jobban jár, mintha nem tudna semmit... Quote:
|
Quote:
Quote:
50 pontból 28, azaz 50-28 = 22, tehát 22%. |
Hmm.
Na ami még eszembe jutott, arra nem hiszem, hogy esélyed van, hogy megértse, úgy ahogy te érted vagy mondjuk én :) Arra ott volt 4éve, ha az alatt nem állt össze, akkor neked 1-2óra nem lesz elég... Amit tehetsz, hogy gyakorlatban hasznosítható dolgot adsz a kezébe. Ilyen az általam vázolt képlet mondjuk. Esetleg mozgosítani kell a józan eszét, hétköznapi ismereteit. 50%-a valaminek a fele. 25%-a a negyede. Tehát mondjuk 22 a 40-nek, az több, mint a fele, így olyasminek kell kijönnie, ami 50%-nál nagyobb. Ha nem is emlékszik pontosan a képletre, talán meg tudja jegyezni, hogy 3szám van benne, és tudja addig csavargatni, míg kijöjjön az 55%. Én így csináltam eddig, nem merném állítani, hogy nincs jobb mód, de én eddig jutottam :) |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 14:02. |