![]() |
Quote:
|
Quote:
Csak az újévi versemtől kezdve bekerülőket már nem lehet jelölni.:) |
Gámentzy Eduárd
Lovaim visszatérnek Lovaim mindig visszatérnek, Nem tűrnek kötőféket, ostort! Keserű füveket legelnek, Tenyérből cukrot egy se kóstolt! -Visszatérnek, mert ők neveltek. Nem rabnak,…gyengének! –Szabadnak! S ha arcom kezembe temetem, Tudom sokáig úgyse hagynak! Eljönnek értem,…testvérükért, Hogy összerezzen az éjszaka, Ha meghallja a nagy dobogást, -Amikor indulunk haza! Felhők foszlott hátán taposva, /Parazsat viszünk eleségül, / Belerúgunk a csillagokba, -Úgy,.. hogy a Föld is beleszédül. |
Vonatok
Vonatok jönnek lázas ég alatt. Hajnal van, furcsa, fáradt és beteg. Sovány keze a láthatárba túr, Karján vöröslő átvágott erek. Vagon tetőkön vándor madarak Pihegnek, rongyos tollaik között. Mögöttük régen elmúlt már a nyár, Előlük minden messze költözött. Párát lehelnek mocskos ablakok, Tűnődve néz a készenléti fény. A büfékocsi lágyan imbolyog, Asztalra dől a hallgatag remény. Poharában még néhány csepp ital, Nyitott szemében minden ködbe vész. Szíve a sínek ritmusára jár, Átutazik csak. -Ennyi az egész. Cipőjét húzza a most ébredő, Nyújtózik, ásít, bőröndben matat. -És megyünk tovább menetrend szerint, Vonatokkal a lázas ég alatt. |
Emlékezz!
A konyha volt a tengerünk, - Emlékezz! - Hunyd le a szemed! Hogy hullámzott a kockakő, S az asztal lapja kis sziget. Mi feküdtünk a homokon És felettünk a lámpafény, Naplementéről álmodott A plafon végtelen egén. S a félig nyitott ablakon Bejött egy vitorláshajó. A tűzhely felől fújt a szél, A mindent-mindent ringató... - Így nyaraltunk sok éven át És ragyogott a kis sziget! Kezünkhöz úsztak esténként A felmosórongy-delfinek. |
Gámentzy Eduárd
Számok Apám örökre huszonkilenc. Én már elmúltam negyvenhárom. Anyám is csak negyvenegy, Bátyám kettő volt, akkor nyáron.. -És nincs már senkinek esélye Talán csak nekem, -A negyvennégyre... |
Gámentzy Eduárd
Hazudni szépet -Hazudj már valami szépet! Elhiszem majd az egészet! Legyen kert, s benne virágok, Törpe is kell, meg óriások! És te is legyél ott kérlek! Ha hívlak hazudni szépet. -Csak igazat ne!...Az fájna! Tedd meg!..Csak egyszer, utoljára.. |
Gámentzy Eduárd
Lejárt zálogcédulák Csak lejárt zálogcédulák.. -Nem fogom siratni tovább A gitárt, a nőt, a verseket Mit nem írtam meg! –Mert nem lehet Mindent akarni semmiből. -Mert nem lehet! Úgysem sikerül.. -Csak lejárt ócska papírok.. Anyám gyűrűje, szép napok. -Szerettem volna kiváltani! A világot is megváltani! De minden, minden ott maradt A zálogházi pult alatt, Páncéldobozban egy napon. -S én itt, - a másik oldalon.. |
:confused: Két saját iromány:
Elégia Pár nap múlva már nem száll nyelvemről a kín A fájdalom s reménytelen szerelem is messze elkerül Forró álmaim pillangóként rebbennek szét egy közeli napon Mostanra nem hiszem az ölelés elsöprő hatását köztünk Hiába ringatna hófehér kezed Hiába minden pár perc múlva már nem nem érzek semmit sem Miattam Körbefalaztad szíved, miattam Lebontom erős várad, érted Elszántan gyűlölsz mindenkit, miattam Átölelem a fojtó lángokat is, érted. Építed a gátat, miattam Elárasztom majd vízzel, érted Éles pengéjű kést döfsz az életbe, miattam Begyógyítom súlyos sebeid, érted. Átkozod, szidod a világot, miattam Nem korbácsolom fel érzelmeid, érted Gondolataid marják tested, miattam Megölöm lelked pusztuló hajlékát, érted Elsöpörlek a színről, te sírsz, miattam Feláldozom én is magam, érted. Enyém vagy! Enyém! Érted? |
haiku
álljon itt néhány kisebb terjedelmű vers, tessék egy pár haiku:
(nem saját, csak válogatás) Jaj de jó volna olyan tisztának lenni, mint ahogy hiszik *** Álarcaimat most a friss hóba ejtem már nem is fázom *** Régi esztendő sírásód lett immáron az idei év egy személyes kedvenc, mégha nem is felel meg a tradicionális haiku szabályainak: Újévkor én is megfogadtam sokmindent de részeg voltam (haiku:5/7/5 szótagszámú filozófiai tartalmú japán versforma. japánban a rím ismeretlen költői eszköz. törénetileg az 5 soros tankából származik, egy sora kézzelfogható, egy átvitt,és egy köztük a kapcsolatot szolgálja. mindig van benne évszakmetafora, és természeti tárgyat kell hozzá választani. sajnos az európai és amerikai haiku költők sokszor kizárólag a formai megkötéseket vagy még azt se tartják be egészen, mint azt már itt is láthatjátok) majd ha összeszedtem a bátorságomat rakok ide saját haikukat is |
All times are GMT +1. The time now is 02:57. |